Тартар от средиземноморски червен тон

Тартар от средиземноморски червен тон

© Илиан Илиев



"Тартар от средиземноморски червен тон" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Колев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Колев - тук, а за проекта - в края на текста.


Всички съставки за тартара смесете и разбъркайте много добре. Сместа оформете с помощта на кръгъл ринг. Отгоре поставете 1/3 нарязано на тънки ленти авокадо, а върху него
останалите съставки за гарниране. Около тартара залейте с 6 с. л. юзу уасаби сос. За да го приготвите, смесете и разбъркайте добре всички съставки.


Необходими продукти за 1 порция




100 г риба тон (на малки кубчета)
1 ч. л. шалот (на малки кубчета)
12 ч. л. див лук (ситно нарязан)
2 с. л. краставици (обелени и без семки)
1 ч. л. каперси (ситно нарязани)
1 щипка бял пипер
1 щипка тогараши (7 японски
подправки)
1 ч. л. зехтин екстра върджин


За юзу уасаби сос
2 ч. л. уасаби паста
5 с. л. соев сос Kikkoman
1 ч. л. сок от лайм
100 мл олио от гроздови семки
50 мл юзу сок
1 ч. л. семена от горчица
1 щипка смлян черен пипер
1 щипка морска сол


За гарниране
1/3 авокадо
1 ч. л. хайвер от есетра
20 г гома уакаме водорасли
1 щипка сушено юзу
микролиста от цвекло – за украса
чипс от корен на лотос


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Nikolay Savov
    Nikolay Savov
    Рейтинг: 1502 Любопитно

    Че е съвременна спор няма , но кое и е Българското !?!?!!?!?
    освен краставицата ......................

  2. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Любопитно

    Айде нема нужда,по-добре Тартар от домашно прасе!
    Аман от сноби и естети!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  3. 3 Профил на Nikolay Savov
    Nikolay Savov
    Рейтинг: 1502 Любопитно

    Че е съвременна спор няма , но кое и е Българското !?!?!!?!?
    освен краставицата ......................

  4. 3 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Любопитно

    Айде нема нужда,по-добре Тартар от домашно прасе!
    Аман от сноби и естети!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  5. 5 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 370 Неутрално

    Какви яко български продукти в тая съвременна българска кухня - авокадо, хайвер от есетра, гома уакаме водорасли, сушено юзу, микролиста от цвекло, чипс от корен на лотос, щипка тогараши. Всичко имаше у бакалията, само за тогарашито ще требва да идем до съседно село.

  6. 6 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1277 Неутрално

    "Кръгъл ринг" е прекалено банално, трябваше да е поне петоъгълен с един удължен лъч, който да е ориентиран към асцендиращата Венера, за да прибави езотерична нотка към послевкуса.

    Знанието е сила, информацията - власт
  7. 7 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1277 Неутрално

    "Кръгъл ринг" е прекалено банално, трябваше да е поне петоъгълен с един удължен лъч, който да е ориентиран към асцендиращата Венера, за да прибави езотерична нотка към послевкуса.

    Знанието е сила, информацията - власт
  8. 8 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1277 Неутрално

    "Кръгъл ринг" е прекалено банално, трябваше да е поне петоъгълен с един удължен лъч, който да е ориентиран към асцендиращата Венера, за да прибави езотерична нотка към послевкуса.

    Знанието е сила, информацията - власт
  9. 9 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1277 Весело

    Дневник, днес сайтът ви е особено бъгав.
    Вземете го оправете вместо да пускате по амнайсе статии дневно относно некадърните админи в НАП......

    Знанието е сила, информацията - власт
  10. 10 Профил на Georgi
    Georgi
    Рейтинг: 415 Весело

    Най-накрая една рецепта без су-вид машина! За тогараши и юзу ще почакам да дойде следващото карго от Китай. Тъкмо към края на септември ще съм готов с продуктите и почвам. Ще пиша после...

  11. 11 Профил на Georgi
    Georgi
    Рейтинг: 415 Весело

    Най-накрая една рецепта без су-вид машина! За тогараши и юзу ще почакам да дойде следващото карго от Китай. Тъкмо към края на септември ще съм готов с продуктите и почвам. Ще пиша после...

  12. 12 Профил на Georgi
    Georgi
    Рейтинг: 415 Весело

    Най-накрая една рецепта без су-вид машина! За тогараши и юзу ще почакам да дойде следващото карго от Китай. Тъкмо към края на септември ще съм готов с продуктите и почвам. Ще пиша после...

  13. 13 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    Щом не се ползват поне 2 машини - не ми го хвали...

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  14. 14 Профил на conventi0nal
    conventi0nal
    Рейтинг: 748 Весело

    До коментар [#6] от "pag":

    :)))))) +++

  15. 15 Профил на conventi0nal
    conventi0nal
    Рейтинг: 748 Весело

    До коментар [#6] от "pag":

    :)))))) +++

  16. 16 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3430 Неутрално

    Не да си го метна това парче тон на добре загрята плоча, с малко зехтин... Що да развалям хубавата риба с краставици, уасаби, тогараши и прочие?!
    Тия готвачи, с правата лопата трябва да ги блъскаш...!

    Бивш tww09306483.
  17. 17 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3048 Неутрално

    1 ч.л. каперси и средиземноморски червен тон е върховна комбинация.
    Нещо като roast beef полято с мастило от сепия.

  18. 18 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Тартарът ми е любим във всякаква форма, но съм повече любител на сьомгата!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1444 Неутрално

    Изненадан съм. За първи път в рубриката се публикува нормална рецепта. Ако се махнат крайните изгъзици и очевидно рекламните добавки е добро предястие...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    Харесва ми :)
    Напълно сериозно

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    Харесва ми :)
    Напълно сериозно

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    Най ми харесва мъъъничка порцийка в средата на огрооомна чиния! Колкото по-голяма чинията, толкова по ултра изискано стои. Такива изостаналост като малки порции в малки чинии не понасям, просташко е!

    Иначе рецептата ми е леко съмнителна, нищо не се пеняви, нищо няма странен цвят и консистенция...

  23. 23 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2431 Весело

    Тартарът ми е любим във всякаква форма, но съм повече любител на сьомгата!
    —цитат от коментар 18 на LiberalToTheBones


    Ибряме, суровите кифтета де крадеш от скара-бирата в Якоруда не са "тартар".

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  24. 24 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1016 Неутрално

    тези кулинарни шедьоври от съвременната българска кухня все повече ме изумяват с отдалечеността на съставките си от реалната съвременна българска кухня :-)

  25. 25 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#20] от "penetrating":

    Само трябва сам да си наловиш рибата у Средиземно-морско, щото тя ще се яде сурова, та едва ли трябва да е престояла повече от няколко часа, за да не се развият гнилостни бактерии.

  26. 26 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Неутрално

    Целта на упражнението е да погледнете отвъд шопската, 2те кебапчета и каквото расте в градината. Коментарите в тия теми направо ме изумяват. Всички сме наясно, че българинът е ултра консервативен, но малко разнообразие няма да ви навреди.

  27. 27 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3926 Весело

    .... Всички сме наясно, че българинът е ултра консервативен, но малко разнообразие няма да ви навреди.
    —цитат от коментар 26 на Индиана

    Не е хубаво да се обобщава и да се говори от името на "всички" (кои са "всички" е отделен въпрос).
    Не знам дали си предлагал на "не консервативните " чуждоземци да пробват: например -
    боза, баница, локум, толумби, българско сирене, което не прилича на фета, лютеница и това на първо четене, което се сещам. Ами точно толкова са "разкрепостени" колкото и "ултра консервативните" българи. На някои им харесва, други едвам го цедят през съби (от учтивост) а трети (повечето) отказват да пробват, защото, защото...не го познавали...и чакат, друг някой да го пробва (особено бозата).
    та така с "консервите" и "разтропаните"

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  28. 28 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Тази рубрика на Дневник е пълен провал.
    Вярно, събира коментари, но най-вече като обект на подигравка със съдържанието което ни се поднася.
    И тъй като е спонсорирана от Метро, ще кажа че с подобни щуротии, никога няма да ме накарат да вляза в хипермаркетите им.

  29. 29 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Неутрално

    Значи да се обадя и аз с контра рецепта от Женския пазар. Вземате от магазина до мюфтийството две парчета риба тон /ако и когато има, че от суши-баровете често я изкупуват рано-рано/.
    Загрявате много добре незалепващ тиган намазан с някаква мазнина, може и без. Запечатвате парчетата докато побелеят и леко покафенеят от всяка страна /колкото ви се харесва/. Може да се обърнат за втори път ако не ви допада, че в средата остава сурово.
    Вече изпечените парчета риба тон се поливат с лимонов сок и поръсват със сол и черен/бял пипер.
    Консумира се с вино/дори леко като тяло и охладено като температура червено върви/ или бира и салата по желание.
    Още по-чудно става с риба меч, но там цените са ...

  30. 30
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  31. 31 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Неутрално

    До коментар [#27] от "DDR":

    DDR,
    ако искаш да си като всички останали няма кой да те спре.

  32. 32 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Неутрално

    До коментар [#27] от "DDR":

    DDR,
    ако искаш да си като всички останали няма кой да те спре.

  33. 33 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1892 Неутрално

    Абе защо натискате "изпращане" до побъркване?
    Айде за Митеф разбирам, той от нищо не разбира, само от тенис. Но останалите ...

  34. 34 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    Браво, храна за милениъли, и авокадо има.

    Само че червеният тон, или Bluefin Tuna, e застрашен вид и как това се вписва в опазването на биоразнообразието...то вярно, че не може Средиземно Море да се подпали и да ревем за него, но горката риба бива изядена в ей такива рецепти.

    Впрочем това е сашими с разбъркана поредност.

  35. 35 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3926 Неутрално

    До коментар [#32] от "Индиана":

    Добре

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  36. 36 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    До коментар [#29] от "victortrt":

    Стига де, рибата тон е създадена от дядо боже, за да се яде сурова, както си следва, що ще я разваляш с готвене...

  37. 37 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Любопитно

    Най ми харесва мъъъничка порцийка в средата на огрооомна чиния! Колкото по-голяма чинията, толкова по ултра изискано стои. Такива изостаналост като малки порции в малки чинии не понасям, просташко е! Иначе рецептата ми е леко съмнителна, нищо не се пеняви, нищо няма странен цвят и консистенция...
    —цитат от коментар 22 на areta


    ++++
    И ти, кат мен!
    И аз обичам с големия черпак в малката тенджера!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  38. 38 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Неутрално

    До коментар [#36] от "lil_alex":

    Очевидно защото моите предци са понасяли сушено или осолено месо, но рибата са я пекли. Ако дядо и баба бяха японци, вече щях да я ям сурова. Макар че тартарите разчитат на най-прясното месо, което все пак е сготвено донякъде с киселина и т.н.

  39. 39 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Всичко, което е антипростолюдие и антиселяндур, е добро дошло в тази рубрика. Като любител на добрите европейски ресторанти приветствам Дневник.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  40. 40 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Неутрално

    П.С. А и както казах, моята рецепта е от Женския пазар, където не следим стриктно най-новите течения в съвременната българска и съвременна кухня. Само веднъж годишно има някакъв СтрийФест с гурмета, но не е много посещаван.

  41. 41 Профил на САЩ се управлява от Риад
    САЩ се управлява от Риад
    Рейтинг: 1199 Весело

    До коментар [#1] от "Nikolay Savov":

    явно е от времето когато сме били на три морета:))))

  42. 42 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Весело

    До коментар [#39] от "LiberalToTheBones":

    И язе тъй викам!

    Намъкнете се в официалната кошуля, запишете си час в Пирогов (рибата е сурова, всичко се случва, нъл тъй) и се въоръжете с лупа и пинсети. Лупата ще ви тряа за да откриете порцийката в безкрайната чиния, а пинсетите за да не би случайно да я излапате наведнъж, никак няма да е изискано, тряа да е по малко, по малко.

    Заповядайте на аристократичното, прогресивно, изискано, ултра съвременно, изтънчено, хай едж плюскане! Не обръщайте внимание на простаците, те нищо не разбират от възвишена кулинария!

  43. 43 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    До коментар [#26] от "Индиана":

    Всъщност би трябвало да допуснеш и ще си близо до истината, че коментиращите вече са опитвали фюжън, декомпозирана, авангардна, молекулярна и т.н. храна и им е дошло до гуша.

  44. 44 Профил на САЩ се управлява от Риад
    САЩ се управлява от Риад
    Рейтинг: 1199 Весело

    До коментар [#39] от "LiberalToTheBones":

    дисагите има ли къде да ги оставяш в добрите европейски ресторанти?

  45. 45 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2657 Неутрално

    ''''
    "Тартар от средиземноморски червен средиземноморски червен тон"............ Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник
    - = - = - = -
    '''средиземноморски червен тон'''
    И
    ''''българска кухня''''

    оксиморон ! ! ! ! ! ! !
    - = - = - = -
    КОЯ ТЪРГОВСКА ВЕРИГА ПРЕДЛАГА В МАГАЗИНИТЕ СИ
    в България
    '''средиземноморски червен тон''' ????????????????????????????

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  46. 46 Профил на doo08488440
    doo08488440
    Рейтинг: 521 Неутрално

    е браво, за това и сто кила ракия давам.

  47. 47 Профил на CT
    CT
    Рейтинг: 13 Неутрално

    точно както прабаба ми го правеше, докато прадядо ми четеше Работническо Дело.

  48. 48 Профил на 7777
    7777
    Рейтинг: 1970 Весело

    И сега това фюжън ли е или културна апроприация? Да не ревнат от японското посолство, че им присвояваме нематериалното културно наследство? Или да се надяваме, че ще махнат с ръце на това псевдо-сашими и ще кажат "а бе, българска работа!"

    A man without faith is like a fish without a bicycle.
  49. 49 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Весело

    До коментар [#25] от "areta":

    Няма лошо. Направо на лодката :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK