Средиземноморски червен тон (торо) татаки

Средиземноморски червен тон (торо) татаки

© Илиан Илиев



"Средиземноморски червен тон (торо) татаки" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Колев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Колев - тук, а за проекта - в края на текста.


Смесете добре всички съставки и мариновайте рибата за 1 час. След това поставете върху добре загрят грил и запечете от четирите страни (по 30 секунди на страна). Нарежете на 2 см
кубчета преди сервиране.


Пригответе черен майонезен сос, като смесите добре продуктите. Съставките за пяната от лайм разбийте, докато се образува гладка смес, след което оставете за 5 минути. Превърнете със сифон на пяна и оставете да се стабилизира.




Чинията декорирайте с точки от ширача чили, листа от корн салата, смлени на прах зрънца уасаби, пържени оризови нудли и ядливи цветчета. Върху кубчетата тон сложете малко кизами уасаби и поръсете с пушена малдонска сол.


Необходими продукти за 1 порция


100 г червен тон (коремна част) – на правоъгълник с дебелина 2,5 см
1 с. л. унисос
1 ч. л. чили олио (La-yu)
1 ч. л. печено сусамово масло
1 ч. л. тогараши
1 щипка пушена сол Малдон


За черен соево-майонезен сос
100 г японска майонеза (QP)
10 мл сок от лимон
10 мл соев сос Kikkoman
10 г подправка Maggi
12 ч. л. мастило от сепия


За пяна от кафир лайм
200 мл зехтин или фъстъчено олио
300 г мляко на прах
100 мл мляко
100 мл олио от кафирски лайм
8 г прахообразен соев лецитин


За гарниране
ширача чили
зрънца уасаби и кизами уасаби
пушена малдонска сол
листа от корн салата
пържени оризови нудли
ядливи цветчета


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2127 Неутрално

    Божееее боже....

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Весело

    Тази риба тон цяла седмица ли ще я ядем :) ?

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3
    mbt34598035
    Рейтинг: 290 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

    Божееее боже....
    —цитат от коментар 1 на Суджук Герберите


    Изразявам пълно съгласие с Вас! И аз вече нямам други думи за тези т. нар. "готварски рецепти" - пълни идиотии и спрях да ги коментирам, просто не си струва. /Но чета коментарите и се радвам, че, въпреки всичко, българинът като цяло е останал с ведро чувство за хумор и това ни развеселява в края на седмицата/. Приятен ден на всички нас! /Пък довечера нека всеки от нас си приготви нещо вкусно за хапване!/

  4. 4 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 370 Неутрално

    "Чинията декорирайте с точки от ширача чили, листа от корн салата, смлени на прах зрънца уасаби, пържени оризови нудли и ядливи цветчета. Върху кубчетата тон сложете малко кизами уасаби и поръсете с пушена малдонска сол."

    Нека хилядите читатели на Дневник които ще извършат гореспоменатото действие да кажат как беше манджата.

  5. 5 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 654 Любопитно

    Всъщност, тази рубрика на Дневник е много успешна. Всички идваме тук да се поразтоварим и да понаплюем малко, така че се генерира добър трафик.

    Само да попитам, някой купи ли си вече вакумираща машина?

  6. 6 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Още нещо любимо. Татаки от Торо. Ако някой е ходил в прекрасните японски ресторанти, знае, че не е само суши, маки и сашими. Японската кухня, освен здравословна е и пълна с експлозия от вкусове! Браво Дневник!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  7. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2976 Неутрално

    Една зелена салата
    Една кутийка риба тон
    Една вр. репички
    Едно авокадо
    маслини
    зелен лук
    сол, оцет и зехтин на вкус
    Може да прибавите и др. съставки по ваш вкус. Супер салата за ракия или мастика.

  8. 8 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    До коментар [#7] от "man_un":

    Хахахахх, консерва......

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  9. 9 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 290 Неутрално

    Една зелена салатаЕдна кутийка риба тонЕдна вр. репичкиЕдно авокадомаслинизелен луксол, оцет и зехтин на вкусМоже да прибавите и др. съставки по ваш вкус. Супер салата за ракия или мастика.
    —цитат от коментар 7 на man_un


    Не мога да се въздържа и ще кажа - чудесна рецепта!!! Всички продукти ги има в нашето квартално "Плод-зеленчук"-магазинче /т. е. няма нужда да губим време в обикаляне и търсене на продуктите/. Освен това и децата ще я харесат /а няма да се мръщят и "подбутват" с вилицата разни неспецифични на вкус за тях неща/. И, ако ми позволите да допълня - мисля, че ще е и "супер салата" и за една студена водка:)))

  10. 10 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    Коментарът ми е общ за всички рецепти. От прочетеното: 1.повечето съставки са несвойствени за България; 2. рецептите са пълни с чуждици или с неграмотен превод на "български", стигам до извода (който вече и други коментиращи загатнаха), че най-вероятно тези рецепти съвсем не са "авторски", а са изплагиатствани оттук и оттам, от англоезични уебсайтове и книги. Иначе как бихте си обяснили появата в рецептата с халибута на "ОБЕЗСОЛЕНО краве масло"?
    Какво означава това - само и единствено, че "авторът" е почерпил идеята си от английски първоизточник, но е "превел" "unsalted" като "обезсолено"!! Кои крави дават "солено" мляко, от което да се получи "солено краве масло", което пък после да "обезсолим' за нуждите на рецептата?!
    Без допълнителен коментар за "интелигентността" на готвачите.

  11. 11 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2127 Неутрално

    До коментар [#7] от "man_un":

    Само рибата тон да е филе, а не като 90% от консервите в българските магазини - насечени трохи от риба тон, 18то качество.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  12. 12 Профил на Сд
    Сд
    Рейтинг: 910 Неутрално

    И НАКРАЯ ВСИЧКО ОТИВА В ТОАЛЕТНАТА.

  13. 13 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2431 Весело

    Още нещо любимо. Татаки от Торо. Ако някой е ходил в прекрасните японски ресторанти, знае, че не е само суши, маки и сашими. Японската кухня, освен здравословна е и пълна с експлозия от вкусове! Браво Дневник!
    —цитат от коментар 6 на LiberalToTheBones


    Ибряме, под "ходене" в прекрасните японски ресторанти ние разбираме да влезем, да седнем, да си поръчаме, да хапнем и след това да си платим. Не като теб да висим до кофите и да чакаме вечерта персоналът да изхвърли боклука, след което да бъркаме в кофата и да джвакаме каквото намерим. То и за това получаваш "експлозия от вкусове" в устата - че покрай остатъците от кухнята лапаш и други неща...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  14. 14 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    С тези 100 грама риба само котарака не мога да изхраня.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  15. 15 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 370 Неутрално

    До коментар [#10] от "princess_x":

    По принцип е вярно че много от продуктите са нетрадиционни за България и името Съвременна Българска кухня не пасва на рубриката. Но е хубаво и човек да хапне и сготви и неща от различни части на света, да отвори мирогледа си към света. Аз например си готвя често тайландски и индийски ястия. Вчера си сготвих бразилска рибена яхния която се прави с кокосово мляко и кориандър (също нетипични за българската кухня). А днес ще обядвам индонезийска сате супа която се прави от фъстъци. Вместо салата често хапвам корейската туршия кимчи. Не може през 2019 година да ядем само това което баба ми е яла на село преди 60 години.
    Просто рецептите трябва да вклучват продукти, които макар и не типично български, да могат лесно да се намерят в по-големите супермаркети.

  16. 16 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3048 Неутрално

    Рецептата е подходяща за т.нар. улична храна.
    Айде де, какво е това:
    мляко на прах
    соев лицетин
    сос Maggi
    лютивата и яхниеста ширача, че и уасаби и тогараши...
    И всичко това с претенция за някаква си гурме култура.
    Айде холан....

  17. 17 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    Ако татаки е българска кухня...то е малко като да си представиш гейша да яде пълнени чушки, обявявайки ги за съвременна японска кухня.

    И с това ядене на изчезващ тон...ще изгори и Средиземно Море и Грета няма да има къде да плава на яхта.

  18. 18 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Весело

    До коментар [#17] от "lil_alex":
    Мисля, че примерът с гейшата ще е по-интересен, ако замениш пълнените чушки /познати в Азия в много средноазиатски кухни/ с лозови сармички /типични за източното Средиземноморие и Балканите/, но като цяло доста подобни на суши като идея.

  19. 19 Профил на fio41315648
    fio41315648
    Рейтинг: 1571 Весело

    България на три морета+ Средиземно!!! Как съвременната БГ Кухня, включва продукти от море, до което нямаме достъп?

  20. 20 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1265 Весело

    "Чинията декорирайте с точки от ширача чили, листа от корн салата, смлени на прах зрънца уасаби, пържени оризови нудли и ядливи цветчета. Върху кубчетата тон сложете малко кизами уасаби и поръсете с пушена малдонска сол."Нека хилядите читатели на Дневник които ще извършат гореспоменатото действие да кажат как беше манджата.
    —цитат от коментар 4 на Stan Todorov


    ....ми .....цялата тази декорация а облизах с език
    ....щот то по друг начин няма как, толкова изискано ястие да го топиш с хляб не върви....:):):):):)

  21. 21 Профил на roosty
    roosty
    Рейтинг: 680 Неутрално

    За пореден път, не разбирам кому е нужна тази рубрика....

  22. 22 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1265 Весело

    До коментар [#5] от "sow29372525":

    -м-м-м-м ДА!:)

    Преди години, когато дневника беше все още стойностен, имаше една платена списвачка " Хали". Под нейните постове, написани нарочно неграмотно, се вихреха весели и разтоварващи дискусии, като тази.

    Сега дневника му е намерил цаката с тази рубрика.;)
    КлЕтите мастър готвачи, жертва пАднахха ха ха- -ха!

  23. 23 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#15] от "Stan Todorov":

    По принцип съм съгласна с тебе, но същността на моя коментар беше съмнението в оригиналността на рецептите; в тяхното "авторство".

    Интересно е да се опитват различни продукти, съставки и рецепти, но в крайна сметка е най-добре това да се прави на мястото, откъдето произхождат. По ред причини, може би най-важната от които е свежестта на продуктите, после идват екологичните съображения или степента на автентичност.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK