Дунавски сом, печени червени чушки, бадеми, праз

Дунавски сом, печени червени чушки, бадеми, праз

© Илиан Илиев



"Дунавски сом, печени червени чушки, бадеми, праз" е пълното име на тази авторска рецепта на Владимир Тодоров. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Владимир Тодоров - тук, а за проекта - в края на текста.


За даши накиснете комбуто за 10 часа в студена вода и гответе на слаб огън за около час. Добавете бонитото и гответе 10-15 минути, докато потъне на дъното. Прецедете през филтър за кафе.


За бермонте сложете даши бульона да заври в дълбок касерол, отстранете от огъня и с помощта на ръчен пасатор добавете нарязаното на кубчета студено масло. Овкусете с лимон и сол.
Сварете киноата за крънч, охладете и подсушете. Пържете на 180 ̊C, докато стане хрупкава. Поръсете с пудрата от домат и щипка сол. Лимоновия сок, меда и дижонската горчица за винегрет разбийте с тел, добавете солта и на тънка струйка при непрекъснато бъркане – олиото, до получаване на емулсия. Накрая добавете ситно нарязан копър.




Филето от сом сложете в студен тиган и добавете бермонте, така че да покрие рибата. Докарайте до завиране и намалете. Поширайте нежно за 4-5 минути, после подсушете и овкусете с лимонов винегрет и поръсете с крънч от киноа.


За олио от копър бланширайте спанака и копъра за няколко секунди и шокирайте в ледена вода. Изстискайте водата от тях през кърпа. Блендирайте с олиото до еднородна смес (или за
4-5 минути на 40 ̊C с термоблендер). След това прецедете.


Чушките изпечете на барбекю с дървени въглища, задушете в плик и почистете. Направете на сок и овкусете с лимонов сок и сол. Преди сервиране загрейте, без да завира, сипете в сосиера и внимателно налейте олиото от копър, за да остане на повърхността.


Бадемите за крем бланширайте и обелете. Запечете в тиган с малко сол и масло. Като са почти готови, добавете чесъна и сотирайте до готовност. Накрая добавете хляба на кубчета (без кора) и пасирайте със зеленчуковия бульон. Овкусете със сол и лимонов сок.


Праза почистете и пуснете за 4-5 минути във врящ зеленчуков бульон. Гриловайте на барбекю с дървени въглища, като от време на време мажете с масло.


В топла чиния поставете филето от сом, грилования праз лук, лъжица от крема с бадеми и накрая залейте с емулсия от чушки и копър. Завършете с връхчета копър (2 г за 4 порции).


Необходими продукти за 4 порции


600 г филе от дунавски сом


За бермонте
150 г масло
50 мл даши
20 г лимон
3 г сол


За лимонов винегрет
120 мл зехтин екстра върджин
20 мл лимонов сок
10 г дижонска горчица
2 г копър
1 г мед
1 г сол


За олио от копър
500 мл олио
100 г пресен спанак
50 г копър


За емулсия от чушки
350 г червени чушки
10 г олио от копър
5 г лимонов сок
3 г сол


За крънч от киноа и домат
80 г червена киноа
3 г пудра от домати
щипка сол


За крем от бадеми и чесън
100 г бадеми
60 мл зеленчуков бульон
60 г бял хляб
30 г масло
10 г чесън
10 мл лимонов сок
3 г сол


За печен праз
180 г праз лук (бялата част)
200 мл зеленчуков бульон
80 г масло
50 мл лимон
25 г дъбов чипс за опушване


За даши
300 г комбу водорасли
2 л вода
50 г бонито (розов чипс от сушен паламуд или риба тон)


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 686 Весело

    И ако някой ми докаже, че това е българска кухня, то аз ще повярвам, че луната е от бита сметана!

  2. 2 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2283 Весело

    Тази манджа е комунистическа! Как може да сложи червени чушки?! Един истински демократ за силна България би използвал или коалиционен зелен пипер, или тясно партиен син домат, които някои го наричат "патладжан"

    Бог да благослови Америка за България!
  3. 3 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2283 Весело

    Да сложиш във филето от сом комбо водорасли, киноа, дижонска горчица и зехтин екстра върджин. Бива! Дори бих препоръчал да се прибави резен ананас и щипка смляна канела :))

    Бог да благослови Америка за България!
  4. 4 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4936 Весело

    Значи 300 г комбу водорасли?! "Браво" бе, само водораслите струват 120 лв....

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  5. 5 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1586 Весело

    До коментар [#1] от "nonsens2":

    Баба ми едно време викаше: "В една къща няма ли киноа, хималайска сол и чери домати - зян е!"

    http://bit.ly/2YyuMGH

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  6. 6 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1644 Неутрално

    Сома е гадна и миризлива риба.

  7. 7 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 789 Неутрално

    За 4 порции - 600 гр. филе от сом.
    Приятелю, по 150 гр. на порция не е сом с..
    Нормални мъже сме тук - не се храним с 'рисунки'..
    Другото дори няма да го коментирам

  8. 8 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2245 Весело

    Не смятате ли, че е редно първо да обясните що е това "бермонте", емулсията от чушки, къде да си купим това "даши" и олио от копър ..........

    Тия рецепти са една тотална подигравка предвид финансовото състояние на средния българин.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  9. 9 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 686 Весело

    До коментар [#5] от "baba_zozolana":

    Верно! Но сега се е обогатила с даши, домати т.п. вкуснотии.
    Прогрес, не можем да спорим!

  10. 10 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 706 Весело

    Чета, и си мисля...нещо не могат да го докарат като Чолчева, трудно им е.

  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11438 Весело

    Българска кухня, само с регионални продукти :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1578 Весело

    "За даши накиснете комбуто за 10 часа"
    Тук някъде спрях да чета:)

  13. 13 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 1523 Неутрално

    Първо вземате 1/2 кг речник за чужди думи в готварството, отскачате до ъгъла за екзотични подправки и тогава се запретвате да си приготвите сом по...
    Прост съм, признавам си, но сом съм ял на брега на Дунав /тихия и бял/, приготвен от местните рибари. Още не съм го забравил. Нищо , че беше отдавна.

  14. 14 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1586 Весело

    До коментар [#9] от "nonsens2":

    Стихотворението е малко "истерично вегетарианско", но както отбелязва г-н Head of Medusa, имайки предвид грамажа на сома, е съвсем на място тук, още повече, че в него се говори за така традиционните български съставки, които сме наследили от прабългарите.

    Зарежи го малко спорта,
    стига театър, кино, а?
    Я си направи ти торта
    с тиквички и киноа.

    Стига с гръмките трибуни,
    плувнали в елей, в катран!
    Замези си с две тригуни
    с фий, маруля и шафран.

    Стига с фитнеса и корта,
    с Достоевски, с Мороа!
    Я хапни си блажна торта
    с тиквички и киноа.

    Във ръката с шарен глобус
    в път впусни се ти без страх
    и опитай пасти добуш
    с джинджифил и пресен грах.

    Подбери най-стриктно сорта,
    с внос от Крит и Падуа,
    замеси уханна торта
    с тиквички и киноа.

    Лепкав като знойна румба
    с полъх на бразилски бриз,
    преглътни тлъст къс тулумба,
    с леща, ким и бял кервиз.

    Тръпнеща като аорта,
    зейнала като боа –
    в хищна страст пулсира торта
    с тиквички и киноа.

    Замини чак за Камчатка
    и в гробовния ѝ мраз
    погълни във кратка схватка
    баклава с нахут и праз.

    Бди гладът пред твойта порта –
    бягай чак до Самоа.
    Там поспри, забъркай торта
    с тиквички и киноа.

    С делтапланер ли, със лифт ли
    изкачи гол връх в Тян Шан –
    там виреят тучни кифли
    с боб, бахар и патладжан.

    Ако щеш затрий паспорта
    в джунглите на Кения.
    Нищо – там се въди торта
    с тиквички и киноа.

    Хлорофилът – лек и лекар
    знаят го и в Колима.
    Там иди – сервират еклер
    с арпаджик и куркума.

    Но стомахът вие чорта,
    с рев на див Кракатоа.
    Той жадува сочна торта
    с тиквички и киноа.

    Зеленчукът пресен в Ница
    твой балсам е и знахар,
    смело опържи мекица
    с бамя свежа и бахар.

    С гола гръд презри комфорта!
    В стил Йожен Дьолакроа
    поведи народа с торта
    с тиквички и киноа.

    Свобода върлува щура
    във Шикоку и Хоншу,
    леблебия с петифура
    дъвче с ряпа и кашу.

    Свободата къса шорти
    и разпаря кимона…
    Тя нагъва сластни торти
    с тиквички и киноа.

    http://bit.ly/2ODpTZc

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  15. 15 Профил на Gai-jin
    Gai-jin
    Рейтинг: 494 Неутрално

    Първите два параграфа показват до каква степен превземките и ниската езикова култура са станали част от съвременното на общество. Авторът и готвачът не си дават сметка колко смешни и глупави изглеждат напъните им. Дашито, комбуто, емулсия от чушки,... А за бонито да не говорим - явно не знаят, че това е общото латинско име на цял род риби - тон, паламуд, скумрия, сардина...
    Пази, Боже, сляпо да прогледа!

  16. 16 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2260 Неутрално

    Значи 300 г комбу водорасли?! "Браво" бе, само водораслите струват 120 лв....
    —цитат от коментар 4 на hamiltonf


    Това е щото ние българите сме извънредно богати и извънредно тъпи и ни доят с цени Х10 на реалните.

    мурзилка
  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  18. 18 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2047 Неутрално

    До коментар [#15] от "Gai-jin":


    Е па то това е целта, да се почувстваш, все едно си говориш с умен човек. Ти да не би да го готвиш това?

  19. 19 Профил на Н. Колев
    Н. Колев
    Рейтинг: 442 Неутрално

    В конкретния случай ми се струва, че е премината "онази" тънка линия в живота като цяло, отделяща изисканото от претенциозно пошлото.
    Какъв е смисълът да се ползват качествени продукти при положение, че се издевателства върху (повечето от) тях с множество обработки до степен на неузнаваемост...

  20. 20 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2260 Неутрално

    В конкретния случай ми се струва, че е премината "онази" тънка линия в живота като цяло, отделяща изисканото от претенциозно пошлото.Какъв е смисълът да се ползват качествени продукти при положение, че се издевателства върху (повечето от) тях с множество обработки до степен на неузнаваемост...
    —цитат от коментар 19 на Н. Колев


    В какъв смисъл качествени. Не винаги това, че нещо се продава твърде скъпо, е непременно гаранция за качество. Особено за стоките предназначени за България. Знаем и е доказано, че ни цакат с боклуци в маркови опаковки.

    мурзилка
  21. 21 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1578 Неутрално

    С интерес чета всички рецепти, не защото са ми интересни, а защото очаквам да прочета първото положително мнение.
    Ще падне чакане ....

  22. 22 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    Подигравка с добрата кухня и с добрия вкус!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  23. 23 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2283 Весело

    До коментар [#21] от "dma12587967":

    "С интерес чета всички рецепти, не защото са ми интересни, а защото очаквам да прочета първото положително мнение.
    Ще падне чакане ...."

    Ами ще трябва да почакаш рецепта за бъбречета, сърчица или дроб с лук, на тиган, за положително мнение, но ще има да чакаш. Едва ли ще поместят в любимото ни издание такава просташка рецепта ;)

    Бог да благослови Америка за България!
  24. 24 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1396 Неутрално

    За дунавски сом мога да помечтая но не точно по този начин.

  25. 25 Профил на Turk
    Turk
    Рейтинг: 462 Весело

    Помислих че съм забравил българския...
    Добре че прочетох и коментарите.
    И сега какво ? Не ми се вярва, тоя буламач да го забъркам, без да сбъркам някаде. А и да не сбъркам , за ракията не става. :))

    Turk
  26. 26 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 779 Неутрално

    До коментар [#14] от "baba_zozolana":

    Велика си баба . Велика !!!
    И в най голямото турлю ще намериш нещо ценно.
    ПП : За протокола - рецептата даже и не я прочетох цялата - но виж коментарите ....ах коментарите.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  27. 27 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 22 Весело

    ключови думи за съвременна българска кулинария:

    комбуто
    бонитото
    бермонте
    даши
    касерол
    крънч
    винегрет
    Поширайте
    Блендирайте
    барбекю с дървени въглища
    Гриловайте
    емулсия

  28. 28 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3845 Весело

    До коментар [#5] от "baba_zozolana":

    Култовите думи на баба Ви ми припомниха как преди няколко години гледах тв канала 24Kitchen, защото моя позната се възторгваше от българското участие там - Йоланта, кулинар и музикант, готвеше домашни рецепти от тетрадката на баба си. Във въпросния епизод приготви круши с горгонзола. :)
    Повече не я гледах.
    А описаната рецепта няма да коментирам. Мене лично ме разсмя.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  29. 29 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4402 Весело

    До коментар [#13] от "Alexander97":

    Прост съм, признавам си, но сом съм ял на брега на Дунав /тихия и бял/, приготвен от местните рибари. Още не съм го забравил. Нищо , че беше отдавна.
    ========
    Нищо.....:).....
    Наследниците ти .....ще са умни и интегрирани европейци......

    Ще им обясняваш на старини .....какви гадни времена били....:)....

    Bukalemun
  30. 30 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4402 Весело

    До коментар [#22] от "Торбеш":

    Подигравка с добрата кухня и с добрия вкус!
    =========
    И защо да е подигравка.....?
    Виж каква богата западно проевропеизирана терминология има.....!
    Отсега нататък.....така.....
    А неотдавна....един готвач италианец......даже ви държеше сметка..... какво да ядете и какво не.....:).....
    Ще трябва да свикнете....

    Bukalemun
  31. 31 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1144 Любопитно

    Дневник, що не шибнете целият този "проект" в рубриката "Предозиране". Там тази смешна парвенющина ще си е на точното място...

    Мома, връщай 12 и 12А!
  32. 32 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1538 Весело

    Абе една рецепта не включва ли зародиши от новозеландски торбест пъдпъдък, отглеждан с годжи бери и класическа музика, не ми е достатъчно изтънчена!

    Знанието е сила, информацията - власт
  33. 33 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1586 Весело

    До коментар [#28] от "Bramasole":

    Не знам, не знам. Аз се придържам към остарялата философия за живота, че човек трябва да яде, за да живее, а не живее, за да яде. Като прост човек обичам простите неща, например пълнени чушки (със или без месо), кюфтета с доматен сос (домашно приготвени), миш-маш и други подобни елементарни простотии. Това е причината финансираната от "Метро" претенциозна парвенющина (ако ми е позволено да редактирам малко г-н Чинцано) да ме забавлява неистово и да ми припомня и други любими сентенции на баба, например "Пази, Боже, сляпо да прогледа" (вече спомената) и "Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак". Сещам се и за Коко Шанел с нейното: "Има хора, които имат пари, има и богати хора". Та така. Много забавна платена реклама.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  34. 34 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2283 Любопитно

    Сега, сериозно, ако готовият продукт е това на снимката, то каква му е пазарната цена в един приличен ресторант? 350 лв?
    И... Какво се пие с това? Бяло вино?

    Бог да благослови Америка за България!
  35. 35 Профил на bellend
    bellend
    Рейтинг: 444 Неутрално

    Много закъсняла родна мания към "деконструкция" на традиционни блюда от национални кухни, започната от Ферран Адриа в El Bulli в началото на века. Трендът все още намира привърженици, но като цяло отшумя.

    Обявяването за "авторска рецепта" на всяка еклектична бърканица със заемки оттук и оттам е крайно забавно. Велкият Бокюз за цялата си кариера има една единствена "авторска рецепта" - супата от трюфели.

    "Бермонте" т.е. beurre monté/бьор монте. Ако следвате описанието на приготвянето, просто няма да се получи. Авторът е пропуснал да поясни, че сосът трябва да се държи топъл след приготвяне при около 70-80С, иначе ще се пресече.

    Dashi. Първо, защо точно е необходимо dashi и с какво ще се "върже" с "бермонте", и какво ще остане от деликатния му вкус след добавяне на лимона? Второ. Със съставките за dashi, както са описани - това няма да бъде като краен резултат dashi, а нещо кой знае какво, "авторско".

    Всъщност, блюдото следва класическа рецепта за риба (най-често морска, за предпочитане сьомга), глазирана със сос от мед и дижонска горчица. Не е много ясно, как този сос ще "върви" с речния сом и неговата текстура, и как ще се "върже" с печените чушки. Защо не е избран за сома оландез или беарнез?

  36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4722 Весело

    До коментар [#1] от "nonsens2":

    Някой да докаже, че въобще съществува българска кухня !!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  37. 37 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3845 Весело

    До коментар [#33] от "baba_zozolana":

    +1!
    Е, Коко Шанел е казала и че ключът към истинската елегантност е простотата, но се притеснявам, че не влияем положително на тази реклама.
    Шегувам се, хич не се притеснявам. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  38. 38 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 686 Неутрално

    До коментар [#34] от "Günther":
    ЗАда придобие роден прабългарски вкус се пие с кумис от двугърба монголска камила!

  39. 39 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2334 Неутрално

    Някой съмняваше ли се, че под статията ще се лее хейт.

    Чудя се само вечно недоволните от новото и различното толкова ли са много в ганьоленд или просто тия хора са по-склонни да си изливат душичката в интернет.

    Дано е второто.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  40. 40 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 646 Неутрално

    До коментар [#6] от "Paolo Di Canio":

    "Сома е гадна и миризлива риба."

    Може би ако опиташ веднъж, ще си промениш мнението.

  41. 41 Профил на Turk
    Turk
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#39] от "КретенКилър":

    Нито едно от двете Кретунчо.
    Имаме голямо желание да научим нещо ново и стойностно ( имаше ли такава дума или аз си измислям ) .
    Обаче виж какво ни пробутват. Какво очакваш да се захласнем и да ръкопляскаме ? Не, благодаря.

    Turk
  42. 42 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2334 Неутрално

    Какво очакваш да се захласнем и да ръкопляскаме ? Не, благодаря.
    —цитат от коментар 41 на Turk


    Очаквам като не му хареса идеята на някого просто да подмине статията. Явно няма как да го разбереш, но тва да хейтиш нещо за реално нищо, не е нормално.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  43. 43 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2334 Неутрално

    Имаме голямо желание да научим нещо ново и стойностно ( имаше ли такава дума или аз си измислям ) .Обаче виж какво ни пробутват. .
    —цитат от коментар 41 на Turk


    Викаш, имаме желание за нещо ново, ма ако не е мусака, гювеч или мешана скара, да не ти го пробутват...

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  44. 44 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Рейтинг: 1429 Весело

    "За даши накиснете комбуто за 10 часа в студена вода и гответе на слаб огън за около час. Добавете бонитото и гответе 10-15 минути, докато потъне на дъното. Прецедете през филтър за кафе."

    Дневник това на български ли е написано че нищо не разбрах? Какво е даши? а бонито? А комбуто? Срамота забравихте българския език.

    Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
  45. 45 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3410 Неутрално

    Сомът е любимата ни риба. А главата е превъзходна за богата рибена чорба. Няма да повтарям, който иска, да опита. Червени чушки ядем за салата на ракията, бадеми за по-тънки питиета, а празът като плато на месо в комбинация с други зелении, примерно агнешко печено или джолан, свински или телешки.

  46. 46 Профил на bahurat
    bahurat
    Рейтинг: 565 Неутрално

    Аз като по-прост, не мога да достигна до висотите на тази рецепта и приготвям сома пържен на шайби, поднесен с доволно количество зелена салата, овкусена със зехтин екстра върджин и оцет балсамико. Всичко това върви с яко изтудена кайсиева ракия, която се точи като олио.
    Ха, наздраве !

  47. 47 Профил на Turk
    Turk
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#46] от "bahurat":

    Ха така ! Много кратко и ясно си го казал.
    Пък те, един километър статия и накрая нищо !

    Turk
  48. 48 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1051 Неутрално

    Даши е рибен бульон. С водорасло. Има хора с извратен вкус, които го обичат това чудо, с вкус на варена морска вода. Функцията му е да го играе японска шкембе чорба и елемент от японската закуска с деконструираната супичка. Сигурна съм, че има някакви майстори, дето от 10 поколения варят даши и ако видят опит за даши на българска територия, ще си направят сепуку с кухненския нож.

    Емулсията от чушки, много моля, е жива лютеница.

    Въпросът е - от това ядене със 770 грама мазнина в него как ще се изведе изискан вид, а не просто тъжна риба, плуваща в море от мазньоч.

    Вкусът ми е извратен, ама даши с лютеница и аз не мога да ям. Това е все едно мамалига с ананас, ама да не давам идеи, че може това да е следващата рецепта.

  49. 49 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9309 Неутрално

    Може да има хора, които ще изпълнят рецептата, дунавски сом става и паниран и печен също с подходяща гарнитура и бяло изстудено вино. Да ви е сладко.

  50. 50 Профил на sreta_shteta
    sreta_shteta
    Рейтинг: 234 Неутрално

    До коментар [#1] от "nonsens2":Баба ми едно време викаше: "В една къща няма ли киноа, хималайска сол и чери домати - зян е!" http://bit.ly/2YyuMGH
    —цитат от коментар 5 на baba_zozolana


    А пък моята баба не сядаше на масата, ако на нея нямаше каперси!

  51. 51 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3136 Неутрално

    Любимата ми рубрика! Забавлявам се страхотно и чакам момента на истината, когато авторът ще разкрие, че се бъзика с аудиторията. Щото няма какво друго да е, нали така? Ама добре го прави, в интерес на истината. Е, чат-пат малко преиграва, като удавеното в даши бонито (пълен крънч!), ама така е в комедийния жанр, нали, авторе?

    Мърфи е оптимист!
  52. 52 Профил на rta48522758
    rta48522758
    Рейтинг: 240 Неутрално

    До коментар [#36] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
    От Олимп по-високо нема!
    Знам,че ирония е от гръцки произход,но не знам дали имате дума подобна на думата -самоирония.Може и да нямате нужда ,но е здравословно и човешко.

  53. 53 Профил на irons
    irons
    Рейтинг: 737 Неутрално

    Цитат от началото ( не дочетох докрай рецептата ): "За даши накиснете комбуто за 10 часа в студена вода и гответе на слаб огън за около час. Добавете бонитото и гответе 10-15 минути, докато потъне на дъното. Прецедете през филтър за кафе."

    Лелеее, абе окепазихте сома. Я си я изпържете рибата и само малко я пипнете с подправки. Тове е гурме, а не тези арт изгъзици. И сложете, ей така от сърце, по 400 гр. рибка на човек. Ако дамата не си я изяде, кавалерът ще помогне.

  54. 54 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#6] от "Paolo Di Canio":

    След тази обработка от рецептата може и наистина да стане гадна и миризлива риба.
    Като дете често хапвах прясно уловен сом от Марица. Хващам се на бас, че е бил хиляди пъти по-вкусен и ценен от супер-скъпата безсмислена рецепта тук.

  55. 55 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    Най-ценното в живота и храненето е автентичното, чистото, простото, не преработеното, естественото.
    Т.н. готвене, описано в рецептите от тази поредица на Дневник, е извращение. То няма никакъв смисъл - от гледна точка на похарчените пари, усилия и време, защото крайният резултат е незначителен и много вероятно е противен на вкус. Да не говорим за екологичната страна - използването на непривични за страната ни продукти, транспортирани от хиляди километри и.т.н.

  56. 56 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Разстроено

    Представете си една риба, уловена в Дунав, събрал мръсотията на цяла Европа, колко е чиста и вкусна

  57. 57 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Разстроено

    До коментар [#19] от "Н. Колев":

    +++++++ много добре казано!
    Според мен отговорът е, че с готвене започнаха да се занимават хора, които нямат никакъв талант и вкус за това.
    Те си мислят, че колкото повече - толкова повече, а всъщност е колкото повече, толкова едно нищо.

  58. 58 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1221 Неутрално

    Рецептата е пълна простотия!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK