Елен, цвекло, хибискус, вишни

Елен, цвекло, хибискус, вишни

© Илиан Илиев



"Елен, цвекло, хибискус, вишни" е пълното име на тази авторска рецепта на Владимир Тодоров. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Владимир Тодоров - тук, а за проекта - в края на текста.


Порционирайте еленското, овкусете добре със сол и пипер и поставете във вакуум плик с бучка масло, вакуумирайте и гответе 60 минути на 56 ̊C. След това запечатайте в предварително загрят тиган. Оставете да почине 5 минути.


За крема измийте и обелете цвеклото, сложете във вакуум плик с половината масло и сол и гответе 80 минути на пара 90 ̊C. Когато е готово, пюрирайте заедно с останалото масло в термомиксер на 3000 оборота за 10 минути на 60 ̊C. Пюрето овкусете с балсамовия оцет и меда, добавете, ако е необходимо, малко сол.




Направете печено в сол цвекло. Смесете солта и белтъците. Цвеклото измийте и подсушете, след това го обвийте в солта и печете 90 минути на 180 ̊C. Когато е готово, счупете обвивката от сол и порционирайте цвеклото. Половината от цвеклото вакуумирайте с винегрета от вишни, а другото гриловайте, като периодично мажете с масло.


Вишните за винегрет направете на сок и към тях добавете водата от хибискуса, меда и балсамовия оцет. След това добавете на тънка струйка олиото. Посолете, ако е необходимо.
Суровото цвекло за мариноване обелете и с мандолина нарежете на слайсове с дебелина 1 мм, след това оформете с ринг на перфектни кръгове. Направете разрез по средата на всеки кръг. В касерол смесете водата, захарта, оцета и солта.


След като маринатата заври, добавете хибискуса. Оставете сместа леко да изстине и мариновайте в нея цвеклото за около 20 минути.


Отстранете костилките на вишните и направете с помощта на сокоизтисквачка плода на сок и добавете балсамовия оцет. Сложете 14 от сока да заври в касерол. След завиране добавете агара, разбъркайте и върнете при останалата смес. Налейте в тава със стреч фолио и оставете да изстине в хладилник. Когато стегне, блендирайте до гладка консистенция.


В топла чиния поставете крема от цвекло, след това сготвеното в сол цвекло, което сте стоплили заедно с винегрета във вакуум плик, след това грилованото цвекло, маринованото цвекло, пресни вишни, гел от вишни, червен киселец. Отгоре подредете филето от елен.


Необходими продукти за 4 порции


За еленско филе
800 г филе от елен
120 г масло
10 г сол
5 г черен пипер


За крем от цвекло
120 г червено цвекло
20 мл балсамов оцет Di Modena
20 г мед
10 г масло
2 г сол


За печено цвекло в сол
200 г червено цвекло
300 г морска сол
100 г белтъци
50 г масло


За винегрет от вишни и хибискус
100 г пресни вишни
30 г мед
4 г сол
150 мл слънчогледово олио
30 г хибискус накиснат във
вода
50 мл балсамов оцет Di Modena


За мариновано червено цвекло
80 г сурово цвекло
50 мл оризов оцет
50 г захар
50 мл вода
10 г хибискус
2 г сол


За гел от вишни и балсамов оцет
50 мл балсамов оцет Di Modena
100 г пресни вишни
20 г мед
2 г агар-агар
За аранжиране
50 г пресни вишни
червен киселец


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2299 Весело

    Приблизително 100 лева за около 800 грама бон филе от елен.

    Ей ся отивам да си го купя ....

    После ше търся агар-агар и червен киселец.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  2. 2 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1113 Неутрално

    Малии, тоя елен са го разстреляли направо в чинията. Как да не ти се дояде!

  3. 3 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1090 Неутрално

    Nope.

    Стига бе, тая чиния точно? Ще тригърне много хора. Това не е презентация, а местопрестъпление.

  4. 4 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 652 Неутрално

    ... или си бухай пилешко/риба/свинско/телешко и яж цяла седмица, вмето веднъж еленско.

  5. 5 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Весело

    Това са снимки от жестоко убийство + разчленяване на елен бе, Тома Белев спи ли?

    Майтапа настрана, този "шеф" май е за психиатър. Затворнически психиатър........

    Знанието е сила, информацията - власт
  6. 6 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1090 Неутрално

    Майтапът настрана, но точно днес бих свалила тая снимка от въртене из нета.

  7. 7 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1920 Неутрално

    Точно тази чиния категорично отказвам да я сложат пред мене даже и ако ми платят. Това е хорър кухня, а не удоволствие. Е, може и да става за любители на вампирски филми.

  8. 8 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 4294 Неутрално

    До коментар [#2] от "zlo38528262":

    по скоро блъснат от москвич

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11619 Весело

    Защо не напишат в коя механа да ходим да опитаме тези български гозби :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1648 Весело

    Аз продължавам да чакам първия положителен коментар, в тази поредица от рецепти:)

  11. 11 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3333 Весело

    Боже, колко зававни и удачни коментари!

  12. 12 Профил на tedy21
    tedy21
    Рейтинг: 17 Неутрално

    Току-що открих най-ефикасната диета. Всеки път, в който изпитам глад ще поглеждам снимката от тази статия и ще ми се отяжда, каквото и да било.

  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5033 Неутрално

    Кървава история...
    Някой почва май да се подиграва с последните си презентации!?

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  14. 14 Профил на vladimira bogdanova
    vladimira bogdanova
    Рейтинг: 30 Неутрално

    Подходящо като визия за филм на ужасите...Тръпки да те побият просто.

  15. 15 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3475 Неутрално

    От всички продукти тук признавам вишните. От тях си правим ароматна вишновка по бабината рецепта, тя беше стара кръчмарка.

  16. 16 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2299 Весело

    "Порционирайте еленското, овкусете добре със сол и пипер и поставете във вакуум плик с бучка масло, вакуумирайте и гответе 60 минути на 56 ̊C. След това запечатайте в предварително загрят тиган. Оставете да почине 5 минути."


    Чакай, чакай, чакай ... каква е тая печка, която загрява и държи точно на 56 градуса?
    Това ядене за домашни печки ли е измислено или за някакви баснословни скъпи уреди, дето ги има само в Мастър Шеф и Топ шеф предавания?

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  17. 17 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 791 Неутрално

    Дневник са мазохисти 😁 - публикуват извращения знаейки че ще си получат пълен комплект с хапливи коментари 😜.
    Вече не чета рецептите , забавлявам се с форума😂

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  18. 18 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2333 Неутрално

    Това някак по-бива, за разлика от вчерашния дунавски сом.
    Днешната манджа е и милостива. Все пак става дума за сърничка със счупено краченце, и да не се мъчи животинката...
    От друга страна, като гледам крайния резултат, пак количеството е за мезе, а не за похапване, т.е. преди да опиташ това, трябва да подложиш в къщи по-сериозно.

    Бог да благослови Америка за България!
  19. 19 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2333 Весело

    Сега, Дневник, ако ще развивате този "проект" за бутикови манджи, ви предлагам да спретнете още един - да помествате през събота-неделя галерии от ревюта на висша мода. Сещате се, онези там, където манекенките се разхождат полу голи, но са с шапки, накичени с водорасли, банани и диаманти, и тежат поне 25 килограма. Двата проекта биха имали невероятна хармония.
    Пък тези простаци във форума, не им обръщайте внимание. Те си падат по конфекцията :)

    Бог да благослови Америка за България!
  20. 20 Профил на arira_rari
    arira_rari
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Презентация тип ”убит и изкормен край пътя елен, пльоснат в чиния и метнат върху килимчето за баня”. А кървавите пръски издават доста садистично и болно съзнание. Как да не ти се дояде.

  21. 21 Профил на Nada Tomba
    Nada Tomba
    Рейтинг: 804 Неутрално

    Човек е по грозно от елен, затова са убивали повече хора да ядът в някой страни едно време.

  22. 22 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Весело

    Да внеса малко реализъм в тази делириумна рубрика:

    Свинско филе на скара - 4 порции:

    Продукти:
    1200 гр. свинско бонфиле (прясно, може и охладено, но не замразено)
    15 грама сол
    10 грама чер пипер
    1 лимон
    бира - според капацитета на консуматорите

    Приготвяне:
    Филето се реже на резени с дебелина около 2.5 см
    Посолява се и се напиперява от двете страни
    Пече се на предварително загрята "Скара електрическа с капак" от 28 лева (май ги правят в Харманли или Свиленград) - 6 минути от първата страна и 4 минути от втората (верният признак, че е време да се обърне, респ. че е готова - поява на бистро сокче отгоре)
    Яде се веднага, докато е горещо
    Наздраве!

    Знанието е сила, информацията - власт
  23. 23 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3198 Неутрално

    Лак за нокти много ще й катери на рецептата. Съвременна БГ кухня, хахаха! Готвачът има чувство за хумор, Слави ще го вземе за сценарист.

    Мърфи е оптимист!
  24. 24 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3198 Неутрално

    До коментар [#22] от "pag":
    😊 Само да ми кажеш как да си измеря 15 г сол и 10 г черен пипер и цена нямаш! Само не ме пращай да си купувам аптекарска везна от 100000000000 лв. или на друг зелен хайвер, молим.

    Мърфи е оптимист!
  25. 25 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3198 Неутрално

    До коментар [#15] от "man_un":
    Бъди човек, сподели рецептата на баба за вишновката.

    Мърфи е оптимист!
  26. 26 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Неутрално

    До коментар [#22] от "pag":😊 Само да ми кажеш как да си измеря 15 г сол и 10 г черен пипер и цена нямаш! Само не ме пращай да си купувам аптекарска везна от 100000000000 лв. или на друг зелен хайвер, молим.
    —цитат от коментар 24 на султана глаушева


    Виноват, трябваше да напиша като нормален човек "сол и черен пипер на вкус", ама на, даже и на мен е повлияла тая ненормална рубрика........

    Знанието е сила, информацията - власт
  27. 27 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2022 Неутрално

    Баба му все елен, цвекло, хибискус, вишни е яла...

  28. 28 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 735 Неутрално

    "Порционирайте еленското, овкусете добре със сол и пипер и поставете във вакуум плик с бучка масло, вакуумирайте и гответе 60 минути на 56 ̊C. След това запечатайте в предварително загрят тиган. Оставете да почине 5 минути."Чакай, чакай, чакай ... каква е тая печка, която загрява и държи точно на 56 градуса?Това ядене за домашни печки ли е измислено или за някакви баснословни скъпи уреди, дето ги има само в Мастър Шеф и Топ шеф предавания?
    —цитат от коментар 16 на Taiga


    Sous Vide - примерно към 200 лева. Не е нещо безбожно скъпо, но за готвене на месо определено има доста приложения.

    На мен само цвеклото ми идва в повечко, че не го обичам особено, иначе останалото си е ОК.

  29. 29 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3091 Неутрално

    За да се окръгли блюдото от снимката, върху парчетата еленско може да се постави един карамелизиран език от див заек, леко полят с разбит белтък от пъдпъдъчи яйца.

  30. 30 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1648 Неутрално

    Да внеса малко реализъм в тази делириумна рубрика:Свинско филе на скара - 4 порции:Продукти:1200 гр. свинско бонфиле (прясно, може и охладено, но не замразено)15 грама сол10 грама чер пипер1 лимонбира - според капацитета на консуматоритеПриготвяне:Филето се реже на резени с дебелина около 2.5 смПосолява се и се напиперява от двете страниПече се на предварително загрята "Скара електрическа с капак" от 28 лева (май ги правят в Харманли или Свиленград) - 6 минути от първата страна и 4 минути от втората (верният признак, че е време да се обърне, респ. че е готова - поява на бистро сокче отгоре)Яде се веднага, докато е горещоНаздраве!
    —цитат от коментар 22 на pag


    Ако свинското е с чума, става по-вкусно.

  31. 31 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1648 Неутрално

    До коментар [#22] от "pag":😊 Само да ми кажеш как да си измеря 15 г сол и 10 г черен пипер и цена нямаш! Само не ме пращай да си купувам аптекарска везна от 100000000000 лв. или на друг зелен хайвер, молим.
    —цитат от коментар 24 на султана глаушева


    Такива везни продават по "левчетата" за 10 лв. Учудващо точни са.

  32. 32 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Весело

    За да се окръгли блюдото от снимката, върху парчетата еленско може да се постави един карамелизиран език от див заек, леко полят с разбит белтък от пъдпъдъчи яйца.
    —цитат от коментар 29 на gmbh


    Мммм, не, прекалено е просто.
    Като минимум езикът да е от див хималайски заек с три уши, а белтъците - от яйца на торбести новозеландски пъдпъдъци, обрани от гнездата им по новолуние, когато Венера е в склонение с Проксима Центавър.
    Инак вкусът няма да е достатъчно пикантен......

    Знанието е сила, информацията - власт
  33. 33 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 735 Любопитно

    Иначе не схващам идеята на тая "рубрика" на Дневник - от една страна рецептите са представени по такъв начин, че дори и бюджетът да е без значение (т.е. дори и да искаш да "блеснеш" пред гостите си) - описанието на начина на приготвяне е прекалено повърхностно - описани са в най-добрия случай 50% от стъпките/техниките, които са използвани, а от друга - няма явен линк към заведенията, в които можеш да ги опиташ.

  34. 34 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 735 Неутрално

    По отношение на кръвта като продукт - в авраамистическите религии е нещо като табу, обаче в Югоизточна Азия (където съм прекарал няколко години от живота си) е нещо съвсем нормално да хапнеш "ти кайн" (или както там се произнася на виетнамски) - супа от прясна патешка кръв с натрошени фъстъци и малко зеленчуци...

  35. 35 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5033 Весело

    До коментар [#22] от "pag":

    НА колко градуса трябва да е загрята скарата?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  36. 36 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5033 Весело

    До коментар [#24] от "султана глаушева":

    "Само не ме пращай да си купувам аптекарска везна от 100000000000 лв. "


    Спокойно, ще ти излезе без пари, мога дори да ти подаря една...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  37. 37 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 735 Неутрално

    До коментар [#22] от "pag":

    Само един съвет - не го яж горещо, особено пък бонфиле ;) Изчакай 5 минути - там за сервиране, нещо салатка, у, а - иначе соковете му изтичат с първото разрязване и става на гьон ;)

  38. 38 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Весело

    До коментар [#22] от "pag":НА колко градуса трябва да е загрята скарата?!
    —цитат от коментар 35 на hamiltonf


    Тези скари нямат терморегулатор, едни прости нагревателни пръчки и толкова.
    Включваш, изчакваш да загреят десетина минути и мяташ пържолите.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  39. 39 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Весело

    До коментар [#22] от "pag":Само един съвет - не го яж горещо, особено пък бонфиле ;) Изчакай 5 минути - там за сервиране, нещо салатка, у, а - иначе соковете му изтичат с първото разрязване и става на гьон ;)
    —цитат от коментар 37 на Даниел Панев


    От скарата ги слагам в стъклен термоустойчив съд с похлупак, докато седна на масата и кажем едно наздраве, минават 5-6 минути. Междувременно пържолките изстиват малко, все още са горещи, но не изгарящи.
    Така че съветът ви е спазен!

    Знанието е сила, информацията - власт
  40. 40 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 735 Весело

    До коментар [#39] от "pag":

    Казваш не питай старило - питай патило ;)

  41. 41 Профил на Mr. LoveGood
    Mr. LoveGood
    Рейтинг: 357 Неутрално

    Как пък до сега не пуснахте една нормална рецепта бе...какви са тия гнусотии!? Толкова се опитвате да сте оригинални, че смесвате каквито ви щукнат продукти, пък каквото стане...

    Не понасям простотията
  42. 42 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3920 Весело

    До коментар [#10] от "dma12587967":

    "Аз продължавам да чакам първия положителен коментар, в тази поредица от рецепти:)"

    Ами те, рецептите, си "просят" коментарите, какво сме виновни ние...
    Да перифразирам култова фраза от "Господари на ефира" - Много исках, но не ми бе дадена възможност. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  43. 43 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Весело

    До коментар [#39] от "pag":Казваш не питай старило - питай патило ;)
    —цитат от коментар 40 на Даниел Панев


    Ми то аз съм много "патило", а и наближавам категорията "старило".......

    Знанието е сила, информацията - власт
  44. 44 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Рейтинг: 1451 Весело

    До коментар [#10] от "dma12587967":"Аз продължавам да чакам първия положителен коментар, в тази поредица от рецепти:)"Ами те, рецептите, си "просят" коментарите, какво сме виновни ние... Да перифразирам култова фраза от "Господари на ефира" - Много исках, но не ми бе дадена възможност. :)
    —цитат от коментар 42 на Bramasole


    Фразата е:
    -Много исках, ма нямах желание

    Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
  45. 45 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1757 Разстроено

    Първата ми реакция беше подобна на повечето коментари - "колко кръвожадно!".
    А реакцията ми, след като прегледах рецептата е - авторът "готвач" заслужава същия край, като горкият елен, който е загубил живота си за какво?! За да може някакъв си Владимир Тодоров да упражни претенциозните си кулинарни измишльотини, които най-вероятно имат същия съмнителен вкус, както и снимката.
    Чета, че този "авторски" готварски "продукт" бил част от "проекта" съвременна българска кухня, а "впечатляващият" текст на рецептата ми подсказа най-важния съвет към автора - да научи български. Първия урок ще му дам аз: "слайс" не съществува на български, но "резен" - да.
    Няма да обсъждам безсмислено натруфената рецепта и още по-безсмислено усложнената (или може би комплицирана😉) технология на приготвянето. Само ще подчертая, че според мен убийството на диви животни отдавна трябваше да е забранено и само безмозъчни и бездушевни парвенюта са в състояние да сложат в уста "авторски" и "високотехнологично" обработената плът на тези беззащитни същества.

  46. 46 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3198 Неутрално

    До коментар [#36] от "hamiltonf":
    😊

    Мърфи е оптимист!
  47. 47 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3198 Неутрално

    До коментар [#26] от "pag":
    Е, като е по вкус, ако ще е по моя, аз соля,колкото поеме😊

    Мърфи е оптимист!
  48. 48 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3920 Весело

    До коментар [#44] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

    Аз затова съм я перифразирала, защото желание имам - възможност нямам. :) Не и при представените рецепти.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  49. 49 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2299 Весело

    Това е книгата с тия изискани рецепти:
    https://www.ozone.bg/product/20-balgarski-top-gotvachi/

    От няколкото снимки там можете да видите и рецептата от тази статия, можете да видите и коя рецепта предстои ..

    А тя е: Ризото с песто от левруда, ГРАТИНИРАТ КРАК ОТ КРАЛСКИ РАК с рагу от диворастящи гъби, ВЕЛУТЕ(?) от царевица ...............
    И така като гледам списъкът със ставките е по-голям от текста с начина на приготвяне ...

    А някои от съставките са: Крак от кралски рак (очевидно), шимеджи (гъба някаква), смръчкула (гъба 50 лева килото), биск(?) от скариди, масло от черен трюфел за "монтиране" (така е написано в кнгиата) на рагуто ...; пармезан Грана Падано (към 10 лева за 200 грама).
    За този пармезан е написано буквално следното - да се смели на прах за запичане на ... саламандъра ? Да, там пише саламандър, гущер? След известно ровичкане в интернет, се оказва, че този саламандър всъщност е накакъв професионален вид тостер ...
    В описанието за приготвяне се употребява думата саламандър вместо тостер, както и краб вместо рак ...

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  50. 50 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3198 Неутрално

    До коментар [#49] от "Taiga":
    “Да, там пише саламандър, гущер? ”
    Ти пък. Гущер е много елементарно. Има чепик саламандер. С чепик е по-тренди!

    Мърфи е оптимист!
  51. 51 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1559 Весело

    До коментар [#26] от "pag":Е, като е по вкус, ако ще е по моя, аз соля,колкото поеме😊
    —цитат от коментар 47 на султана глаушева


    Е, щом не е "до побеляване", няма проблем........

    Знанието е сила, информацията - власт
  52. 52 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3920 Весело

    До коментар [#49] от "Taiga":

    До този момент знаех, че "велуте" е лесен сос - като бешамел, но може да се готви с различни бульони, а не с прясно мляко. Как, обаче, се приготвя този сос от царевица, за мене ще остане тайна, която не искам да разгадавам. :)

    - Келнер, имате ли сирене рокфор?
    - Какво е това? Как изглежда?
    - Едно такова синкаво, с мухъл по него. Деликатес!
    - Аааааа, не. Но имаме кюфтета рокфор!

    Дали не дадох идея за предстояща рецепта?

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  53. 53 Профил на Marfieta
    Marfieta
    Рейтинг: 508 Неутрално

    Продукти:

    1 елен
    чиния
    вишни
    цвекло
    хибискус

    Приготовление:

    Колите елена върху чинията, предварително загрята до 56 градуса, накълцвате отгоре три вратни пържоли, украсявате с вишните, цвеклото и хибискуса и в случай, че червеното ви се стори недостатъчно, може да импровизирате, като си порежете хубаво пръста и плейтнете с повечко кръв.

  54. 54 Профил на tjj54611191
    tjj54611191
    Рейтинг: 596 Неутрално

    Вегетарианството и веганството са ми малко кресливи, но тази чиния ме замисля. Абсолютна безвкусица, освен ако точно това не е идеята. Индивидуален ‘флашмоб’ на веган / вегетарианец един вид?

  55. 55 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2299 Весело

    До коментар [#52] от "Bramasole":

    Велуте-то от царевица ще го научим как се прави, ама едно кило крака от кралски рак струват 145 лева и това "малко" ме дърпа назад да пробвам рецептата ... хаха

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK