
© Илиан Илиев
"Салата от краставици, мариновани в джин-тоник, мента и сорбе от лимон" е пълното име на тази авторска рецепта на Иван Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Иван Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.
Нарежете краставицата на тънки ивици по дължина и я бланширайте за кратко в кипящ джин-тоник. Туширайте в шоков охладител за минута и отцедете. Останалата от бланширането смес редуцирайте и също охладете.
За сорбето кипнете лимоновия сок със захарта и ментата. След като изстине, добавете разбит белтък и сложете сместа в машина за сладолед. Добавете разтворен желатин към редуцирания джин-тоник.
С помощта на спринцовка впръскайте от тази смес в студено олио, образувайки гранули като хайвер. Извадете ги и ги облейте с вода. Аранжирайте маринованите краставици и лимоново-ментовото сорбе в чиния, като украсите със сферичките хайвер.
Необходими продукти за 1 порция
150 г краставици
100 г лимон
100 мл тоник
30 мл джин
20 г захар
1 яйце
2 г желатин
1 г мента
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).