Салата от краставици, мариновани в джин-тоник

Салата от краставици, мариновани в джин-тоник

© Илиан Илиев



"Салата от краставици, мариновани в джин-тоник, мента и сорбе от лимон" е пълното име на тази авторска рецепта на Иван Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Иван Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.


Нарежете краставицата на тънки ивици по дължина и я бланширайте за кратко в кипящ джин-тоник. Туширайте в шоков охладител за минута и отцедете. Останалата от бланширането смес редуцирайте и също охладете.


За сорбето кипнете лимоновия сок със захарта и ментата. След като изстине, добавете разбит белтък и сложете сместа в машина за сладолед. Добавете разтворен желатин към редуцирания джин-тоник.




С помощта на спринцовка впръскайте от тази смес в студено олио, образувайки гранули като хайвер. Извадете ги и ги облейте с вода. Аранжирайте маринованите краставици и лимоново-ментовото сорбе в чиния, като украсите със сферичките хайвер.


Необходими продукти за 1 порция


150 г краставици
100 г лимон
100 мл тоник
30 мл джин
20 г захар
1 яйце
2 г желатин
1 г мента


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10684 Весело

    Българска молекулярна кухня, където формата е всичко :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1335 Весело

    Ето и една моя рецепта. 100 мл тоник. 30 или 100 мл джин ( в зависимост от това, дали искате да разхладите в горещ следобед, или да се отпуснете вечер), 20 мл бял вермут, лед - колкото ви душа иска, лимамов сок - на вкус. Ако искате по "фюжън" може сок от горчив портокал.

    Краставицата? На таратор сутринта, особено ако сте прекалили с отпускането вечерта...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  3. 3 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1702 Неутрално

    Предпочитам един Hendrick's с краставица!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  4. 4 Профил на Коте
    Коте
    Рейтинг: 952 Весело

    Снощи изядох една краставица! Още ми едно такова, ракиено!

  5. 5 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 643 Неутрално

    Аре,пак почнаха простотиите.
    Чандлър., ако те хване, ще ти напрай главата мека!
    Откъде ги намирате тия селяци,бе!

  6. 6 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 762 Неутрално

    "Туширайте в шоков охладител"

    Моляяя? Чакай да отида до гаража да си го изкарам...

  7. 7 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 340 Неутрално

    До коментар [#6] от "Ивайло Вълчев":

    Така е, ти как си представяш салата без шоков охладител, машина за сладолед и спринцовка.

  8. 8 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1777 Весело

    Един ден обикалях да си купя горелка. Сега пък шоков охладител?! То не ми остава време да ям бе, хора!

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  9. 9 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1846 Весело

    Снощи изядох една краставица! Още ми едно такова, ракиено!
    —цитат от коментар 4 на Коте


    Моята краставица беше потопена в млечна салата и не знам защо цяла сутрин се урихвам на узо?

  10. 10 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 932 Весело

    До коментар [#6] от "Ивайло Вълчев":Така е, ти как си представяш салата без шоков охладител, машина за сладолед и спринцовка.
    —цитат от коментар 7 на Stan Todorov


    Прав си, ма'ани го тоя простак (МАЙТААП)!

    Дай му да си нареже на тънко една краставица, и да полее резенчетата с някоя вариация на сос винегрет. Ако е по паралия-балзамико (или изстискан лимон)+зехтин, ако не-оцет и олио. Кратно по важни от съставките са доброто настроение, добрата компания и добрата ракия!

    А за по немързеливите и обичащи да експериментират-предлагам една моя рецепта за салата:

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/02/16/2242474_nedelna_salata/
    До коментар [#7] от "Stan Todorov":


    "Туширайте в шоков охладител"Моляяя? Чакай да отида до гаража да си го изкарам...
    —цитат от коментар 6 на Ивайло Вълчев


    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  11. 11 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 2079 Любопитно

    Не си губете ценното лично време! Ако Ви се яде гурме, просто посетете ресторант с гурме -меню- препоръчвам ресторанта на вила „Чинка“- имат и страхотни гурме сладкиши- леки за стомаха и много приятни, които могат да се консумират по всяко време на деня, а също и вечерта. Да- има хора, за които кулинарията е хоби и за тях представлява предизвикалтелство и интерес да изпълнят посочената рецепта.Да са живи и здрави- щом им харесва, нека експериментират и да се занимават с хобито си- по-добре това хоби, отколкото хазарт, наркотици или алкохолизъм....

  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  13. 13 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 916 Неутрално

    До коментар [#11] от "cmy12603507":

    Тая пропаднала вила да не е на бабиния ти шурей по сестрина линия? Защитени ли са салатите и сладкишите от хакери?

  14. 14 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3823 Любопитно

    Хайдее, пак съсипваме продукти! Какво му е на студеното тараторче с малко чесън? Хемингуей си е пиел джин/тоник с лимонче - класика! Който иска, да пие студена ракийка, който не иска - има достатъчно видове питиета!

  15. 15 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 256 Весело

    Много се забавлявах на коментари от 1 до 9. Стана ми едно приятно лятно още сега преди обяд. Не, че сме "вързали и цъфнали", както се казва, но и малко "по-леко" настроение е необходимо. Иначе, вероятно, вкупом ще "изтрещиме". И - с пожелание - всеки от нас да си пийне и хапне това, което му се иска, в тези два горещи съботно-неделни дни.

  16. 16 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 256 Весело

    Хайдее, пак съсипваме продукти! Какво му е на студеното тараторче с малко чесън? Хемингуей си е пиел джин/тоник с лимонче - класика! Който иска, да пие студена ракийка, който не иска - има достатъчно видове питиета!
    —цитат от коментар 14 на Vlado Nikolov


    Много добре казано и от Вас, г-н Николов!

  17. 17 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    До коментар [#13] от "Chung Kuo":
    Ето ти цените за нощувка за 1 нощ в апартамент на тази “пропаднала вила“, която е с 5 звезди:)
    http://villachinka.com/wp-content/uploads/2019/06/villa_chinka_prices_.pdf
    Нали е “пропаднала“- за това и цените й за нощувка са такива;)
    А тук в дясно на снимка № 1, е част от ресторанта й, който се посещава след резервация- https://villachinka.com/
    Никой не те принуждава да ходиш там на почивка- просто семейството ми сме доволни от качеството и нивото на обслужване в ресторанта на вилата и за това го препоръчвам като ресторант и цени на ниво.. За 20 евро могат да се консумират 3 вида различни гурме сладкиши + 3 кафета и 3 минерални води- това устройва като цени семейството ми....

  18. 18 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2838 Неутрално

    На това му се казва маниеризъм в кулинарията.
    Безцелна демонстрация на въображение и похвати.
    Мода, какво да се прави.
    И това ще се преживее.

  19. 19 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 916 Весело

    До коментар [#17] от "cmy12603507":

    Не че попитах колко стотинки струва това или онова в тая или оная съборетина на лайноморието, но щом държиш да продължаваш с рекламата.... Да не би да сте закъсали за туристи? :) За любимите рашняци това са високи цени. За уонъби ИТ специалист, бил той и по киберсигурност (що ли не съм го чувал...) са нормални. От друга страна, за скъпоплатен експерт по сателитни мрежи изглежда странно и малко гротескно в такъв форум многократно да се рекламира конкретно бунгало, било то и гръмко ъпгрейднато на “вила”. Не се сещам да съм рекламирал заведенията, в които обядвам в Ямайка или въобще по Карибите. Може би въпрос на манталитет и култура - разликата между уонъби и нормална, средна класа.

  20. 20 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 3563 Весело

    До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":
    Великолепна рецепта!

  21. 21 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 1818 Весело

    Да, тази салата за предястие е много добра. Ако решите да я правите в домашна обстановка, ще ви препоръчам към нея да спретнете и следния десерт за осем порции:

    Материали:
    Диня - малка, около 3 килограма
    500 гр. Узо Plomari
    150 гр. хайвер от сьомга
    20 гр. лимонов сок
    200 гр. пресни ягоди за украса
    8 стръка магданоз

    Инжектирайте охладеното Узо в динята. Поставете я в хладилник за около два часа, за да се охлади.
    Докато чакате, приготвяте кремът по следния начин. С пасатор разбивате до пяна хайверът от сьомга, като леко добавяте на четири пъти лимоновият сок. След като завършите тази процедура, сипвате пяната в плитки купички. Краят на купичките украсявате с разрязани ягоди 1/4 парченца в кръг, докато се оформят слънчеви лъчи.
    Изваждате динята и я нарязвате на осем равни части. Отделяте сърцевината от кората, а парченцата ги нарязвате на 4 равни триъгълника, които поставяте в купичката, като като най-острият връх да се намира от външната страна на купичката. Четирите парченца трябва да са оформени така, че върхът срещу най-широкото бедро да оформя "движение" обратно на часовниковата стрелка.
    В средата на тази композиция слагате стръкче магданоз.
    По вкус можете да сложите сол или пудра захар.
    Да ви е сладко!

    Бог да благослови Америка за България!
  22. 22 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    До коментар [#19] от "Chung Kuo": “...., но щом държиш да продължаваш с рекламата.... Да не би да сте закъсали за туристи?...“ Не- аз не съм собственик на хотел по Черноморието, а съм собственик на собствен недвижим жилищен имот в този район, така, че- хотелският бизнес ме интересува дотолкова, доколкото се предлагат отлични ястия на цени на кварталната пицария в София в ресторантите на 10 минути път с лично МПС от и до двореца Евксиноград. Така, че- коментарът ти е безсмислен- като ти харесва гръцкото лайноморие, наблъскано с половин София и с всякакви хора,включително и бг. мутри- прав ти път- ходи там, а ние вече ще си живеем доста време във Варна и няколко месеца в София....

  23. 23 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 340 Неутрално

    Автора е пропуснал малък но важен детайл от рецептата. Взима се малко от лимоновото сорбе и се сипва във форми за лед, слага се във фризера докато замръзне. После във всяко замръзнало кубче сорбе се пробива с бормашина дупка с широчина 2 мм и дълбочина 6,5 мм. Кубчетата се поставят върху салатата след което във всяка дупка се слага стръгче магданоз за украса.

  24. 24 Профил на Неизвестен Извършител
    Неизвестен Извършител
    Рейтинг: 843 Неутрално

    Рецептата на Луис Бунюел за джин с нещо-си-там: Слагате в една чаша нещо-си-там, може и няколко бучки лед. Разбърквате хубаво. Изхвърляте всичко и в освободеното пространство наливате джин.

  25. 25 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 643 Неутрално

    Рецептата на Луис Бунюел за джин с нещо-си-там: Слагате в една чаша нещо-си-там, може и няколко бучки лед. Разбърквате хубаво. Изхвърляте всичко и в освободеното пространство наливате джин.
    —цитат от коментар 24 на Неизвестен Извършител


    ☺☺☺☺

  26. 26 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8764 Неутрално

    Джин-тоник с лимон и лед върви и с чиста краставица нарязана и посолена.

  27. 27 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Рейтинг: 1934 Неутрално

    До коментар [#13] от "Chung Kuo":Ето ти цените за нощувка за 1 нощ в апартамент на тази “пропаднала вила“, която е с 5 звезди:)http://villachinka.com/wp-content/uploads/2019/06/villa_chinka_prices_.pdf Нали е “пропаднала“- за това и цените й за нощувка са такива;)А тук в дясно на снимка № 1, е част от ресторанта й, който се посещава след резервация- https://villachinka.com/ Никой не те принуждава да ходиш там на почивка- просто семейството ми сме доволни от качеството и нивото на обслужване в ресторанта на вилата и за това го препоръчвам като ресторант и цени на ниво.. За 20 евро могат да се консумират 3 вида различни гурме сладкиши + 3 кафета и 3 минерални води- това устройва като цени семейството ми....
    —цитат от коментар 17 на cmy12603507


    Аз такива цени в Америка нъ съм виждал, Сингапур, Австралия,, Карибския басейн. Явно в България има много богати хора. Вероятно България е Швейцария на балканите :)

    Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
  28. 28 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1846 Неутрално

    До коментар [#21] от "Günther":

    Човек, как може да заносваш така узото?

  29. 29 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 1818 Неутрално

    До коментар [#28] от "dma12587967":

    Ми то като на автора джина :)

    Бог да благослови Америка за България!
  30. 30 Профил на Turk
    Turk
    Рейтинг: 373 Неутрално

    До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

    Подкрепям. :)

    Turk
  31. 31 Профил на nodamncat
    nodamncat
    Рейтинг: 646 Неутрално

    Абе, вие е****те ли се с нас?

  32. 32 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1453 Весело

    Рецептата, както винаги, е някаква изчанчена измищшльотина, дето само зяносва храната и напитките, но коментарите (повечето) са безценни :D

    If I had a tail, I'd swat the flies.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK