Рапани фрикасе с летен трюфел, рибен екстракт и кресон

Рапани фрикасе с летен трюфел, рибен екстракт и кресон

© Илиан Илиев



"Рапани фрикасе с летен трюфел, рибен екстракт и кресон" е пълното име на тази авторска рецепта на Иван Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Иван Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.


Сварете рапаните за 10-15 минути, извадете ги и застройте бульона с брашното, яйцето и киселото мляко. Накрая добавете лимона и рибния екстракт. Сотирайте рапана в зехтин, подправете с морска сол и бял пипер. Аранжирайте с летен трюфел и кресон.


Необходими продукти за 1 порция




100 г рапани
100 г кисело мляко
20 г лимон
10 г зехтин
10 г брашно
5 г трюфел
1 яйце
2 г кресон
5 г рибен екстракт
1 г морска сол
1 г бял пипер


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Неутрално

    Е, тука надмина себе си!
    Бахти тъпотията е това!
    100 гр.?!!

  2. 2 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 870 Неутрално
  3. 3 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    През 50те и 60те рапаните ги събирахме само заради черупките (продавахме ги на туристи от 'Глибоката провинция). И за да им извадиш месото трябваше да се варят, и после с разни вилици/ножове да им вадиш месото. Като софиянец следвах принципа на Хемингуей-яж каквото местнитя ядат и както те го ядат (отнася се предимно за риби и морски дарове).

    Та...местните/морските ме научиха да ям и сурови миди, и такива леко сварени в морска вода, но рапани НЕ ЯДЯХА. ЯВно нещата понапреднаха, а аз изостанах от модата.

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  4. 4 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1449 Неутрално

    Айде ако обича кръчмарското простолюдие да не коментира теми, от които няма елементарна представа и да се заеме с чесане по космати тумбак!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4895 Весело

    До коментар [#4] от "LiberalToTheBones":

    Едно време преди да плейтне боба, баба му добавяше доматен зест в запръжката, която монтираше с олио и деглазираше с доматено конкасе. Аз тичах в зимника, за да донеса буркан люто чорбаджийско халапеньо с чесново-магданозено песто, а дядо нарязваше на тънки слайсове дехидратирана свинска мазнина, поръсена със сол и ароматни горски билки...
    Ех, едно време какво гурме имаше...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1428 Неутрално

    До коментар [#3] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Вярно е. През 60-те години ако кажеш, че искаш да хапнеш рапан щяха да те помислят за луд. Рапани почнха да се ядат някаде в средата но 80-те години. В началото на 90-те вече ги сервираха и по заведения. Дори съм опитвал вариация на тема охлюви по бургундски с рапани.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11247 Весело

    Когато теглото на мастилото за името на ястието е по-тежко от съставките му :)
    Сравнявам с "миш-маш" :)
    А може и да е вкусно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1974 Неутрално

    Трябва да не си с всичкия, за да ядеш рапани. Това нещо преди го ядяха само циганите, сега вече и снобите. Рапаните не са добра храна за човека, а тяхното унищожение е гибелно за морето

  9. 9 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2920 Неутрално

    Лимон в комбинация с брашно!? и трюфел е трепач.
    Поне да беше 20г бяло, Ризлинг или нещо друго(ма, много тривиално)
    Скоро няма да отмине модата да се слагат трюфели за щяло и нещяло.

  10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1428 Неутрално

    Рапаните не са добра храна за човека, а тяхното унищожение е гибелно за морето
    —цитат от коментар 8 на Митев


    Не знам дали сте наясно, че рапаните не са местен вид за Черно море и според много биозози вреди на традиционните видове миди и охлюви. Освен това там от където произхажда - Далечния изток от мноооого векове се смята за деликатес.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  11. 11 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1548 Весело

    В Дневник се усещаше липса на хумористична рубрика. Вече я имаме и определено мога да кажа, че е добра.
    Браво на Дневник за попадението:)

  12. 12 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2920 Неутрално

    До коментар [#8] от "Митев":

    " а тяхното унищожение е гибелно за морето""

    Рапаните са гибелни за черната мида и са привнесени в Черно море.
    Появили са се през 60-те, преди ги е нямало, според запознати.

  13. 13 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2688 Неутрално

    И за да им извадиш месото трябваше да се варят, и после с разни вилици/ножове да им вадиш месото.
    —цитат от коментар 3 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


    Имаше съображения, че емайла се напуква при варене, затова вадехме месото без варене, с проникване с пръст и прекъсване на някаква жила. Трябваше месото да се извади изцяло, иначе засмърдяваше. Пръста с който работиш, се оцветяваше виолетово и миришеше отвратително, не помагаше никакво миене. Дори когато поднасяш лъжица или вилица към устата миризмата се усещаше и трябваше да се регулира дишането.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4895 Неутрално

    До коментар [#12] от "gmbh":

    Това е абсолютно вярно, рапаните са пришълци и са гибелни за черноморската фауна, но сега е модерно да се говори с природозащитни клишета, без да се има и грам представа за реалните неща.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  15. 15 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2688 Неутрално

    тяхното унищожение е гибелно за морето
    —цитат от коментар 8 на Митев


    Рапана е пришълец за Черно море и няма естествени врагове. Рапана се храни с миди и постепенно унищожи мидените полета, разположени на хоризонтални скали, по вертикалните още се намира.
    90-те имаше голямо търсене на рапани и месото се изнасяше в посока Гърция-Япония, много рибарски кораби се занимаваха само с тралене за рапани. Имаше периоди в които забраняваха улова на рапани в периода на размножаването. Рапана трябва да бъде унищожаван, но битката вече е загубена.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    Имаше съображения, че емайла се напуква при варене, затова вадехме месото без варене, с проникване с пръст и прекъсване на някаква жила. Трябваше месото да се извади изцяло, иначе засмърдяваше. Пръста с който работиш, се оцветяваше виолетово и миришеше отвратително, не помагаше никакво миене. Дори когато поднасяш лъжица или вилица към устата миризмата се усещаше и трябваше да се регулира дишането.
    —цитат от коментар 13 на Корки


    След толкоз години не помня емайла да се е напуквал от варенето...Ама беше кратко варене де, колкото месото да се втвърди малко и да е по лесно за вадене наведнъж, като скъсаш жилата. Иначе останалите вътре парчета месо смърдяха ужасно. Но и на това намирахме цяр-заливашме ги с един лак, който правеше и външната страна на черупката, и вътрешната лъскави, и привлекателни за купувачите туристи.

    Морските (местните ) правеха друго-събираха рапаните целогодишно, вадеха на бързо к'ото могат, и после ги поставяха до някой мравунек...(мравунек....хулмче където има мравки, май така му викаха). Та мравките за седмица изчиствали рапана, и е готов за продажба през сезона.

    П.С. Спомням си и за виолетовите пръсти, и петна (ако не дай боже оцапаш ризата) и за смръднята.


    До коментар [#13] от "Корки":

    --------------------------------
    До коментар [#8] от "Митев":" а тяхното унищожение е гибелно за морето""Рапаните са гибелни за черната мида и са привнесени в Черно море.Появили са се през 60-те, преди ги е нямало, според запознати.
    —цитат от коментар 12 на gmbh


    Със сигурност мога да твърдя че още през 1959 ги имаше и на бургаския плаж, и в Созопол. Помня добре щото това беше първото лято когато бях 20 дена на морето на едно корабче, където софийския леководолазен клуб (към ДОСО) провеждаше "морски курс". 3-4 от ветераните (аз бях 14 г' новобранец тогава) в клуба пристигнахме 2-3 дена преди това в Бургас, като гости на колегите от бургаския клуб на ДОСИ. И баш "морските" ни научиха (нас, сухопътните плъхове-софиянци) за рапаните. И ни показаха как се ядат сурови миди секунди след като ги извадиш от водата (преди да се затворят) само с един нож с който изстърват месото от черупката , и не позволяваш на мидата да се затвори.

    Малеее...помня само как ни зяпаха разни туристи на кея на Созопол-влачим двама една тенджера пълна с миди (и водорасли) от до кея на кея, сядаме на кея и като пирати/морски вълци с нож в ръката вадим мидата от тенджерата, отваряме я зорлен, изстъргваме месото и го "изсърбваме" от мидата, СУРОВО!


    Спомени....


    До коментар [#12] от "gmbh":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  17. 17 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3238 Весело

    Кое на снимката е рапанът?

  18. 18 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3238 Весело

    5гр. рибен екстракт????

    Трябва да кремиране една риба и да вземем 5 гр. от прахта?

  19. 19 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2920 Неутрално

    До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    "Малеее...помня само как ни зяпаха разни туристи на кея на Созопол-влачим двама една тенджера пълна с миди (и водорасли) от до кея на кея, сядаме на кея и като пирати/морски вълци с нож в ръката вадим мидата от тенджерата, отваряме я зорлен, изстъргваме месото и го "изсърбваме" от мидата, СУРОВО! ""

    Суровите миди ги спрях в края на 80-те заради страх от хепатит. Беше станало рисково начинание въпреки чистите места на улов. От това време са ми останали яки белези от гмурканията.
    Сурова мида, леко черен пипер и "малко" водка си беше класика.

  20. 20 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1098 Неутрално

    Рапаните не са добра храна за човека, а тяхното унищожение е гибелно за морето
    —цитат от коментар 8 на Митев

    Умен, рапаните са инвазивен вид за Черно море и унищожават местната фауна.
    Истината е че те са гибелни за морето, а тяхното унищожение е полезно за Черно море...

    Мома, връщай 12 и 12А!
  21. 21 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 723 Неутрално

    Черен летен трюфел с рапан и рибен екстракт?
    Добре, че селският ми манталитет надделява и гурме кухнята ми е антипатична точно заради претенциите, които не могат да ме нахранят. Аз си пържа яйца с трюфели, има ги много в габъра.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  22. 22 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2374 Весело

    Баба ми на маса не сядаше ако няма такова.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  23. 23 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2374 Весело

    Трябва да не си с всичкия, за да ядеш рапани. Това нещо преди го ядяха само циганите, сега вече и снобите. Рапаните не са добра храна за човека, а тяхното унищожение е гибелно за морето
    —цитат от коментар 8 на Митев


    Ти май не си чувал откъде са дошли рапаните и какво правят, да? Абе къде ви правят такива бе?!?

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    До коментар [#19] от "gmbh":

    Мидите от 60те не са като днешните миди, особено около градовете. Тогава водата не беше толкоз замърсена. Нито от отходна вода (фекалии и др) нито от индустриални отпадъци. Та...за последно бях на морето в НРБ през 68, и тогава кльопах миди. След прехода "местните" ме посъветваха НИКАКВИ МИДИ, и риба само от риболов, далеч от брега.

    В Израел нещата са бая по добре, но и там не ям миди около голямите градове. Но пък в Синай съм ял и сурови риби, само с лимон и зехтин-КРИСТАЛНО ЧИСТИ ВОДИ, и подводни гледки....като в НГ/Анимъл планет/Дискъвери. И щото съм(....бях де, преди 15 г' спрях с това) голям запалянко, с първите по голями пари си купих и акваланг, и компресорче (вече имах служебна кола да ги влача). Плавниците, с маска и шноркел ми бяха първата покупка (освен дрехи и пътъци) в Израел лятото 69, в Нетания.

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  25. 25 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 668 Неутрално

    До коментар [#8] от "Митев":

    Рапаните са внесени в Черно море късно през 20-век с дългите воаяжи на търговските кораби до океаните. Затова местните не са ги използвали, поради непознаването им. Смятало се е, че са отровни.
    Сега ги ядат и даже ги харесват. Аз лично смятам, че нещо, което мирише на непрани партенки докато го приготвяш, не става за ядене.
    Но пък може да са вкусни, знам ли!

  26. 26 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2920 Неутрално

    До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Черноморието, яденето на риба и миди си ги спомним от средата на 60-те.
    Като започнеш от т.нар. "Фиш Фиш"(днешната Албена) и стигнеш до Аркутино и устието на Ропотамо.
    Еххх, върнах се в детството си.
    Зарган, барбун, лефер, калкан, карагьоз.....романтика, лято....

  27. 27 Профил на Неизвестен Извършител
    Неизвестен Извършител
    Рейтинг: 896 Неутрално

    Чинията на снимката ви е неумита бе.

  28. 28 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3059 Неутрално

    Искам рецепта за орел с ориз

    Мърфи е оптимист!
  29. 29 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2374 Весело

    Айде ако обича кръчмарското простолюдие да не коментира теми, от които няма елементарна представа и да се заеме с чесане по космати тумбак!
    —цитат от коментар 4 на LiberalToTheBones


    Муня, за "простолюдие" можеш да говориш като спреш да искаш джобни от майка си. Ясен ли съм, или пак трябва да влизам в детайли?

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    До коментар [#29] от "Тюфлекчия":

    Мина ходи само във фюжън кръчми, за да не среща простолюдието. Но поне не пуска линкове от нета за такива кръчми. Където никога не е стъпвал де. За разлика от пЦихясалата адвокатка с линковете от вила Чинка

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    МУНЯ, талифона ме коригира...

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  32. 32 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2374 Весело

    До коментар [#30] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Направо са трогателни. Не знам колко скапан живот трябва да имаш, за да си мислиш, че като си измислиш легенда в интернет-форум ще впечатлиш някого, още по-малко пък да получаваш някакво себеутвърждаване от това...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  33. 33 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2728 Весело

    До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":
    +++++++++++++++++++++++++
    +++++++++++++++++++++++++
    +++++++++++++++++++++++++
    Всичко което си написал е прекрасно,👍
    ама си забравил за напитките от мазата:
    Дядо правеше гъмза ( с.Обнова, Плевенско) и гроздомицин.
    На обед не, че дядо има дърводелна работилница и имаше всички машини. Но на вечеря баба винаги му слагаше на масата една полуоканица гъмза и една каничка с вода - имаше обичай да си разрежда винцето.
    А за да се кротна , баба ми правеше чат пат попара с гъмзата 😂
    А в Троянския край казват , че една слива дава една капка "нашенка" - така й казват в кв.Острец на Априлци 😂

    В Е С Е Л О ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  34. 34 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1017 Неутрално

    Аз предлагам това почетно ястие да се кръсти "Последната вечеря на Епщайн", в чест на теориите на конспирацията. Съдържа дневната доза абсурдизъм за здраво съзнание и организъм.

  35. 35 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2728 Весело

    До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


    ...........След толкоз години не помня емайла да се е напуквал от варенето...Ама беше кратко варене де...........
    —цитат от коментар 16 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


    Емайла (силикатен емайл) е стъкло !
    И за да се напука трябва да си оставил съдината на огъна или без вода или без мазнина ! ! !
    От дълго варене няма как да се напука!
    Може да се напука и ако е прегрята съдината и изведнъж я охладиш - стъклото по-бързо се охлажда от метала - стоманена ламарина в случая и се напуква.
    Емайла се разяжда само от млечна киселина ! ( Така сваляхме грешно положен емайл върху ордени и значки в Монетния двор.)
    Това свойство на млечната киселина на времето , когато киселото млеко се прокисваше след 1 седмица , разбиваш хубаво вмирисано кис. мляко и го размазваш някоя тъмна вечер на челното стъкло на кола на "приятел" 😂
    Една нощ е достатъчна да матира леко , да го замъгли стъклото . . . .
    До като е мокър джама се вижда ясно ,
    но като изсъхне става олеле . . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  36. 36 Профил на Gai-jin
    Gai-jin
    Рейтинг: 486 Неутрално

    В началото на 60-те години, в Созопол, дядо Кочо, баща на нашата хазяйка Калиопа, созополски грък, рибар неизвестно поколение, казваше на развален български: Рапан лосо да ядес.
    Никой не ги ядеше тогава.
    С родителите ми ходехме на море в началото на септември, преди началото на учебната година. Дядо Кочо ни носеше сутрин прясна риба - сафрид, калкан, черноморска скумрия... А преди да си тръгнем даваше на баща ми няколко паламуда, да ги осоли и да си ги ядем през зимата.
    Не съм ходил на нашето бетономорие повече от 10 години. Няма я романтиката, няма ги рибарите, които идват сутрин на плажа с лодките с риба, няма го бай Марко, който правеше разноцветна лимонада от буркани, няма паламуд.
    Няма го детството ни!

  37. 37 Профил на Неизвестен Извършител
    Неизвестен Извършител
    Рейтинг: 896 Весело

    До коментар [#35] от "Чардо":

    "До като е мокър джама се вижда ясно ,
    но като изсъхне става олеле"
    Баси гадния номер. Ама това е било за джамовете на жигулита и москвичи. За сегашните намкви си безопасни дали става? Само се питам де, не че нещо...

  38. 38 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2728 Неутрално

    До коментар [#37] от "Неизвестен Извършител":


    До коментар [#35] от "Чардо":"До като е мокър джама се вижда ясно , но като изсъхне става олеле"Баси гадния номер. Ама това е било за джамовете на жигулита и москвичи. За сегашните намкви си безопасни дали става? Само се питам де, не че нещо...
    —цитат от коментар 37 на Неизвестен Извършител


    Нама значение!
    В същността и основата все си е стъкло !
    Млечната киселина влиза във взаимодействие със стъклото (силиката), а не със останалите му подобрители!
    И най-гадното е ,
    че застрахователя поема отговорност ако по стъклото има механични увреждания или е счупено, пукнато и т.н.
    Но така джама си остава цял и няма обезщетение!😂

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  39. 39 Профил на svetlio26
    svetlio26
    Рейтинг: 258 Любопитно

    До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ"
    Колега “МОЙШЕ”

    Извинявам се за “off-topic” -а но бих искал най учтиво да Ви попитам. Как “избягахте” от социлистческият “рай”. Моля споделете Вашите “случки и преживявания “ или “срещи” с третият Вид- патрули (стрелби по нарушители) които сте преживели при преминаването на границата. Или какви са били “чалъмите” тогава по това/Ваше “време” . Интереса ми е към тези събития е: как са се случвали “бягствата” от НъРъБъ -то. “Малък” съм и няма как да знам тези неща и затова е този “interest from my side”.

    Предварително Благодаря за “respond”-a . :)

    Поздрав .

  40. 40 Профил на briton
    briton
    Рейтинг: 389 Неутрално

    Аз с удоволствие бих си направил или по-скоро пробвал, тази уникално модерна рецепта. Само че имам затруднения къде да намеря да си купя рапани, рибен екстракт и кресон. Хайде, последното може да използвам нещо "зелено" от пазара (представям си като отида на Подуене в събота как бабите ме гледат като ги питам дали имат кресон) и да го наименовам кресон.

    Бойко е зависим
  41. 41 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4849 Весело

    "Сварете рапаните за 10-15 минути"?!


    10-15 минути?! Някой майтап ли си прави?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  42. 42 Профил на blahblah
    blahblah
    Рейтинг: 889 Неутрално

    рубрката става все по-добра и по-добра.

  43. 43 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ"Колега “МОЙШЕ” Извинявам се за “off-topic” -а но бих искал най учтиво да Ви попитам. Как “избягахте” от социлистческият “рай”. Моля споделете Вашите “случки и преживявания “ или “срещи” с третият Вид- патрули (стрелби по нарушители) които сте преживели при преминаването на границата. Или какви са били “чалъмите” тогава по това/Ваше “време” . Интереса ми е към тези събития е: как са се случвали “бягствата” от НъРъБъ -то. “Малък” съм и няма как да знам тези неща и затова е този “interest from my side”. Предварително Благодаря за “respond”-a . :)Поздрав .
    —цитат от коментар 39 на svetlio26


    От както почнах да мисля малко по критично (някъде към 7 клас) почнах да говоря по малко и да се вслушвам какво се говори, и да филтрирам информацията. Та доста бързо разбрах че пресичането на границата между НРБ и Гърция/Турция/Югославия е прекалено рисковано. И почнах да търся други алтернативи. Та...нямам "случки за срещи от третия ви"д, стрелби и т.н., просто добре обмислен план и малко късмет.

    До 68 още пускаха българи пътуващи сами до соц'лагера да минават през Югославия. Та...доста пъти пътувах (в началото с приятели, после сам) така до Чехословакия, и предимно до Полша. От разговорите с поляци (владеех добре полски) и чехи разбрах че границата между Югославия (Словения) и Италия е сравнително по лесна за нелегално преминаване от всяка друга граница на соц'а. Планирах да завърша ИСИ и тогава "да изчезна", но "другарите от Московска 5" почнаха да ми намекват разни неща. Допълнително видях как са нещата в Прага през "Пражката пролет" и прецених (МНОГО ТОЧНО) че това няма да продължи още много време.

    За туй лятото, на 4/8/68 станах ИР (Изменник на Родината), минавайки нелегално границата в Италия. С късмет (И БЕЗ ПАРИ) се добрах до израелското посолство в Рим, и от там рез "Еврейската Агенция"-до Израел.

    П.С. До преди година две (напоследък се плакваше от здравето, май вече не е с нас) тук понякога пишеше един набор който е "изчезнал" по тежката процедура: Минал нелегално гръцката граница. С приятел, но приятеля му не оцелял, той да. После няколко седмици в кауша в Гърция, но успял да се свърже с роднини в ГФР и го изтеглили до там.
    До коментар [#39] от "svetlio26":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  44. 44 Профил на svetlio26
    svetlio26
    Рейтинг: 258 Неутрално

    До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Колега “МОЙШЕ”

    Благодаря Ви за отговора.

    В интерес на истината Гедейрейците смятаха българската граница за “слаба” и че не се охранява толкова добре колкото тази на Deutsche Demokratische Republik.

    “Бягството” се планираше през лятната ИМ почивка когато са на Черноморието. Опитите завършваха трагично. Но явно такива са били времената. Наистина сте били късметлия.

    Това е само за протокола. Нищо лично.
    Бъдете здрав.

    Поздрав

  45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Колега “МОЙШЕ”Благодаря Ви за отговора. В интерес на истината Гедейрейците смятаха българската граница за “слаба” и че не се охранява толкова добре колкото тази на Deutsche Demokratische Republik. “Бягството” се планираше през лятната ИМ почивка когато са на Черноморието. Опитите завършваха трагично. Но явно такива са били времената. Наистина сте били късметлия. Това е само за протокола. Нищо лично.Бъдете здрав.Поздрав
    —цитат от коментар 44 на svetlio26


    Гедерейците не бяха от най..."мислещите"...Те бяха просто неспособни "да мислят извън кутията", имаха едно...стадно мислене, неспособни за импровизации. За разлика от централно'европейците (предимно чехи и унгарци). И в случая за нелегално пресичане на границата гедерейците дадоха най много жертви.

    При мен нещата бяха различни-събирах, сравнявах и филтрирах информация в течение на няколко години. И си планирах нещата доста...неортодоксално, за това и успях да мина границата планирано и безпроблемно.

    Късметът ми беше в друго: Че само с $ 20 в гащите, и странно облечен, успях да се добера от Триест до Рим, с билет за влака до Венеция, без да ме усетят кондукторите или полицията. Но дори и да ме бяха заловили по пътя, и евентуално предали на полицията - нещата ми бяха известни и лесни: Няколко месеца в "лагер за бежанци" (където след месец ако не си с криминално минало живееш като в отворен пансион) и после-с богат избор: За Австралия или Нова Зеландия (май и ЮАР) се заминаваше почти веднага с имигрантски статус. За Германия, Скандинавия или САЩ се чакаше няколко месеца. А моят избор си беше Израел, та предполагам след месец два три пак щях да се добера до Израел.
    До коментар [#44] от "svetlio26":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  46. 46 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3641 Любопитно

    До коментар [#32] от "Тюфлекчия":

    Ами кажи ти братле, защото редовно подхвърляш измислици не само от твоето битие, ами съчиняваш и за съфорумци.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK