Кой е Александър Тодоров

Кой е Александър Тодоров

© Илиан Илиев



Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


"Прави го със страст или изобщо не го прави"


Александър Тодоров е Sous Chef в "Sushisamba", Амстердам. Роден и израснал в Русе, Алекс започва кулинарното си обучение на 13-годишна възраст в Професионалната гимназия по туризъм "Иван Петрович Павлов". Там среща първия си ментор в професията, който поставя основите на кулинарното му образование и практика. Първата си работа в професионална кухня започва на 16-годишна възраст в ресторант "Кадифе", а по-късно се мести и в най-добрия ресторант в града – "Левента". Там среща втория си ментор, който забелязва потенциала му и започва да развива техническите умения и теоретичните му познания.




Няколко години по-късно, на 21 години, Алекс завършва бакалавърска степен по хранителни технологии и ресторантьорство в University of West London като в същото време работи като готвач на секция (chef de partie) в един от най-успешните ресторанти в Лондон SUSHISAMBA.


През 2016 работи във Fera в Лондон – ресторант с "Мишлен" звезда, който в същата година спечелва "Ресторант на годината Лондон".


През 2017 година Алекс печели Кулинарната купа на България в категория "Готвач на България" след предишните две години, в които си тръгва от Пловдив със сребърните медали в същата категория. Обича професията си заради динамиката ѝ и свободата да изразява себе си.


Кулинарно вдъхновение черпи от природата и от провокативното изкуство, около които се движи и стилът му на готвене. Любима негова подправка е копърът, за който казва, че много точно съвпада с неговия идеал за вкус.


Мечтае един ден, разбира се, и с негова помощ България да се превърне в кулинарна дестинация от световна величина и новата българска кухня да бъде сред водещите теми в кулинарния свят.


Първата рецепта от Александър Тодоров за "Студена супа от краставици, лангустини и юзу" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Весело

    Браво на младежа:)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3527 Весело

    А тъй.. Еваларката на младежа.

  3. 3 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    Caмо дето рубриката му “съвременна БГ кухня” прилича на скеч Абсурдни рецепти!

    Мърфи е оптимист!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK