Студена супа от краставици, лангустини и юзу

Студена супа от краставици, лангустини и юзу

© Илиан Илиев



"Студена супа от краставици, лангустини и юзу" е пълното име на тази авторска рецепта на Александър Тодоров. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Александър Тодоров - тук, а за проекта - в края на текста.


Нарежете необелени краставиците на кубчета с размери 2-3 см. Почистете авокадото от кората и халапеньото от семките и дръжките. Поставете изчистените и нарязани продукти в блендер. Към тях прибавете сока от юзу, сиропа от бреза и солта. Накрая добавете леда, за да предпазите зелените съставки от обезцветяване при смилането им. Блендирайте на най-високата степен до гладка течност. След това прецедете сместа през много фина цедка и дръжте в хладилник, докато приготвяте останалите елементи на супата.


За да приготвите маринованата краставица, я обелете и нарежете на правоъгълници с дебелина 1,5 см и ширина 2 см. Обгорете добре от всички страни с горелка и вакуумирайте с останалите продукти за няколко часа, за да се маринова. Маслото за лангустините загрейте съвсем леко, докато се разтопи. Прибавете семките от ваниловата шушулка и оставете да изстине.




След това внимателно подредете лангустините във вакуум торбичка и прибавете маслото, солта и кората от юзу към тях. Вакуумирайте и гответе в sous-vide вана на 54 ̊C за 15 минути. За пяната от краставица смесете всички съставки и разбийте с ръчен блендер, докато соевият лецитин се разтвори в сместа и започне да действа.


За да поднесете, налейте 150 мл от супата в предварително охладена чиния. Подредете вече обелените лангустини по борда. Между тях добавете маринованата краставица, запечено кашу и малки парченца краставица. Добавете и 2-3 щипки от лангустините, за да придадете височина на композицията. Накрая поставете малко от пяната в центъра на чиния и декорирайте със сезонни микрорастения.


Необходими продукти за 2 порции


За база на супата
600 г краставици
100 г авокадо
20 г чушка Халапеньо
50 мл сок от юзу
30 мл брезов сироп
5 г сол
кубчета лед
парченца краставица, запечено кашу и сезонни микрорастения за украса


За горена и маринована краставица
300 г краставици
20 мл шери оцет
30 мл брезов сироп
5 г сол


За лангустини във ванилово масло
50 г масло
1 ванилова шушулка
4 лангустини
5 г кора от юзу
5 г сол


За пяна от краставица
300 мл сок от краставици
100 г соев лецитин
100 мл вода


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1954 Весело

    "За пяна от краставица
    300 мл сок от краставици
    100 г соев лецитин
    100 мл вода"

    Пяната от краставици много звучи като съвременна българска кухня!
    Това яде ли се, или само се гледа?

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  2. 2 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 1973 Неутрално
  3. 3 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2056 Неутрално

    Тези забежки с пяната в последните десетина години ми омръзнаха. Предполага се че е върха но ... на мене винаги ми изглежда като пяна от недоизмита чиния. Видите ли пяна в чинията се пригответе за $30 отгоре за всяка чиния. Аз не съм фен на пяната.

    Лангустините ако не са охладени само минути след като са хванати, започват да миришат на амоняк.

    California Über Alles
  4. 4 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 30 Неутрално

    Нагледали са се на готварски предавания и се чудят какво да измислят. Да си го ядат!

  5. 5 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1265 Весело

    дневник , Тази рубрика,с тези изгъзици все повече заприличва на - " Бий ма обичам та"

  6. 6 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    Аз съм провинциалист, предпочитам по-обемни блюда. Това е радост за окото, ама ми идва прекалено претенциозно. Оня ден сварихме две тенекии речни раци, изпиха много бира, но не се сетихме да им направим пяна от краставици.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  7. 7 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    До коментар [#3] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    Пяната не е ли тренд от 2012, не мина ли тая мода с желираните перли и молекулярна кухня, или в БГ сега се преболедува?

  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    До коментар [#3] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    За пяната стр напълно прав! :)
    За лангустините, също . Така впрочем е и месото от акула. И то като остарее започва да мирише на амоняк.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на Vassco
    Vassco
    Рейтинг: 573 Неутрално

    Една студена супа "Изгъзици". Абе няма ли нещо нормално в този готстварски дневник?!!

  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2976 Неутрално

    Това понятие лангустини го чух за пръв път, когато в една река някъде из частните имоти на Англия един готвач вадеше раци от заложени капани нещо да готви с тях. Може да има такова нещо, не споря. Знам за лангустите, това са големи ракообразни без щипки. Та аз да ви кажа през годините къде съм вадил хубави раци. На първо място дряновската река, на Сарая до Дряновския манастир, на Троянския манастир на Осъма, на с. Черни осъм, под моста, на Предела, на Видима при с.Дебнево, на язовира на с.Рудник, Къпиновския манастир и още др. места, но беше отдавна. Вадехме най-вече от дупки в брега, щото там бяха най-едрите парчета, а в дълбоките места с рачило. Вчера си купих от халите...

  11. 11 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Разбира се, прекрасна храна, но не е за бедното и необразовано балканско простолюдие.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  12. 12 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 30 Неутрално

    Разбира се, прекрасна храна, но не е за бедното и необразовано балканско простолюдие.
    —цитат от коментар 11 на LiberalToTheBones


    Явно сте:

    1) Богат
    2) Образован
    3) Не-балкански
    4) Аристократ

    А супата от лангустини можете да си я наврете на тъмно.

  13. 13 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    Тази рубрика ми става все по-любима. АВокадо, халапеньо, лангустини и сок от юзо като съставки на съвременна бг кухня е страхотно! Чакам исландски мъх, новозенландски тишейци, малайски лак за нокти и каспичанска вакса за печка “Щъркел”!

    Мърфи е оптимист!
  14. 14 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2056 Неутрално

    Разбира се, прекрасна храна, но не е за бедното и необразовано балканско простолюдие.
    —цитат от коментар 11 на LiberalToTheBones


    Dude, Relax! Рецептата е ненужно претенциозна, както и всички такива рецепти от тази рубрика. Аз мога да ти направя същата такава студена супа но без пяната, без допълнителните изгъзици и с всякакво морско или речно животно бързо попарено. Не е необходимо да се използва су-ви защото едва ли и 100 човека в България имат такава вана за су-ви, второ защото не е необходимо. Лангустините можеш да замениш със скариди или раци или дори филе от по-нежна риба и 99% от хората по света няма да се разсърдят.
    Това с пяната също можеш да го забравиш, защото първо не е особено вкусно, второ не е особено естетично на зелена супа, зелена пяна отгоре ще изглежда като блатна вода в която жаби са снесли яйцата си. Трето тези пени дето бяха модерни преди 10 години имат смисъл само като изненадващ акцент върху нещо което не очакваш но работи. Ако беше пяна от къпини например (не знам дали ще работи за тази комбинация) поне може да оправдаеш пяната. Но пяна от краставица върху супа от краставица не допринася нищо към блюдото освен че се пени.

    И нека сме честни - такова нещо бих пробвал ако някой друг ме почерпи просто защото не е нищо особено но е направено да изглежда и да звучи като нещо особено. Второ - няма нищо общо с Българската кухня. И трето и най-важно това е шамар в лицето на 99.99% от Българите. Претенциозни лайна! Тези рецепти имат място във специализирани издания а не в популярно издание. Затова тази рубрика си заслужава псувните.
    На такива места се публикуват рецепти които имат нещо общо с хората. Същiя ефект можеш да получиш ако направиш студена супа от (butter squash) в България може да е от тиква или тиквички, да я гарнираш със ситни нарязана краставица и копър и да и сложиш Студени скариди или нещо морско което се намира лесно и евтино в България. И това може и някой да го пробва. Направено е само от традиционни български продукти и ще се хареса на доста хора. Сага за да ти се харесам на тебе мога да я усложня тази рецепта и да поискам да сложа замразени в азот тичинки на еделвайс набран на северния склон на алпийски връх от сляпа Швейцарска девица. И на всичко отгоре да сложа пяна от сперма на морско конче от Науру. Сигурен съм че на тази рецепта ще клъвнеш.

    California Über Alles
  15. 15 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    “замразени в азот тичинки на еделвайс набран на северния склон на алпийски връх от сляпа Швейцарска девица. И на всичко отгоре да сложа пяна от сперма на морско конче от Науру. Сигурен съм че на тази рецепта ще клъвнеш.”

    Ехара! Пардон, уау!

    Мърфи е оптимист!
  16. 16 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    Ей, вие шефове от Съвременна "българска" кухня, научихте ли се да готвите както трябва българските манджи, приготвени от местни продукти, та сте се втурнали (с голямо закъснение) да се пробвате в молекулярните извращения на кулинарията, на които отдавна мина модата?
    Можете ли да ни обясните смисъла и необходимостта от тези наукоподобни, но вредни за здравето манипулации върху храната, водещи до резултати със съмнителни вкусови качества?
    Всяко безкритично залитане по моди и течения е смешно и жалко.
    Далеч по-ценно и достойно за уважение е да се създадат рецепти, основани на най-добрата българска традиция, използващи местни продукти, вместо чуждоземни такива, които не само не са пресни, но са и в разрез с екологичния начин на живот.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK