Калкан с тиквички и зеле

Калкан с тиквички и зеле

© Илиан Илиев



"Калкан с тиквички и зеле" е пълното име на тази авторска рецепта на Александър Тодоров. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Александър Тодоров - тук, а за проекта - в края на текста.


С помощта на японско ренде "мандолина" нарежете добре измитите тиквички на много тънки слайсове. Бланширайте ги във вряща подсолена вода за около 10 секунди. "Шокирайте" ги в ледена вода и подредете върху добре изчистеното филе от калкан така, че тиквичките да се застъпват и образуват "люспи". Вакуумирайте заедно със зехтина и солта и гответе в sous-vide вана на 57 ̊C за 10 минути.


За соса измийте и нарежете зелевите листа на много ситно. Гответе в леко загрят намаслен тиган на по-ниска температура, без да придавате цвят, докато омекне напълно. Добавете спанака и чубрицата, и гответе още 1-2 минути, за да омекнат и те съвсем леко. Прибавете сметаната и оставете сместа да заври. Блендирайте, прецедете и охладете соса по възможно най-бързия начин.




За пълнените цветове бланширайте мидите в подсолена вряща вода. Охладете и извадете ядките. Сгответе алабаша в конвектомат на пара на 90 ̊C за 30 минути, до леко омекване. Обелете с остър нож и нарежете на кубчета с размер 1 см. В купа смесете мидите, алабаша, сока и настърганата кора от лайм, ситно нарязания копър, заквасената сметана, добавете сол и малко зехтин.


Напълнете много внимателно цветовете от тиква и гответе в бамбуков съд на пара около 3-4 минути до съвсем лекото сготвяне на цветовете. За пюрето измийте и нарежете тиквичките. Поставете във вакуум торбичка заедно със солта и зехтина, и гответе в конвектомат на пара на 90 ̊C до пълна готовност. Докато са все още горещи, блендирайте и минете през фина цедка. Накрая прибавете много ситно нарязан копър и парченца сурова тиквичка, нарязана на брюноаз.


Поставете малко от пюрето в чиния, върху него филето от калкан. Отстрани подредете пълнените цветове и украсете с парченца сурова тиквичка. Завършете със сос от зеле и пресен копър.


Необходими продукти за 1 порция


220 г филе от калкан (без кожа)
8 бейби тиквички (зелени)
20 мл зехтин
5 г сол


За сос от зеле и прясна чубрица
400 г прясно зеле
200 г бейби спанак
14 г прясна чубрица
500 мл готварска сметана
зехтин
сол


За пълнен цвят от тиквички
8 цвята тиквички
7 черноморски миди
100 г алабаш
50 мл заквасена сметана
10 г копър
10 мл зехтин
сол
1 лайм (сок и кора)


За пюре от тиквички
400 г зелени тиквички
30 г копър
сол
50 мл зехтин


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2917 Весело

    Абе аз калкан не виждам !

    Тоя веган е наблегнал на тиквичките и зелето ...

  2. 2 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2196 Весело

    До коментар [#1] от "SS":

    Има калкан бе, в заглавието на рецептата е!

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  3. 3 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2196 Весело

    До коментар [#1] от "SS":

    Но май изглежда са го пъхнали под краставицата.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  4. 4 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 287 Неутрално

    Ами аз нямам японско ренде мандолина, може ли с камбоджанско ренде мангомина ? А конвектомата ми се развали, може ли да опаря тиквичките на комина на съседката?
    Бамбуковите съдове ги поръчах по интернет ама щяло да отнеме месец да отсекат бамбука, направят съдовете и ги пратят по пощата от Източен Тимор. Но имаме купички от гвинейска липа, с тях ше стане ли? а требва тиквичките за украса да са нарезани на бюруаз? Имам едни киргизстански форми които режат всичко на 5Д осмоъгълници с еврейски звезди и паралелепипеди по средата, може ли с тях или ще се развали рецептата?

  5. 5 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Неутрално

    Този е престъпник!

    Калкан с..тиквички?!?
    Абе, откачени ли сте, бе?!!
    Я, иди и го предложи това на рибарите.
    Ще ти направят главата мека с някое гребло!
    Бахти изгъзиците вече!

  6. 6 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1548 Неутрално

    Вече не чета рецептите, само коментарите. Те са доста по-ценни от напъните на някои пишман готвачи.

  7. 7 Профил на deymus
    deymus
    Рейтинг: 1510 Весело

    Гледам снимката и калкан не виждам, освен ако не се е закопал някъде.

  8. 8 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 198 Весело

    Ще започна от рано сутринта първо весело:
    Вчера сготвих предложената от "Дневник" "Студена супа от краставици, лангустини и юзу" по рецептата на един световно-известен готвач от български произход /как му беше името/. Всички продукти ги намерих без проблем в нашия квартален Мини-маркет. Спазих рецептата на су-шефа стъпка по стъпка, грам по грам. И, о, стана чудо ……! Такава ежедневна рецепта с такива най-прости продукти, а ние, средностатистическите българи да не сме знаели за нея досега …. чудо на чудесата ….. /Надявам се, разбирате иронията ми?/
    Днес, естествено, ще приготвя за предястие предложението на същия су-шеф чрез "Дневник" "Калкан с тиквички и зеле". Първо ще отида на нашия пазар. Там имаме рибен магазин с няколко вида калкан и миди. За тиквичките, спанака и зелето изобщо не виждам проблем, може би ще ми се "опънат" само цветовете от тиквички, че симпатичната баба от ъгъла на пазара ми каза, че нещо нямала реколта от тях. /Надявам се, разбирате иронията ми?/
    За утре имам молба към световно-известния су-шеф да сподели с нас, читателите на "Дневник", някоя така популярна и не-сложна рецепта за основно ястие с нещо по-неекзотично - като например с месо от кенгуру - валаби /гледах приготвянето на подобна рецепта по едно от кулинарните състезания, пък го има и в кварталната месарница/, та си помислих, че можем ние, средностатистическите българи също да приготвим нещо по вещото напътствие на су-шефа. /Надявам се, разбирате иронията ми?/
    И накрая - сериозно:
    Вероятно няма нищо лошо в това, кулинарният редактор на "Дневник" да ни прави съпричастни с идеите и рецептите на различни готвачи. Но нека има някаква мярка в това. Надявам се, разбирате мнението ми.

  9. 9 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 697 Весело

    Край!!! Комплексирах се!!!!
    Вече никакви супи, мусаки, кюфтета, боб, абе въобще манджи от баба.
    Напускам работа и започвам да готвя само по тези рецепти.........



  10. 10 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1017 Неутрално

    Аз лично съм силно развълнувана какъв е въглеродният отпечатък на това ястие и дали Гюнтер Тунгстен го одобрява. Или как се казваше там онова недопеченото...

  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11247 Неутрално

    Няма да ми хареса така калканът.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3553 Неутрално

    В очакване съм на следващата рецепта. Може би, калкан с кисело зеле...? :)))

    Бивш tww09306483.
  13. 13 Профил на stanimirkou
    stanimirkou
    Рейтинг: 449 Весело

    След прочита на рецептата и коментарите, денят ми доби един такъв засмян и весел вид!

  14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 2313 Неутрално

    Най-важното е калканчето да е прясно уловено и да е 3-4 кила. Нарязва се на едри кубчета - хапки, овалват се в брашно, тиганът се пълни обилно с олио, пържи се до златисто.

  15. 15 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1449 Неутрално

    Хайде диви балканци. Поискайте си мазните кебапи и шкембе чорби, уригнете се шумно и изкрещете булгааааааааррррр....

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  16. 16 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 287 Неутрално

    До коментар [#7] от "deymus":

    Това ми напомня на един ресторант в който се храних в Гамбия, Западна Африка. Пише в менюто ориз с месо, гъби, домати, чушки и други зеленчуци. Като го сервираха, гледам един оцветен ориз без нищо в него. Рових с вилицата но не намерих месо, гъби или зеленчуци. Оплаках се на сервитьора. Питам къде е месото? Вика то е там ама е на прах. Къде са гъбите? Ами и те са на прах. А останалите зеленчуци - и те на прах. Накрая се извиниха и казаха че готвача бил нов. Та сигурно така е и с калкана.

  17. 17 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1017 Неутрално

    До коментар [#15] от "LiberalToTheBones":

    Не бе, ма поне нормално милениалско меню от авокадо тост и перверзен бургер с 50 съставки и черна питка...

  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  19. 19 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 723 Неутрално

    Мажа си филия с пастет и слайсове доматки, от градината, и се чудя дали може да заменя калкана с кефал, а морските миди с речни?

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  20. 20 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Весело

    До коментар [#8] от "mbt34598035":

    "Вероятно няма нищо лошо в това, кулинарният редактор на "Дневник" да ни прави съпричастни с идеите и рецептите на различни готвачи. Но нека има някаква мярка в това. Надявам се, разбирате мнението ми."
    Разбирам и споделям и мнението, и иронията Ви. Но, според мене, иде реч не за кулинарна рубрика, а за платена реклама на "Метро". Дали някой, преглеждал рецептите, ще си купи книгата, е повече от ясно. Но пък шеф Манчев ще има какво да подарява години напред. :)

    До коментар [#14] от "Ще върнем България в Европа":
    Мисля, че има още едно важно нещо, което трябва да се направи, преди да се заеме човек с описаното от Вас свещенодействие с парчетата калкан - час - два преди това да сложи в хладилника бутилка качествено бяло вино. Благодаря. :)
    Е, който иска, може и бира...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  21. 21 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1834 Неутрално

    Поредната подигравка с една от най-вкусните риби на света!

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  22. 22 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 18 Неутрално

    Честна пионерска, обещавам никога да не нагтовя такава манджа!

  23. 23 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4324 Неутрално

    Поредната подигравка с една от най-вкусните риби на света!
    —цитат от коментар 21 на Суджук Герберите


    И много трудна за намиране!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  24. 24 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1017 Неутрално

    Друго нещо виждам, пише продукти за една порция, а са описани продукти за осем. Дали е печатна грешка, или част от рецептата е да развалиш нещата 7 пъти и само едно да става за сервиране и ядене?

    И изобщо има ли ресторантска кухня, която да може да изпълни тая рецепта при поръчка, ако не си я заявил има-няма 6 седмици предварително? Това са не знам колко операции и не знам колко цапане, в коя кухня е възможно това? У дома също ще е епична битка - то sous vide, то бамбукови кошници, тигани, блендери, това са две миялни съдове.

  25. 25 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1644 Неутрално

    До коментар [#24] от "lil_alex":

    Ами, какво има за чудене. Та нали по тази причина резервациите за El Bulli на времето ставаха за 6 месеца напред. По разбираеми причини същият ресторант не просъществува дълго. Само нашите "съвременни български готвачи" не проумяват, че това не е истинска кухня, а модни перверзни експерименти. Те са били още деца, когато "великият" ресторант беше затворен, но не разбирам защо са се увлекли по изживели времето си съмнителни идеи, вместо да създадат нещо истинско в кухнята.

  26. 26 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Весело

    Чакам рецептата за писия.
    Ако момчето знае какво е...

  27. 27 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1017 Неутрално

    До коментар [#25] от "princess_x":

    Хм, интересно е как съставки като ксантанова гума и емулгатори ги има хем в уайт траш храните, хем и във висшата кухня.

    Ама човек какво ли не прави, за да се разграничи от the deplorables, муащи кебапчета. Това е като The Hunt, ма кулинарно...

  28. 28 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1162 Неутрално

    "нарежете добре измитите тиквички на много тънки слайсове..."

    Или както е казал Алеко преди повече от 120 години "Европейци сме си, но не дотам"...

    Пусти новоговор!
    А да навреш калкана между пюрето и краставиците е простотия! Да го беше изпържил до хрупкаво, че да не го разваля! Другото в чинията е наред.

  29. 29 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Неутрално

    Много естетично изглежда ястието. Помня, че подобен подход в оформянето на сервираното ядене видяхме за пръв път преди години в ресторанта на един португалки хотел на брега на океана. Да ти е жал да го изядеш.
    Ние пък получихме за подарък преди месец един...интелигентен тиган. Мери температурата, дава указания кое какво..като Алекса и много вкусно почна да готви жена ми. Не минали и 35 години и стана майстор кулинар и тя.

  30. 30 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1162 Неутрално

    В очакване съм на следващата рецепта. Може би, калкан с кисело зеле...? :)))
    —цитат от коментар 12 на Petleshev


    Недей, моля те, че току виж някое новоизлюпено шеф-че блесне така на първа страница!

  31. 31 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Това на снимката, порцията за анорексици ли е?

  32. 32 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1383 Неутрално

    Видя ми се интересна комбинацията на риба със зеле. Чувал съм, че по някои места на българското черноморие съществува рецепта на кефал със зеле. Нека форумците от този край се признесат. Любопитен съм!

  33. 33 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    Гледам изригналото народно вълнение за скритата картинка с тънкия слой калкан под бланшираните и побледнели тиквички и ми идва на ум един полски анекдот от миналото.

    Екскурзовод развежда съветски генерал в Музея на съвременно изкуство. Генералът се спира пред всяка картина и пита какво е нарисувано, след което критикува. Накрая спират пред една абстрактна творба. Генералът:
    - Что ето такое?
    - Картечно гнездо - отговаря небрежно екскурзоводът комуто е омръзнало от глупостите.
    Генералът се върти, гледа под различни ъгли, заляга, и след много гимнастика произнася:
    - Молодци, хорошо замаскировали!

  34. 34 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Весело

    Видя ми се интересна комбинацията на риба със зеле. Чувал съм, че по някои места на българското черноморие съществува рецепта на кефал със зеле. Нека форумците от този край се признесат. Любопитен съм!
    —цитат от коментар 32 на citoyen


    Ами,
    Кратко и ясно.
    Ще те бият от Дуранкулак, Тюленово... до Емине

  35. 35 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Весело

    До коментар [#31] от "chepokalipsis":Това на снимката, порцията за анорексици ли е?
    >>>Красотата не винаги изглежда..като модел на Рубенс.:) Сигурно и Путин се е хранил с подобни порции, та не е успял да порасне горкия.

  36. 36 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Неутрално

    До коментар [#31] от "chepokalipsis":Това на снимката, порцията за анорексици ли е?>>>Красотата не винаги изглежда..като модел на Рубенс.:) Сигурно и Путин се е хранил с подобни порции, та не е успял да порасне горкия.
    —цитат от коментар 35 на тулса


    ☺☺☺☺

  37. 37 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1383 Неутрално

    До коментар [#34] от "Head of Medusa":

    До тук не звучи хич утешително!

  38. 38 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1644 Неутрално

    Това обръщение към съвременните "български" готвачи го пускам и под тази абсурдна рецепта с допълнението, че освен да изучат българската традиционна кухня, трябва да наблегнат и на българския език - виждам, че и Александър Тодоров говори на "слайсове".

    Ей, вие шефове от Съвременна "българска" кухня, научихте ли се да готвите както трябва българските манджи, приготвени от местни продукти, та сте се втурнали (с голямо закъснение) да се пробвате в молекулярните извращения на кулинарията, на които отдавна мина модата?
    Можете ли да ни обясните смисъла и необходимостта от тези наукоподобни, но вредни за здравето манипулации върху храната, водещи до резултати със съмнителни вкусови качества?
    Всяко безкритично залитане по моди и течения е смешно и жалко.
    Далеч по-ценно и достойно за уважение е да се създадат рецепти, основани на най-добрата българска традиция, използващи местни продукти, вместо чуждоземни такива, които не само не са пресни, но са и в разрез с екологичния начин на живот.

  39. 39 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Весело
  40. 40 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 723 Неутрално

    До коментар [#32] от "citoyen":

    Сега ще ти дам чудна рецепта с риба и зеле.
    Намираш скумрия или лаврак, пресни по възможност.

    Първо нарязваш тиквичките на ленти по 1 см дебели, топиш в олио и гриловаш на силна скара, трябва да има жар. Осоляват се накрая, като рецептата е ясна - сол, оцет, чесън, копър, магданоз. Следва рибата, защото вмирисва скарата и първо се пече зеленчука.

    Чистиш рибата и мяташ на средно силна скара на дървени въглища. Пече се до лека коричка от двете страни, може цяла, аз я пека разполовена през гръбнака, става по-опушена и по-бързо. Като я свалиш от скарата се осолва и се ръси леко черен пипер и млян кимион.
    За гарнитура-салата от пресно зеле с копър и лимонов сок, сол, олио.
    Сервира се върху канапе от картофено пюре, овкусено със сол и зехтин и малко лимон.
    Може да панираш 3-4 мъжки цвята от тиква, за да не съсипваш тиквичките. Берат се, измиват се и им се прави панировка с галета и яйца. Пържат се в силно сгорещена мазнина.
    Бяло вино, пелин, или бира. Селски хляб с дебела коричка. Наздраве!

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  41. 41 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Весело

    До коментар [#34] от "Head of Medusa":До тук не звучи хич утешително!
    —цитат от коментар 37 на citoyen


    То това е възпитания вариант спрямо готвача☺.
    На някои места може да ме зав..рат и зелето в ...☺
    Или тиквичките - на пяна..
    По негов избор...
    Ама без бой няма да мине..

  42. 42 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Весело

    До коментар [#36] от "Head of Medusa":https://bit.ly/2Z6D1px
    —цитат от коментар 39 на тулса


    Главмаргарин ☺☺☺.
    Това на плакат, в оригинал е около 500 $.
    Честно!!! Тия са идиоти!!!

  43. 43 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2863 Неутрално

    Хич не е сложна рецептата! Даже няма нужда да се пържи на Луната! Нито да се накисва 1000 метра под водата!

  44. 44 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Весело

    До коментар [#29] от "тулса":

    "много вкусно почна да готви жена ми. Не минали и 35 години и стана майстор кулинар и тя."
    Убедена съм, че ако дамата прочете някои Ваши споделени мисли, дълго време сам ще се грижите за прехраната си. Аз намерих нещо общо м/у мене и съпругата Ви - наскоро прочетох във Ваш коментар, че я наричате Ксантипа. А мене от години ме наричат вкъщи с галеното Типи, когато нервирам Господаря. Ако не сте се досетил, е вариант на името на Сократовата съпруга. Мда-а. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  45. 45 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1383 Неутрално

    До коментар [#40] от "Халдип Исйолов":

    Звучи ми насърчително поради факта, че много обичам риба. Хареса ми участието на тиквичката или цвета на тиквичка. В цялата рецепта само прясното зеле ми се вижда "привнесено" но ще го приема. Благодаря !

  46. 46 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1295 Неутрално

    Калканът като е прочел рецптата и е избягал...

  47. 47 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1295 Весело

    До коментар [#4] от "Stan Todorov":

    Ааааа голям хилеж е твоят коментар!!!!!!! :)))))

  48. 48 Профил на Silence
    Silence
    Рейтинг: 620 Неутрално

    Дневник, тази рубрика е бинго-то на лятото. Със сълзи цвиля на коментарите под всяка "рецепта" :)
    Но мисля е редно като във филмите, да се уточни, че при дегустация няма пострадали животни.

    Да минават изборите и да се маха Адриан, че дискусиите станаха на принципа: "Не е важно под какво, важното е да пействам"
  49. 49 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#44] от "Bramasole":
    До коментар [#29] от "тулса":

    Моля ви и двамата, не подклаждайте у мен съмненията че смъртта на Сократ не е била дело на градските ръководители, а на домашно недоразумения в резултат на дълготрайни критики на неподходящ субект :-)

  50. 50 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 578 Неутрално

    Некадърник, то така ако ставаше всеки щеше да е готвач.

  51. 51 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 875 Неутрално

    Тъжно е как плебсът се гаври с възвишената кухня на този изящен артист на сувито... Позор! Вместо да смесите резултатите от тази и предишната рецепта в блендер, и да си направите висока лечебна клизма...

    roo
  52. 52 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Весело

    До коментар [#49] от "daskal1":

    Женската гледна точка - когато ти се налага да се грижиш за прехраната на голямо семейство, когато си отговорна, любяща и загрижена за семейството си жена и майка, е възможно да се повишава тон понякога. :) А Сократ споделя, че щом понася жена си, значи може да понесе всеки друг човек... Гадничко. И за историята горката жена е останала нарицателно име за всичко проклето, дребнаво и лошо. Не е честно, не ли. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  53. 53 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#52] от "Bramasole":

    И когато съпругът е философ който не те чува като му говориш... :-)

  54. 54 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Неутрално

    До коментар [#53] от "daskal1":И когато съпругът е философ който не те чува като му говориш
    >>> Вземаш тигана и прас по високото чело, намръщено от поредните възвишени мисли.

  55. 55 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#54] от "тулса":

    И ако тиганът още не е изобретен, а готвиш в глинени гърнета...

  56. 56 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Неутрално

    До коментар [#55] от "daskal1":а готвиш в глинени гърнета
    >>>> Е, аз говорих в сегашно време, за новия Сократ...

  57. 57 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Неутрално

    До коментар [#55] от "daskal1":в глинени гърнета
    >>> като си споменал глинени гърнета( и разни ..артефакти), една радостна за Ети новина.. В Турция археолозите намерили саркофазите на предиците на Ердоан- Ала ад Дин Кей Кубад и жена му Гурджи- Хатун, внучка на царица Тамара:

    https://www.gazeta.ru/science/news/2019/08/17/n_13352941.shtml

  58. 58 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#56] от "тулса":

    Донякъде и аз, но не сетих да персонифицирам, а беше ясно с "високото чело" :-)

  59. 59 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#56] от "тулса":

    Донякъде и аз, но не сетих да персонифицирам, а беше ясно с "високото чело" :-)

  60. 60 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    До коментар [#56] от "тулса":

    Донякъде и аз, но не сетих да персонифицирам, а беше ясно с "високото чело" :-)

  61. 61 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4185 Весело

    E, това заекване на сайта вече е прекалено...

  62. 62 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3558 Неутрално

    До коментар [#61] от "daskal1":E, това заекване на сайта вече е прекалено
    >>> Шегаджия си ни е сайта...само че обича да повтаря анекдотите:)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK