Кой е Милен Златев

Кой е Милен Златев

© Илиан Илиев



Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Вечен стремеж към съвършенство


Милен Златев е роден в Ямбол през 1983 година. По пътя на кулинарията поема едва 15-годишен, когато започва работа на морето. На 26-годишна възраст се записва да учи в HRC Кулинарна академия, откъдето го изпращат да стажува в 5-звездния Hotel W Doha в Катар, където работи в ресторанта на френския шеф-готвач Жан-Жорж Вонгерихтен.


Вторият му стаж преминава в хотел Villa Ruimzicht в Холандия под ръководството на шеф Майк Врейдах. След като завършва академията с отличие, заминава да работи в Лондон в наградения за най-добра винена листа и най-романтичен интериор във Великобритания ресторант Clos Maggiore. Там работи по 17 часа на ден – дисциплината е изключително строга и компромиси с качеството на продуктите и обработването им не се допускат.




През 2015 година Милен е поканен да оглави кухнята на ресторант "Таланти" – част от HRC Кулинарна академия, където ръководи обучението на студентите през третия им семестър в училището.


Вдъхновява се от пресните натурални продукти, от работата на колегите си и от някои от известните шеф-готвачи. Любимите му подправки са много: кардамон, звезден анасон, шафран, свежа мащерка, естрагон, мента... Обича да експериментира, да изпробва нови техники, малко познати продукти, аромати, подправки, презентации. Споделя, че все още търси перфектното ястие и се чувства най- щастлив, когато готви за любимите си хора.


Първата рецепта от Милен Златев за "Таратор с мента и лайм, eспума от кисело мляко, килим от краставица и чипс от орехи" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на fletcherlind
    fletcherlind
    Рейтинг: 546 Весело

    Всички тези стажове, курсове, дипломи, за да можеш да си направиш един таратор за около 12 часа. Цивря направо.

  2. 2 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 1845 Весело

    След рецептите, които прочетох, тотално куку.

    Sutor, Ne Supra Crepidam!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK