Таратор с мента и лайм и чипс от орехи

Таратор с мента и лайм и чипс от орехи

© Илиан Илиев



"Таратор с мента и лайм, eспума от кисело мляко, килим от краставица и чипс от орехи" е пълното име на тази авторска рецепта на Милен Златев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Милен Златев - тук, а за проекта - в края на текста.


За да приготвите еспумата от кисело мляко и лайм, разбъркайте киселото мляко, чесъна на прах, солта, зехтина и кората от лайм, докато се получи гладка смес. Оставете сместа да почине за един час, за да се овкуси добре. Прибавете стабилизатора. Прецедете през цедка и фуния за сифон направо в половинлитров сифон за еспума. Заредете два патрона за сметана и разклатете сифона след всяко зареждане. Оставете да престои в хладилник за около 6 часа.


Смесете всички продукти за чипс, като последно прибавите нарязаните орехи. Разстелете сместа върху силиконов килим. Изпечете за 6–7 минути на 160 ̊C. Изрежете кръгове с 2 и 4 см диаметър. Допечете сместа за още 6 минути или докато добие карамелено-златист цвят.




Смесете всички продукти за килима от краставица и блендирайте, докато се получи гладка консистенция. Поставете сместа в малка тенджера до малко под точката на кипене (95 ̊C). Разстелете на тънък пласт с дебелина 0,2 мм в пластмасова тава. Нарежете на продълтовати форми с размер 5 х 8 см. Потопете връхчетата от копър във вряла вода за около 20 секунди. След което – в ледена вода, и ги подсушете с хартия. Поставете копъра във вакуум торба и прибавете олиото от грозде, вакумирайте в машина. Сгответе олиото и копъра sous-vide на 68 ̊C за 60 минути.


Прецедете през филтър за кафе. Съхранете олиото в пластмасова бутилка за сосове. Поставете еспумата в центъра на чинията, от лявата страна – килима от краставица, от дясната страна декорирайте с два чипса от орехи и листенца копър и краставица, нарязана на брюноаз. Полейте за украса с олио от копър.


Необходими продукти за 10 порции


За еспума от кисело мляко
200 г кисело мляко
щипка сол
20 г зехтин
10 г стабилизатор за
студена пяна (Proespuma)
кора от 1/2 лайм
1 г чесън на прах


За чипс от орехи
100 г орехи
65 г белтъци
50 г краве масло
40 г брашно
щипка сол


За килим от краставица
500 г краставица, нарязана
на кубчета х 2 см
240 мл вода
15 г желиращ агент (Elastic)
3 г копър
3 г листа от мента


За олио с копър
80 г олио от грозде
20 г копър


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    Дневник, кога станахте готварска книга?

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  2. 2 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 370 Неутрално

    До коментар [#1] от "Алф":

    Това е рубриката "Сувременен български хумор" която публикува шеги и майтапи за рязведряване на настроението от четвъртък до неделя.

  3. 3 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Весело

    Прибираме се от работа, и почваме да правим таратора, за да пием една ракия.. Към 07:00 ч. сутринта почти е готов, почти...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  4. 4 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 654 Весело

    Бързам да си купя вакумираща машина и силиконов килим. Само не знам дали с жената ще се разберем за цвета и шарките...

  5. 5 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1431 Неутрално

    Е*ал съм ти "българската" кухня! А, тя били "съвременна", извинете! Стабилизатор, желиращ агент, чесън на прах, кора от лайм и олио от грозде? Не е ли да си заквася вкъщи кисело мляко и да си сложа пресни краставички и чесън от градината... С тая педерастия как не остават гладни тия готвачи не знам.

  6. 6 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Неутрално

    Значи, чета:

    Горе пише таратор.

    Долу - за 10 ( десет!) Порции

    200 грама! Кисело мляко!
    Бахти, таратора!
    Или аз съм луд, или те!

  7. 7 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 408 Неутрално

    Ястията в тази категория ми приличат на "манджите", които дъщеря ми "готви" в пясъчника на площадката.

  8. 8 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1949 Весело

    От доста време не се бях смяла със сълзи, но рекламната рубрика на “Метро” коригира това многократно. Да не говорим, че подпомогнах икономиката със закупуването на n на брой горелки, вакумиращи машини, шокови охладители, силиконови черги и килими, инжекции, специални фунии, още по-специални печки, фризери, етсетера, а сега ще трябва да си купя и нов апартамент, където да ги “стокирам”. Лятото ми е напълно осмислено. Да живей! 😃

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  9. 9 Профил на ju.li
    ju.li
    Рейтинг: 1653 Весело

    Имам един приятел, който сериозно обмисля да си купи от ръчните бетоно бъркачки за да си прави вечер таратора бързо и мноооого.
    Ей сега ще му пратя тази рецепта. :)

  10. 10 Профил на fletcherlind
    fletcherlind
    Рейтинг: 579 Весело

    Това е най-джендърската рубрика някога, хахаха

  11. 11 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2045 Неутрално

    Да си приготвяш такава храна и да я ядеш, означава, че си тъп до вдлъбнато. Да я плащаш - още повече. Но снобарията очевидно няма дъно

  12. 12 Профил на bobisf
    bobisf
    Рейтинг: 238 Неутрално

    и какво общо има това пък с таратор? Някаква префърцунена рецепта, която никой няма да се хване да прави..
    И откъде я измислихте тази дума "еспума"? Толкова ли е трудно да кажете пяна? Аман от претенциозни готвачи..

  13. 13 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2431 Весело

    Баба ми от Търново, без такъв таратор на маса не сядаше!

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    От доста време не се бях смяла със сълзи, но рекламната рубрика на “Метро” коригира това многократно. Да не говорим, че подпомогнах икономиката със закупуването на n на брой горелки, вакумиращи машини, шокови охладители, силиконови черги и килими, инжекции, специални фунии, още по-специални печки, фризери, етсетера, а сега ще трябва да си купя и нов апартамент, където да ги “стокирам”. Лятото ми е напълно осмислено. Да живей! 😃
    —цитат от коментар 8 на baba_zozolana


    където да ги 'стокирам'😅😅😅😅😅

    И аз вчеера си мислих за тоя рроблем☺
    С глас се смея!!
    И това за един...таратор.

  16. 16 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    Това може да е всичко друго, ама не и таратор.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  17. 17 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3461 Неутрално

    Кулинарни извращения ... по-скоро..
    Какъв таратор е това?

  18. 18 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 290 Весело

    Всички коментари от 1 до 12 /тъй като към момента само толкова имаше/ наистина ми подобриха настроението към "Весело". Много се радвам, че средностатистическият българин мисли така свежо в четвъртък сутрин. Но се питам: Редакторите на "Дневник" четат ли тези коментари, за да си "сверят" часовника за мненията на хората или открито ни се подиграват с тези безумни рецепти?! И още нещо: Каква е целта на тази рубрика /изключвам тяхната финансова цел/ - да ни накарат да не четем "Дневник" ли от четвъртък до неделя; да ни накарат ли да се подиграваме на тези т. нар. "кулинарни специалисти" или да ни накарат да си приготвим с най-голямо удоволствие тази вечер една превъзходна шопска салата, един ледено студен чудесен таратор с българско кисело мляко, проста краставица от пазара, копър и чесън, една сочна вкусна пържола и подходяща гарнитура /прости български пържени картофки, ароматен боб на фурна и някоя и друга лютеничка/, да си сипем вкупом ракийка, биричка или винце /кой, каквото предпочита/ и да поздравим по балкански т. нар. "Съвременна българска кухня" и нейните създатели и издатели?!

  19. 19 Профил на fletcherlind
    fletcherlind
    Рейтинг: 579 Весело

    Чуек. Още го осъзнавам. 12 часа да си направиш един таратор. Това след двайсет курса и стажа, бой и онова другото при Жан-Жорж Вонгерихтен. После как да не му кажеш на тоя, че си е изгубил времето?

  20. 20 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2976 Неутрално

    Единствено от всички из....ци ми хвана окото чипс от орехи. Не е кой знае каква работа, смлени орехи, 1 белтък и пр., правиш тесто и режеш с чашка, питките печеш. За гости е добре, а таратора по класическа рецепта, жената като обърка един кастрон, групата го индентифецира за минути.

  21. 21 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    До коментар [#2] от "Stan Todorov":
    :))

    Май не го хващам този хумор. По ми звучи като урок по химия.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  22. 22 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 408 Неутрално

    До коментар [#18] от "mbt34598035":

    Шът! Да не съм чул.
    Ще е истинска загуба да ни лишат от такава качествена комедия.

  23. 23 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Весело

    С риск да се повторя, ето една не моя, но хубава рецепта за "чорбаджийска салата"
    Нарязват се на желаните от вас по размер и форма парчета хубави розови или биволско сърце домати, може и да се обелят за разкош, добавя се настъргано биволско или козе сирене и отгоре се слага много магданоз, поне 1-2 връзки. В оригинала няма лук, но не пречи който обича да сложи червен, зелен или обикновен. Полива се със зехтин. Разбърква се и при нужда се добавя малко сол. Консумира се с кеф и нещо студено, става ракия, става и бяло вино/розе.
    Забележете как няма точни пропорции и задължителни стъпки.

  24. 24 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1290 Весело

    "Таратор с мента и лайм, eспума от кисело мляко, килим от краставица и чипс от орехи"

    Хахаха!
    Дневник, счупихте тъпомера с тази рубрика, но упорити продължавате!

    Ако така нареченият шеф не е разбрал, че чарът на таратора е в бързото му приготвяне и простотата му, а не в чесъна на прах и су-вид машината, по-добре да иде да пече кебапчета на гарата.

    You made my day!

  25. 25 Профил на kutlovchanin
    kutlovchanin
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Мен пък не ме дразни. Прилича ми на ревютата на висшата мода - никой няма да носи такива дрехи, но е шоу и дава тенденции. Не се впрягайте толкова. Никой няма да Ви накара да го ядете. :)

  26. 26 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    С риск да се повторя, ето една не моя, но хубава рецепта за "чорбаджийска салата"
    —цитат от коментар 23 на victortrt


    Хм...
    Поне килим от краставица няма ли да сложиш?
    Или кромид на су-вид?

    Чобанска работа.

  27. 27 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    Учудващо, почти нормална рецепта, само леко деконструиран таратор. Сега остава да измислим и облака с мастика как да се деконструира, щото ще върви.

    Аз лично предлагам една лотария и заслужилите от тая тема да спечелят рекламна вечеря с някои от предложенията. Ще си говорим за кулинария, геополитика и ще го пуснем в Тубата за реклама.

    Освен това чакам рецепта за бирено-млечен шейк, по Едуард Рикетс и Стайнбек.

  28. 28 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Неутрално

    Доколкото разбрах, тоя таратор не е задължителен. Винаги може да забъркате един с повечко чесън директно в кофичката и да го глътнете директно с 2 кебапчета. Има някой, които иска да прави интересни експерименти в кухнята, и не виждам какво пречи на 100% от коментиращите.

  29. 29 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#28] от "Индиана":

    Това е всичко друго, не и таратор!
    Виж, за модерно цацики може и да мине. Но съм сигурен, че гърците ще пустосват и малякосват автора доста повече от нас.

    Успешен ден!

  30. 30 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1276 Неутрално

    До коментар [#28] от "Индиана":

    Що реши че манджата ни пречи? Не ни пречи, забавляваме се. А ти, вместо да четеш коментарите ни, захващай се с таратора!

  31. 31 Профил на b0b069
    b0b069
    Рейтинг: 794 Неутрално

    Правете си жилиран пък и ако искате космонавски таратор в шокови незнам си кви замразители. Аз довечера ще си откъсна краставици, ще си начукам чесън, си откъсна копър и ще пия една студена ракия, от моята перла.

  32. 32 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Неутрално

    До коментар [#26] от "мики маус":
    Най-новата мода е връщането към корените. То и фондю-то е измислено от швейцарските пастири, ама... Вярно при нас еквивалентът му е попарата, но ... то и еквивалент на сушито си имаме - лозови сармички.

  33. 33 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    До коментар [#23] от "victortrt":

    А също килими и агенти :))

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  34. 34 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Неутрално



    Освен това чакам рецепта за бирено-млечен шейк, по Едуард Рикетс и Стайнбек.

    —цитат от коментар 27 на lil_alex


    Milkshake IPA ? Сервира се по места в US.

  35. 35 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    До коментар [#18] от "mbt34598035":

    Ох, такава жестокост. Огладнях по никое време. :)

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  36. 36 Профил на g.staneva
    g.staneva
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Значи, чета:Горе пише таратор.Долу - за 10 ( десет!) Порции200 грама! Кисело мляко!Бахти, таратора!Или аз съм луд, или те!
    —цитат от коментар 6 на Head of Medusa


    Те.

  37. 37 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Неутрално

    До коментар [#28] от "Индиана":Това е всичко друго, не и таратор!Виж, за модерно цацики може и да мине. Но съм сигурен, че гърците ще пустосват и малякосват автора доста повече от нас.Успешен ден!
    —цитат от коментар 29 на мики маус


    Баба ми правеше таратор, майка ми правеше таратор, сега съпругата ми ми прави таратор, аз мога да си направя таратор, даже децата ми правят таратор. В училище също ми даваха таратор, и в казармата имаше "таратор" - и това беше всичко друго, ама не таратор. Спорът за чистотата на таратора ми се струва излишен.

  38. 38 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    До коментар [#27] от "lil_alex":

    И кой ще се хване на такъв риск, на Балканите сме си луди, а ма чак толкова. :)

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  39. 39 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1892 Неутрално

    Авторите на тези рецепти дали четат коментарите?

  40. 40 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    До коментар [#34] от "Индиана":

    Ноу шит? Чак до ю ес ей няма да ходя, тук във Филибето сме алафранга, и IPA шейк ще пристигне, всичко пристига тук, около 6 месеца след като международните хипстъри го тренднат в тоитар.

    Впрочем присъствала съм на молекулярна вечеря с балкански субекти около масата, това си е преживяване за цял живот. Но бих повторила.

  41. 41 Профил на g.staneva
    g.staneva
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Чуек. и онова другото при Жан-Жорж Вонгерихтен. После как да не му кажеш на тоя, че си е изгубил времето?
    —цитат от коментар 19 на fletcherlind


    Ами отговорът се съдържа във въпроса ти. На него се набляга повече и ей кви чудеса се получават.

  42. 42 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2020 Весело

    Това е много хубав, актуален, навременен таратор, който напълно отговаря на стандартите на гражданското ЛГБТ общество

    Бог да благослови Америка за България!
  43. 43 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 745 Весело

    До коментар [#12] от "bobisf":

    Нищо префърцунено не виждам!
    Значи, вземаш неизмити кофички от кисело мляко, пълниш с вода от мивката, захлупваш с длан и силно разбиваш.
    След това режеш краставицата на дълги ленти, /не я белиш, щото е био!/, застилаш дъното на кастролата, засипваш с другите съставки и воала, буламача е готов!
    След това изсипваш готовия "таратор" в копанята на прасето!
    Ама се съмнявам да го яде!
    О, пропуснах! Преди да иде в копанята на прасето, го печете на грил!
    Ако още не е умряло от чума и ако, разбира се, го яде!
    Ама се съмнявам!

  44. 44 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Неутрално

    До коментар [#40] от "lil_alex":

    Напоследък на мода сред хипсътите за разни ултра кисели бири. Звучи като оцет:бира в произволно отношение. Дано да наминат и насам. Може да пробвате и тях.

  45. 45 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Весело

    До коментар [#39] от "dma12587967":

    "Авторите на тези рецепти дали четат коментарите?"

    Не разбира се, те (чрез Метро) са си платили да ги ПУБЛИКУВАТ, а не да видят какъв ще да е отзвука. Крайно несъществено е както за готвачите, така и за редакцията на Дневник какво мислят читателите - тези "тъмните космати балкански субекти от изчезващата си мръсна дупка" (цитат от коментар на форумния колега/колежка "trashgirl")

    :))))

  46. 46 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Весело

    До коментар [#18] от "mbt34598035":

    "Но се питам: Редакторите на "Дневник" четат ли тези коментари, за да си "сверят" часовника за мненията на хората или открито ни се подиграват с тези безумни рецепти?! И още нещо: Каква е целта на тази рубрика /изключвам тяхната финансова цел/ "

    Друга цел няма, само финансова. Работата е изключително проста:
    1. Метро иска ПР акция за рождения си ден.
    2. На гениален ПР агент му хрумва блестящата мисъл да го направи чрез представяне на 20 уонаби готвачи.
    3. Метро плаща на Дневник място за платена публикация (загатнато с надписа "С подкрепата на Метро") .
    4. Читателите си упражняват чувството за хумор.

    Това е. Парите за 20-те уонаби готвачи са взети. Ще имаме удоволствието още известно време да се наслаждаваме на ИЗТЪНЧЕНИ рецепти с префърцунени думички и красиви снимки
    :))))))

  47. 47 Профил на owen
    owen
    Рейтинг: 1035 Неутрално

    аз пък бих го пробвала, звучи интересно, макар че е малко стреч да му кажеш таратор.

  48. 48 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    Коментарите показват само и единствено колко прогресивно българинът изпростява и се дебилизира. Дългите години облъчване с безвкусен национализъм, гарниран с хомофобия, расизъм и евроскептицизъм си казват думата.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  49. 49 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    Не само, че булгаристанът няма вкус за различното и новото, но и неистово държи да изкаже злобното си мнение на всеослушание, сякаш някой го е питал. Баба му не ядяла такъв таратор. Ти да видя някъде в рубриката да пише "ястията на баба ми"?

    Предлагам на редакторите в Дневник просто да премахнат възможностите за коментари под рубриката. Все пак, хора са се трудили за да я има - имайте малко уважение към труда и на майстора, и на автора и спрете да давате дума на разни профани, нищо, че са около 99% от пишещите тук. Вече разбрахме, че нивото е ниско по първите няколко такива статии, пък и във всички останали. То НЯМА да се повиши. По-добре покажете на ганьо, че когато е некомпетентен, никой не му иска мнението.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  50. 50 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2020 Неутрално

    До коментар [#48] от "КретенКилър":

    Мани ги тези простаци. Какво можеш да очакваш от тях? Най-много на нарежат краставицата на кубчета, да разредят половин кофичка кисело мляко с вода в пропорция 1:1 и да обърнат солницата. Изобщо не е изискано!

    Бог да благослови Америка за България!
  51. 51 Профил на fletcherlind
    fletcherlind
    Рейтинг: 579 Весело

    Предлагам на редакторите в Дневник просто да премахнат възможностите за коментари под рубриката.
    —цитат от коментар 49 на КретенКилър


    Превеждам. "Изгъзиците, които се предлагат тук, не отговарят на общественото мнение. Значи общественото мнение е виновно и трябва да бъде смачкано чрез цензура, за да не се стресира изисканата ми душица."

    Тоталитаризмът е у всеки от нас. :)

  52. 52 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    До коментар [#48] от "КретенКилър":Мани ги тези простаци. Какво можеш да очакваш от тях? Най-много на нарежат краставицата на кубчета, да разредят половин кофичка кисело мляко с вода в пропорция 1:1 и да обърнат солницата. Изобщо не е изискано!
    —цитат от коментар 50 на Günther


    Въпросът не е дали ядеш изискани или неизискани ястия. Аз лично обичам неизискани ястия, както и изискани. Въпросът е защо, когато се появи нещо ново и различно, се чувстваш длъжен да храчиш? В смисъл, кому е нужно, освен самия автор на храченето и себеподобните му? И това далеч не е тенденция, която се забелязва само във форумни коментари. Нормалното поведение би било да си кажеш: "в тази рубрика нещата не са за мен" и да отминеш. Но не би.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  53. 53 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    Значи общественото мнение е виновно и трябва да бъде смачкано чрез цензура, за да не се стресира изисканата ми душица."

    Тоталитаризмът е у всеки от нас. :)
    —цитат от коментар 51 на fletcherlind


    Мда, докато пишех предложението си да се спрат коментарите, много добре знаех, че ще последват подобни подмятания за цензура и тоталитаризъм. Простотата ви е абсолютно предвидима. Разбира се, и през ум не ви мина, че в моето предложение спирането на коментарите е свързано с чисто човешкото уважение към труда на хората, нали? Щото такива скруполи вие нямате.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  54. 54 Профил на fletcherlind
    fletcherlind
    Рейтинг: 579 Весело

    Никой не е длъжен да ръкопляска на нещата, които пишеш. Още повече когато изпаднеш в детински хленч и започнеш да обиждаш аудиторията на простаци и селяни. Тогава шансовете ти съвсем намаляват.

    Хайде, оплачи се и призовавай към цензура, покажи, че мнението ти струва за нещо само когато всички останали мълчат.

  55. 55 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2056 Неутрално

    Коментарите показват само и единствено колко прогресивно българинът изпростява и се дебилизира. Дългите години облъчване с безвкусен национализъм, гарниран с хомофобия, расизъм и евроскептицизъм си казват думата.
    —цитат от коментар 48 на КретенКилър


    Dude, relax! Това не е храна която някой ще си направи в къщи. Нито в България, нито в Америка, нито дори във Франция.
    Бих го опитал този "таратор" в хубав ресторант ... ако някой ме почерпи. Честно казано не бих дал мои пари за този научен експеримент. Пробвал съм десетина пъти такива ресторанти в Европа и в Азия. Сори ама храната освен че е красива и може би интересна не е вкусна. Това е за професионалисти, не е за наяждане.
    Аз дори не ги чета тези статии вече. Смешни са! Чета само коментарите от долу. Те си заслужават. Както и Дневник си заслужава псувните, защото тове не е специализирано кулинарно издание. Същия успех ще има и статия за физика на елементарните частици. Нищо лошо няма в статията, просто не е за тука.

    California Über Alles
  56. 56 Профил на WOI
    WOI
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#44] от "Индиана":

    Хипстърите са неизличимо пристрастени към IPA, дабъл IPA, квадрупъл IPA... и нищо друго не ги интересува! Според мен киселите бири са много приятни, особено фландърският червен ейл. Но, de gustibus... Което се отнася и до рецептата горе, разбира се.

    “Better racy and sexy than racist and sexist!”
  57. 57 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    Никой не е длъжен да ръкопляска на нещата, които пишеш. Още повече когато изпаднеш в детински хленч и започнеш да обиждаш аудиторията на простаци и селяни.
    —цитат от коментар 54 на fletcherlind


    А какво пречи да сте? Дай ми една добра причина. Щото си ... ти? Щото сте много? Щото, както казва Митьо Пищова, "ни можи, щото ни можи". Какво пречи констатацията ми да е вярна? Щото аз продължавам да твърдя, че не-простак и не-селянин би подминал статията, ако толкова не му се нрави ястието или подхода. Има си хора, които се интересуват от гурме, има си хора, които дори биха тръгнали да се помъчат с рецептата. Това е за ТЯХ. Оставете ги на мира. Оставете хората да живеят, по дяволите. Така и не се научихте на тоя прост принцип.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  58. 58 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    Въпрос: bubble tea молекулярна кухня ли е, или тийн глезотия? Щото май зависи от опаковката. Всякакви шейкове, слъшита и скрежинки или други "торти за пиене" ако са в кофа половин литър, са почерпка за тийнки, ако са на чиния и по една супена лъжица - молекулярна кухня.

  59. 59 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 680 Неутрално

    Ей сега, само да си изплакна половинлитровия сифон за еспума и пускам копъра sous-vide на 68 ̊C

  60. 60 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 680 Неутрално

    До коментар [#58] от "lil_alex":

    Бабл тии е течен сникърс. Само захар, няма нищо общо с храна и хранене.

  61. 61 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2431 Весело

    Мда, докато пишех предложението си да се спрат коментарите, много добре знаех, че ще последват подобни подмятания за цензура и тоталитаризъм. Простотата ви е абсолютно предвидима. Разбира се, и през ум не ви мина, че в моето предложение спирането на коментарите е свързано с чисто човешкото уважение към труда на хората, нали? Щото такива скруполи вие нямате.
    —цитат от коментар 53 на КретенКилър


    Точно така Стюпид - цензурата е оправдана, ако нечие мнение те "обижда". Или пък ако не оценява "труда" на някого точно както ти го оценяваш. Също така е приемливо и да вкарваме в затвора ако мнението пък хептен те обижда и идва от нЕкой "прост Ганю", нали? Засега няма да ги убиваме, дет викаше един от идолите ти Джулиус Малема. Естествено на цензура могат да бъдат подлагани единствено мнения, които ти прецениш - да не си помисли някой, че твоите обидни коментари подлежат на същото третиране. Ти като самоназначил се морален съдник имаш право да се изказваш както индоктринацията ти казва по всяка тема и въпрос. Правилно съм разбрал, нали?

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  62. 62 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2737 Любопитно

    Рецептата е пример, как едно толкова просто и вкусно нещо като таратора може да бъде изведено в полюция на халюциниращ гурмье готвач!

    I Want To Believe
  63. 63 Профил на Росен съм аз и голем капут
    Росен съм аз и голем капут
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    "Дневник", намерете му най-сетне мъж на Шеф Милен Велков и пощадете аудиторията.......

  64. 64 Профил на TheRedOne
    TheRedOne
    Рейтинг: 123 Неутрално

    Баси рецептата, после само остава да си го сипеш в отвърстието да провериш да не би пък не е станало възкиселичко, милото тараторче... А ракийката как ще е - на хапчета или че си я лепим с пластири по ерогенните зони?

  65. 65 Профил на ouroborus
    ouroborus
    Рейтинг: 230 Неутрално

    До коментар [#49] от "КретенКилър":

    Виждам, че в най-добрите традиции на западнолибералния дебилизъм и ти искаш да бъдат спрени коментарите. Точно както правят западните либерални медии, когато аудиторията им посочи, че са изтрещели и се позабавлява малко на неприкосновения медиен гръб. Ей за тва, приятелю/приятелко, никой не ви понася. Щото когато сте безсилни интелектуално, държите да заглушите чуждото мнение. Авторитарна сган.

    Без да коментирам манджата, на мен пък коментарите ми бяха изключително забавни - четенето им прибавя двойно повече стойност към отварянето на този линк, както често се случва. Дори в българското интернет пространство истината много често се намира не в авторовия текст, а сред думите на хората отдолу.

    Наздраве, интелектуалци!

  66. 66 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#49] от "КретенКилър":

    Ти май не разбираш , защо хората се подиграват на тея кулинарни изгъзеци ....Не знам , защо си мислиш , ч всичко , което е далеч от представите на масовият българин за вкусно е вкусно, защото като гледам това е целта на рубриката колкото се може по далеч от българското , а не да представят нещо ново и иновативно. И тъй като за либералите целта оправдава средствата , дори и в кухнята на всяка цена държат да покажат колко са куул , модерни и прогресивни и попадат в собственият си капан . Та като човек разбиращ и от кухня , ще ти кажа , че без да съм ги опитвал тея манджи , които ни представят Дненик не струват , ако не ми вярваш на мен намери някой , който наистина разбира от кулинария и съвремени тенденции да ти обясни , защо не струват и няма как да са хубави .

  67. 67 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    До коментар [#49] от "КретенКилър":Виждам, че в най-добрите традиции на западнолибералния дебилизъм и ти искаш да бъдат спрени коментарите. Точно както правят западните либерални медии, когато аудиторията им посочи, че са изтрещели и се позабавлява малко на неприкосновения медиен гръб. Ей за тва, приятелю/приятелко, никой не ви понася. Щото когато сте безсилни интелектуално, държите да заглушите чуждото мнение. Авторитарна сган.
    —цитат от коментар 65 на ouroborus


    Така е. Признавам, че съм интелектуално безсилен пред простака. Вие няма как да разберете защо, понеже сте от другата страна.

    Между другото, много ми е интересно как се учите от същите представители на западноевропейския либерализъм за неща като бизнес, икономика, образование, инфраструктура, но изведнъж си повярвахте, че в медиите и интернет културата има на какво да ги научите. Хората отдавна са преценили, че зверилникът, създаден от малоумници с Интернет, не е полезен за нищо и ако можехте да прецените от позицията на интелигентен и космополитен човек този опростачен форум е пределно ясно, че това е именно така.

    И се научете най-накрая, че цензура е когато държавата го налага. Няма как да победиш интелектуално хора, на които не са им ясни базови понятия като това.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  68. 68 Профил на banditite
    banditite
    Рейтинг: 11 Неутрално

    Представете си, че рубриката представяше най-обикновената визия и класическа технология.
    Това би ли довело до толкова много хулене? Предполагам да, защото тогава ще ви е скучно и ще кажете, че и това го знаете.
    В поредицата се представят ястия на колеги който с подобни иноваци успяват често пъти да впечатлят международни кулинарни експерти на различни форуми по света и да се гордеят с това, че са Българи и, че представят България достойно. Погледнете малко по-напред от носовете си и бъдете по-широко скроени към тенденциите. Това не е домашна храна. Това е поредица за една прекрасна книга с 20 от добрите готвачи на България в която всеки един от тях показва предизвикателни рецепти и технологии подходящи за една модерна кулинарана книга.
    Само за информация, тази книга спечели награда за Най-добра кулинарана книга за професионалисти за 2108 г. На конкурс в Китай.

  69. 69 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#55] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    Ами дори и до западните еквиваленти във висшата мода в кухнята , където правят експерименти и опити за иновации това , което ни представя Дневник е чалга копие на някоя селянка с големи претенции и много пари . Ако тези ястия не ги представя Маринела Арабаджиева или Евгения Банева , защото те са изпълнени по калъп в техният стил , тука турболибералите щяха да ги обявят за ганювска първенющина , но щом е Дневник това е върха на сладоледа.

  70. 70 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    До коментар [#61] от "Тюфлекчия":

    Тифлек, само това изречение:

    Също така е приемливо и да вкарваме в затвора ако мнението пък хептен те обижда и идва от нЕкой "прост Ганю", нали?
    —цитат от коментар 61 на Тюфлекчия


    ми показва, че за пореден път вместо да адресираш нещата по същество, си решил да адресираш бръмбарите в главата си.

    Според мен си за психолог, макар че може би има някакъв друг вид помощ за човек, тотално откъснат от реалността.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  71. 71 Профил на ouroborus
    ouroborus
    Рейтинг: 230 Неутрално

    Значи, нещата са прости. Без значение заглавието на статията или това от коя книга с еди колко си награди от еди колко си държави е рецептата, ТАРАТОР със стабилизатори и чесън на прах е твърдо НЕ. Като му лепнеш и "модерна българска кухня" като етикет, поведението ти започва да бъде провокативно, независимо съзнаваш ли го или не. И както авторът на рецептата и Дневник са решили да се правят на интересни, така и читателите могат да се упражнят в това занимание.

    Тъй че апелирам сополивците, на които българският хумор им идва малко издълго на западнолибералните разбирания, да не се спичат чак толкова - така или иначе ефектът от изяждането на тоя буламач (според българските стндарти, в Китай може и да минава за деликатес) ще е достатъчно запичащ сам по себе си.

  72. 72 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1431 Неутрално

    Коментарите показват само и единствено колко прогресивно българинът изпростява и се дебилизира. Дългите години облъчване с безвкусен национализъм, гарниран с хомофобия, расизъм и евроскептицизъм си казват думата.
    —цитат от коментар 48 на КретенКилър


    Не бе, човек, ако рубриката не се казва "Съвременна българска кухня" няма да имам никакви претенции към съдържанието. Това тук е все едно мартеницата да бъде с черен и син конец. Може и нещо лъскавко, айде, от мен да мине.

  73. 73 Профил на миро родозов
    миро родозов
    Рейтинг: 375 Неутрално

    Бахти буржоазните простотии пак ... ша са застрелям вече

  74. 74 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2579 Неутрално

    А стига бе! Два дена и три часа готвене за две лъжици таратор?

  75. 75 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3609 Весело

    Не може приготвяне на таратор /или негово подобие/ часове наред да е безсмислено... Вярно, че за ядене може и да не става, но пък каква терапия за изнервените ни души... `Щото не си представям само след 15 - 20 опита да съумея да направя килима от краставица на "тънък пласт с дебелина 0,2 мм". Готвачът представя ли си колко точно е 0.2 мм дебелина? А ако не е точно 0.2 мм какъв ли вкус ще има ястието?
    Поздравления за огромната част от коментарите! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  76. 76 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    Измислих го облака. Начи мастиката се замразява на топче с течен азот и се поставя на пръчица или нещо друго над водата. Над чашата се издухва сапунен мехур и точно в тоя момент обръщаш топчето замразена мастика във водата, при което се получава хем облак реакция, хем пушек от азота. Може да се добави и сух лед за повече пушек.

  77. 77 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 1180 Неутрално

    До коментар [#67] от "КретенКилър":

    Браво.

  78. 78 Профил на doo08488440
    doo08488440
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Кълновете от червено цвекло и бейби листото от ягода върху таратора пораждат в мен едни емоций.
    Прилича ми на следобедната дрямка на две полегнали на теферич кървавички.

  79. 79 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4020 Неутрално

    Тараторът е традиционна за Балканите студена супа със силен ориенталски привкус, а с чесъна и средиземноморски. Основното е киселото мляко (йогурта), краставици, овкусено със сол и чесън, растително олио (слънчогледово, маслиново, орехово), и оттук започват вариациите - в някои страни му добавят малко киселина под формата на лимонов сок или оцет, копър, у нас и смлени орехи.

    Подобна традиционна супа (ядене) трудно би влязла в картата на гурме ресторант, и един шеф-готвач е направил усилия да направи изискан вариант на това традиционна за страната ни ястие. Нека никой да не си мисли, че то е за някакво ресторантче, и че ще се предлага на цена по-малко от 20 лв!

  80. 80 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4020 Неутрално

    До коментар [#57] от "КретенКилър":

    Колега, за съжаление много хора у нас считат, че българската кухня трябва да е автентична (дори само с продукти от преди 100 год.), народната носия трябва да е облеклото на най-бедните момичета, а сувенирите трябва да са предмети дялкани с ножове и тесли, както са ги правили преди 300 години, и които за съжаление туристите поглеждат, и независимо че са много евтини, ги отминават.

    Между другото някои не си дават сметка, че дори и шопската салата е един опит на шеф-готвачи през 60-те години на миналия век да излязат от рамките на традиционните мизерни ястия за нуждите на международния туризъм.

  81. 81 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#25] от "kutlovchanin":

    Извинявай, но това готварско извращение тук няма нищо общо с висшата мода, където се влага много мисъл, талант, майсторство, а резултатът е красива дреха, която може и да бъде облечена от някой, който може да си го позволи.
    Това тук е пълна глупост, родена от заблудения мозък на т.н. готвач, който следва някакви моди в готварството, нямащи нищо общо със самата същност на това занимание - ХРАНАТА.

  82. 82 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#49] от "КретенКилър":

    Преди да почнеш да обиждаш на "Ганьо", виж рецептата и помисли доколко е здравословна с всичките стабилизатори, желатини и вакуумирания. Храната трябва преди всичко да бъде естествена, чиста и да не вреди на здравето, след което идват и вкусовите ѝ качества. Ти можеш ли да си представиш какъв вкус има този желиран буламач? Аз мога и затова критикувам.
    А истинският Ганьо е готвачът, който е изсмукал от парвенюшките си пръсти тази т.н. рецепта.

  83. 83 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#52] от "КретенКилър":

    Това, че (на тебе ти се струва) е ново и различно не го прави автоматично качествено или изискано.

  84. 84 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#57] от "КретенКилър":

    Това не е гурме, а е извращение с претенции.

  85. 85 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#58] от "lil_alex":

    Във всички случаи са помия, която не трябва да се дава и на прасетата.

  86. 86 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4020 Неутрално

    До коментар 81 от "princess_x":

    "който следва някакви моди в готварството, нямащи нищо общо със самата същност на това занимание - ХРАНАТА...."

    Колега, всичко ще си дойде на мястото, ако приемеш, че в ГУРМЕ ресторантите СУПИ май не се сревират, порциите ядене са едва ли не като КАРТИНИ (погледни снимката на т.нар таратор), там гладни хора не ходят (виждаш ли Никол Кидман или Мег Райън пред чиния със сочна вратна пържола с пържени картофки с настъргано овче сирене), и всичко там е много скъпо! Но има категория хора (вече дори и у нас), които точно това търсят.

  87. 87 Профил на doo08488440
    doo08488440
    Рейтинг: 521 Весело

    Забавно стана, но да подкрепим готвача, че майстор не се става за един ден!
    Дотук добре, но важното е да не спира, дет се казва залудо работи, залудо не стой.

  88. 88 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#62] от "2.5":

    Не е гурме готвач, а ограничен некадърник.

  89. 89 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#68] от "banditite":

    "Представете си, че рубриката представяше най-обикновената визия и класическа технология.
    Това би ли довело до толкова много хулене? Предполагам да, защото тогава ще ви е скучно и ще кажете, че и това го знаете. "

    Ммм не. Не си познал. Дневник редовно публикува рецепти в истинския смисъл на думата и на читателите им харесва да си разменят мнения и вариации под тях:

    https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/01/31/2694731_sladuk_salam/
    https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/03/06/2716115_hliab_s_domati_i_maslini/

    Колкото до тенденциите - тези вече отминаха. Поизстинали онзиденшни манджи ... :)

    Впрочем може и да имат място тези творения в тясно, ама изключително много тясно, специализираната литература, но във вестник...

  90. 90 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#68] от "banditite":

    Ами, добре си го казал - рецепти и книга за конкурси със себеподобни готвачи. Не е за храна и хранене.

    Според мен, ако един готвач е наистина професионалист и наистина обича храната, никога няма да се впусне в използването на тези похвалени от теб технологии, защото те отдалечават храната от нейната естествена същност, като често ѝ прибавят вредни за здравето качества. Да не говорим, че в повечето от публикуваните тук рецепти консистенцията на продуктите е променена по такъв начин, че стават противни за поглъщане. Тази рецепта с пянообразния таратор е типичен отблъскващ пример.

    Пак ще обърна внимание, че тези така прехвалени готвачи са явно твърде млади и без никакъв житейски опит. Затова се прехласват и следва СЛЯПО и безкритично всякакви съмнителни моди в готвенето. Нека си правят кариерата и нека се опитват да блеснат пред други зомбирани готвачи, но да не ме убеждават че произведенията им имат нещо общо с храната, още по-малко че това е изискана и вкусна храна.

  91. 91 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#53] от "КретенКилър":

    "Разбира се, и през ум не ви мина, че в моето предложение спирането на коментарите е свързано с чисто човешкото уважение към труда на хората, нали? "

    Как да ти кажа... не всеки труд е достоен за уважение. Достоен за уважение е трудът вложен в нещо, което е от полза за някакво общество хора. Трудът, който е вложен в неща, които вредят или не са нужни на хората, не е за уважение.

    Колкото и труд да му коства на един любител графоман да създава "литература", този труд не е за уважение по простата причина, че никому не е нужен.

  92. 92 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4020 Неутрално

    До 81, 82, 83, 84 и 85!

    Типично за българина, който вместо да аплодира труда на един, го ругае и оплюва!
    Колега, шеф готвач Милен Златев нито пари ти иска, нито е участвал в обществена поръчка, нито харчи пари от публични фондове. Той е измислил рецепта, и никой не те бие по главата в 5 постинга да ревеш като че ли те бият по врата да го ядеш, мнение да даваш че няма да го ядеш, да ругаеш и т.н.

    Между другото затова българите гълтаме праха на успелите нации.

  93. 93 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    Не мога да проумея защо т. н. гурме готвачи непрекъснато предлагат на ВЪЗРАСТНИ храна с консистенция за ПЕЛЕНАЧЕТА (или беззъби старци)!

  94. 94 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4020 Неутрално

    Горе-долу всички сме чували (и консумирале) класиката боб с наденица. Преди около 2 години видях нов вариант на тази класика от Жак Пепен - той добави 2 праза, 500г гъби, няколко нарязани пиперки, сушени домати, 200г бекон, и не един, а 3 вида наденици, а накрая след 1 час във фурната направи солидна коричка от запържени трохи с чесън върху боба. Това касуле нямаше нищо общо с класическия боб с наденици.

  95. 95 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 1186 Неутрално

    Таратор с мента и лайм, eспума от кисело мляко, килим от краставица и чипс от орехи
    —цитат от коментар 0 на Дневник


    Т.е. Джендъртор

    Върнете дъгата на децата, педераси!
  96. 96 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 1186 Неутрално

    Коментарите показват само и единствено колко прогресивно българинът изпростява и се дебилизира. Дългите години облъчване с безвкусен национализъм, гарниран с хомофобия, расизъм и евроскептицизъм си казват думата.
    —цитат от коментар 48 на КретенКилър


    " „Пази боже сляпо да прогледа!“ — казва българската поговорка и много на място го казва. Не от прогледналия физически слепец се отвръща българинът, а от слепеца — простак, издигнат от нищожество, от тинята, благодарение на случайни обстоятелства, достигнал, без разбор на средствата, до висота, която той омърсява със своето присъствие… "
    - Алеко Константинов

    Върнете дъгата на децата, педераси!
  97. 97 Профил на КретенКилър
    КретенКилър
    Рейтинг: 2552 Неутрално

    До коментар [#62] от "2.5":Не е гурме готвач, а ограничен некадърник.
    —цитат от коментар 88 на princess_x


    А ти коя беше? А, да, сетих се. Преди време имаше тук статия или интервю с проф. Келбечева покрай нейния поход за осъждането на комунизма в учебниците по инстория и тогава ти, без ни най-малко да познаваш ни нея, ни биографията й, без да си чувала за нея, заяви, уповавайки се на шестото си чувство, че била пребоядисана комунистка, щом била научен работник в СУ преди 10-ти ноември. Не само заключението ти беше идиотско само по себе си, ами и ти показах тогава, че жената е търпяла цял живот репресии заради това, че е от род на врагове на народа, и едва в годините на Перестройката е станала асистент в СУ.

    Та ей това си ти: типична невежа българска калохвъргачка. Радвам се, че и тук под статията се проявяваш - ако беше обратното, щях да се притесня за моята правота.

    "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
  98. 98 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#69] от "Иван К.":

    Много добре си обобщил "качествата" на тези рецепти и техните "автори".

  99. 99 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#79] от "historama":

    Там е работата, че изобщо не е изискан резултатът, само претенции за това има. За да се получи наистина успешна вариация на таратора се иска уважение и познаване на хранителните продукти и умение да ги съчетаеш и приготвиш без да стигнеш до създаването на някаква гумообразна каша.

  100. 100 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    Поредицата от "гурме" рецепти, която ни представя Дневник може да се характеризира по следния начин:
    готварски парвенюшки кич, създаден от зомбирани готвачи-парвенюта, предназначен за зомбирани кичозни парвенюта, които си нямат представа от истински лукс.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK