Мус от козе сирене със сорбе от цвекло и череши

Мус от козе сирене със сорбе от цвекло и череши

© Илиан Илиев



"Мус от козе сирене със сорбе от цвекло и череши, гел от портокали и пудра от шам фъстък" е пълното име на тази авторска рецепта на Милен Златев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Милен Златев - тук, а за проекта - в края на текста.


В блендер смесете половината от сметаната, заквасената сметана, маслото и козето сирене. Блендирайте, докато се получи гладка и кремообразна консистенция. Разбийте останалата част от сметаната с ръчен миксер или със стационарен миксер до меки върхове – около 5 минути.


Прибавете половината от избитата сметана към муса от козе сирене и смесете добре, след което добавете и останалото и разбъркайте внимателно до получаване на гладка смес. Поставете муса в метален ринг (8 см диаметър и около 1 см височина). Покрийте с фолио и поставете в хладилник за около 2 часа или докато стегне напълно.




Прецедете сока от портокал и го поставете в малка касерола. Прибавете звездния анасон и агар-агара, кипнете за около една минута. Охладете, за да запазите свежия аромат на портокала, и изсипете в пластмасова тава. Оставете да се втвърди, нарежете на малки парчета и блендирайте на средна скорост до гладка консистенция. Прецедете и поставете в метална купа. Премахнете въздуха с помощта на вакуум машина. Съхранявайте в пластмасови бутилки с тънък отвор.


Направете различни по размер дупки в хляба с помощта на подходящи рингове. Поставете триъгълник от хляб между два листа пергаментова хартия. След това го изправете от вътрешната страна на метален ринг и го затиснете с помощта на един размер по-малък втори ринг. Печете в предварително загрята фурна на 80 ̊C за около 2 часа, докато изсъхне.


За сорбето загрейте фурната на 190 ̊C. Изпечете обеленото и нарязано на кубчета цвекло в алуминиево фолио заедно с меда, балса­мо­вия оцет, солта и белия пипер. Печете около час или докато е напълно сготвено. Поставете цвеклото в блендер заедно с черешите и блендирайте, докато получите гладка консистенция.


Сложете сорбето в контейнер на пако джет в хладилника за около 2 часа, после замразете. Преди да го използвате, го блендирайте на пакоджет машина.


В чинията поставете муса от козето сирене. Премахнете металния ринг. Поръсете с пудра от шам фъстък лявата половина на муса. На дясната половина поставете няколко капки от портокаловия гел.


Необходими продукти за 10 порции


За мус от козе сирене
2 кг козе сирене
600 г краве масло (на стайна температура)
430 г заквасена сметана
320 г сметана


За портокалов гел
300 мл сок от портокал
4 г агар-агар
1 бр. звезден анасон


За чипс от ръжен хляб
10 тънки филии ръжен хляб в триъгълна форма


За сорбе от цвекло и череши
300 г череши без костилки
140 г цвекло
25 г мед
25 мл балсамов оцет
1 г сол
1 г бял пипер


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2020 Неутрално

    Ръчен миксер и стационарен миксер си купих. Обаче какво е това пакоджет машина, която трябва да си купя? Пише, че ще ми трябва, за да си сложа сорбето в пако контейнер.

    Бог да благослови Америка за България!
  2. 2 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 985 Весело

    Нападението срещи таратора вчера направи над 100 коментара. Това мусче ми се струва невинно откъм вмешателство в традиционните рецепти и предполагам може да получи одобрение.

  3. 3 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Неутрално

    'Съхранявайте в пластмасови бутилки с тънък отвор.'

    Баси гурмето в пластмасови бутилки.
    С тънък отвор...

    P.S.
    Абе, спрете им порноканалине на тия.
    Вързастни хора са вече

  4. 4 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 370 Неутрално

    "Мус от козе сирене със сорбе от цвекло и череши, гел от портокали и пудра от шам фъстък".
    Милене Златев, аматьор. Защо забрави и фон дьо тен от заешки дроб, червило от доматено пюре, паста за зъби от мляно китайско зеле с кориандър и шампоан от свинска кръв с босилек.

  5. 5 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 750 Весело

    В тези рецепти наи-много ми харесват словосъчетания от типа: "сорбе от цвекло", "мус от козе сирене" , "презентационна страна" ...

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    За 10 души ми е множко...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Любопитно

    'Съхранявайте в пластмасови бутилки с тънък отвор.'Баси гурмето в пластмасови бутилки.С тънък отвор...P.S.Абе, спрете им порноканалине на тия.Вързастни хора са вече
    —цитат от коментар 3 на Head of Medusa


    Просто,простотия без граници!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  8. 8 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3493 Весело

    До коментар [#1] от "Günther":

    Аз още се щурам из кухнята да си търся вакуумната машина!
    Агар-агар ще взема от съседката, че има да ми връща чаша сол.
    Как може да нямаш пакоджет!!!

    Доброто е заразно
  9. 9 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 991 Неутрално

    Аз козето сирене го режа на кубчета, поръсвам с червен пипер и олио и му набождам клечки на всяко кубче..

  10. 10 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3971 Неутрално

    очевидно тече вътрешен конкурс за избор на седем степенно меню сервирано в следизборната победна нощ

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  11. 11 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1828 Весело

    На това ще тича много ракия на близалка 🍭

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  12. 12 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3971 Неутрално

    До коментар [#8] от "АзКлавдия":

    не ти ли кореспондира цялата рубрика с "Печената тиква"

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  13. 13 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 2029 Неутрално

    Ква е тая манджа - еко, предястие, следястие - цвекло с козе сирене? Съвременните кифли с вишу, ще се извъртят настрана с погнуса

  14. 14 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3493 Весело

    До коментар [#9] от "Пуйката":

    Оф! Не може ли поне да плейтнеш както трябва!! Не може ли с екстра трипъл върджин зехтин и бял пипер!?! Ти не си българин!

    Аз козето сирене го режа на кубчета, поръсвам с червен пипер и олио и му набождам клечки на всяко кубче..
    —цитат от коментар 9 на Пуйката


    Доброто е заразно
  15. 15 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3493 Любопитно

    До коментар [#12] от "дерибеев":

    Душко ли имаш предвид?

    Доброто е заразно
  16. 16 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3971 Неутрално

    До коментар [#15] от "АзКлавдия":

    паноптикум от душковци

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  17. 17 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Неутрално

    До коментар [#9] от "Пуйката":

    И аз така правя, но без клечките и освен червен пипер слагам мащерка, за да е по-гурме.
    А иначе вярно са изпуснали да уточнят за какво козе сирене става въпрос, защото има някои разлики между българско и френско като тип, консистенция, соленост.

  18. 18 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3493 Неутрално

    До коментар [#16] от "дерибеев":

    Абсолютно.
    Но е забавно.
    Ако се напънеш да пишеш фейлетон за новото чревоугодничество, няма да се получи толкоз смешно.

    Доброто е заразно
  19. 19 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1892 Неутрално

    Вече съм фен на съвременната българска кухня. Развеселява ме. Но не знам ако я опитам дали няма да се натъжа:))

  20. 20 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1892 Неутрално

    До коментар [#9] от "Пуйката":И аз така правя, но без клечките и освен червен пипер слагам мащерка, за да е по-гурме.А иначе вярно са изпуснали да уточнят за какво козе сирене става въпрос, защото има някои разлики между българско и френско като тип, консистенция, соленост.
    —цитат от коментар 17 на victortrt


    Добре е също да се уточни дали сиренето от коза, или козел.

  21. 21 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 733 Весело

    До коментар [#20] от "dma12587967":

    Е, едното е козе, другото ще да е пръчово.

  22. 22 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1109 Неутрално

    Козе сирене и цвекло знам какво са, но Бога ми, "мус и сорбе" ми идват горница в повече.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  23. 23 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    Това може да е съвременна кухня, ама не е българска. Баба ми подпича пресно козе сирене с масло на фурна, ръси некви подправки и топиш с пресна топла питка.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  24. 24 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Ооооо, това е страхотно. Както обичам козе сирене, препечено със сладко, и тази рецепта ми напълни душата!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  25. 25 Профил на ju.li
    ju.li
    Рейтинг: 1653 Весело

    Като стане дума за цвекло, все се сещам, че са го измислили да се яде, за да свикваме с вкуса на отвъдното :)

  26. 26 Профил на sreta_shteta
    sreta_shteta
    Рейтинг: 244 Любопитно

    "Агар-агар" едно време викаха на хранителна среда за отглеждане на дрозофили (мухи-винарки) за опити по елементарна генетика (помните ги там - ако кръстосаш дрозофила с червени очи с такава с черни...). Откога стана "гурме" и част от палитрата на "съвременната българска кухня"?

  27. 27 Профил на fletcherlind
    fletcherlind
    Рейтинг: 579 Весело

    "Прибавете звездния анасон и агар-агара, кипнете за около една минута. Охладете, за да запазите свежия аромат на портокала, и изсипете в пластмасова тава. Оставете да се втвърди, нарежете на малки парчета и блендирайте на средна скорост до гладка консистенция. Прецедете и поставете в метална купа. Премахнете въздуха с помощта на вакуум машина. Съхранявайте в пластмасови бутилки с тънък отвор."

    Абе това Камен Донев ли го е писал бе???

  28. 28 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 290 Весело

    Ръчен миксер и стационарен миксер си купих. Обаче какво е това пакоджет машина, която трябва да си купя? Пише, че ще ми трябва, за да си сложа сорбето в пако контейнер.
    —цитат от коментар 1 на Günther


    Günther, Günther! Направо срамота! Да нямате Вие във Вашето домакинство една нищо и никаква си пакоджет машина! Ама може ли така?! Как си представяте Вие тази вечер да готвите?! Моля, има Интернет, решете проблема! (Г-не/Г-жо - надявам се, имате чувство за хумор!) :::)))

  29. 29 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 1186 Неутрално

    Аз козето сирене го режа на кубчета, поръсвам с червен пипер и олио и му набождам клечки на всяко кубче..
    —цитат от коментар 9 на Пуйката


    Естет си малко ти.

    Върнете дъгата на децата, педераси!
  30. 30 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2020 Неутрално

    До коментар [#28] от "mbt34598035":

    Мхм, мхм, престъпна небрежност от моя страна...

    Бог да благослови Америка за България!
  31. 31 Профил на v.n.t.news
    v.n.t.news
    Рейтинг: 486 Весело

    Поредната фриволна рецепта за ........... смях :)
    Тук има рецепти , които са цяр за всяко лошо настроение и тъпо изражение .

    Без лоши чувства , молим редакцията тоз проект да бъде преименуван в "Сълза и смях "

  32. 32 Профил на Пакоджет
    Пакоджет
    Рейтинг: 285 Весело

    Пакоджет - сигурно е пакистанец, каращ джет, отпвайки вода от пластмасова бутилка с тънко гърло!

    Пакистанец кара джет ;)
  33. 33 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 576 Неутрално

    Имам само козе сирене от крава, ще попречи ли това на сорбето ми?

  34. 34 Профил на v.n.t.news
    v.n.t.news
    Рейтинг: 486 Весело

    Пакоджет - сигурно е пакистанец, каращ джет, отпвайки вода от пластмасова бутилка с тънко гърло!
    —цитат от коментар 32 на foe56596724


    ++++++++++++ Баш :)

  35. 35 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 1186 Неутрално

    Пакоджет - сигурно е пакистанец, каращ джет
    —цитат от коментар 32 на foe56596724


    АхахАХахахАХахХАХАХ

    Върнете дъгата на децата, педераси!
  36. 36 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2579 Неутрално

    Типична българска кухня. Всяка баба поне през ден го прави това сорбе на внучетата.

  37. 37 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2737 Весело

    "300 г череши без костилки
    140 г цвекло
    25 г мед
    25 мл балсамов оцет
    1 г сол
    1 г бял пипер"

    Досега не бях срещал рецепта с толковапрецизно отмерени подправки(сол/пипер) - опичайте си акъла да не стане грешка, че сорбето си "'ба макята" !

    :-)

    I Want To Believe
  38. 38 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    Имам няколко въпроса и забележки към готвача.
    Първо - какво точно козе сирене да се използва, българско ли или някое от многобройните френски кози сирена?
    Второ: би ли ми обяснил по какъв начин прибавянето на сметана, заквасена сметана и масло към козето сирене допринася за подобряването на вкусовите качества и здравословността на рецептата? Разбирам, че разбитата сметана е нужна, за да се получи мусът, но това води към:
    3. защо е необходимо съставките да се преобразуват в неприсъща за тях(сиренето) консистенция (мус) - как това допринася за вкусовите им качества и кулинарното преживяване на клиента?
    4. имам силни резерви по отношение на използваните пластмасови опаковки и контейнери, защото е известно на всички колко замърсена с пластмасови частици е околната среда и как ги поглъщаме дори с питейната вода.
    5. Замислял ли се е готвачът какви химически реакции настъпват при загряването във фурна на цвеклото, оцета и.т.н., увити в алуминиево фолио; между алуминия и киселината и другите съставки?

  39. 39 Профил на doo08488440
    doo08488440
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#22] от "simval":

    Мус казват на храна с лека кремообразна пенеста консистенция, а сорбето е полузамразено плодово пюре.
    пакожет = уред за правене на сладолед,
    Смешници.

  40. 40 Профил на doo08488440
    doo08488440
    Рейтинг: 521 Неутрално

    абе им цялата рецептура като на рашките дето крадат фиата и правят руски машыни.

  41. 41 Профил на Gai-jin
    Gai-jin
    Рейтинг: 511 Гневно

    Удивява ме инатът на "Дневник" да публикуват абсолютни щуротии и измсилени "гурме" ястия, създадени от комплексирани нашенски готвачи, които си мислят, че като наредят разни побългарени думички, чикиджийските им манджи стават велики работи.
    Очаквам желе от патладжан с джус от шкемб чорба су-вид и чипс от кисело зеле.

  42. 42 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 680 Неутрално

    Еее, всичко направих, два дена си играх и накрая тамън да сложа сорбето в контейнера на пако джет и гледам - вътре сме сложили пачата от лани. Язък!

  43. 43 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 290 Гневно

    До коментар [#41] от "Gai-jin":

    Посмяхме се доста дотук на пълните идиотии, които "Дневник" публикува като кулинарни рецепти. Но сега сериозно: Тези кретени от "Дневник" дават ли си сметка, какво правят?! Та те се подиграват с всички нас - обикновените хора, които се борят да оцелеят, независимо от това, че работят. Публикуват някакви си тъпоумни рецепти, с които да ни покажат, колко нищожни сме ние, които работим, плащаме си данъците и се опитваме да си държим главата над водата, за да не потънем. Как не ги е срам!!! Как спи този т. нар. "Главен редактор" на "Дневник"?! Какво обяснява този кръгъл идиот на неговата майка за тези кулинарни извращения?! И Вие сте прав, че "Дневник" се е заинатил да ни унижи докрай. Яд ме е, че се ядосах така. Тоя /нарочно пиша така/, не заслужава и това!

  44. 44 Профил на carlosestrada
    carlosestrada
    Рейтинг: 1721 Неутрално

    До коментар [#20] от "dma12587967":

    от козел е миренце

  45. 45 Профил на 7777
    7777
    Рейтинг: 1970 Неутрално

    До коментар [#28] от "mbt34598035":Мхм, мхм, престъпна небрежност от моя страна...
    —цитат от коментар 30 на Günther


    Свекърва ми, като разбра, че нямаме пакоджет машина, ме изгледа укорително, зацъка с език и ми купи две, че да не се излагам вече пред гости. Едната ми е за готвене, другата ми е на масата в хола върху една дантелка от баба. Майките на момичета да си взимат поука.

    A man without faith is like a fish without a bicycle.
  46. 46 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 932 Неутрално

    Ся Дневничето е взело едни парици от Метро и ще си публикува шедьоврите. Нема лабаво... Само се чудя кой подбра рецептурата??? И я нарече БГ кухня???
    Поне сорбето да бе от ферментирали гроздови зрънца, направо си "одеше" с козето "мусче", па и със "стрип" розово доматче...

    roo
  47. 47 Профил на Chudomir Neznakomov
    Chudomir Neznakomov
    Рейтинг: 9 Весело

    Много естетично изглежда, а сигурно е и много вкусно. Мисля, че спокойно и без притеснения може да бъде сервирано на Макрон (ако се реши да дойде отново). А всички критици (с щипка завист в душите) да продължат да джуркат боба и претакат киселото зеле - не че е лошо, и аз ги ям с удоволствие, но това че ги обичаме е още една причина да се опитаме да видим малко по-далеч от носа си. Кой знае, може пък да се получи. Поздравления за чудесната инициатива на "Дневник"!

  48. 48 Профил на doo08488440
    doo08488440
    Рейтинг: 521 Неутрално

    боже,
    всяка една рошава кисела зелка щеше да изглежда в пъти по шик и аперитно на този прекрасен дизайнерски поднос от вашето плоско безличие.

    Що не се поупражнявате още известно време насаме и в тишина, м???

  49. 49 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    Ако заглавието не е на три реда, не го слагам на масата.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  50. 50 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    До коментар [#8] от "АзКлавдия":

    +++++++

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  51. 51 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#47] от "Chudomir Neznakomov":

    Да бе, точно за Макрон е този мус от агар-агар; Макрон да не е бактерий!
    Няма нужда да се хабиш, защото си личи, че нищо не разбираш от кулинария, щом може да мислиш, че това от снимката е вкусно.

  52. 52 Профил на Coldplay
    Coldplay
    Рейтинг: 1460 Неутрално

    "Мус от козе сирене със сорбе от цвекло и череши, гел от портокали и пудра от шам фъстък". Милене Златев, аматьор. Защо забрави и фон дьо тен от заешки дроб, червило от доматено пюре, паста за зъби от мляно китайско зеле с кориандър и шампоан от свинска кръв с босилек.
    —цитат от коментар 4 на Stan Todorov


    Такъв буламач като този предложен от автора, не бих вкусил, ако ще да ми предложат безплатен обяд в най-изисканите ресторанти всеки ден до края на живота ми.

  53. 53 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4512 Неутрално

    "Мус от козе сирене със сорбе от цвекло и череши, гел от портокали и пудра от шам фъстък". Милене Златев, аматьор. Защо забрави и фон дьо тен от заешки дроб, червило от доматено пюре, паста за зъби от мляно китайско зеле с кориандър и шампоан от свинска кръв с босилек.
    —цитат от коментар 4 на Stan Todorov


    Това ми напомня "Вражалец" -

    "...Орлов нокът, костенурка. Мечи косъм, кости, хурка хей! Шами, Шами, абракадабра. Шапка със едно перце.!..."

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  54. 54 Профил на Marina Hrabrova
    Marina Hrabrova
    Рейтинг: 8 Разстроено

    До коментар [#47] от "Chudomir Neznakomov":

    Коментарът ви е право в десетката. Наистина е жалко да се наблюдава такава закостенялост дори по отношение на кулинарните вкусове. Но, няма нищо случайно - има например култура на изразяването, поведението, изкуството в това число и храненето. И поне, при тази последната изглежда някои все още живеят във времената на известния Алеков персонаж заседнал удобно до софрата. Друг е въпроса, че повечето от отрицателните коментари изглеждат като излезли от една щампа. Ама, нейсе....

  55. 55 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#54] от "Marina Hrabrova":

    Да, точно така се получава, когато Алековият персонаж се развърти в кухнята.

    След като направихте разбор на простоватите коментари, да чуем анализ и на рецептата, предложена ни от Дневник.

  56. 56 Профил на Marina Hrabrova
    Marina Hrabrova
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#55] от "princess_x":

    В някои от аргументите ви има логика, но признайте, че изглежда много добре. По отношение на вкуса - нищо не бих казал преди да опитам :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK