Лимонов меренг тарт с боровинки и компресирани ягоди

Лимонов меренг тарт с боровинки и компресирани ягоди

© Илиан Илиев



Лимонов меренг тарт с боровинки и компресирани ягоди" е пълното име на тази авторска рецепта на Милен Златев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Милен Златев - тук, а за проекта - в края на текста.


Смесете всички продукти без кравето масло в купа и гответе на 86 ̊C на водна баня до сгъстяване, при постоянно разбъркване. Преместете от водната баня и прибавете маслото на пет пъти, като пасирате с помощта на ръчен пасатор. Поставете лимоновия крем в сладкарски пош с кръгъл накрайник 5 мм. След като се охлади, съхранете го в хладилник. Готов е за употреба след 6 часа.


В касерол комбинирайте захарта с достатъчно вода, за да я покрие. Поставете на висока температура и гответе захарта до достигане на 121 ̊C. Разбийте яйцата с елекрически миксер
с телена бъркалка на средна скорост. Преди яйцата да бъдат напълно избити, захарта трябва да достигне 121 ̊C. Ако температурата не е достигната, намалете скоростта на миксера.




Когато захарта е с необходимата температура, а белтъците не са достигнали пълния си обем, потопете касерола със захарния сироп в ледена водна баня за няколко секунди, за да спре по- нататъшното готвене на сиропа. Ако захарта е с необходимата температура и белтъците са достигнали максимален обем, изсипете на тънка струя захарния сироп върху белтъците.


Важно е да следвате следното правило, когато изсипвате захарния сироп върху избитите белтъци, намалете скоростта на миксера и наливайте сиропа на тънка струя по стените на купата. Ако го налеете върху бъркалката, той ще се разпръсне по стените на купата. Продължете да избивате меренга докато се охлади. Поставете го в пош с кръгъл накрайник 5 мм. С помощта на поша направете точки върху силиконов килим и изсушете във фурна на 85 ̊C за 2 часа.


Охладете брашното за саблето в купата на кухненски робот в хладилник за около 30 минути. Добавете маслото при брашното и разбъркайте на висока скорост докато стане на пясък. Прибавете захарта и бакпулвера и пуснете отново. Извадете сместа от робокупата, добавете яйцето и размесете отново. Разделете тестото на две, без да месите повече от необходимото. Разточете на тънко с точилка между пергаментова хартия или силиконов килим на 3 мм дебелина. Поставете тестото в хладилник за поне 2 часа.


Загрейте фурната на 170 ̊C и запечете тестото за 8 минути. Извадете и нарежете с помощта на 90 мм ринг. Запечете заоще 6 минути или до златист цвят. Изстиналото тесто съхранете в контейнер. Смесете всички продукти за кулиса в касерола и оставете на слаб огън, разбърквайки от време на време, докато захарта се разтопи напълно до образуването на сироп, и блендирайте. Прецедете през фина цедка, за да отстраните семките на малините. Съхранете в хладилник в пластмасови бутилки за сосове.


Пригответе сиропа от вода, захар, пресния естрагон и сока от ягоди. Смесете и поставете в малка касерола на тих огън. Гответе докато се разтопи захарта. Охладете сиропа и го вакуумирайте в плик, като използвате машина. Сервирайте веднага или съхранете в хладилник до 2 дни.


Поставете основата от сабле по средата на чинията. С помощта на пош гарнирайте лимоно­ вия крем отгоре. Декорирайте с листа мента, пресни боровинки, компресираните ягоди, кулиса от малини и изсушения италиански меренг.


Необходими продукти зоа 10 порции


За лимонов крем
170 мл лимонов сок
235 г захар
160 г яйца
450 г краве масло на кубчета
кора от 1 лимон


За италиански меренг
180 г захар
90 г белтъци
45 мл вода


За сабле база
150 г брашно
50 г захар
100 г краве масло на кубчета
1 г бакпулвер


За кулис от малини
90 г пресни малини
10 мл вода
40 г захар
3 мл лимонов сок


За компресирани ягоди
100 мл сок от ягоди
150 г захар
60 г вода
1 г пресен естрагон
180 г пресни ягоди


За декорация
5 г листа от мента
5 г пресни боровинки


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2017 Весело

    Тия ягоди така са ги компресирали, че едва се виждат сред онова ... меренг ... тарт ... каквото е там.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  2. 2 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3176 Неутрално

    Липсва само филе от аншоа полято със сок от нар.

  3. 3 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 594 Неутрално

    ... или отиди и си купи един шоколад и не се занимавай с глупости.

  4. 4 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3619 Неутрално

    "комбинирайте водата със захарта" 😂😂😂
    Почвам да се пристрастявам към тези рецепти!

    Доброто е заразно
  5. 5 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5237 Неутрално

    Поне 2 часа ценен, специализиран труд, и плюс цената на продуктите, интересна би била цената на този десерт. В края на рецептата, авторите могат да посочат цената.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  6. 6 Профил на ju.li
    ju.li
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    Охх, рано ми е да компресирам. След икендия пак ще погледна как беше. :)

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11778 Неутрално

    Точно този десерт търсех :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 4086 Неутрално

    До коментар [#4] от "АзКлавдия":

    не просто към рецептите, към съвременната българска кухня направо

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1488 Весело

    Жалко. Току що си купих високоскоростен дехидрататор за плодове, а не мога да го ползвам...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  10. 10 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 4086 Весело

    До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

    спретни авторска рецепта

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  11. 11 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 378 Неутрално

    Продължете да избивате меранга. Поставете го в пош с кръгъл накрайник 5 мм. С помощта на поша направете точки върху силиконов килим и изсушете във фурна на 85 ̊C за 2 часа

    Ко ? Ко каза ?

  12. 12 Профил на v.n.t.news
    v.n.t.news
    Рейтинг: 518 Весело

    Много шик , много нещо :)

  13. 13 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2464 Неутрално

    Я не се излагайте какви сте селяни бе !!!
    Настроение - мъчно за вашата мъка

  14. 14 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2464 Неутрално

    До коментар [#8] от "дерибеев":

    Селяндури хванати снощи от гората
    Вчера научили за
    Лимонов меренг тарт с боровинки и компресирани ягоди
    и даже не знаят, че са им осрани гащите

  15. 15 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Любопитно

    Невероятен десерт! Аз го правя като добавям една супена лъжица сух птичи тор.Направо да си оближеш езика!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  16. 16 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2002 Неутрално

    Най-хубавото на телевизионното готвене е, че няма как да го опиташ.
    Както и в случая. Кой ще се хване да приготвя 6 степенна рецепта за да получи съвременно българско десертче с диаметър 6 см.

  17. 17 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2084 Неутрално

    Не ми харесва, прекалено семпла е рецептата.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  18. 18 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Гневно

    До неграмотните автори на тези абсурдни имена на ястия - недодяланото и излишно използване на английски думи вече не е смешно, то е жалко и гротескно!

  19. 19 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Любопитно

    До неграмотните автори на тези абсурдни имена на ястия - недодяланото и излишно използване на английски думи вече не е смешно, то е жалко и гротескно!
    —цитат от коментар 18 на princess_x


    Не се ядосвай,това е Дневникъ!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  20. 20 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 4086 Неутрално

    До коментар [#18] от "princess_x":

    нима емблематичен герой на Алеко не е ползвал чужди езици. обиколил и обогатил света с тогавашна българска кухня. еволюция ..

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  21. 21 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 682 Неутрално

    Вчера ми пристигна raspberry pi 4 с ultimate starters kit. Отивам да светкам LED-ове.

  22. 22 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1323 Неутрално

    Искам да знам и кой е авторът на тези указания - това Миленчо ли е или некой от Дневник? Например, как да разбирам това, как да разбирам това: "Смесете всички продукти без кравето масло в купа и гответе на 86 ̊C на водна баня до сгъстяване". Така започва рецептата. Т.е. да смеся всички продукти от некой дял на рецептата или наистина всички. Няма ли да стане малко гювеч? После: "Извадете сместа от робокупата". Ама трябва ли купата да е робо и ако е с изкуствен интелект да й кажа ли за трохите или тя сама …. Продължаваме напред: "Разделете тестото на две, без да месите повече от необходимото". Някаква идея колко е необходимото или робокупата ще изпищи?

  23. 23 Профил на Santos
    Santos
    Рейтинг: 1069 Любопитно

    Искам да знам и кой е авторът на тези указания - това Миленчо ли е или некой от Дневник? Например, как да разбирам това, как да разбирам това: "Смесете всички продукти без кравето масло в купа и гответе на 86 ̊C на водна баня до сгъстяване". Така започва рецептата. Т.е. да смеся всички продукти от некой дял на рецептата или наистина всички. Няма ли да стане малко гювеч? После: "Извадете сместа от робокупата". Ама трябва ли купата да е робо и ако е с изкуствен интелект да й кажа ли за трохите или тя сама …. Продължаваме напред: "Разделете тестото на две, без да месите повече от необходимото". Някаква идея колко е необходимото или робокупата ще изпищи?
    —цитат от коментар 22 на zlo38528262


    Това указание „гответе на 86 ̊C на водна баня до сгъстяване“ за нацвъканото от новозеландския пъдпъдък ли се отнася или за бълвоча от роден, български ливаден дърдавец?

  24. 24 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1323 Неутрално

    До коментар [#23] от "Santos":

    Не вярвам да е за дърводелеца, понеже 86 градуса по С ми се виждат млого, дори да е прихванал ебола. Вероятно ще е за новозеландския пъдпъдък.

  25. 25 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9037 Неутрално

    Добре изглежда, но защо да губим толкова време.

  26. 26 Профил на Silence
    Silence
    Рейтинг: 541 Весело

    Изключително пошло седи точилката в четвъртия абзац. Толкова ли нямаше някоя английска или френска думичка?

    Да минават изборите и да се маха Адриан, че дискусиите станаха на принципа: "Не е важно под какво, важното е да пействам"
  27. 27 Профил на clarkv622
    clarkv622
    Рейтинг: 905 Неутрално

    "Продължете да избивате меренга"
    ----------------------------
    Да попитам само, меренга някакъв вид риба ли е.

    Избивам рибата
    Значение: Правя нещо сложно, изключително, невероятно

    България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
  28. 28 Профил на disorg
    disorg
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Аз пък си опалих пещта, извих врата на един гъсок и го метнах в една тава с кисело зеле, малко домати, дафинов лист и чер пипер. И понеже остана място шляпнах и едно гърне боб с пастърма, джоджен и няколко чорбаджийски чушки. Замазах ги в пещта и надвечер ще ги извадя и ще проверим как ще вървят с пауланер))
    Кулинарна варварщина, ама вкусотия!

  29. 29 Профил на b0b069
    b0b069
    Рейтинг: 824 Неутрално

    Утре ли ще са сладоледените близалки от ракия, да не изпусна питам

  30. 30 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Неутрално



    До коментар [#5] от "hamiltonf":

    Цената му сигурно е висока, но стойността му е под нулата.

  31. 31 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Неутрално

    До коментар [#4] от "АзКлавдия":"комбинирайте водата със захарта"

    Няма нищо за чудене. Всички рецепти са в превод (неграмотен) от английски.

  32. 32 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2002 Весело

    Аз пък си опалих пещта, извих врата на един гъсок и го метнах в една тава с кисело зеле, малко домати, дафинов лист и чер пипер. И понеже остана място шляпнах и едно гърне боб с пастърма, джоджен и няколко чорбаджийски чушки. Замазах ги в пещта и надвечер ще ги извадя и ще проверим как ще вървят с пауланер)) Кулинарна варварщина, ама вкусотия!
    —цитат от коментар 28 на disorg


    Това не е съвременна българска кухня, а няква примитивна, варварска:)

  33. 33
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  34. 34 Профил на zle_platen_trol
    zle_platen_trol
    Рейтинг: 2312 Любопитно

    До коментар [#33] от "LiberalToTheBones":

    А вашето в Столипиново , какво е бе Ибрямчо?

  35. 35 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2688 Весело

    Тц, тц, не стана.. Сигурно щото готвих на водна баня на 86.3°С....Пак ще опитам.

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  36. 36 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Гневно

    Много е важно яйцата да са "избити"!

    Поредното доказателство, че Дневник ни занимава с кулинарните напъни на пълни неграмотници, които не познават собствения си език и кухня, а са тръгнали да имитират чуждите.

    Тази поредица от претенциозно-пошли рецепти и претенциозно-пошлият начин на поднасянето ѝ само подчертава един тъжен проблем в нашия живот - че една пасмина от комплексирани невежи упорито и системно налагат паразитирането на осакатени чужди думи и термини, когато в нашия език съществуват напълно равнозначни и по-благозвучни преводи. Жалко е, че медиите като Дневник се поставят в услуга и окуражават тази унизителна и жалка тенденция.

  37. 37 Профил на disorg
    disorg
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Това не е съвременна българска кухня, а няква примитивна, варварска:)
    —цитат от коментар 32 на dma12587967

    Факт, това си е примитивна кулинарна технология в действие. Точно отговаря на същността ми на примитивен и тъмен балкански субект, дето даже си няма пакоджет-машина в къщи.

  38. 38 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4712 Любопитно

    Абе чинията ли е толкова голяма или това десертченце е мъничко?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  39. 39 Профил на disorg
    disorg
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Абе чинията ли е толкова голяма или това десертченце е мъничко?
    —цитат от коментар 38 на Храбър


    90мм

  40. 40 Профил на disorg
    disorg
    Рейтинг: 626 Весело

    Оф.. Как ми е писнало от коментари на простолюдието, нищо не разбира що от храна. Но така е, след като никога не сте били част от Европа и нямате собствена обособена кухня. Всичко ви е балканско-Турско или Гръцко.
    —цитат от коментар 33 на LiberalToTheBones


    Меа кулпа, меа кулпа...
    Ама да знаеш пък на мен как ми е писнало от парвенюшки изцепки...и от такива дето хал хабер си нямат от средиземноморска, балканска и кавказка кухня. Ама търпя, такава е орисията на "простолюдието" - няма как всички да са аристократи.

  41. 41 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2182 Неутрално

    Меренге меренгеее, както казва един Амадор!...
    На мен копчето ми отказва да заработи на 86 градуса и се чудя струва ли си да го почвам тоз меренг, рискувайки да го проваля на 85 или 87 градуса

  42. 42 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1216 Неутрално

    До коментар [#28] от "disorg":
    Браво!
    Тази рубрика ми става все по-симпатична, голям смях пада, но и поради суперсвежите коментари. Редовно вече в нашата компания си четем предложенията на "шефовете" вместо вицове.
    Иначе - май тук е форумното място за обмен на идеи и рецепти.
    Поздрави от Преспанско езеро, където към момента стартира подготовка за вечеря - зарежда се огромна тава печени битолски червени пиперки, няколко суви (лит.бг - сухи) и люти помежду тях, стъргани домати, риган, разбито овче мляко с двайсетина яйца (за десетима люде се готви) и ще се пече. Гарнитурка - kъм телешко в гърне с лук, морков, целина и сини сливи. И хляб на дървени въглища. Е, как да нe викнеш Македониja вечна! ☺️🍗🍅🌶️🥗

  43. 43 Профил на pepamug
    pepamug
    Рейтинг: 457 Неутрално

    След още 3-4 рецепти ще започна да изпитвам гордост, че не съм станал готвач.

  44. 44 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 60 Весело

    121 градуса е от критическо значение

  45. 45 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1216 Весело

    Ей, дорде напиша поста си и LiberalToTheBones се е изцепил както всяка събота. Изискан човек, малеейй, какво да кажем ние с гайдите! Ама само ни набива канчетата, а не рачи да ни просвети с един свой семеен примерен обяд, та оставам с подозрение, че все е гладен (или трайно се лишава от нещо) и оттам - нервозен.

  46. 46 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4712 Неутрално

    До коментар [#41] от "Митев":

    Според мен правилно е да се казва меренге.
    Това "меренг" идва от руснаците, които не са дочули това замъглено "е" на края.
    Колкото и да рових, не можах да открия каква е връзката между танца "меренге" и десерта меренге.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  47. 47 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4712 Неутрално

    След още 3-4 рецепти ще започна да изпитвам гордост, че не съм станал готвач.
    —цитат от коментар 43 на pepamug


    Тези които си изкарват прехраната с готвене не са никакви готвачи.
    Истинските готвачи сме тези които го правят не за пари, а с мерак и от любов към изкуството да приготвиш вкусно ястие. Тези, които се радват да видят удоволствието изразено в очите и възклицанията на гостите си!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  48. 48 Профил на disorg
    disorg
    Рейтинг: 626 Весело

    До коментар [#42] от "voodoo_child":

    Ха така! Наздраве на дружината!

  49. 49 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1369 Весело

    [quote#23:"Santos"][/quote]

    Колега, новозеландският пъдпъдък трябва задължително да е торбест, иначе рецептата не важи.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  50. 50 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2688 Весело

    До коментар [#41] от "Митев":

    Тц, на 86.3°С се прецака.Требе мноу точно да се следи рецептата..

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  51. 51 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1216 Неутрално

    До коментар [#48] от "disorg":

    Благодарим :) наздраве!

  52. 52 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 710 Весело

    Продавам снимка на 'Лимонов меренг тарт с боровинки и компресирани ягоди'.
    Цена - 49, 95.
    За повече информация - на лични☺.

  53. 53 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2688 Весело

    Само да попитам, може ли за декорация да са 5.2 гр боровинки?Щото вече пробвах 121 комбинации с ралични боровинки , ама не стават точно 5 гр..Кат имам предвид, как се провалих първият път заради 0.3°С с водната баня и сега ми е притеснено..Да не тия 0.2 гр да притиснат сериозно произведението на изкуството?!

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  54. 54 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2688 Весело

    До коментар [#5] от "hamiltonf":

    Срам ги е.

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  55. 55 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2669 Неутрално

    Тоя тарт е типично българска кухня! От най-типичните!

  56. 56 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1878 Неутрално

    До коментар [#55] от "Таралеж":

    Не съществува българска кухня. Има балканска, има балкантуристка (просташка) и има простолюдна (вашата)

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  57. 57 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1713 Неутрално

    160 ГРАМА яйца??!!

    Божкееее, как ще ги натъманя яйцата да станат 160 ГРАМА??!!

    Всъщност 160гр с черупките или без тях?



  58. 58 Профил на zle_platen_trol
    zle_platen_trol
    Рейтинг: 2312 Весело

    До коментар [#53] от "Noise":

    Грешката ти е, че смяташ, че грешката ти е в готвенето на 86.3 градуса. А тя е в захарта, която не си готвил до достигане на 121 . Фатална грешка. Направо не знам, какъв меренг ще правиш, като захарта ти не е готвена до точно 121 градуса.

  59. 59 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 711 Неутрално

    Това ако беше авторска рецепта, щеше да е на български, а не от преведено с гугъл.

  60. 60 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Весело

    До коментар [#56] от "LiberalToTheBones":"Не съществува българска кухня. "

    Ами, кажи го на авторите на проекта/книгата "Съвременна българска кухня" 😁

  61. 61 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Весело

    До коментар [#57] от "areta":"160 ГРАМА яйца??!!

    Божкееее, как ще ги натъманя яйцата да станат 160 ГРАМА??!! "

    Като отмерим 160гр яйца на прах, подобно на чесъна на прах, който се използва в гурме рецептите.

  62. 62 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4712 Неутрално

    Абе чинията ли е толкова голяма или това десертченце е мъничко?
    —цитат от коментар 38 на Храбър 90мм
    —цитат от коментар 39 на disorg


    Кое?
    Чинията или десертчето?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  63. 63 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1713 Любопитно

    До коментар [#61] от "princess_x":

    ЪЪЪ яйца на прах?! И такова нещо ли има? Колко съм изостанала!

  64. 64 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3752 Весело

    До коментар [#57] от "areta":
    До коментар [#61] от "princess_x":

    Ако това ви затруднява, прочетете отново рецептата за таратор с мента и лайм - там трябва да се направи килим от краставица "на тънък пласт с дебелина 0,2 мм в пластмасова тава". В работата си използвам тънки метални пластини с дебелина 0.3 мм, т. е. наясно съм с невъзможността да се изпълни това предписание.
    В добавка - отговорен за издаването на книгата ни нарече с всевъзможни незаслужени прозвища. Простено му е. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  65. 65 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1713 Неутрално

    До коментар [#64] от "Bramasole":

    Човека се засегна че тук се подиграваме с рецептите и не се впечатляваме от безсмислено вложеното куп време, усилие, продукти, машини и фантазия. Но тази книга е за ресторантьорски снобарски упражнения или курсове, не е за нас.

    Редакторите в Дневник въобще не са погледнали за какво става въпрос в рекламните текстове. Но белята е свършена, парите са взети, започнало е публикуването на текстовете... няма как да се върне нещо назад, без да се признае, че някой е направил грешка. Хората не обичат да си признават, че са сгрешили.

    Да се възползваме да се повеселим за сметка на готвачите и Дневник, живота и без това е труден :)

  66. 66 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3752 Весело

    До коментар [#65] от "areta":

    "Да се възползваме да се повеселим за сметка на готвачите и Дневник, живота и без това е труден :)"

    Ние това и правим - четенето на коментарите под публикуваните рецепти гарантирано повишава настроението. :)
    Приятни почивни дни!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  67. 67 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1713 Неутрално

    До коментар [#62] от "Храбър":

    "Кое?
    Чинията или десертчето?"

    Базата на десертчето е 90мм, а самото десертче е още по-мъничко. Ма така е в съвременната българска кухня, не е естетично да има достатъчно храна в чинията.

  68. 68 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2688 Весело

    До коментар [#64] от "Bramasole":

    Къде това, да се посмея...

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  69. 69 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3752 Весело

    До коментар [#68] от "Noise":

    https://www.dnevnik.bg/hrana_i_napitki/2019/08/22/3950251_tarator_s_menta_i_laim_espuma_ot_kiselo_mliako_kilim/
    Ако Ви се чете цялата рецепта, там някъде ще намерите и това предписание. Кураж в изчитането! :)
    Моят коментар - № 75.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  70. 70 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Весело

    До коментар [#64] от "Bramasole":

    Да, бях забелязала изключително прецизната дебелина на краставичния килим, за която и от снимката е видимо, че не е 0.2мм

  71. 71 Профил на disorg
    disorg
    Рейтинг: 626 Весело

    До коментар [#64] от "Bramasole":Да, бях забелязала изключително прецизната дебелина на краставичния килим, за която и от снимката е видимо, че не е 0.2мм
    —цитат от коментар 70 на princess_x


    Ще трябва и кулинарен шублер да добавя в кухнята, явно това е бъдещето.

  72. 72 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1892 Весело

    До коментар [#71] от "disorg":

    🙂

    А всъщност най-прекрасните ястия се получават при импровизациите, с ползването на окомера.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK