Кралици на скалата - скариди със сос юзу кошу

Кралици на скалата - скариди със сос юзу кошу

© Илиан Илиев



"Queens on the Rock – Кралици на скалата" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Колев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Колев - тук, а за проекта - в края на текста.


Почистете старателно скаридите и премахнете половината от черупката.


За "бялата скала" разбийте добре белтъка на сняг и го подправете с двата вида сол. Пригответе соса, като смесите всички съставки много добре. Направете пюрето от соеви зърна. Оформете "бялата скала" в тава за печене и сложете скаридите в нея. Печете 7 минути на 180 ̊C. Извадете я от тавата, когато е готова, и я поставете върху чиния за сервиране.




Прибавете пюрето от соеви зърна в основата на скалата със скаридите. Украсете отгоре с обелени зърна едамаме, ядливи цветчета и смлени сушени соеви зърна.


Полейте скаридите със соса юзу кошу.


Необходими продукти за 1 порция


2 бр. кралски скариди 6/8
зърна едамаме, ядливи цветчета и
сушени соеви зърна за ганиране


За бялата скала
1 белтък
7 с. л. сол
5 с. л. морска сол


За юзу кошу сос
30 г кора от юзу
20 г юзу су
10 г юзу кошу
100 мл олио от гроздови семки
50 мл зехтин екстра върджин
4 г кора от лайм (настъргана)
10 мл сок от лайм
6 г сол "Малдон"


За пюре от соеви зърна
150 г едамаме зърна (обелени)
2 с. л. сметана
1 с. л. масло
1 щипка бял пипер
1 щипка морска сол


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1949 Весело

    Ако "с.л." означава "супена лъжица", ястието очевидно се консумира в присъствието на спешен кардиологичен екип.

    P.S. Рубриката и днес не разочарова. Качествено fun time, както винаги.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    Снимката е чудесна!
    А какво ще ядем?

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Весело

    Две прасета влезли в ресторант.Дошъл келнера за поръчката.
    -Л@йна с праз-поръчало едното прасе.
    -Л@йна без праз-поръчало другото.
    -Що без праз ве,с праз са по вкусни? -попитал келнера.
    -А бе имам среща с едно гадже,та не искам да ми мирише лошо дъха!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  4. 4 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 370 Неутрално

    12 супени лъжици сол в една порция с 2 скариди ??? Не се учудвам че кралицатa е решила да се самоубива скачайки от скалата след като e хапнала туй нeщо.

  5. 5 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2329 Весело

    Яжте си ги тия кралици

  6. 6 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2329 Неутрално

    До коментар [#5] от "Славейко":

    Ама после да не ви видя да отваряте хладилника! До сутринта сте на това !!!

  7. 7 Профил на vedal
    vedal
    Рейтинг: 271 Весело

    А това откъде да го взема: 30 г кора от юзу
    20 г юзу су, 10 г юзу кошу, като нито го знам какво е,
    нито съм го виждал. И тази рецепта влиза в рубриката "Съвременна БЪЛГАРСКА кухня"??? Какво й е българското с тези изсмукани от з...ика съставки???!!!

  8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1267 Неутрално

    При 12 супени лъжици сол в едно ястия, дали ще сложиш кралски скариди, бръмбари или хлебарки като основни продукти, няма никакво значение, защото никой няма да усети разликата. При всички случаи обаче, се налага спешна кардиологична помощ.

  9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
    Jalis Ironhammer
    Рейтинг: 1918 Неутрално

    Любопитно ми е дали до края на проекта ще срещна рецепта която наистина бих пробвал.

    Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
  10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1267 Неутрално

    И не мога да разбера този стремеж да се използват изкълчващи езика думички, като например юзу, вместо разбираемото ”японски лимон”.
    Добрият готвач трябва да може да готви, не е нужно да знае японски, котайски или френски.

  11. 11 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Весело

    За тези, които нямат толкова време за приготвяне на тази рецептичка, и се чудите по какъв начин да приготвите незамразени скариди, една рецепта и от мен:
    Поръсвате със сол плоча за печене с незалепващо покритие, колкото едва едва да се покрие. Включвате скарата и отгоре нареждате скаридите (непочистени) на разстояние една от друга. След две три минути - обръщате. По този начин, скаридите се пекат в собствения си сос, взимат от солта колкото им трябва.
    Време за приготвяне - 6 минути.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  12. 12 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    Няма нужда от кардиолог, защото "скалата" с 12 лъжици сол не се консумира, служи само за декорация.

    Аз бих ги метнал нежно на скарата, пак с лимонче, но не бих правил пюре от соя, а пържени пресни картофки, с коричка. И стек бира.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  13. 13 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    Сега вече зная за какво се молят скаридите преди лягане - Като умрат да не попаднат в такава рецепта.

  14. 14 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Отново се убеждавам, че този тип рецепти, трябва да са скрити от простолюдието и да сс достъпни само за ценители, кулинария и изискани люде. Другите да си тъпчат шкембе чорбата, миризливите мръвки и шльокавицата...

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  15. 15 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    Няма нужда от кардиолог, защото "скалата" с 12 лъжици сол не се консумира, служи само за декорация.
    —цитат от коментар 12 на Халдип Исйолов


    Това не е ли по- лесно да се поръча на каменоделец?☺

  16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1267 Неутрално

    Който се престраши да пробва рецептата, нека сподели после как е купил баш женски скариди, щото според заглавието трябва да са точно такива. 😂😂
    Бейби петлето вчера беше ясно, но тук за кралиците се триумя... ами ако е джендър скарида, кво праим?! 😂

  17. 17 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4336 Весело

    А със 6 скариди в една порция може ли? И солта пропорционално ли да е на утрояването на броя на скаридите?

  18. 18 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 370 Неутрално

    До коментар [#14] от "LiberalToTheBones":

    Ибряма е един от ромските травестити заработващи край гарата в София. За 5 лева върши всичко. Храни се от кофите за смет, основно с останки от баници.Живее в колиба край Факултета и понеже няма ток и интернет в колибата, ходи в едно интернет кафе да драска в този форум

  19. 19 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    До коментар [#1] от "baba_zozolana":"Ако "с.л." означава "супена лъжица", ястието очевидно се консумира в присъствието на спешен кардиологичен екип."

    Да, "скалата", върху която са положили "кралиците", си е от чиста каменна сол.

  20. 20 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Весело

    До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":"И не мога да разбера този стремеж да се използват изкълчващи езика думички, като например юзу, вместо разбираемото ”японски лимон”. "

    Не ги разбираш тез тънкости - има съществена разлика между сугестираните вкусовите нюанси на "юзу" и обикновения "японски лимон".

  21. 21 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    До коментар [#1] от "baba_zozolana":"Ако "с.л." означава "супена лъжица", ястието очевидно се консумира в присъствието на спешен кардиологичен екип."Да, "скалата", върху която са положили "кралиците", си е от чиста каменна сол.
    —цитат от коментар 19 на princess_x


    Да, и после перфектно стои на камина с искуствен мрамор☺

  22. 22 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Весело

    До коментар [#21] от "Head of Medusa":

    😀😃😄
    Точно!

  23. 23 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1454 Неутрално

    Поредната статия как да си направим чи-ия на вкусовите луковици и да се натъпчем по-добре. Дневник, вие се превръщате в едно малко копие на 24 часа.

  24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1267 Неутрално

    До коментар [#2] от "penetrating":

    По всичко личи, че рецептата е за препариране на скаридите, не за ядене. 😂😂 И наистина, двете кралски скариди, върху скала от каменна сол, вероятно са в пълна хармония с мрамора на камината на автора на рецептата. 😂😂

  25. 25 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1892 Неутрално

    Отново се убеждавам, че този тип рецепти, трябва да са скрити от простолюдието и да сс достъпни само за ценители, кулинария и изискани люде. Другите да си тъпчат шкембе чорбата, миризливите мръвки и шльокавицата...
    —цитат от коментар 14 на LiberalToTheBones


    Интересно ми е защо по кулинарните канали не срещам такива изгъзени, дабе не бих ги нарекъл ястия.

  26. 26 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3461 Неутрално

    За “Скалата” има две опции!
    Или с.л. са грамове, които няма как да се измерят, защото повечето везни хващат от 50гр. и пак ще ни трябва професионален уред.
    Или “Скалата” е само за украса.

    Не съм разбивала белтъци със сол, но със захар няма как да ги направиш толкова твърди, освен ако не ги изсушиш, като “целувки”.

  27. 27 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3461 Неутрално

    Впрочем, като човек който готви почти всеки ден, искам да кажа, че такава рубрика би ме зарадвала, ако рецептите бяха по-приложими! Не говоря за Мусака или Шкембе чорба, но нещо по-интересно! На пазара има вече скариди, октоподи,миди, или нещо по завъртяно без месо!
    Направете една рубрика “Рецепти от Вас”, със снимки!

  28. 28 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 2392 Неутрално

    Ето една неаполитанска за 4 порции:
    Килограм телешко шкембе.
    Пармезан
    За доматения сос:
    500 гр. продълговати домати.
    Няколко стръка магданоз
    Пресен босилек
    Една-две скилидки чесън
    Масло 50 гр.
    Бял пипер
    Сол
    Шкембето се нарязва на тънки ивици, сварява се, и селед това се отцежда в гевгир.
    Доматите се варят до омекване, обелват се и се пасират.
    Маслото се разтапя в тиган, нарязаният чесън леко се запържва, добавя се доматеният сос, плюс нарязания магданоз, малко босилек и се осолява. Сместа се вари бавно около 20 минути, след това се добавя свареното шкембе и се вари още 10 минути, докато то поеме аромата на соса. Готовото ястие се разпределя в чинии на порциЙ. Сервира се горещо, поръсено с пармезана, белия пипер и няколко листа босилек отгоре за украса.
    Enjoy!

  29. 29 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2658 Любопитно

    От сичкото това в чинията, само двете скариди отгоре са за ядене, нали?

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  30. 30 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#28] от "Ще върнем България в Европа":

    2 кила избелено и чисто шкембе се сварява на ивици в тенджере под налягане за около 2 часа. Отцежда се , осолява се, реди се в тава, добавят се 1 кг пресни надробени на едро гъби ( печурки, кладница, жълта рогачка, пачи крак, малки пърхутки - според сезона ). 125 гр. краве масло, пече се на 160 С°, бърка се няколко пъти, накрая се оставя шкембето да захване лека коричка, готово е, когато остане само на мазнина. Преди да се извади се настъгрва обилно кашкавал, да се запече до лека коричка, ръси се с лют червен пипер, може и кайенски. Каса бира и добра компания.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  31. 31 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 1020 Любопитно

    Значи да разбирам, че в съвременната българска кухня се използва сос юзу кушу? Егати българската кухня....
    Интересно е кухнята да се възприема като вид изкувство, както например се възприема от кутюр модата. Друг е въпросът, до колко това е практично и приложимо, освен в съвсем тесните и ограничени среди на професионалните шефове. Какво се опитвам да кажа - рубриката явно е насочена към съвсем специализирана ниша от не повече от 3-4 потребителя, същите уонъби или професионални готвачи, които четат "Дневник". За всички останали това е крайно неразбираемо и ненужно - никой нормален човек няма да си приготви нещо подобно в къщи.

  32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1055 Весело

    Впрочем, като човек който готви почти всеки ден, искам да кажа, че такава рубрика би ме зарадвала, ако рецептите бяха по-приложими! Не говоря за Мусака или Шкембе чорба, но нещо по-интересно! На пазара има вече скариди, октоподи,миди, или нещо по завъртяно без месо! Направете една рубрика “Рецепти от Вас”, със снимки!
    —цитат от коментар 27 на hope


    Има рубрика "Новини от вас" където кой' не го мързи поства разни манджи, с рецептите им + снимки. Хамилтона е правил това неведнъж, преди време и Депутата 241 (и други, които не ги помня).

    И аз съм поствал чат пат нещо. Като това в линка:

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/02/16/2242474_nedelna_salata/
    До коментар [#27] от "hope":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  33. 33 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1055 Весело

    Ето една неаполитанска за 4 порции:Килограм телешко шкембе.ПармезанЗа доматения сос: 500 гр. продълговати домати.Няколко стръка магданозПресен босилекЕдна-две скилидки чесънМасло 50 гр.Бял пиперСолШкембето се нарязва на тънки ивици, сварява се, и селед това се отцежда в гевгир.Доматите се варят до омекване, обелват се и се пасират. Маслото се разтапя в тиган, нарязаният чесън леко се запържва, добавя се доматеният сос, плюс нарязания магданоз, малко босилек и се осолява. Сместа се вари бавно около 20 минути, след това се добавя свареното шкембе и се вари още 10 минути, докато то поеме аромата на соса. Готовото ястие се разпределя в чинии на порциЙ. Сервира се горещо, поръсено с пармезана, белия пипер и няколко листа босилек отгоре за украса.Enjoy!
    —цитат от коментар 28 на Ще върнем България в Европа


    За доматения сос май трябва поне пол'вин глава чесън, и ситно нарязан кервиз...целина...селери, и да се запържи в зехтин (добър помас също става). Въпрос на вкус де.

    Иначе е свежа идея да се приготви шкембе по този начин. Щото всички сме свикнали с класическата шкембе чорба, с много чесън и малко (за мен, че не ям люто) лют червен пипер. Бих го пробвал в ресторант, ама май няма да я бъде тази. А тук пусто не продават свински карантии освен дроб...Интересно к'о ли правят с карантиите? Май ги дават на прасетата след леко варене-те са всеядни гадинки.
    До коментар [#28] от "Ще върнем България в Европа":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  34. 34 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 745 Неутрално

    До коментар [#11] от "hamiltonf":

    Перфектно, само с лека добавка. Солта да е морска.

  35. 35 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2329 Неутрално

    До коментар [#14] от "LiberalToTheBones":

    Аууууу Либерало стана аристократ! Кога го докараха от гората, кога стана изискан !!!

  36. 36 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2329 Неутрално

    До коментар [#29] от "Noise":

    Как ша са за ядене! Това е приносът на Дневник към европеизацията на България! Как ша го ядеш?!

  37. 37 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Весело

    До коментар [#34] от "nonsens2":

    Естествено, пропуснах, но ние по морето друга не ползваме...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  38. 38 Профил на dos
    dos
    Рейтинг: 14 Неутрално

    И кое е българското в тая рецепта? Юзу даже не знам какво е (някой спомена японски лимони?!?), 3 вида сол в индустриални количества, олио от гроздово семе, едамаме... Съвременна българска кухня сигурно не означава шкембе чорба и мусака, но тези неща, дето ги публикувате, са си чиста изгъзица.

  39. 39 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    Ако "с.л." означава "супена лъжица", ястието очевидно се консумира в присъствието на спешен кардиологичен екип. P.S. Рубриката и днес не разочарова. Качествено fun time, както винаги.
    —цитат от коментар 1 на baba_zozolana


    Е може и да е малко солено, но пък за сметка на това скаридите не са изчистени. :)))

  40. 40 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    Снимката е чудесна!А какво ще ядем?
    —цитат от коментар 2 на penetrating


    Ами не че нещо, ама 100мл олио -800кал +50мл зехтин, още 400кал, само от тук 1200кал. :)) - все едно си изял около 500гр свински врат.
    Тая рецепта е майтап на някой от Дневник, земат ни за мезе. :))

  41. 41 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    А това откъде да го взема: 30 г кора от юзу20 г юзу су, 10 г юзу кошу, като нито го знам какво е,нито съм го виждал. И тази рецепта влиза в рубриката "Съвременна БЪЛГАРСКА кухня"??? Какво й е българското с тези изсмукани от з...ика съставки???!!!
    —цитат от коментар 7 на vedal


    Здраво ни гъбаркат от Дневник, тва не може да е сериозно. :))

  42. 42 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    Шок и боНба!!1! Досега всеки продукт беше филетиран, пасиран и желиран, така че да не прилича на нищо, а сега изведнъж целия дзвер с очичките и крачката...

    Още не съм научила що за мерудия е това юзу.

  43. 43 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    Няма нужда от кардиолог, защото "скалата" с 12 лъжици сол не се консумира, служи само за декорация. Аз бих ги метнал нежно на скарата, пак с лимонче, но не бих правил пюре от соя, а пържени пресни картофки, с коричка. И стек бира.
    —цитат от коментар 12 на Халдип Исйолов


    Да приемем че солта е за декорация, ами този юзу кошу сос дето се прави с 150гр олио и зехтин и се поливат скаридите, не вярвам да е от най-здравословните. :)))
    Аз лично скаридите ги чистя и със съвсем малко сол и бял пирер и капка зехтин и на тигана. Колкото по-малко подправки, толкова по-добре според мен. Иначе съм си играл и съм правил и с чесън, и с соев сос, със сладко кисел сос, ама така според мен се губи от вкуса на скаридите.

  44. 44 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Къде не продават карантия? Във Фантастико има дроб, сърца, бъбреци, език, шкембе, глави и крачета - свински, пресни.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  45. 45 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    Отново се убеждавам, че този тип рецепти, трябва да са скрити от простолюдието и да сс достъпни само за ценители, кулинария и изискани люде. Другите да си тъпчат шкембе чорбата, миризливите мръвки и шльокавицата...
    —цитат от коментар 14 на LiberalToTheBones


    Еми иде при някой японски готвач и му кажи че ти са поднесли не обезвенени скариди, няма начин да не минеш за ценител. :))

  46. 46 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    Oсвен това не разбирам голямата доза японизъм в рецептите. Да, знам, че е на мода пак, новата хюга е. То и Япония е братска страна, някакъв антипод на БГ, ама доста ми идва тоя морфичен резонанс. А може би щото сме останали последните самураи...още недоразбрали промените и истинската игра...

  47. 47 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    [quote#15:"Head of Medusa"][/quote]

    По-лесно е. Плюс това може да се използва многократно. :))

  48. 48 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    От сичкото това в чинията, само двете скариди отгоре са за ядене, нали?
    —цитат от коментар 29 на Noise


    Съмнявам се , че въобще се яде нещо.
    Прилича на колаж за декорация.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  49. 49 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    До коментар [#14] от "LiberalToTheBones":Аууууу Либерало стана аристократ! Кога го докараха от гората, кога стана изискан !!!
    —цитат от коментар 35 на Славейко


    Там с партизаните - само трюфели е набивал :)

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  50. 50 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Къде не продават карантия? Във Фантастико има дроб, сърца, бъбреци, език, шкембе, глави и крачета - свински, пресни.
    —цитат от коментар 44 на Халдип Исйолов


    Мойшето у Израел бе , къде в Фантастико го пращаш :))

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1055 Неутрално

    До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Къде не продават карантия? Във Фантастико има дроб, сърца, бъбреци, език, шкембе, глави и крачета - свински, пресни.
    —цитат от коментар 44 на Халдип Исйолов


    За Фантастико (и за България) знам че има карантии всякакви, и свински. Ама пусто преди 2 г' се върнах в Израел, и тук такива благинки няма. Е, продава се свинско (пържоли разни, ребра бутове и др. за готвене) ама от свинските карантии съм виждал само черен дроп, и крачета. Може би щото живея в сравнително малък град (Нетания, към 200,000). Сигурно в Тел Авив и залепените му градове има и карантии, 'ма не ми се пътува до там за едно шкембе...Па и съм голям мързел...
    До коментар [#44] от "Халдип Исйолов":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  52. 52 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#29] от "Noise":

    "От сичкото това в чинията, само двете скариди отгоре са за ядене, нали?"

    Мммм... не съвсем. Само част от скаридите на снимката е за ядене. Главите и черупките не се ядат :)

  53. 53 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Поне дроб и крачета имате... :( При нас и това няма. Продават се само пилешки дробчета, иначе никаква карантия от каквото и да било животно... :(

  54. 54 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Поне агнешка дреболия няма ли? Момици, дроб, чревца и т.н?

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  55. 55 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#53] от "areta":

    Къде е това нямане?

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  56. 56 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1165 Весело

    Язък за скаридите. Поне да беше Котоошу сос, нали божем българска кухня...
    Иначе това да печеш скали много градивно. Скала по скала - Миланска скала.

  57. 57 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Рецептата, дето съм написал е за телешко шкембе. Свинското шкембе е дооосата различно като вкус...

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  58. 58 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#26] от "hope":

    Е, вече има и модерни везни, които хващат 1г до 5кг. Не че това ще ми помогне с рецептата де :) Две скариди, ако и да са кралски, са си ... абе съвсем малко

  59. 59 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#55] от "Халдип Исйолов":

    Из шведските хранителни магазини.

  60. 60 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#59] от "areta":

    Нямат ли кланици?

    Помня как един шведски инженер щеше да пукне от преяждане в "Българе" - вариации на шкембе, паниран мозък, бъбреци, сърца, дроб и прочее.... сега се сещам за едни патешки сърца, омотани в бекон на шиш...

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  61. 61 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    До коментар [#40] от "foxa5":

    Е да, но калориите не са вкусни, особено тези :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  62. 62 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#60] от "Халдип Исйолов":

    "Нямат ли кланици?"
    Сигурно имат, ма не ми е случвало да минавам покрай някоя... :(

    Нищо де, като се прибираме в БГ си отяждаме на карантии и други вкусотии!

  63. 63 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2329 Весело

    До коментар [#41] от "foxa5":

    За да НИ гъбаркат трябва да са по-висши от нас и да ни гледат отвисоко. А те са хванати от гората и се изживяват сериозно

  64. 64 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1055 Весело

    До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Поне агнешка дреболия няма ли? Момици, дроб, чревца и т.н?
    —цитат от коментар 54 на Халдип Исйолов


    Агнешки дреболии има, преди години разни гостенки от България ми правеха чат пат и дроб'сърма, и чревца на фурна, мусаки, нещо фрикасе и други български гозби. Щото аз правя разкошни салати, ама не съм голям готвач па и съм мързелив...като за световно.

    Та за себе си (от години живея сам) си правя веднъж на 5-6 седмици една голяма тенджера свинско с кисело зеле (сам си го правя зелето в 5 л' буркан, за 4-5 дена е готово и за мезе, и за готвене), деля го на порции и замразявам, и го редувам с другите 3-4-5 замразени манджи (вин'кебаб, боб'кисело зеле, и постен/месен гивеч).

    По сложни неща не ми се правят-мързелив съм. Добре че понякога ме канят на гости та там ям по....засукани/сложни манджи.


    До коментар [#54] от "Халдип Исйолов":
    --------------------------

    До коментар [#55] от "Халдип Исйолов":Из шведските хранителни магазини.
    —цитат от коментар 59 на areta


    Хехехе...карантии нЕмате по Шведско, но пък алкохолът ви е с цени до небесата, по скъп и от Израел. Колко струва при вас Абсолют 700 мл? Или обикновенно ирланско уиски? Тук са 40 лв водката и 45 уискито. В София по мрежите на прИмоция (с 5 мрежи все в някоя има прИмоция) бяха 12 лв водката и 19 лв уискито, доколкото помня.
    До коментар [#59] от "areta":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  65. 65 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    [quote#64:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

    Ти разби всички детски представи за задължително богатите евреи.
    Колеги бяха в Израел по работа - върнаха се ужасени , такава скъпотия никъде нямало. Някакво шишче с пържени картофи на улицата - 50 лв. Специално ги питах ,как се оправя народът там , щото имаха много контакти с местните - не им било лесно и на редовите евреи.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  66. 66 Профил на glaxo11
    glaxo11
    Рейтинг: 611 Неутрално

    До коментар [#14] от "LiberalToTheBones":

    За изтънчения Ви вкус и аристократичното Ви потекло, което толкова деликатно ни лансирате на нас от плебса в коментарите си по поредицата, специално съм изпратил на редакцията една magnifique рецепта, която надявам се ще публикуват. Посветена е на Вас и основния продукт е (простете, че не зная името му на български) е "Аnguille rose avec un oeil". Да ви е сладко, Votre Majesté ако благоволите да бъде така!

  67. 67 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4336 Весело

    До коментар [#66] от "glaxo11":

    Разсмяхте ме с този вариант на изискана рецепта а ла Молиеровия "Bourgeois Gentilhomme" . Благодаря!!!

  68. 68 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    До коментар [#66] от "glaxo11":

    Да, обичам змиорките, голям деликатес! Но тази розовата, за която става дума, не съм я срещал и не знам дали става за ядене. Но змиорките по принцип са храна за ценители ( 1000 €/кг)

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  69. 69 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Весело

    До коментар [#24] от "Котаракът на Шрьодингер":

    Добро решение за снимката :)
    А все пак какво ще ядем? Вече идва време за вечеря :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  70. 70 Профил на glaxo11
    glaxo11
    Рейтинг: 611 Неутрално

    До коментар [#67] от "daskal1":

    Ами тя цялата рубрика предизвика толкова иронични и остроумни коментари, че онази вечер съм се смял от сърце и неудържимо до сълзи на коментарите за рецептата за филе от дънна риба със пюре от пащернак оцветено с мастило от сепия! Пращам линка и ви препоръчвам да прегледате коментарите - някои са изключителни!
    https://www.dnevnik.bg/hrana_i_napitki/2019/08/25/3950278_niskotemperaturen_halibut_s_cherno_pjure_ot_pashturnak/

  71. 71 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Весело

    До коментар [#68] от "LiberalToTheBones":

    Бременни змиорки ли са по 1000 евро? Защото веднага мога да ти изпратя няколко, за по 60 евро на кг.
    Смешник1

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  72. 72 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    До коментар [#71] от "hamiltonf":
    Пък ягулата (змиорка) на Охридското езеро си върви към 20-25 евро/кг, а на това отгоре я приготвят отлично. TurboГурмеLiberal май е виждал змиорки само в кулинарни предавания и в гладни сънища и е бил жестоко излъган от някой сроден пишманLiberal за цената.
    У нас е защитен вид, но във Велека в зоната за риболов също може да се хване.

  73. 73 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    До коментар [#68] от "LiberalToTheBones":

    Нещо си объркал нулите... змиорката си е риба като риба, панира се с царевично брашно, какви ценители....като тийнове през селските летни ваканции сме пускали малки змиорки в пазвите на момичетата... няма такива писъци 😄😂

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  74. 74 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    Хайде простолюдие, чети. Змиорки били яли.... Смешници....

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-28/the-most-expensive-seafood-in-the-world-lands-in-new-york

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  75. 75 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4336 Весело

    До коментар [#70] от "glaxo11":

    Наистина е панаир около суетата :-)

  76. 76 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4336 Весело

    До коментар [#73] от "Халдип Исйолов":

    Може пък да има предвид някакъв рядък вид змиорки, например новозенландските речни гиганти. Те са забранени за улов, та сигурно и много скъпи...:-)

  77. 77 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2056 Неутрално

    Ето една неаполитанска за 4 порции:Килограм телешко шкембе.ПармезанЗа доматения сос: 500 гр. продълговати домати.Няколко стръка магданозПресен босилекЕдна-две скилидки чесънМасло 50 гр.Бял пиперСолШкембето се нарязва на тънки ивици, сварява се, и селед това се отцежда в гевгир.Доматите се варят до омекване, обелват се и се пасират. Маслото се разтапя в тиган, нарязаният чесън леко се запържва, добавя се доматеният сос, плюс нарязания магданоз, малко босилек и се осолява. Сместа се вари бавно около 20 минути, след това се добавя свареното шкембе и се вари още 10 минути, докато то поеме аромата на соса. Готовото ястие се разпределя в чинии на порциЙ. Сервира се горещо, поръсено с пармезана, белия пипер и няколко листа босилек отгоре за украса.Enjoy!
    —цитат от коментар 28 на Ще върнем България в Европа


    Хубава рецепта но в повечето италиански рецепти пармиджна убива вкуса на всичко друго. На мен ми е много силен и освен него не чуствам друг вкус или аромат.
    За себе си бих го направил това с някакво по-слабо сирене ило без сирене въобще.

    California Über Alles
  78. 78 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Водката 46-47лв, уискито пак толкова 46-47лв. В сравнение с БГ е безумно скъпо. И цената не е най-лошото.

    Най-лошото е, че заради тъпанарския държавен монопол само тя, държавата, определя какво да се внася и какво - не. Искаш да си купиш Плиска? Не можееее! Държавата е решила, че няма да го внася и точка.

    Абе... хайде да не почвам да плюя, че няма да ми стигне цяла нощ.

  79. 79 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 505 Неутрално

    Рубриката няма никъв смисъл и е пусната с цел тролене от страна на екипа на сайта и набиране на импресии,цъкания и коментари.Затова и умишлено е сложено тролското заглавие "българска кухня".

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
  80. 80 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1055 Весело

    До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Водката 46-47лв, уискито пак толкова 46-47лв. В сравнение с БГ е безумно скъпо. И цената не е най-лошото. Най-лошото е, че заради тъпанарския държавен монопол само тя, държавата, определя какво да се внася и какво - не. Искаш да си купиш Плиска? Не можееее! Държавата е решила, че няма да го внася и точка. Абе... хайде да не почвам да плюя, че няма да ми стигне цяла нощ.
    —цитат от коментар 78 на areta


    Не си го формулирала правилно: При вас държавата държи монопола за внос на алкохол, и той се продава само в държавните магазини (забравих им името). Та държавата със шапка "монополист търговец" решава какво да продава на клиентите. Е, част от живота. Но пък в Швеция има други благинки които в други държави ги няма. И баланса май е бая положителен.
    До коментар [#78] от "areta":

    ---------------------------
    [quote#64:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
    —цитат от коментар 65 на schwimmwagen
    Ти разби всички детски представи за задължително богатите евреи. Колеги бяха в Израел по работа - върнаха се ужасени , такава скъпотия никъде нямало. Някакво шишче с пържени картофи на улицата - 50 лв. Специално ги питах ,как се оправя народът там , щото имаха много контакти с местните - не им било лесно и на редовите евреи.[/quote]

    Ааа, послъгали са те твойте колеги, не знам защо.

    Тарелка със шишче пуешки/пилешки кебаб+гарнитура СВОБОДНО на улицата (с 2-3 маси за сядане и на самообслужване, без покривки на масите и с хартиени салфетки) струва около 12-13 лв. Свинско на улицата не се продава, телешкото е прекалено скъпо за подобен тип места. Шуармата/дюнер (САМО пуешки) в пита-и тя там някъде. В кондициониран ресторант с две покривки на масата, памучни салфетки и келнер с папиьонка 250 гр' мръвки с гарнитура струват между 40 и 70 лв, горното е за телешки антреко/филе/синта, според колко скъп е ресторанта.

    В Израел има един невидим за чужденците парадокс: На една и съща улица има две заведения тип ресторантче/"фаст'фуд" (НЕ МакДоналд и подобните му) почти едно до друго, с маси на тротоара. В първото масите са по стабилни, столовете по удобни, и те обслужва сервитьор. В другото масите и столовете са с фурмайка/пластмасови, на самообслужване.

    В първото местна бира (израелски и европейски бири произведени с лиценз в Израел) струват 10+ лв/500 мл, и ти носят и стъклена чаша, имат и наливна. Във второто-същите бири (и по качествени вносни) са 4-5 лв, ама чашите са пластмасови. В бутилки или кенчета 500 мл., наливна няма. С безалкохолните разликата е същата-почти двойна (и струват само малко по евтино от бирите).

    Същото е и с кафето: В първото кафето е 5 лв, в порцеланови чаши с чинийка, и понякога с курабийка. Във второто-2-3 лв, в картонена чаша за еднократна употреба.

    Е, в първото имат и салати в менюто, и разни торти, в другото-не.

    Стандартен триъгълник пица с разните му добавки (БЕЗ варена царевица, това само в България съм виждал) в картонена подложка струва между 6 и 8 лв. във втория тип заведение. Подобен грамаж пица, ама поднесена от сервитьор и не триъгълник а кръгла, на дървена поставка струва над 15++ лв...АДЕ Е?!? А, да, разрязана на 6 триъгълника, ако поискаш-носят ти и металически нож и вилица...

    Парадоксът е че има клиенти и за двата типа заведения.

    В Израел наистина е доста по скъпо от България, но и заплатите са бая по високи-минималната е около $ 1000, необлагаема с ДОД, свалят само към 6% от бачкера за соц'осигуровки (и още 6 от работодателя). Средната заплата е около $ 2000, ДОД за баща с 2 деца под 18 г е под 10% от брутото (тук ДОД е прогресивен, но има и необлагаем минимум+ данъчен кредит за малки деца), соц'осигуровките са същите.
    До коментар [#65] от "schwimmwagen":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  81. 81 Профил на САЩ се управлява от Риад
    САЩ се управлява от Риад
    Рейтинг: 1199 Весело

    с колко филии леб се консумира това нещо?

  82. 82 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#80] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    "Но пък в Швеция има други благинки които в други държави ги няма. И баланса май е бая положителен."

    И аз така си мислех в началото, ама... Швеция съвсем не е това, което сме си представяли и което е била вероятно преди 20г.

    Здравеопазването е кошмарно, престъпността расте ли расте, услугите са безумно скъпи, транспорта и той хич не е евтин, свободен наем е умопомрачителен, а до другия можеш да се докопаш след 10-15години, ако изобщо... Образованието е наистина безплатно, но посредствено и качеството непрекъснато пада...

    Та баланса не е кой знае колко положителен, уви. Ако искаш живот на чисто и уредено, но не луксозно място, бъди готов да снасяш месечно значителни суми, които ще се покачват с времето.

  83. 83 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    Мойше, с бирата за 10+ лева ме разби!
    Това е насилие,бе,човек!!!!

  84. 84 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    До коментар [#80] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    В Яфа попаднах на ресторант, в който не сервираха кафе и десерт, но тях ги имаше в съседното заведение, на самообслужване. Когато казахме, че ни се пие кафе и ще ставаме, ни задържаха и човекът от кафенето ни го донесе в ресторанта. Изобщо в Йерусалим, както и в Яфа, храната ми хареса.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK