Кой е Георги Бойковски

Кой е Георги Бойковски

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


"Това е моят съвет за хората: да се научат как да готвят, да опитат нови рецепти, да се учат от грешките си, да бъдат безстрашни и преди всичко да се забавляват..."
Джулия Чайлд


Георги Бойковски е шеф-готвач и собственик на ресторант "Кармаре", София. Дипломирал се е в университета за шеф-готвачи Sant Pol de Mar в Жирона, недалече от Барселона. След това завършил и легендарния EspaiSucre в Барселона – уникална школа за ресторантско сладкарство и първи в света ресторант за десерти, създаден от Жорди Бутрон и Шано Сагер.




След завършването става sous chef на EspaiSucre, а след това е работил върху десертите в барселонския аутлет на братята Рока, ресторант RocaMoo с една звезда "Мишлен".


Радикалният авангардист Давид Муньос го назначава в двузвездния по онова време DiverXo в Мадрид, без да го познава и без интервю, само по препоръка на Жорди Бутрон.


Вдъхновението му идва от всичко, което го заобикаля и канализира енергията му в творчество. Вкусовете, които изследва и преоткрива, променят самия него и възприятията му и така борави с динамична и много органолептична библиотека.


Готвенето олицетворява и отразява същността му, а за кого готви не е от решаващо значение, защото винаги го прави с любов.


Любимата му подправка е черен кардамон. Загадъчността, която идва от опушения вкус, добавя мистика в ястията му и ги прави дълбоки и многолики.


Първата рецепта от Георги Бойковски за "Снежанка с меренг от кисело мляко, катък и крокмач" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10511 Неутрално

    Браво, намерил е себе си! Успех!

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1756 Неутрално

    Кво ли значи шеф-готвач или органолептична библиотека? Знам, че в тая рубрика са фенове на подобни словосъчетания, дето само лорд Генчо може да ги оцени, не и аз, ама да питам.

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3189 Неутрално
  5. 5 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1895 Неутрално

    Успех му желая на този шеф и на всички други шефове.
    Моята класация за шефове също се оглавява от мъж, като следващите 2 позиции са на жени. Първи е дядо ми (почивай в мир дядо, ще се видим пак).

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK