Снежанка с меренг от кисело мляко, катък и крокмач

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (46)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1319 Неутрално

    Почваме ли коментарите? Хайде! :)
    Значи аз нещо, в което има меренг и крокмач не бих нарекъл "Снежанка". Между другото, "Снежанка" не е ли расистко?

  2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2069 Неутрално

    Сервира се само на птицечовки със силиконови устнички.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  3. 3 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1008 Неутрално

    Таратор за хора, които прекалено силно искат да докажат, че са излязли от селото и са мнооого над нещата. Overkill 9000.

  4. 4 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Това ако го поръчам на жена ми ще си припадна пиян от глад след като съм изпил 10 ракии чакайки.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  5. 5 Профил на blue_apollo
    blue_apollo
    Рейтинг: 378 Неутрално

    Катък и крокмач е едно и също. Като диня и любеница или кайсия и зарзала. Крокмач е популярно название на катъка в северозападна България.
    Колкото до салатата: бих я опитал, но като гледам някои от съставките се сещам за junk food.

  6. 6 Профил на our12595545
    our12595545
    Рейтинг: 264 Неутрално

    Нерде Ямбол, нерде Стамбул....

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 7643 Весело

    Най-трудното за намиране няма да бъде ксантанът (при това 0.2 грама) а катъкът и коркмачът (не бяха ли едно и също?)
    Рецептите тук (не само днес) ми напомнят на тайни записки на алхимик :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 490 Весело

    "За снежанката обелете краставицата и отстранете семките. Обелките и семките..."

    Добре че си купих последния фешън уред за белене на семки от краставица...

    Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
  9. 9 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 52 Любопитно

    Не се ли добавя и малко юнашко мляко?

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  10. 10 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
    свети георги груп от последните дни на герп
    Рейтинг: 418 Весело

    с бел или чер леп се яде това?

  11. 11 Профил на Калник
    Калник
    Рейтинг: 741 Весело

    До коментар [#10] от "САЩ се управлява от Риад":

    Яде се преди да се смеренгяса.

  12. 12 Профил на Yulian Evtimov
    Yulian Evtimov
    Рейтинг: 442 Неутрално

    А защо не "дзадзики с меренг от йогурт и крокмач"...? Като кажеш "меренг" звучи по-добре от въздушни сладки... Абе, въобще - дехидратиран ферментирал чесън, лиофилизирано кисело мляко, микрорастения... Малко в повече ми се виждат тези кулинарни напъни да сме оригинални...

    The man on the Moon
  13. 13 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 439 Неутрално

    Единствено не можах да разбера турските думи, които се използват, но явно е нещо балканско!

  14. 14 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 473 Неутрално

    В "Диви разкази" Хайтов споменава за "куркмач", ядене от овче мляко по родопския край. Разказът май беше "Мерак", ходиха по балканските кошари да "опсеменяват" овцете.

  15. 15 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    Буламач с меренге.

  16. 16 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 1966 Весело

    Ааааа, не - аз краставица на брюноаз не режа. Много просташко и балканско ми идва, не отговаря на високите ми претенции. Нали бе Муня - я кажи и ти!

    До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  17. 17 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Като див селенин късам краставиците преди да образуват семки.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  18. 18 Профил на fletcherlind
    fletcherlind
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Рубриката that keeps on giving. Не спирайте да сте нелепи, авангардни български готвачи!

  19. 19 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Съвсем ли никой не забеляза, че краставицата за таратора се реже на брюноаз – 0.5 х 0.5 см... Ще го разкажа на баба ми ... някой ден ...

  20. 20 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1145 Неутрално

    До коментар [#7] от "penetrating":

    Ааа, моля, моля! Mater Alchemia е сериозна интердисциплинарна дейност, посветена на философско екзистенциални дирения.

  21. 21 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 267 Неутрално

    До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

    Ефенди, пишман умнико, ти хабер си нямаш от манджи, иди у дюкяно да си купиш буламач и си го яш с мерак. Ептен тепегьоз и гьонсурат.
    Туй разбра ли го ?

  22. 22 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 6650 Неутрално

    meringue
    1. леко запечена глазура от разбити със захар белтъци;
    2. целувка (сладкиш).

  23. 23 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 7643 Весело

    До коментар [#20] от "voodoo_child":

    Значи същото.
    Впрочем ние сме бяло петно на картата на Мишлен.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  24. 24 Профил на ages
    ages
    Рейтинг: 785 Неутрално

    Толкова чуждици и играчка, а се излапва за две минути.

    Защо ако не да?!
  25. 25 Профил на Pontif
    Pontif
    Рейтинг: 2078 Неутрално

    рецептите не ме интересут. само коментарите ;)

    California Über Alles
  26. 26 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 734 Весело

    С тая киселинност, емулсии, албумин и дехидриране за 4 часа на 60 ̊C, рецептата почва да мяза на лабораторен протокол. За температурата инкубатор трябва ли, нещо? Регулация на CO2, примерно 5% за да се поддържа pH нивото?

  27. 27 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 8 Неутрално

    "Приберете и съхранявайте в херметически затворен контейнер със силикагел."

    Такова оборудване от къде се купува, за всеки случай, когато мога да отделя 4-5 часа да си направя Снежанка...с меренг.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  28. 28 Профил на ju.li
    ju.li
    Рейтинг: 1330 Любопитно

    След толкоз труд в лабораторивта очаквах съвсем друг резултат, а не това от снимката.
    Оффф поне духът на Караджата да беше дошъл, ама не, язък.

  29. 29 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 316 Неутрално

    Имам няколко подвъпросчета:

    За 0.5 г сол и 0.02 г черен пипер аптекарска везна става ли, или да си търся лабораторна? Как да си лиофилизирам киселото мляко? Как да дехидратирам копър за 4 часа на 60 градуса? Да го пека във футната ли? Как да ферментирам чесън? Kitchen aid кухненски робот ли е? От къде да си купя микрорастения? Какво е “слипат килимче”? А албумина? Знам, че се съдържа в урината на бъбречноболни, ама сигурно не това се има предвид?

    Мърфи е оптимист!
  30. 30 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 734 Неутрално

    аз с нетърпение очаквам сред кухненското оборудване да се появи и центрофуга. И ще може да започнем спор rcf или rpm

  31. 31 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 267 Неутрално

    Хаванче, термомикс, ръчен пасатор, super bag, сокоизстисквачка, силпат килимче, Kitchen Aid, херметически затворен контейнер със силикагел. И това за една Снежанка.

  32. 32 Профил на baizuo
    baizuo
    Рейтинг: 1084 Весело

    Авторът е забравил да добави, че салата обикновено се поднася с органично химично съединение съдържащо хидроксилни групи свързани с въглероден атом.

    Химичното съединение обикновено съдържа и химично съединение на 2 атома водород и 1 атом кислород с ковалентна химична връзка - в твърдо агрегатно състояние.

    А наздраве!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  33. 33 Профил на baizuo
    baizuo
    Рейтинг: 1084 Весело

    Съвсем ли никой не забеляза, че краставицата за таратора се реже на брюноаз – 0.5 х 0.5 см... Ще го разкажа на баба ми ... някой ден ...
    —цитат от коментар 19 на idianata


    Е как да забележим като - както вече клетият ЛибералДоКосмите обасни - сме основно простолюдие , без кинти, обичащо шкембе и бира?

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  34. 34 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 994 Неутрално

    с бел или чер леп се яде това?
    —цитат от коментар 10 на САЩ се управлява от Риад


    Ало-о-о-о, какъв леб сънуваш?
    Това не е за наЯдане, това е красота за очите!
    Ближеш с език!
    Сервира се само на птицечовки със силиконови устнички.
    —цитат от коментар 2 на zyb18561487


    :) :) :) :) :) +++++

  35. 35 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 994 Весело

    рецептите не ме интересут. само коментарите ;)
    —цитат от коментар 25 на Pontif New Dnevnik SUCK


    Нали?????
    Хи-хи-хи-хи-хи-ХА

  36. 36 Профил на меншевик
    меншевик
    Рейтинг: 316 Неутрално

    Катък и крокмач са близки, НО НЕ са едно и също нещо. При крокмачът не се слага сирене, а млякото се бърка продължително време на бавен огън до силно редуциране и след това се подсолява и се бърка вече истинало дни наред, докато стане гъсто. Катък се прави като млякото просо се свари и като изстине до около 40 градуса се налива в буркан, в който има около 50 грама добре узряло овче сирене, престоява едно или две денонощия на стайна температура, образувалият се цвик се отстранява и се прибира на хладно, като почти веднага след това е готов. Аз си правя такъв почти всяко лято, понеже е по-лесно от крокмача и ми напомня онзи, който прабаба ми правеше. Само с домати и прясно печен пипер е мания. Със или без добре охладена мускатова.

    Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
  37. 37 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 734 Весело

    за лиофилизирани примери съм чувал, но за лиофилизирано кисело мляко не бях. Апропо, няма ли някоя рецепта за банички да предложите, ама не със сирене ами с денатуриран белтък от прясно мляко.

  38. 38 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1145 Неутрално

    До коментар [#23] от "penetrating":

    Ако си прелистил "Инспекторът сяда на масата" може би ще знаеш защо сме бяло петно и, че това всъщност отдавна не доказва нищо. Мишлен днес изобщо (чисто физически) не може да изпълни функцията, която е имал допреди 30-40 години.

  39. 39 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 661 Весело

    До коментар [#10] от "САЩ се управлява от Риад":

    С циганска баница най-добре, ако помните рецептата :)
    Добавете и бутилка домашнярка .....по ваш вкус!

  40. 40 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1008 Неутрално

    Как да си лиофилизирам киселото мляко?
    —цитат от коментар 29 на султана глаушева


    Ще си го купиш от магазина за храни за космонавти.

    И аз знам варианта куркмач, преди няколко години се въртеше по кулинарните предавания. Би трябвало да е нещо като кондензирано мляко/сметана, ама солено.

    И пак тип детска кухня, с кремчета, мусчета и гладка текстура.

  41. 41 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 7643 Неутрално

    До коментар [#38] от "voodoo_child":

    Е, показва все пак незаинтересованост от определен тип кулинарни туристи :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  42. 42 Профил на Ivo Georgiev
    Ivo Georgiev
    Рейтинг: 234 Неутрално

    До коментар [#24] от "ages":

    Много са :)

  43. 43 Профил на briton
    briton
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Трагично.
    Когато специалист по нещо се опитва да достигне някаква публика, информацията трябва да е във вид достъпен за публиката.
    В случая, тези всички термини, устройства, техники и какво ли още не, може и да са супер актуални на състезание за готвачи, но това по никакъв начин не ми помага да изпробвам рецептата.

    Бойко е зависим
  44. 44 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Имам няколко подвъпросчета:За 0.5 г сол и 0.02 г черен пипер аптекарска везна става ли, или да си търся лабораторна? Как да си лиофилизирам киселото мляко? Как да дехидратирам копър за 4 часа на 60 градуса? Да го пека във футната ли? Как да ферментирам чесън? Kitchen aid кухненски робот ли е? От къде да си купя микрорастения? Какво е “слипат килимче”? А албумина? Знам, че се съдържа в урината на бъбречноболни, ама сигурно не това се има предвид?
    —цитат от коментар 29 на султана глаушева


    Сега, авторът в представянето си обяснява, че е завършил скул училище за шеф готвачи и има органолептична библиотека. Сигурно в нея са отговорите на въпросите ти. Ако не те допусне в нея, купи си Параграф 22 и чети за приключенията на мейджър Мейджър Мейджър или виж някое интервю на лорд Генчо Минчев, може да получиш просветление.

  45. 45 Профил на миро родозов
    миро родозов
    Рейтинг: 325 Неутрално

    Към този момент вече да разбираме, че дневник не разбират от намеци относно буржоазните си изяви. забравили сте сълзи от самодива, доени при пълнолуние

  46. 46 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 1966 Неутрално

    До коментар [#43] от "briton":

    Бърнард Крийк, един от най-големите политолози: "Твърдо вярвам, че ако нещо е обществено значимо, то може да бъде обяснено с разбираеми за обществото изрази. Няма по-добро прикритие за баналните идеи от псевдо-специализираната терминология.".

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK