Катък и крокмач е едно и също. Като диня и любеница или кайсия и зарзала. Крокмач е популярно название на катъка в северозападна България. Колкото до салатата: бих я опитал, но като гледам някои от съставките се сещам за junk food.
Най-трудното за намиране няма да бъде ксантанът (при това 0.2 грама) а катъкът и коркмачът (не бяха ли едно и също?) Рецептите тук (не само днес) ми напомнят на тайни записки на алхимик :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
А защо не "дзадзики с меренг от йогурт и крокмач"...? Като кажеш "меренг" звучи по-добре от въздушни сладки... Абе, въобще - дехидратиран ферментирал чесън, лиофилизирано кисело мляко, микрорастения... Малко в повече ми се виждат тези кулинарни напъни да сме оригинални...
В "Диви разкази" Хайтов споменава за "куркмач", ядене от овче мляко по родопския край. Разказът май беше "Мерак", ходиха по балканските кошари да "опсеменяват" овцете.
Ефенди, пишман умнико, ти хабер си нямаш от манджи, иди у дюкяно да си купиш буламач и си го яш с мерак. Ептен тепегьоз и гьонсурат. Туй разбра ли го ?
С тая киселинност, емулсии, албумин и дехидриране за 4 часа на 60 ̊C, рецептата почва да мяза на лабораторен протокол. За температурата инкубатор трябва ли, нещо? Регулация на CO2, примерно 5% за да се поддържа pH нивото?
За 0.5 г сол и 0.02 г черен пипер аптекарска везна става ли, или да си търся лабораторна? Как да си лиофилизирам киселото мляко? Как да дехидратирам копър за 4 часа на 60 градуса? Да го пека във футната ли? Как да ферментирам чесън? Kitchen aid кухненски робот ли е? От къде да си купя микрорастения? Какво е “слипат килимче”? А албумина? Знам, че се съдържа в урината на бъбречноболни, ама сигурно не това се има предвид?
Хаванче, термомикс, ръчен пасатор, super bag, сокоизстисквачка, силпат килимче, Kitchen Aid, херметически затворен контейнер със силикагел. И това за една Снежанка.
Авторът е забравил да добави, че салата обикновено се поднася с органично химично съединение съдържащо хидроксилни групи свързани с въглероден атом.
Химичното съединение обикновено съдържа и химично съединение на 2 атома водород и 1 атом кислород с ковалентна химична връзка - в твърдо агрегатно състояние.
А наздраве!
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
Е как да забележим като - както вече клетият ЛибералДоКосмите обасни - сме основно простолюдие , без кинти, обичащо шкембе и бира?
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
Катък и крокмач са близки, НО НЕ са едно и също нещо. При крокмачът не се слага сирене, а млякото се бърка продължително време на бавен огън до силно редуциране и след това се подсолява и се бърка вече истинало дни наред, докато стане гъсто. Катък се прави като млякото просо се свари и като изстине до около 40 градуса се налива в буркан, в който има около 50 грама добре узряло овче сирене, престоява едно или две денонощия на стайна температура, образувалият се цвик се отстранява и се прибира на хладно, като почти веднага след това е готов. Аз си правя такъв почти всяко лято, понеже е по-лесно от крокмача и ми напомня онзи, който прабаба ми правеше. Само с домати и прясно печен пипер е мания. Със или без добре охладена мускатова.
Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
за лиофилизирани примери съм чувал, но за лиофилизирано кисело мляко не бях. Апропо, няма ли някоя рецепта за банички да предложите, ама не със сирене ами с денатуриран белтък от прясно мляко.
Ако си прелистил "Инспекторът сяда на масата" може би ще знаеш защо сме бяло петно и, че това всъщност отдавна не доказва нищо. Мишлен днес изобщо (чисто физически) не може да изпълни функцията, която е имал допреди 30-40 години.
Ще си го купиш от магазина за храни за космонавти.
И аз знам варианта куркмач, преди няколко години се въртеше по кулинарните предавания. Би трябвало да е нещо като кондензирано мляко/сметана, ама солено.
И пак тип детска кухня, с кремчета, мусчета и гладка текстура.
Трагично. Когато специалист по нещо се опитва да достигне някаква публика, информацията трябва да е във вид достъпен за публиката. В случая, тези всички термини, устройства, техники и какво ли още не, може и да са супер актуални на състезание за готвачи, но това по никакъв начин не ми помага да изпробвам рецептата.
Имам няколко подвъпросчета:За 0.5 г сол и 0.02 г черен пипер аптекарска везна става ли, или да си търся лабораторна? Как да си лиофилизирам киселото мляко? Как да дехидратирам копър за 4 часа на 60 градуса? Да го пека във футната ли? Как да ферментирам чесън? Kitchen aid кухненски робот ли е? От къде да си купя микрорастения? Какво е “слипат килимче”? А албумина? Знам, че се съдържа в урината на бъбречноболни, ама сигурно не това се има предвид?
Сега, авторът в представянето си обяснява, че е завършил скул училище за шеф готвачи и има органолептична библиотека. Сигурно в нея са отговорите на въпросите ти. Ако не те допусне в нея, купи си Параграф 22 и чети за приключенията на мейджър Мейджър Мейджър или виж някое интервю на лорд Генчо Минчев, може да получиш просветление.
Към този момент вече да разбираме, че дневник не разбират от намеци относно буржоазните си изяви. забравили сте сълзи от самодива, доени при пълнолуние
Бърнард Крийк, един от най-големите политолози: "Твърдо вярвам, че ако нещо е обществено значимо, то може да бъде обяснено с разбираеми за обществото изрази. Няма по-добро прикритие за баналните идеи от псевдо-специализираната терминология.".
Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Лео
Рейтинг: 1319 НеутралноПочваме ли коментарите? Хайде! :)
Значи аз нещо, в което има меренг и крокмач не бих нарекъл "Снежанка". Между другото, "Снежанка" не е ли расистко?
Един вампир броди из Европа
Рейтинг: 2069 НеутралноСервира се само на птицечовки със силиконови устнички.
Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)lil_alex
Рейтинг: 1008 НеутралноТаратор за хора, които прекалено силно искат да докажат, че са излязли от селото и са мнооого над нещата. Overkill 9000.
Суджук Герберите
Рейтинг: 418 НеутралноТова ако го поръчам на жена ми ще си припадна пиян от глад след като съм изпил 10 ракии чакайки.
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!blue_apollo
Рейтинг: 378 НеутралноКатък и крокмач е едно и също. Като диня и любеница или кайсия и зарзала. Крокмач е популярно название на катъка в северозападна България.
Колкото до салатата: бих я опитал, но като гледам някои от съставките се сещам за junk food.
our12595545
Рейтинг: 264 НеутралноНерде Ямбол, нерде Стамбул....
penetrating
Рейтинг: 7643 ВеселоНай-трудното за намиране няма да бъде ксантанът (при това 0.2 грама) а катъкът и коркмачът (не бяха ли едно и също?)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertРецептите тук (не само днес) ми напомнят на тайни записки на алхимик :)
Nil satis nisi optimum
Рейтинг: 490 Весело"За снежанката обелете краставицата и отстранете семките. Обелките и семките..."
Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!Добре че си купих последния фешън уред за белене на семки от краставица...
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 52 ЛюбопитноНе се ли добавя и малко юнашко мляко?
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.свети георги груп от последните дни на герп
Рейтинг: 418 Веселос бел или чер леп се яде това?
Калник
Рейтинг: 741 ВеселоДо коментар [#10] от "САЩ се управлява от Риад":
Яде се преди да се смеренгяса.
Yulian Evtimov
Рейтинг: 442 НеутралноА защо не "дзадзики с меренг от йогурт и крокмач"...? Като кажеш "меренг" звучи по-добре от въздушни сладки... Абе, въобще - дехидратиран ферментирал чесън, лиофилизирано кисело мляко, микрорастения... Малко в повече ми се виждат тези кулинарни напъни да сме оригинални...
The man on the MoonEU Fighter
Рейтинг: 439 НеутралноЕдинствено не можах да разбера турските думи, които се използват, но явно е нещо балканско!
man_un
Рейтинг: 473 НеутралноВ "Диви разкази" Хайтов споменава за "куркмач", ядене от овче мляко по родопския край. Разказът май беше "Мерак", ходиха по балканските кошари да "опсеменяват" овцете.
blondofil
Рейтинг: 1603 НеутралноБуламач с меренге.
Тюфлекчия
Рейтинг: 1966 ВеселоАаааа, не - аз краставица на брюноаз не режа. Много просташко и балканско ми идва, не отговаря на високите ми претенции. Нали бе Муня - я кажи и ти!
Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноКато див селенин късам краставиците преди да образуват семки.
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.fletcherlind
Рейтинг: 521 НеутралноРубриката that keeps on giving. Не спирайте да сте нелепи, авангардни български готвачи!
idianata
Рейтинг: 688 НеутралноСъвсем ли никой не забеляза, че краставицата за таратора се реже на брюноаз – 0.5 х 0.5 см... Ще го разкажа на баба ми ... някой ден ...
voodoo_child
Рейтинг: 1145 НеутралноДо коментар [#7] от "penetrating":
Ааа, моля, моля! Mater Alchemia е сериозна интердисциплинарна дейност, посветена на философско екзистенциални дирения.
Stan Todorov
Рейтинг: 267 НеутралноДо коментар [#13] от "LiberalToTheBones":
Ефенди, пишман умнико, ти хабер си нямаш от манджи, иди у дюкяно да си купиш буламач и си го яш с мерак. Ептен тепегьоз и гьонсурат.
Туй разбра ли го ?
Роси
Рейтинг: 6650 Неутралноmeringue
1. леко запечена глазура от разбити със захар белтъци;
2. целувка (сладкиш).
penetrating
Рейтинг: 7643 ВеселоДо коментар [#20] от "voodoo_child":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertЗначи същото.
Впрочем ние сме бяло петно на картата на Мишлен.
ages
Рейтинг: 785 НеутралноТолкова чуждици и играчка, а се излапва за две минути.
Защо ако не да?!Pontif
Рейтинг: 2078 Неутралнорецептите не ме интересут. само коментарите ;)
California Über AllesPerkele
Рейтинг: 734 ВеселоС тая киселинност, емулсии, албумин и дехидриране за 4 часа на 60 ̊C, рецептата почва да мяза на лабораторен протокол. За температурата инкубатор трябва ли, нещо? Регулация на CO2, примерно 5% за да се поддържа pH нивото?
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 Неутрално"Приберете и съхранявайте в херметически затворен контейнер със силикагел."
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.Такова оборудване от къде се купува, за всеки случай, когато мога да отделя 4-5 часа да си направя Снежанка...с меренг.
ju.li
Рейтинг: 1330 ЛюбопитноСлед толкоз труд в лабораторивта очаквах съвсем друг резултат, а не това от снимката.
Оффф поне духът на Караджата да беше дошъл, ама не, язък.
султана глаушева
Рейтинг: 316 НеутралноИмам няколко подвъпросчета:
Мърфи е оптимист!За 0.5 г сол и 0.02 г черен пипер аптекарска везна става ли, или да си търся лабораторна? Как да си лиофилизирам киселото мляко? Как да дехидратирам копър за 4 часа на 60 градуса? Да го пека във футната ли? Как да ферментирам чесън? Kitchen aid кухненски робот ли е? От къде да си купя микрорастения? Какво е “слипат килимче”? А албумина? Знам, че се съдържа в урината на бъбречноболни, ама сигурно не това се има предвид?
Perkele
Рейтинг: 734 Неутралноаз с нетърпение очаквам сред кухненското оборудване да се появи и центрофуга. И ще може да започнем спор rcf или rpm
Stan Todorov
Рейтинг: 267 НеутралноХаванче, термомикс, ръчен пасатор, super bag, сокоизстисквачка, силпат килимче, Kitchen Aid, херметически затворен контейнер със силикагел. И това за една Снежанка.
baizuo
Рейтинг: 1084 ВеселоАвторът е забравил да добави, че салата обикновено се поднася с органично химично съединение съдържащо хидроксилни групи свързани с въглероден атом.
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"Химичното съединение обикновено съдържа и химично съединение на 2 атома водород и 1 атом кислород с ковалентна химична връзка - в твърдо агрегатно състояние.
А наздраве!
baizuo
Рейтинг: 1084 ВеселоЕ как да забележим като - както вече клетият ЛибералДоКосмите обасни - сме основно простолюдие , без кинти, обичащо шкембе и бира? muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
bora bora
Рейтинг: 994 НеутралноАло-о-о-о, какъв леб сънуваш?
Това не е за наЯдане, това е красота за очите!
Ближеш с език!
:) :) :) :) :) +++++
bora bora
Рейтинг: 994 ВеселоНали?????
Хи-хи-хи-хи-хи-ХА
меншевик
Рейтинг: 316 НеутралноКатък и крокмач са близки, НО НЕ са едно и също нещо. При крокмачът не се слага сирене, а млякото се бърка продължително време на бавен огън до силно редуциране и след това се подсолява и се бърка вече истинало дни наред, докато стане гъсто. Катък се прави като млякото просо се свари и като изстине до около 40 градуса се налива в буркан, в който има около 50 грама добре узряло овче сирене, престоява едно или две денонощия на стайна температура, образувалият се цвик се отстранява и се прибира на хладно, като почти веднага след това е готов. Аз си правя такъв почти всяко лято, понеже е по-лесно от крокмача и ми напомня онзи, който прабаба ми правеше. Само с домати и прясно печен пипер е мания. Със или без добре охладена мускатова.
Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечетPerkele
Рейтинг: 734 Веселоза лиофилизирани примери съм чувал, но за лиофилизирано кисело мляко не бях. Апропо, няма ли някоя рецепта за банички да предложите, ама не със сирене ами с денатуриран белтък от прясно мляко.
voodoo_child
Рейтинг: 1145 НеутралноДо коментар [#23] от "penetrating":
Ако си прелистил "Инспекторът сяда на масата" може би ще знаеш защо сме бяло петно и, че това всъщност отдавна не доказва нищо. Мишлен днес изобщо (чисто физически) не може да изпълни функцията, която е имал допреди 30-40 години.
Nelumbo
Рейтинг: 661 ВеселоДо коментар [#10] от "САЩ се управлява от Риад":
С циганска баница най-добре, ако помните рецептата :)
Добавете и бутилка домашнярка .....по ваш вкус!
lil_alex
Рейтинг: 1008 НеутралноЩе си го купиш от магазина за храни за космонавти.
И аз знам варианта куркмач, преди няколко години се въртеше по кулинарните предавания. Би трябвало да е нещо като кондензирано мляко/сметана, ама солено.
И пак тип детска кухня, с кремчета, мусчета и гладка текстура.
penetrating
Рейтинг: 7643 НеутралноДо коментар [#38] от "voodoo_child":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertЕ, показва все пак незаинтересованост от определен тип кулинарни туристи :)
Ivo Georgiev
Рейтинг: 234 НеутралноДо коментар [#24] от "ages":
Много са :)
briton
Рейтинг: 409 НеутралноТрагично.
Бойко е зависимКогато специалист по нещо се опитва да достигне някаква публика, информацията трябва да е във вид достъпен за публиката.
В случая, тези всички термини, устройства, техники и какво ли още не, може и да са супер актуални на състезание за готвачи, но това по никакъв начин не ми помага да изпробвам рецептата.
usero
Рейтинг: 521 НеутралноСега, авторът в представянето си обяснява, че е завършил скул училище за шеф готвачи и има органолептична библиотека. Сигурно в нея са отговорите на въпросите ти. Ако не те допусне в нея, купи си Параграф 22 и чети за приключенията на мейджър Мейджър Мейджър или виж някое интервю на лорд Генчо Минчев, може да получиш просветление.
миро родозов
Рейтинг: 325 НеутралноКъм този момент вече да разбираме, че дневник не разбират от намеци относно буржоазните си изяви. забравили сте сълзи от самодива, доени при пълнолуние
Тюфлекчия
Рейтинг: 1966 НеутралноДо коментар [#43] от "briton":
Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!Бърнард Крийк, един от най-големите политолози: "Твърдо вярвам, че ако нещо е обществено значимо, то може да бъде обяснено с разбираеми за обществото изрази. Няма по-добро прикритие за баналните идеи от псевдо-специализираната терминология.".