Смокини, зелено сирене от Черни Вит, млади зелени орехи и гъмза

Смокини, зелено сирене от Черни Вит, млади зелени орехи и гъмза

© Илиан Илиев



"Смокини, зелено сирене от Черни Вит, млади зелени орехи и гъмза" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Бойковски. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Георги Бойковски - тук, а за проекта - в края на текста.


Идеята за това предястие идва от класическата комбинация на сирене с ядки, плодове и вино
и от желанието да представя типични и много специални тероарни продукти като зеленото сирене и характерния за нашите земи сорт грозде – гъмза.


Рецептата е измерена в грамове.




Обелете смокините, като запазите обелките за гела. Поставете ги между две хартии за печене и с помощта на точилка ги разточете в правоъгълна форма. Сложете ги в шоковия охладител за няколко минути и подрежете от всички страни.


За олиото от смокинови листа смесете всичко в термомикс и пасирайте на шеста скорост – 16 минути на 60 ̊C. Прецедете през super bag без натискане.


За гела от смокинови обелки пасирайте всичко в термомикс, прецедете и приберете в сладкарски пош с накрайник No 6.


За сорбето пюрирайте черешите и ги смесете с виното. В отделна купа смесете сухите съставки и добавете течните при непрекъснато бъркане. Пасирайте с ръчен пасатор, оставете за два часа, след което пасирайте отново и минете през машина за сладолед.


За да презентирате, поставете смокиновия правоъгълник в чинията и го намажете с олио от смокинови листа. Рамкирайте по външната страна с гела от обелките, след което капнете и на три произволни места вътре в правоъгълника. Направете три купчинки сняг от сирене и добавете начупените млади зелени орехи. Декорирайте с хлебния чипс и микрорастенията, завършете със сорбето от вино.


Необходими продукти за 1 порция


350 г смокини
5 г олио от смокинови листа
30 г сняг от зелено сирене
15 г млади зелени орехи
25 г гел от смокиновите обелки
30 г сладолед от гъмза
10 г багетен чипс
микрорастения


За олио от смокинови листа
20 г смокинови листа
40 г слънчогледово олио


За гел от смокинови обелки
100 г смокинови обелки
10 г вода
0.1 г сол
0.5 г захар
1 г модифицирано нишесте


За сорбе от гъмза
250 г черни череши
250 г гъмза
125 г малтодекстрин
50 г декстроза
50 г Pro Sorbet Cold Sosa


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 1418 Неутрално

    Баба не пускаше термомикса, само сменяше скоростите - трета-пета-шеста, джуркаше яко, гелове, сорбета, цедеше си през супер бага и урдата, а после разстилаше на силпад.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  2. 2 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 750 Весело

    До коментар [#1] от "Халдип Исйолов":

    Много е вероятно и баба ти така да е мислела за нейната баба, докато е ползвала миксер и електрическа тенджера за кекса, или готови кори за баницата :)

  3. 3 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 1812 Неутрално

    Звучи вкусно.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!!!
  4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1128 Весело

    Сега чакам невежите да ми кажат, че нямат шоков охладител, термомикс и super bag! Аз мойте си ги държа под възглавницата и сутрин още преди да си изпия кафето се хващам за тях...
    P.S. Надявам се, че изпълних и високите изисквания на един либерал с кости...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  5. 5 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1883 Любопитно

    Колеги, бъдете по- умерени в коментарите, че готвачът ги чете.
    Не нещо, ама да не вземе да смени професията, че после кой ще ни дава тезе безценни съвети...

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  6. 6 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    Това на снимката категорично не е черновитско зелено сирене. (Едно от трите с естествена плесен в Европа!)
    И е редно да се уточни какви смокини се използват (има зелени отвън, твърди, но узрели - жълта смокиня, има тъмни, по-дребни и меки, има т.нар. мичуринска, стар наш сорт и мн.др.), все пак това е важно и за консистенцията на подложката, и за вкуса.
    Но очевидно, дори и тези претенциозни оферти, не се дават с нужната сериозност и са си една халтура, претъпкана с декстроза. После ник banditite се обижда на ироничните коментари. Ми, доматите с колците ги хапват в Бг-мама, не тук.
    Иначе - в комбинацията смокиня-сирене, няма как да сбъркаш.

  7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 3005 Неутрално

    А в Метро продават ли зелено сирене от Черни Вит?
    От доста време чета за това сирене но когато ходих в Черни Вит преди години, не знаех за него...

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10682 Весело

    Снимката е чудесна! Ако трябва да се яде абих махнал сладоледа от гъмза, но рецептата е авторска.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1614 Весело

    Това някой някъде яде ли го? Малтодекстрин, декстроза... захароза, малтоза. Звучи като артроза, но си е баш диабетоза.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  10. 10 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 750 Весело

    До коментар [#6] от "voodoo_child":

    Доколкото разбирам, мислите, че нямаше да има иронични коментари, ако авторът беше посочил подробно какъв сорт смокини се използват, за да може добре да се приготви ястието и да няма съмнения за консистенцията на подложката

  11. 11 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 3005 Неутрално

    До коментар [#9] от "baba_zozolana":

    като гледам порцията, нищо не те заплашва :)

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  12. 12 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3474 Неутрално

    Абе... Не може ли да се нарежат тия неща, да се подредят в чинийката, да се препече някоя филийка и после да си налееш винцето? Сорбета, бъркочи, пасатори, охладители... За какво? Ако са хубави продуктите и най-вече сиренето и винцето, какво му трябва на човек...? :)))

    Бивш tww09306483.
  13. 13 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1614 Весело

    До коментар [#11] от "Opportunity":

    Нали не мислите, че ще обзавеждам цяла химическа лаборатория, оборудвана с последния писък на високотехнологичната готварска апаратура, само за една порция. Като се започне производството, порции, порции, порции и не се знае къде ще му излезе краят, т.е. знае се.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8794 Весело

    До коментар [#12] от "Petleshev":

    Може, ама няма на какво отгоре да търсиш - да речем 30 лева на порцийката :)

    karabastun1@abv.bg
  15. 15 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 3005 Неутрално

    До коментар [#12] от "Petleshev":

    може и така, може и иначе. защо ти е проблем?

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 3005 Неутрално

    До коментар [#14] от "karabastun":

    то е за който иска, не е партийно поръчение

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  17. 17 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    Привърженик съм на ПРОСТОТАТА в приготвянето на храна. (Простотата изобщо на живеенето е трудно постижима, но заслужаваща си цел.)
    В това именно се състои МОДЕРНАТА КУХНЯ, впрочем.
    Здравословната, естетична и подложена на минимални обработки храна от подбрани висококачествени съставки - това е т.нар. “Nouvelle cuisine” на безспорно най-добрата готварска школа в света.
    Парче синьо-зелено сирене, добре отлежало собствено производство, решително по-добро от “Блю-д-Оверньъ”, не заслужава да бъде разваляно по вкус с нищо, освен с естествената му компания - набрано от асмата хрупкаво бяло грозде. С бяло вино, разбира се.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  18. 18 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2562 Неутрално

    Оооо, това е много селяндурско!
    Няма ли лайна от мухи и лапи от китайски катерички, не ми го хвали!!!

  19. 19 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3519 Неутрално

    С годините, под влияние на бизнеса и желанието за постоянен икономически растеж, се налага да купуваме все повече уреди, за да живеем "според стандарта". Хората над 45-50 години, може би не се хващат повече да купуват "термо багове и шокови охладители", обаче младите кълват без проблем.
    Живота, вместо да става по-лесен, става по-сложен.
    Според мен най-дълбоко скритата тайна от хората е пряката връзка между храната и здравето. И това, колко малко полезни вещества има в новите високодобивни и неразвалящи се сортове плодове и зеленчуци.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  20. 20 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3519 Неутрално

    Ето нещо за Малтодекстрина, понеже е 125 грама, видя ми се доста, Зеленото сирене е 30 грама.

    "Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес ще ви запознаем със съставка, която присъства в много от продуктите, които консумирате в ежедневието си, без да си давате сметка как въздейства в действителност на организма ви. Научете повече за нея и бъдете прецизни, когато подбирате менюто си или поне достатъчно информирани за неговите вкусови стойности, пише в. "ШОУ" в новия си брой, който вече е на пазара. Вероятно не сте чували за малтодекстрин, но тя е често срещана съставка в много от храните, които ядем. И тъй като е сравнително евтина за производство, натрупва особена популярност и присъствие в състава на много опаковани храни. Повечето хора, които го консумират, дори не осъзнават какво поднасят на организма си. И въпреки че за малтодекстрина могат да се срещнат и позитивни изказвания, негативните последици, които може да донесе, заслужават внимание. Човечеството от хилядолетия е използвало ензими (ферменти) за приготвяне на своите храни. Сиренето, например, е ферментативен продукт, получен с помощта на сирищния ензим. Ензимите, разграждащи нишестето и простите захари, също са известни от древността. Един от най-популярните продукти на този процес е бирата, позната още на египетските фараони. Дори българското кисело мляко се получава чрез ензимозависим процес, постигнат с помощта на млечно-киселите бактерии. Използването на трансглутаминазата в хранително-вкусовата промишленост днес е само една частна съвременна версия на тази вековна традиция. По естеството си тя е ензим, чиято естествена функция е да свързва с ковалентни връзки аминокиселините глутамин и лизин в различни белтъчни субстрати, формирайки по този начин текстура.

    Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/zdrave/zdravni-novini/na-vnimanieto-na-potrebitelite-maltodekstrin-e-novata-otrova-v-khranite-koyato-bukvalno-slepva-tkanite-v-organizma-kak-da-ya-razpoznaem_news536844.html

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  21. 21 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    Един съвет за любителите на сирене, не мой, а на повечето авторитети-гурмани.
    СИРЕНЕ И ЧЕРВЕНО ВИНО - НИКОГА!
    В червеното вино се съдържат танини, а пък в сортовете Гъмза и Мавруд са дори повечко от другите червени.
    Танините дават чудесния горчив основен тон на глътката, но имат свойството да притъпяват вкусовите рецептори.
    Сиренето пък е фина материя с едва доловими нюанси, които изискват “изправен апарат” за възприемане и наслаждение.
    Всяка пита сирене е с различен вкус, всеки ден той пък се променя, защото сиренето “старее” или “узрява”.
    Ако акомпанираш с червено вино - всичко ти е еднакво.
    Синьо ли, бяло саламурено ли или най-фин камамбер - вие почти не можете да ги различите заради притъпените рецептори - ядете с очи, не с вкуса си.
    Затова - сиренето само с бяло вино, предпазливо бих добавил и розѐ, но никога с червено!
    Червеното е за други ястия.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  22. 22 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1614 Неутрално

    До коментар [#18] от "Славейко":

    Това са остарели съставки. Време е да преминем към канибализма като отговор на бъдещия недостиг на храна вследствие на климатичните промени.

    "На среща на върха за храната на бъдещето (опустошеното от климата бъдеще), наречена Gastro Summit, в Стокхолм, 3-4 септември, един професор представи Пауърпойнт презентация, твърдейки, че трябва "да събудим идеята” за консумация на човешка плът в бъдеще като начин да се борим срещу ефектите от промяната на климата.

    В беседа, озаглавена: "Можете ли да си представите да ядете човешка плът?”, поведенческият учен и маркетингов стратег Магнус Сьодерлунд от “Handelshögskolan” (Търговски колеж) настоява за разчупване на древните табута срещу оскверняването на човешкия труп и консумацията на човешка плът."

    Шведски изследовател настоява за консумацията на човешка плът като отговор на бъдещия недостиг на храна вследствие на климатичните промени
    http://bit.ly/2lC7pu1

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  23. 23 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2351 Неутрално

    Поднесете готовото ястие със зелен хляб престоял една седмица в кесия на кокошките а вие си метнете две пържолки на скарата и си отворете една бира.

  24. 24 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3519 Неутрално

    Интересно хлебния чипс на какво се реже?

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  25. 25 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1930 Неутрално

    Най-хубавото на онлайн готвенето е, че няма как да го опиташ.

  26. 26 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3474 Неутрално

    До коментар [#15] от "Opportunity":

    Да ми е проблем ли? Няма такова нещо...
    Гледам от моята си камбанарийка. Хубаво винце, сиренце, маслинки, препечен селски хлебец със зехтинче... Елементарно, истинско и много вкусно. Може би съм по-простичко устроен. :)))

    Бивш tww09306483.
  27. 27 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3474 Неутрално

    До коментар [#21] от "Торбеш":

    Червено вино и сирене? Аз съм готов да поема риска...! Може и в по-големи количества. :)))

    Бивш tww09306483.
  28. 28 Профил на САЩ се управлява от Риад
    САЩ се управлява от Риад
    Рейтинг: 1164 Весело

    това ястие с чаша боза гушански,жълта капачка е превъзходноо

  29. 29 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1278 Неутрално

    До коментар [#22] от "baba_zozolana":

    Егаси..тоя от статията с прозореца на овертон направо го е предвидил - http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/prozorecyt-na-overton?page=2

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  30. 30 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    До коментар [#21] от "Торбеш":

    Напълно съм съгласна! Червеното вино направо убива сиренето.

    До коментар [#22] от "baba_zozolana":
    Първо - благодаря за линка. Това с човешкото месо е голямо морално падение. Идеи като тази, при това допуснати на международен форум!?, за мен от една страна служат да потвърдят правилността на определени решения, които взех преди време. Но от друга страна, с извратеността си и очевидната си ненормалност, са предвестник на големи обществени колизии. Някой финансира здраво разни подривни долни идеи, пък и четем че 8 процента от тутакси интервюираните след презентацията били склонни "да опитат". Следваща стъпка - може би ще зарибят видни шеф-готвачи, които ще им го декомпозират и плейтнат на ниво (на поколението Z, каквото и да значи това). После се чудим, ние, ренесансовите чада, що било имало Инквизиция.

  31. 31 Профил на canuck99
    canuck99
    Рейтинг: 644 Неутрално

    Тези кулинарни специалитети ми идват твърде много. Толкова са оригинални че се съмнявам някой да се възползва от тях.

  32. 32 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 60 Неутрално

    шоковия охладител
    термомикс
    super bag (без натискане)
    сорбето
    пюрирайте
    машина за сладолед
    презентирате
    Рамкирайте
    микрорастенията
    сорбето от вино

    кви са тия микрорастения? Фитопланктон, нещо?

  33. 33 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 869 Весело

    Оф, накрая се сетих на какво ми напомня тая визия. Сещате ли се в анимацията Спондж Боб, когато дадат героите в близък план и са едни такива зеленясали и мухлясали? Горе-долу като текстури и цветова комбинация докарва на мухлясал Спондж Боб, и по него растата някакви мъхове, гъби и плесени.

  34. 34 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2285 Весело

    Не четох статията, обаче ако не са ползвали вакуумна машина, аз това директно го пиша към Ганьовските просташки рецепти, наравно с кебапчетата и шкембе чорбата. Ибряма ако беше тук, а не на свиждане с пакистанеца, щеше да се съгласи.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  35. 35 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2562 Неутрално

    До коментар [#22] от "baba_zozolana":

    Има нещо гнило в Швеция (и Норвегия)!

  36. 36 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1614 Неутрално

    До коментар [#30] от "voodoo_child":
    До коментар [#29] от "bludniq_sin":

    Покрай коментар #29 на г-н Блудния син намерих и български вариант на информацията, който е малко по-оптимистичен за реакциите на зрителите... ЗАСЕГА. Една от тях е напълно калибрирана: „Всичко е ясно. Да изядем първо него.”

    http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/shvedska-televiziya-shokira-da-yadem-hora-za-da-spasim-klimata


    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  37. 37 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4110 Весело

    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

    Обаче много правилно не сте сложил машината за сладолед под възглавницата :-)

  38. 38 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2086 Неутрално

    Все готини неща, и смокините, и сиренето и зелените орехчета, и виното. И 34 часа за приготвяне на нещо от тях? Вярно че има хора които обичат да се занимават, ама чак пък толкова?

  39. 39 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4110 Любопитно

    До коментар [#36] от "baba_zozolana":

    След веселите коментари темата е доста макабрична. За съжаление опит не ни липсва в исторически план както по принуда за оцеляване, така и като обсесивен тренд у изолирани индивиди или групи, например изяждане на политически противник (Де Вит)- https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_incidents_of_cannibalism

  40. 40 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 706 Весело

    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

    Много ми е интересно какво още държите под възглавницата ...????

  41. 41 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 706 Весело

    До коментар [#32] от "Perkele":

    Новата технология + традиционните мухлясали продукти на баба ...!!!

  42. 42 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1603 Весело

    Снощи споделих с мъжа ми на глас една от рецептите от този проект. Вложих цялото си старание в изразителното четене.

    Наблягах изкусително на така мечтаните от мен брюноаз, термомикс, super bag, ръчен пасатор (за съжаление имам електрически), Kitchen Aid, силпат килимче, контейнер със силикагел.

    Звучеше като кулинарен Албинони. Като свърших с четенето се възцари тържествена тишина. Очите на мъжа ми заискриха от едва сдържана страст. Душата ми ликуваше обнадеждена за скорошни придобивки от света на утра модерната кухня. След многозначителна пауза мъжът ми промълви:

    "Душицо, както си се въодушевила, що не вземеш да врътнеш една баница?"

  43. 43 Профил на Неизвестен извършител
    Неизвестен извършител
    Рейтинг: 740 Весело

    До коментар [#12] от "Petleshev":

    "Ако са хубави продуктите и най-вече сиренето и винцето, какво му трябва на човек...?"
    Зависи кой е човека. Иначе - целта на всяка демокрация винаги е била да прибере парите на глупаците.

  44. 44 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1128 Весело

    До коментар [#40] от "ytrewq":

    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":Много ми е интересно какво още държите под възглавницата ...????
    —цитат от коментар 40 на ytrewq


    Много неща. Само вакуум машине не държа. 'Щото вакуум по възглавницата, вакуум над възглавницата - ще стане сакатлък...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  45. 45 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 511 Неутрално

    Колеги, бъдете по- умерени в коментарите, че готвачът ги чете.
    —цитат от коментар 5 на venci4

    Не вярвам да ги чете,но ако все пак го прави бих му препоръчал искрено да си пусне 9гр. олово в слепоочието,та да не се мъчи завалията...

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
  46. 46 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3675 Неутрално

    Сега е сезонът на лесно, бързо и вкусно ястие с част от споменатите продукти: едри узрели смокини са разцепват внимателно на върха и се пълнят със смес от синьо сирене и сирене крема. Добавят се и орехови ядки. Запичат се за 10-ина минути във фурната и, ако смокините не са сладки, накрая капвам по няколко капки мед в/у всяка от тях.
    Перфектното мезе към охладено бяло вино/розе.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  47. 47 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2563 Любопитно

    До коментар [#46] от "Bramasole":


    ............охладено бяло вино/розе.
    —цитат от коментар 46 на Bramasole


    Предпочитам розе по моя си рецепта , но не съм го правил от близо 20 години:
    80 или 85 % Пазарджшки памид
    15 или 20 % виало от асмите ''ми'' на вилата ''ми'' над с.Подгумер в Ст.планина.
    Бе на 19 км от апартамента ми и само докато я свалях дамаджанката от високото - долу на Красно село и розето помътняваше !
    А горе си бе винаги бистро, самоток !
    Подобна бе историята и със сланина и веяно месце- от едно и също прасе горе ставаше разкошна , а в мазето ми на Кр.село друг вкус . . .

    Наздраве!

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  48. 48 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    Е най-сетне нещо, което може да се направи само с продукти от България. Само Pro Sorbet Cold Sosa е готова заготовка и не ми харесва. Трябваше сладоледа да е такъв, че да можем да си го направим без подобни глупости. Т.е. еднакво умесно щеше да е, ако рецептата съдържаше предписание - 200гр. сладолед Фамилия и един Млечко да подскача отгоре с дървена лъжица.

  49. 49 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3675 Неутрално

    До коментар [#47] от "Чардо":

    Към твърденията за качествени домашни бели и розе вина се отнасям с предубеждение, ще ме прощаваш. :)
    Бях приготвила смокини по описания начин последния уикенд на август. Приятели бяха донесли великолепно новозеландско розе "Бабич". Имам навика да разглеждам детайлно етикетите на бутилките - тези бяха много стилни, с качествено полиграфическо изпълнение. На задния етикет пишеше, че хърватинът Йосип /дано не се лъжа/ Бабич пристигнал в Нова Зеландия в началото на 20-ти век и през 1916 г. пуска на пазара първото вино от собствените лозя. Винарната работи вече повече от век - без държавна помощ, вероятно без големи далавери, разчитайки единствено на труда и предприемчивостта на собствениците.
    Историята ме впечатли.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  50. 50 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2563 Любопитно

    До коментар [#49] от "Bramasole":

    За разлика от болшинството и нормални деца ,
    то аз имах трима дядовци!
    Татко бе "виновен" за това - родният му баща ,
    дядо Стоил Чардаков овдовял тогава за втори път, (пиша ''тогава'' защото овдовява и трети път и загина при четвъртата си баба)
    и остава с пет деца на ръце и дава татко на осиновителите му дядо Стоян и баба Божура Петрови.
    Но не за тези ми дядовци ще говоря, защото те починаха, когато бях доста ''млад'', ходех на забавачка и имам бегли епизодични спомени от тях!
    За дядо Мирю ( от Владимир ) на който съм кръстен, въпреки , че мама все се оправдаваше , че съм на неин любим литературен образ 😂
    Покрай него и баба Гроздана израснах та и всичките ми ваканции все в Обнова при тях и даже в характера си имам повече черти от дядо ми , отколкото от татко и мама !
    Дядо бе и австрийски възпитаник : "ред, порядък, дисциплина!" имаше две работилници - дърводелска и железарска и 480 дка ниви от които само лозето му бяха оставили 17 дка и 5 ара - колко копан и пръскане съм правил там . . . . Другото бе в ТКЗС - и добре , че бях запазил нотариалните им актове след смъртта на дядо 1980-та, че после Поземлената комисия искаше да ни върне на мен и братовчед ми от Троян общо 17 дка ! ! !
    Но бе невероятен мераклия, всичко изпипваше до което се докосне - славата му на майстор бе из целият край , та чак и в Троянско- взимат леля ми за снаха в Априлци- тогава 1945-та е село Ново село, сега е центъра на града
    Даже и когато правеше бордолезов разтвор за пръскане на лозите си го пробваше с лакмусна хартия !
    Та всички тези приказки са заради виното!
    От дядо знам следните правила :
    - узряло, НО не и презряло грозде !
    - за вино гроздето се бере САМО в слънчев ден , безветрен !
    - съдовете които ще ползваш за вино производство трябва да са максимално чисти, както и ти самия да си здрав ! ! !
    - когато слагаш гроздето в съдовете за зреене на виното ПАК в слънчев ден !
    Това са 4 прости правила (извън самото грозде!) за да направиш качествено вино!
    За ракия дядо ползваше джибрите останали от розето!
    Розето е само гроздов сок - самоток ! В него няма никакви семки , ципи или дръжки от гроздовете ! Това му е разликата от червеното вино дето то зрее заедно с ципите , семките , че и дръжките, и от тях и танина в червеното вино.
    - = -
    Обаждаха ми се от Ветрен кога им е готов памида и с двама от моите сътрудници отивахме и беряхме сами около 200 кг избран грозд по грозд памид (пазех си специалните ножици от дядо за гроздобер ! те са различни от тези за резитба на лозите ! - ползваше ги и когато точеше коприна от пашкулите!) и направо във ваната, която се събираше в баничарката - Форд Фиеста и веднага горе на вилата. Сам си бях направил гроздомелачка със сменяемо отстояние между валците!
    Отварях ги на по-широко и изстисквах само гроздов сок , един ден за утаяване и само чист гроздов сок в попарвания два пъти 200 л бидон.
    Правех около 150 л - стигаше ни за съботните ни сбирки
    Останалото от гроздето - събирах валците и всичко се смачкваше на джибри за ракия- нея я варех долу в казана на селото сега квартал на София - Подгумер
    Не знам дали си чувала за сорта Виало?
    Но предполагам знаеш за Отел.
    Мързеливо лозе - не иска ни копан, ни пръскане. Та Виалото е облагороден Отел, аромата му е нежен, не е грубо натрапничав като на Отелото. Няма го и стипчивият вкус на Отела
    Предполагам, че астмите все още си стоят горе на вилата. Бях я правил още по соца в пустеещите земи на основа 36 м2 ( толкова позволяваха) мазе, приземен етаж с тераса върху мазето и горе две спални. Нямаше никакъв правен път - черен път издълбан от пороите 2 800 м от селото до горе. Нямаше ни ток , ни вода - но пък генератор, а НЕ питейна вода събирах в един бетонен резервоар 12 м3 от дъждовете
    - = - = -
    В Овчеполци и Цар Асен - над Ивайло също имат добри лозя
    Какво стана с консервния комбинат в Ивайло ? - там съм бил два пъти на бригада , и като ученик и като студент 😂🥰

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  51. 51 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    До коментар [#46] от "Bramasole":

    Супер, мерси! Номерът със запичането е в десетката!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK