Свинско коремче с пелмени от кисело зеле и ябълкова емулсия

Свинско коремче с пелмени от кисело зеле и ябълкова емулсия

© Илиан Илиев



"Свинско коремче с пелмени от кисело зеле и ябълкова емулсия" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Бойковски. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Георги Бойковски - тук, а за проекта - в края на текста.


Всичко започна с желанието ми да готвя с българско месо от специална порода, както и да направя традиционното свинско със зеле още по-привлекателно, оставайки верен на вкуса му.


Харесвам предизвикателствата и затова добавих тамаринд за киселинност и манатарки за умами вкус.




За свинското пригответе разтвор от водата, солта и предварително смлените подправки. Оставете месото за 6 часа в така получената саламура. Подсушете и го заредете в машината за опушване на 55 ̊C вътрешна и 110 ̊C външна температура за около 4,5 часа. На всеки 45 минути го поливайте с масло и соса от печенето. След това го притиснете между две тави с тежест върху тях. Когато изстине, оформете правоъгълник 9 x 4,5 см.


За да подготвите зелето, запържете нарязаните лук, чесън, морков, манатарките и обрезките на бавен огън до златисто, прибавете зелето и доматите и гответе още няколко минути. Добавете пушения червен пипер, дафиновия лист и черния пипер, разбъркайте и добавете водата. Варете до готовност и овкусете с магданоза и сминдуха. Прецедете и запазете зелето и отделения сок отделно.


Зелевия сок редуцирайте до 120 г и прибавете размитото брашно. Гответе до изпаряването на
още 20 г, прибавете соса от тамаринд, кимчито и джинджифила, и редуцирайте докато остане 80 г сос.


За пелмените кипнете водата с подправките и зехтина и изсипете върху брашната. Омесете
добре и разстелете до дебелина 0,5 см. Изрежете кръгове, които да напълните със сместа от запържени парчета коремче, зеле и магданоз. С помощта на ръчен миксер смесете всичко за
ябълковата емулсия до гладкост.


За да дехидратирате, вакуумирайте на пълен вакуум бланшираните зелеви листа, оставете ги
на 55 ̊C, поръсени с тогараши. Запечете парчето коремче върху тепаняки плоча на 200 ̊C, докато се получи златиста хрупкава коричка. Нарежете го на 6 парчета и го поставете в средата на чинията.


През това време сварете на пара за 4 минути пелмените и ги завършете на плочата до златисто.


Аранжирайте ги около месото и добавете емулсията с дафинов лист между тях. Добавете дехидратираните зелеви листа в активна композиция. Сервирайте горещия сос непосредствено при поднасяне.


Необходими проудкци за 1 порция


400 г коремче от източнобалканска свиня
3 бр. пелмени с кисело зеле
60 г сок от киселото зеле
3 бр. дехидратирани зелеви листа
емулсия от зелена ябълка
микро растения


За саламура и опушване
1 л вода
70 г морска сол
3 г пушен червен пипер
0,5 г бахар
0,1 г дафинов лист
40 г чесън
0,1 г черен пипер на зърна
50 г масло


За зеле
300 г зеле
30 г зехтин
60 г лук
20 г чесън
40 г морков
100 г домати
20 г манатарки
100 г изрезки от свинско коремче
3 г магданоз
0,5 г черен пипер
1 г пушен червен пипер
1 г сминдух
0,05 г дафинов лист
1,5 л вода
5 г сол


За зелев сок
200 г зелев сок
5 г джинджифил
25 г сос от тамаринд
10 г брашно от тапиока
10 г кимчи сос


За пелмени
90 г вода
1,8 г пюре от черен чесън
1,4 г сминдух
1,5 г пушен червен пипер
0,5 г чубрица
1 г шарена сол
30 г зехтин
10 г оризово брашно
110 г брашно тип 500
15 г тапиока брашно
5 г сол
50 г изрезки от свинско коремче
изцедено сготвено зеле
1 г магданоз на ситно


За емулсия
200 г сок от зелена ябълка
10 г млян дафинов лист
1 г соев лецитин
За листа от кисело зеле
3 бр. листа от зеле
50 г кимчи сос
1 г тогараши


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Гневно

    Пелмени,гадна савецка рецепта!?
    До там ли я докарахме,и то на 108 годишнината от рождението на другара Тодар Живков!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  2. 2 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2851 Весело

    Казва се шкембе,а не коремче.


    До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

    Кой беше този Тодор Живков? Да знам какво да разказвам на по-младите,че на тях това име нищо не им говори.

  3. 3 Профил на hasmokar
    hasmokar
    Рейтинг: 686 Неутрално
  4. 4 Профил на putinxujlo
    putinxujlo
    Рейтинг: 3625 Неутрално

    До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

    Пелмени китайски продукт)
    Откраднат и още съвест имат, за да негодуват...

  5. 5 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1949 Весело

    Няма насмогване с оборудването на моята кухня за приготвяне на български ястия с индийски подправки и японски уреди! Моля, дайте предварително списък на необходимата апаратура, защото така изоставам и не мога своевременно да се впусна в приготвяне на гурмето.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  6. 6 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    Няма насмогване с оборудването на моята кухня за приготвяне на български ястия с индийски подправки и японски уреди! Моля, дайте предварително списък на необходимата апаратура, защото така изоставам и не мога своевременно да се впусна в приготвяне на гурмето.
    —цитат от коментар 5 на baba_zozolana


    Е, как?! Машина за опушване нямате ли?☺
    И рулетка☺- да премерите точно 9х4.5 см.?
    Иначе не става.
    Опа, ще Ви трябва и ринг от щангата - да затиснете двете тави.
    Ама, това е лесно - просто слизате до гаража..

  7. 7 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    Аз отивам за дехидратирам зелеви листа

  8. 8 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    Опаа..
    Тука стана сложно. Някой от Художествената има ли?
    Че ще трябва да :
    'Добавете дехидратираните зелеви листа в активна композиция'.

  9. 9 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1949 Весело

    До коментар [#6] от "Head of Medusa":

    След дълъг размисъл реших, че това гурме ще го пропусна, защото не ям запръжки. Дано така отпадне нуждата от купуване на машина за опушване - все пак едно перо в разходите по-малко, макар че не се знае следващата седмица каква изненада ни чака.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  10. 10 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2649 Разстроено

    Казва се шкембе,а не коремче. До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":Кой беше този Тодор Живков? Да знам какво да разказвам на по-младите,че на тях това име нищо не им говори.
    —цитат от коментар 2 на deaf


    Не го знам кой беше тоа другар!
    Останал ми е само спомен, че по него време почина Джон Холмс.

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  11. 11 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    А сега като видях дължината и графичното оформление на нужните продукти си казах

    Опааа...
    Като го сготвя, преди сервирането, трябва да прочета и едно стихотворения на Бродски.
    На глас.
    Иначе няма да ' фане дикиш.
    И някак неактивно незавършено ще стои..☺

  12. 12 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1828 Неутрално

    ..."Свинско коремче с пелмени от кисело зеле и ябълкова емулсия..."

    Аз на това му викам шкембе в масло, туршия и ябълкова ракия

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  13. 13 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1828 Неутрално

    ..."Свинско коремче с пелмени от кисело зеле и ябълкова емулсия..."

    Аз на това му викам шкембе в масло, туршия и ябълкова ракия

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  14. 14 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2431 Весело

    Отдавна не бях срещал този некадърен превод на "pork belly" като "свинско коремче". Миленялите са мнооо важни и много напредничави, за разлика от задръстеняците от предните поколения като мен, много езици знаят и много пътуват. Ама не знаят, че "pork belly" на български е "свински гърди"...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  15. 15 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3971 Весело

    ..." специалния проект "Съвременна българска кухня"" успешно замества унищожената рубрика Комикс на деня.

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  16. 16 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3971 Весело

    ..." специалния проект "Съвременна българска кухня"" успешно замества унищожената рубрика Комикс на деня.

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  17. 17 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1949 Весело

    До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

    Много съществена корекция, макар че и свинските гърди няма да ме накарат да отида до “Метро”.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  18. 18 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 991 Неутрално

    ..." специалния проект "Съвременна българска кухня"" успешно замества унищожената рубрика Комикс на деня.
    —цитат от коментар 15 на дерибеев


    Под тази некадърна рубрика комикс на деня я се събираха два коментара, я не.. така че не е никаква загуба..

  19. 19 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Неутрално

    Отдавна не бях срещал този некадърен превод на "pork belly" като "свинско коремче". Миленялите са мнооо важни и много напредничави, за разлика от задръстеняците от предните поколения като мен, много езици знаят и много пътуват. Ама не знаят, че "pork belly" на български е "свински гърди"...
    —цитат от коментар 14 на Тюфлекчия


    Е, ти сега от сутринта със сопата☺.

  20. 20 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3461 Неутрално

    Ако не беше парата, може би щях да схвана разликата между “активна” и “пасивна композиция”.
    А тази изкисната сланина със сигурност не става за ядене!

  21. 21 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2024 Неутрално

    Не бъркайте стомаха с корем! Не става дума за шкембе, а за корем, което реално е бекон, суров бекон. Гърдите са с кост, а корема е бекон. Автора в опита си да представи възможно най-оргинално тривиалната рецепта пушено месо с кисело зеле се е престарал...ябълкова емулсия, редуциранре, един куп съставки, че и машина за опушване...
    Това ястие не се ли приготви на печка на дъбови дърва седи бедно, лишено от текстура и нюанси.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  22. 22 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2068 Весело

    А сега като видях дължината и графичното оформление на нужните продукти си казахОпааа...Като го сготвя, преди сервирането, трябва да прочета и едно стихотворения на Бродски.На глас.Иначе няма да ' фане дикиш.И някак неактивно незавършено ще стои..☺
    —цитат от коментар 11 на Head of Medusa


    Сигурно има някое томче на Бродски в органолептичната библиотека, с която шефът се хвалеше. Ама за да знаеш кое стихче за коя манджа е, трябва да си завършил специалното скул училище за шеф готвачи, което той се похвали, че е завършил.

  23. 23 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2068 Весело

    Не го знам кой беше тоа другар!
    Останал ми е само спомен, че по него време почина Джон Холмс.
    —цитат от коментар 10 на Платон Фъшкиев


    Не е ли тоя, дето беше казал: "Като бех млад, хората правеа социална революция, а аз немах оръжие, сега прават сексуална, а аз пак немам оръжие."

  24. 24 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8745 Любопитно

    И някой плаща луди пари за подобни помии...???

    karabastun1@abv.bg
  25. 25 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2171 Весело

    Чакаме топ специалитета - въздух от Антарктика в буркан събран в 08:14 часа с подправен с една идея аромат от буке гарни и свежа емулсия от западнобалкански бял пипер.
    Върви с един пръст шампанско в чаша с диаметър 1.5см и височина 10см.

    Да не забравите да охкате и ахкате от превъзбуда и възхищение!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  26. 26 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1444 Весело

    "Вакуумирайте на пълен вакуум бланшираните зелеви листа..."

    Това не ми се отдава. Няколко пъти пробвах и все получавам празен вакуум... Как да го напълня?

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  28. 28 Профил на xfh59608894
    xfh59608894
    Рейтинг: 534 Неутрално

    Тоя требва да е пълен пе... щом нарича шкембето "коремче" ... Сигурно "шкембе" звучи прекалено селско и вулгарно за "изтънчения" му слух.

  29. 29 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Весело

    Не става :)
    Нищо не са казали в рецептата за паницата, не мога да избера в каква да сервирам яденето - с чепински мотиви или със смолянски.
    А освен това никога няма да мога да "редуцирам" 60 грама зелев сок до 120 :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  30. 30 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

    Мисля че е бекон, както казва 21, но не е пушен или с някаква друга преработка, а суров.
    Шкембе със сигурност не е.

  31. 31 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2431 Весело

    Само наминавам да се изсмея над простолюдието. Смешници.
    —цитат от коментар 27 на LiberalToTheBones


    Ибряме, напълни ли ти се със слюнка устата? От колко дена не си ял?

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  32. 32
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  33. 33 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 991 Любопитно

    [quote#31:"Тюфлекчия"][/quote]

    Те свинско не пипат.. не, че изобщо има какво да яде, де..

  34. 34 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#31] от "Тюфлекчия":

    Прави ли ти впечатление, че Либералът с костите винаги пише по 1-2 кратички изречения, които са обикновено са крайно обидни и провокативни?

    Нарича цели групи или отделни хора: "невежите българета", "престъпници", "тъпото", "илитерат". Или е трол, или е нает за да предизвиква читателите за повече коментари. Във всеки случай не си губи времето с разсъждения или задълбочени коментари по същество. Целта му предимно е да раздразни публиката.

    Чудя се на безразличието на модераторите, повечето му забележки би трябвало да са изтрити и да е баннат за системно писане на "вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, ... обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на други потребители или на конкретни публични личности"

  35. 35 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Неутрално

    Това вече е върхът, като прочетох броя на продуктите и се наядох...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  36. 36 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1405 Неутрално

    Какви са тези помии? И от кога пелмените са част от българската кухня?

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  37. 37 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1165 Весело

    Манатарки в комбинация с кисело зеле! Ехаааа!

  38. 38 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2431 Весело

    До коментар [#34] от "areta":

    Естествено че ми прави впечатление. Тоя е част от една групичка фаворизирани от редакцията писачи (заедно със Стюпида, Чертичката, Норман Ганц и т.н.), за които очевидно правилата не важат. Обиждат си наред и нито им се трият коментарите, нито пък ги банват. Аз ако вляза в размяна на обиди с някого и не ми мърда банът, но на тях дори да им изтрият десет коментара (когато няма накъде повече) - на другия ден са на бял кон и пак псуват наред. Най-смешното е, че вероятно (като знам какъв е циция Прокопий) не са и платени, а просто "полезни....." (не пиша думата нарочно). Въобще и не се усещат как ги използват, а си мислят, че са големи борци на прогресивния фронт.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  39. 39 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 824 Весело

    По един виц:
    Eeee, сега, за 400 гр коремче ще трябва да колим цялото прасе....

    И верно, финалния щрих – чинията. Тази на снимката ми се вижда много малка и скучновато бяла

  40. 40 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Неутрално

    До коментар [#34] от "areta":

    А ти що му обръщаш внимание? Такива само с крайцеча на окото, докато разбереш кой е автора, и препускаш надолу...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  41. 41 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Рейтинг: 2059 Весело

    Само наминавам да се изсмея над простолюдието. Смешници.
    —цитат от коментар 27 на Комунист до костите

    Я каква мазна храчка си събрал. Изплю ли я или още ти е в устата

    Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
  42. 42 Профил на wiligri
    wiligri
    Рейтинг: 833 Неутрално

    Имам чувството, че за изпълнението на някоя следваща "традиционна" рецепта обезателно ще се наложи ползването на международната космическа станция и адронния колайдер, а подправките ще са генетично възкресен гюрлюк от времето на динозаврите.

  43. 43 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1881 Весело

    До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

    не е гърди на село му викаха усмянка, тове е общо взето дето са цицките на прасето, ау че стана кофти израз - района където на женските прасета са разположени жлезите с млечна лактация

  44. 44 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Весело

    До коментар [#42] от "wiligri":

    "ползването на международната космическа станция и адронния колайдер, а подправките ще са генетично възкресен гюрлюк от времето на динозаврите."

    Настроение: възторжено
    Всички ги има тези неща в Метро! Съвсем сигурно е! Смятам да си ги купя предварително, за да съм готова за нескончаемите кулинарни вълшебства на съвременната българска кухня!

  45. 45 Профил на hasmokar
    hasmokar
    Рейтинг: 686 Неутрално

    по него време почина Джон Холмс
    —цитат от коментар 10 на Платон Фъшкиев

    Тоа пък кой?

  46. 46 Профил на Blaga Dimitrova
    Blaga Dimitrova
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Тогараши, Тепаняки? Редуциране на зелев сок?!Дехидратиране на зелеви листа? Ама вие се подигравате с нас :)

  47. 47 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 290 Неутрално

    Тъй като вероятно нещо имам пропуски, да задам един кратък въпрос: До Коледа ли ще ни разведряват с тази ужасно смислена рубрика или е предвиден друг срок?

  48. 48 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Весело

    До коментар [#14] от "Тюфлекчия":"Ама не знаят, че "pork belly" на български е "свински гърди"..."

    Поредното доказателство, че преписват рецептите от английски източници.

  49. 49 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1916 Неутрално

    До коментар [#6] от "Head of Medusa":

    На мен не ми се получи защото не е описано какви точно тежести откъде да си купя.

  50. 50 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1814 Весело

    Бахар, дафинов лист, магданоз, сминдух, чубрица, пушен червен пипер, черен пипер, джинджифил, чесън и.т.н.
    Доста от подправките са излишни.

  51. 51 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#47] от "mbt34598035":

    Абе не знам за срока, ама аз чакам с нетърпение всяка нова рецепта и веднага се втурвам към речниците и Уикипедия. Разширявам си непрекъснато кръгозора, разбирайки какво е:

    торагаши, тамаринд, буке гарни, брюноаз, термомикс, super bag, силпат килимче, силикагел, малтодекстрин, су вид, вакуум торба, конвектомат, сол Малдон, юзу, ширача чили, кафир лайм, микрорастения...

    Впрочем това, последното, още не съм сколасала да го разшифровам, но обещавам да се стегна и до ден два да го идентифицирам!

    Колеги, не ми подсказвайте! Нека ми бъде трудно, но ще се справя! :)

  52. 52 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4512 Неутрално

    Казва се шкембе,а не коремче...
    —цитат от коментар 2 на deaf


    Е да ама не звучи примамливо.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  53. 53 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1330 Неутрално

    Има разлика между шкембе (стомах) и корем.
    stomach / belly

  54. 54 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Весело

    Тъй като вероятно нещо имам пропуски, да задам един кратък въпрос: До Коледа ли ще ни разведряват с тази ужасно смислена рубрика или е предвиден друг срок?
    —цитат от коментар 47 на mbt34598035


    И кво ако я спрат по-рано.☺
    Ще си направим наша.

    'Детоксикиран кит със сини сливи върху легло от водна леща'

    ще е едно добро начало☺☺☺☺.

  55. 55 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 690 Неутрално

    До коментар [#6] от "Head of Medusa":На мен не ми се получи защото не е описано какви точно тежести откъде да си купя.
    —цитат от коментар 49 на blondofil


    Не е от това.
    Забравили сте да използвате константата на Планк при деденето
    9х4.5:6☺

  56. 56 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 824 Неутрално

    До коментар [#51] от "areta":

    Непременно си купете и тези книги, иначе усилията ще са напразни.

    https://modernistcuisine.com/books/modernist-cuisine/

  57. 57 Профил на I
    I
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    Продължавайте с рубриката. Интересна е, а квиченето на коментиращите е безценно! :)

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  58. 58 Профил на I
    I
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    До коментар [#2] от "deaf":

    "Казва се шкембе,а не коремче. "

    Шкембе няма нищо общо с коремче.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  59. 59 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1683 Неутрално

    До коментар [#56] от "Nelumbo":

    Ммм... книгите не са проблем, само някакви мизерни 460евро им искат

    Но май ще трябва да си купим ново жилище... Като им видях на тия лабораторията за готвене и се спихнах, пардон, редуцирах се... Вече не се изненадвам на мерките и теглилките, които срещам в рецептите, това си е псевдонаука. Впечатлена съм.

    Всичко струва мноооого пари, любопитно ми е кой им ги дава тези пари, за да могат да правят един таратор 12-15часа? Впрочем явно претенциозни глупаци с лопата да ринеш.

  60. 60 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2171 Неутрално

    До коментар [#2] от "deaf":"Казва се шкембе,а не коремче. "Шкембе няма нищо общо с коремче.
    —цитат от коментар 58 на I


    Ти - предполагам вече пораснал пергиш - сигурно още казваш на онази си работа чурка(ако си момче).

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  61. 61 Профил на I
    I
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    До коментар [#60] от "dgd":

    "Ти - предполагам вече пораснал пергиш - сигурно още казваш на онази си работа чурка(ако си момче)."

    Нещо се опита да кажеш ли? Не се получи. Та, какво стана със закона за гравитацията? :) Класическа механика, а? Хехехе.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  62. 62 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    Колко струва една порция от тайзи манджа да си я поръчаш в ресторанта на тойзи готвач?

    Има ли концерт по желание? Мога ли да си поискам рецепта за попска яхния, ама да не е съвременна, става ли?

    Мърфи е оптимист!
  63. 63 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1029 Весело

    Това, майна, е буквално пир по време на чума. Сори, ама свободно отглежданите фенси прасета дадоха фира...

    Коремчето го знам като "осмянка".

    Общо взето гига мазохистичен начин да сготвиш свинско със зеле.

  64. 64 Профил на Ivan Petrov
    Ivan Petrov
    Рейтинг: 248 Неутрално

    КОРЕМЧЕ?
    а х****че? НАучи се кое как се казва бе, готвач

  65. 65 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2068 Неутрално

    Общо взето гига мазохистичен начин да сготвиш свинско със зеле.
    —цитат от коментар 63 на lil_alex


    Ама знаеш ли къв кеф е, като свършиш!

  66. 66 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2171 Весело

    До коментар [#60] от "dgd":"Ти - предполагам вече пораснал пергиш - сигурно още казваш на онази си работа чурка(ако си момче)."Нещо се опита да кажеш ли? Не се получи. Та, какво стана със закона за гравитацията? :) Класическа механика, а? Хехехе.
    —цитат от коментар 61 на I


    Буби, законът за гравитацията си е все същият, все така работи и все още е точен.
    Нещо против точните науки ли имаш? Да, като трън в задника са ви на вас либералджихадистите :).
    И колкото и да хехекаш, по-умен няма да станеш :). Нито по-начетен.

    Но ти така и не обясни на широката аудитория, кое не е точно в този закон. Аре рови в гугъл и не се прави на знаещ :)

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  67. 67 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3527 Весело

    До коментар [#4] от "putinxujlo":Пелмени китайски продукт.Откраднат и още имат съвест да негодуват
    ....»»»Кой негодува?Най-сетне някой да открадне нещо от китайците, а те ...негодували.:)
    Фишман, то и ти си краднал малце руска идентичност, но ти се радват хората тук.

  68. 68 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4336 Весело

    До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

    Е, ти сега защо издаваш тънкостите на шифъра? "Порк бели" е стандартен стоков елемент на борсата, нали и беконът се прави от него, а не от шкембе . :-)

  69. 69 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4336 Весело

    До коментар [#67] от "тулса":

    Ами прав е човекът, пелмени със свинско, не е кашерно!!!

  70. 70 Профил на I
    I
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    До коментар [#66] от "dgd":

    "Буби, законът за гравитацията си е все същият, все така работи и все още е точен."

    Точен ли е? Орбитата на Меркурий точно ли предвижда? Абе, ти все още ли живееш в 19-ти век? :)

    "Нещо против точните науки ли имаш?"

    Абсолютно нищо нямам точните науки. Имам против когато разни игнорамуси като теб, с образование от рабфак, си въобразяват че разбират от точни науки.

    "И колкото и да хехекаш, по-умен няма да станеш :). Нито по-начетен."

    Определено съм по-начетен от теб. Както казва Остап Бендер -- медицински факт!

    Но ти така и не обясни на широката аудитория, кое не е точно в този закон. Аре рови в гугъл и не се прави на знаещ :)

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  71. 71 Профил на I
    I
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    До коментар [#70] от "I":

    Последния параграф е копие от мнението на идиота, забравил съм да го изтрия.

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  72. 72 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2171 Весело

    До коментар [#66] от "dgd":"Буби, законът за гравитацията си е все същият, все така работи и все още е точен."Точен ли е? Орбитата на Меркурий точно ли предвижда? Абе, ти все още ли живееш в 19-ти век? :)"Нещо против точните науки ли имаш?"Абсолютно нищо нямам точните науки. Имам против когато разни игнорамуси като теб, с образование от рабфак, си въобразяват че разбират от точни науки."И колкото и да хехекаш, по-умен няма да станеш :). Нито по-начетен."Определено съм по-начетен от теб. Както казва Остап Бендер -- медицински факт!Но ти така и не обясни на широката аудитория, кое не е точно в този закон. Аре рови в гугъл и не се прави на знаещ :)
    —цитат от коментар 70 на I


    Еми тва е бате, аз съм един обикновен ганьовец и всячески се опитвам да се домогна до бляскавият свят на прогресивните млади автентично десни хора - като теб и останалите 4 ментални братя с 50 ника - но не съм достатъчно либерален.
    Има само един малък проблем - всички си представяте, че на тавана са генералските ботуши на баща ви, а всъщност са осраните потури на дядовците ви :)

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  73. 73 Профил на I
    I
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    До коментар [#72] от "dgd":

    Виждам, че пропускаш да отговориш на простия ми въпрос. Това означава ли, че най-после осъзна, че и ти като останалите антизатоплисти сте минали покрай науката доста отдалече? :)

    Did you know ... that no-one ever reads these things?
  74. 74 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    Няма насмогване с оборудването на моята кухня за приготвяне на български ястия с индийски подправки и японски уреди! Моля, дайте предварително списък на необходимата апаратура, защото така изоставам и не мога своевременно да се впусна в приготвяне на гурмето.
    —цитат от коментар 5 на baba_zozolana


    Мда, традиционна българска кухня, кво ли щеше да е ако беше нетрадиционна. :))

  75. 75 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    ..." специалния проект "Съвременна българска кухня"" успешно замества унищожената рубрика Комикс на деня.
    —цитат от коментар 15 на дерибеев


    :))))

  76. 76 Профил на kerra
    kerra
    Рейтинг: 12 Неутрално

    Човекът си го е написал коректно "коремче от източнобалканска свиня"! Това не е нито шкембе, нито гърди с кост, нито гърди без кост, нито бекон с кожа. Точно коремче си е или наричаната и в някои райони на страната "осмянска". При източнобалканската свиня тази част се различава значително от гърдите, затова е добре, че е пояснено.

  77. 77 Профил на yunona_s
    yunona_s
    Рейтинг: 15 Неутрално

    [quote#52:"Храбър"][/quote]

    Не точно, защото "шкембе" при нас е стомахът на животното, т.е. вид карантия, а те имат предвид корем. Може да е просто свински корем, "коремчето" звучи налудно.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK