Кой е Петър Николов

Кой е Петър Николов

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Младият диригент на една от най-натоварените кухни в България – в хотел "Маринела", е роден на щастливата дата 29 февруари през 1984 г. Към кулинарията го насочва брат му Никола, който също е един от най-изявените готвачи на България.


След като завършва техникум по хранително-вкусова промишленост, кариерата му започва през 2002 г. в кухнята на софийския хотел "Хилтън". През 2008 г. Петър се присъединява към екипа на новооткрития японски ресторант SASA, където работи 4 години, година и половина от които кухнята е под негово ръководство.




Кариерата му се развива много бързо, след като две последователни години печели призове в Националната кулинарна купа на България – през 2010 г. второ място вдисциплината "Кулинарен отбор на България", а през 2011 г. завоюва титлата "Готвач на България".


В началото на 2012 година той отново печели златото, но този път на дебютния за България национален кръг на Bocuse d’Or. Така става първият българин, явил се на полуфиналите на най-престижното кулинарно състезание в света.


През 2013 Петър се присъединява към екипа на най-големия бизнес хотел в София – "Kempinski Zografski", понастоящем хотел "Маринела", където днес вече е главен готвач. Петър също е част от журито на Националната кулинарна купа на България и Bocuse d’Or – България. В детството си с брат му Никола често правели палачинки за неделна закуска на цялото семейство.


Натовареното ежедневие в професионалната кухня не му позволява да продължи тази семейна традиция, но ароматите от детството не са спрели да го вълнуват и все още го вдъхновяват. Споделя, че за него би било предизвикателство да сготви за деца от детска градина, защото това е едно от малкото неща, които не е пробвал в кухнята. Няма любима подправка, но отдавна е влюбен в кухнята на Азия и нейните аромати – още от времето, когато е работил с японски и други азиатски готвачи.


Първата рецепта от Петър Николов за "Мида Сен Жак с пушена сланина, карфиол, олио от копър, прах от нори, ферментирал чесън" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10511 Неутрално

    Браво! Намерил е призванието си

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK