Мида Сен Жак с пушена сланина

Мида Сен Жак с пушена сланина

© Илиан Илиев



"Мида Сен Жак с пушена сланина, карфиол, олио от копър, прах от нори, ферментирал чесън" е пълното име на тази авторска рецепта на Петър Николов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Петър Николов - тук, а за проекта - в края на текста.


Нарязания на ситно карфиол за пюрето запържете в масло на ниска температура. Добавете и лимона, докато все още е на огъня. След това махнете от котлона и прибавете пармезан. Сложете заедно със сметаната в термомиксер на десета степен, докато стане на крем. Изгладете крема през фина цедка.


За да приготвите чипс, нарежете с колбасорезачка изчистения карфиол на "филийки" с дебелина 2,5 мм и сложете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с разтопеното масло. Поръсете се със сол и покрийте с хартия за печене. Отгоре затиснете с друга тавичка, за да не се огънат парченцата чипс, и печете 60 минути на 90°C. Чипсът трябва да е хрупкав и крехък.




Сланината нарежете на машина за колбаси на тънко около 2,5 мм. Овкусете мидите много леко със сол и увийте със сланината. Сотирайте на тиган с малко олио около 2 минути от всяка страна, до готовност. Сланината трябва да стане хрупкава.


За да направите прах от нори, загрейте водата и захарта в касерола до 104°C и оставете да изстинат. Листата от нори намажете с изстудения захарен сироп и сложете едно върху друго. Изсушете в дехидрататор на 56°C за 12 часа. Начупете ги и смелете в блендер на най-високата степен до получаване на ситна прах. Пресейте през фино сито и добавете солта.


Мидата за чипс замразете и нарежете на тънко с колба­со­резачка, поръсете с прах от нори. Поставете в дехидрататора на 65°C за 10-12 часа, докато изсъхне и стане на чипс.


За олиото от копър гответе продуктите 16 минути в термомиксер с максимална скорост на 75°C. След това прецедете.


Поставете мида в средата на чинията. Около нея с пош направете 7 точки пюре – от по-голяма към по-малка. Подредете последователно чипс от миди и от карфиол, започвайки с чипс от Сен Жак, като ги избирате по големина. Отстрани сложете олиото от копър. Поръсете с прах от нори и гарнирайте с микролиста.


Необходими проудкти за 4 порции


За пюре от карфиол
200 г карфиол (изчистен)
6 г къри
15 мл лимонов сок
30 г пармезан
80 г сметана
сол и пипер


За чипс от карфиол
2 розички от карфиол
10 г разтопено масло
сол


За миди Сен Жак
4 миди Сен Жак
4 слайса свинска пушена
сланина
сол


За чипс от мида Сен Жак
1 мида Сен Жак


За прах от нори
8 листа от нори
60 мл захарен сироп 30%
100 мл вода
30 г захар
2 г сол


За олио от копър
50 г връхчета копър
150 г олио от гроздови семки


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 397 Неутрално

    Това на снимката наистина прилича на повърнато от котка, яла необелен кренвирш.

  2. 2 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3290 Неутрално

    "Прах от нори"

    Пак добре, че не е прах от норки или пепел.

  3. 3 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2101 Неутрално

    "Сложете заедно със сметаната в термомиксер на десета степен, докато стане на крем."

    Много съм притеснен! Моят термомиксер има само 9 степени. Трябва ли да си купувам нов термомиксер с 10 степени?

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  4. 4 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2192 Неутрално

    Еха, върнахте ме в младините, когато лятото се гмуркахме на Черноморец за миди "Сен Жак"...

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  5. 5 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2377 Весело


    "Рецептата е част от специалния проект "Съвременна българска кухня""
    ===========
    Мида Сен Жак /Свети Яков/, част от българската кухня?
    В коя България живеете?

    Еретик
  6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4668 Весело

    До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

    В тази в която по принцип няма национална кухня !!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  7. 7 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1468 Неутрално

    "ситна прах" .. прах е м. род. Имайки предвид, че джендър е граматически термин, повЕрвайте - в българския език има три джендъра - мъжки джендър, женски джендър и среден джендър (*род).

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  8. 8 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2318 Весело

    До коментар [#4] от "Суджук Герберите":

    И като сте се гмуркали намерихте ли?

    Вярно че там около Черноморец се говори, че имало радиационно замърсяване но чак пък миди Сен Жак да е образувало?

    Модератора е неадекватен!
  9. 9 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 692 Весело

    Само не разбрах как да загрея водата до 104 градуса. Тя, някак си кипи при 100 или по-малко в зависимост от примесите.

    Аааа, сетих се, ще я сложа в специална камера с повишено налягане! Ще тичам да направя този прах от нори, докато технологията е още проста, че за следващата рецепта може да ми трябва ядрен реактор.

  10. 10 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2318 Любопитно

    И аз както някой от коментиралите вече се чудя това националните кухни не бяха ли с продукти които можеш да си набавиш от съответната държава?

    Модератора е неадекватен!
  11. 11 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Абе, Дневник, защо не съберете в една стая въпросните "готвачи" и нека там се надлъгват кой е по-по-най - те са си самодостатъчни. ... А освободеното място на сайта използвайте за нещо по-смислено.

  12. 12 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 737 Весело

    До коментар [#9] от "sow29372525":

    С добавяне на 7 лъжички сол, но трябва да са сребърни, температурата на кипене на водата се повишава точно със 4 градуса при надморскатата височина на редакцията на Дневник. Честно.

  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5341 Неутрално

    Браво, може да се приготви в домашни условия, а и изглежда вкусно..

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  14. 14 Профил на Jordan J
    Jordan J
    Рейтинг: 554 Неутрално

    "Сен Жак" няма нищо общо с българското географско разположение, да не говорим за българска кухня - която пък изобщо не е "национална", а тюрлю-гювеч от различните балкански области - по-често-много по-лоша от оригиналите.
    Българското в творението е може би сланината.
    Но и това не е толкова важно, а друго - за всеки уважаващ културата на хранене, комбинирането на "Сен Жак" със сланина е порнография, колкото и авангардно да изглежда.

  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12040 Весело

    Ако искате да ядете рецептата утре, започнете днес!
    И внимавайте в градусите, милиметрите и часовете! Какво е това своеволие 10-12 часа? 2,5 милиметра може, а 10-12 часа не може! :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1770 Неутрално

    Сланина с миди Сен жак, точно както баба ми ги правеше. :)))

  17. 17 Профил на Шопов
    Шопов
    Рейтинг: 463 Неутрално

    До коментар [#14] от "Jordan J":

    СЕРИОЗНО ли бе ТЪП ?
    знам десетки заведения в ЛОНДОН ,
    които сервират сен жак с бекон ,
    В БЪЛГАРИЯ се казва шарена сланина ,
    ОТИВАЙ ДА НАХРАНИШ КОКОШКИТЕ !

    Every little helps
  18. 18 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1225 Любопитно

    Дневник, като свършат парите от "Метро" с какви простотии ще ни забавлявате?

    Мома, връщай 12 и 12А!
  19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1349 Неутрално

    При 104 градуса? Само остана да уточните дали надморската височина трябва да е 864,75 метра и отивам да търся норка, за да я суша.

  20. 20 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 692 Любопитно

    До коментар [#12] от "victortrt":

    Значи, вервам ти, честно. Само, че ми се губят детайлите - солта трябва ли да е кашерна, розова хималайска или може обикновенна йодирана. Ако е обикновенна, няма ли много да се опростачи водата?

  21. 21 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 737 Весело

    До коментар [#20] от "sow29372525":

    Е, как, морска трябва да е, нали миди готвиш, няма да се излагаме я. Ама сушено нори, не е точно норка, а някакви водорасли, но не съм спец в този аспект на българската кухня.

  22. 22 Профил на DonKey Hot
    DonKey Hot
    Рейтинг: 2267 Весело

    До коментар [#5] от "Костадин Иванов":
    сен жак е свети иван бре, като името на острова от където ги берат мидите.
    Дядо ми много обичаше баба ми да му готви сен жак, ако не сложеше листа от нори, направо се побъркваше и не дай си боже да забрави пармезана, но най вече държеше сланината да е на слайсове и карфиола на розички. Баба ми особено наблягаше на сотирането и това да не се огъва чипса. Любим уред и беше дехидрататора и термомиксера,но си обичаше и касеролата. Много държеше на всичко българско и родно.

    ум море, глава шамандура
  23. 23 Профил на DonKey Hot
    DonKey Hot
    Рейтинг: 2267 Весело

    До коментар [#20] от "sow29372525":
    разбира се че е задължително да ползваш хималайска сол и не проста сланина а лондонски бекон, щото иначе много се опростачва блюдото. Това с влажността на въздуха и надморската височина също е много важен компонент, както и дали духа севере вятър или лек бриз. Важно е разбира се и в коя фаза е луната и дали Сатурн не ретрограден,щото това може да обърка тотално добрия вкус.

    ум море, глава шамандура
  24. 24 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2058 Неутрално

    Помня баба... немаше колбасорезачка, мааше чипса от миди с малко манарче, ако срежеше некоя мида накриво за да не разваля естетиката го меташе на на ма`чките, къде и се увъртаха из краката. Дедо беше направил дехидрататор от казана за ракия, като беше приспособил ковашки мех, да може да поддържа температурата и аерлацията в граници поне 10-на часа, че глад се не трае. Пушена сланина на тиган на слакюйсове, олио с нори, микролиста от чубрика и сминдух и топехме с топъл селски леб, с дебела коричка.... а като и се изкривеше чипса от карфиол как се ядосваше баба, меташе с поша по ма`чките, се ходеха с подсинени о`чи, като нацелеше некоя прах от нори се вдигаше....

    °°°
    "Мида Сен Жак с пушена сланина, карфиол, олио от копър, прах от нори, ферментирал чесън"

    Та кво се прави с ферментиралия чесън, от рецептата не става ясно.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  25. 25 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3020 Любопитно

    Дневник, няма ли да спрете с тая излагация? Поне кръстете рубриката нещо друго, не Българска кухня.

  26. 26 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 784 Неутрално

    До коментар [#14] от "Jordan J":

    Да те светна! Хора, имали възможността да обиколят света, твърдят, че българската кухня е една от най- добрите. Отличават я от другите балкански кухни! Чувала съм го и от италианци и дори испанци.
    Били са и в Гърция / това за ЕРЕБУС!/
    И за да не бъда разбрана погрешно, харесвам и гръцката и въобще кухнята на Южна Европа.
    Навсякъде има нещо хубаво!

  27. 27 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1113 Неутрално

    Още една рецепта, която изисква планиране 2 дни предварително.

    Норито не си ли е сушено поначало? Или трябва сами да си го добием и изсушим?

    Иначе на рецептата ще й пасне име "миди Фукушима". Поради визията тип радиационен разлив.

  28. 28 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1091 Весело

    тази рубрика ми е по-забавна от страницата с вицове на Стандарт :)

  29. 29 Профил на waa32577706
    waa32577706
    Рейтинг: 201 Неутрално

    Единствената полза от тези рецепти е упражняването в остроумие на коментиращите.

  30. 30 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1891 Неутрално

    Виждам, че булгар простолюдието хич хабер си няма от морски и други изискани специалитети. Нищо, не пречи те на никого в Европа с жалкото си съществуване.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  31. 31 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2268 Неутрално

    Още една рецепта, която изисква планиране 2 дни предварително.
    —цитат от коментар 27 на lil_alex


    То си пише - шефът може да ти я сготви в хотел Маринела.

  32. 32 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    До коментар [#7] от "bludniq_sin":

    Всъщност в българския може и да е от женски род, има два варианта. М.р. е по-разпространен, ж.р. по-малко, но го има.

  33. 33 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 737 Неутрално

    До коментар [#14] от "Jordan J":

    Много минуси ще отнесеш за този пост, защото и с двете му части няма да се съгласят много хора.
    Аз не съм съгласен с първата част. Ако мислиш, че нашата кухня е нищо особено, пробвай в Македония или Сърбия. За Румъния не знам.
    Сега менюно на Хепи не е традиционна българска кухня, нито механите в Банско са критерия, но който търси - намира или сам си готви.

  34. 34 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Весело

    До коментар [#11] от "Булаир":

    Ти луд ли!? Че какво по-смислено може да има за редакцията от платена публикация?

    Пари са дадени за тази красота, не е шега работа! Пени се, не пени, ще го публикуват докрай!

    :)

  35. 35 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 737 Неутрално

    До коментар [#22] от "DonKey Hot":

    Сен Жак май по нашенски е Свети Яков, същия зароди който се ходи в Сантяго де Компостела и за доказателство, че са били там, поклонниците носят черупки от тези миди, явно намиращи се на брега.
    Иначе са атлантически, намират се главно по бреговете на Франция и Испания. Може и да имаше средиземноморски вариант.
    Та на остров Свети Иван в нашето море ги няма, но пък там може да има от много вкусните бели миди, които се събират трудно обаче.

  36. 36 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Весело

    До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

    Българското в заглавието не се отнася за ястията, а за готвачите. Употребено е бая двусмислено. Така както е написано се възприема българска кухня=национална кухня, а всъщност имат предвид претенциозна кухня приготвена от български готвачи с тук-таме български елементи.

  37. 37 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    До коментар [#25] от "arcanum":

    "Поне кръстете рубриката нещо друго, не Българска кухня."

    Не могат, така си е поръчал клиентът.

  38. 38 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    До коментар [#27] от "lil_alex":

    Само 2 дена?! Според мен, е повече, само докато си набавиш уредите... Освен ако не наемеш лаборатория, ма не знам дали има такава услуга в БГ.

  39. 39 Профил на frisky
    frisky
    Рейтинг: 924 Неутрално

    До коментар [#7] от "bludniq_sin":
    До коментар [#32] от "areta":

    Родът на думата „прах“ се колебае, също като „газ“ - битова газ, втечнен газ.
    https://kaksepishe.com/prahat-prahta/

  40. 40 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    До коментар [#24] от "Халдип Исйолов":

    ++++++++++

    :)))))))))))))))))) Звучи толкова живописно!

  41. 41 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 692 Неутрално

    До коментар [#30] от "LiberalToTheBones":

    Ааааа, тъкмо се бех притеснил, че либералния кокал ще пропусне да освети простотията ни.

  42. 42 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    До коментар [#39] от "frisky":

    Благодаря. Това разграничение не го знаех, значи тогава трябва да в е в м.р.

  43. 43 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2318 Весело

    До коментар [#30] от "LiberalToTheBones":

    Да ти кажа подобни ястия присъстват поне 2-3 пъти седмично в менюто на простолюдито на всички средиземноморски държави.
    Даже сами споделяли някой познати, че вече не искат да виждат миди Сен Жак, че са им втръснали...

    Модератора е неадекватен!
  44. 44 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2377 Весело

    До коментар [#20] от "sow29372525":

    "солта трябва ли да е кашерна, розова хималайска или може обикновенна йодирана......"
    ==========
    Розова хималайска на 350 000 000 години и с две години гаранция.
    Проверете дали не е изтекъл срокът на годност.

    Еретик
  45. 45 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1113 Неутрално

    До коментар [#30] от "LiberalToTheBones":

    Мне, не сме простолюдие. Аз примерно понякога се отвращавам от себе си какво префърцунено г§зе съм. Обаче тия рецепти са отгоре и над - което поражда съмнения дали левълът е автентичен или е нещо научено отнякъде, което стои като несвързано лустро в контекста на израснал в БГ субект.

  46. 46 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1113 Неутрално

    Аз обаче се чудя ако е гъзария да докараш азиатски морски дарове до БГ, то ако си на Малдивите, дали трябва да изискваш специално да ти направят кисело мляко, подквасено в кокосов орех с лиофилизирани бактерии?

  47. 47 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2377 Весело

    До коментар [#30] от "LiberalToTheBones":

    "Виждам, че булгар простолюдието хич хабер си няма от морски и други изискани специалитети. Нищо, не пречи те на никого в Европа с жалкото си съществуване."
    ==========
    А ти не яж, да не изпаднеш в канибализъм.

    Еретик
  48. 48 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1113 Неутрално

    До коментар [#31] от "usero":

    Аз пък си мислех, че споделянето на рецепти е част от новия тренд да си правиш нещата с кеф и у дома. Нещо като споделене на радостта от готвенето. Затова е малко абсурдно, когато видимо ресторантски рецепти, при това замислени да са наистина изчанчени (щото вече ресторанти много и какво ли не сме виждали) се представят като в книга с рецепти за дома. При това с невероятно завъртяна поредност на действията - ако следвам стъпка по стъпка според текста, ще имам една част от порцията, а другата ще трябва да се дехидратира още 12 часа.

  49. 49 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Любопитно

    До модератора на Дневник:

    Коментар #30 не представлява ли ачик ачик нарушение на т.1.3 от Правила за ползване на форумите на Икономедиа, а именно:

    "обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на .... други потребители"

    Само питам за един прЕател.

  50. 50 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1257 Неутрално

    тази рубрика ми е по-забавна от страницата с вицове на Стандарт :)
    —цитат от коментар 28 на хм


    И на мен :) :) :) :) :)
    А следното ми е любимата част от рецептата.
    "Около нея с пош направете 7 точки пюре – от по-голяма към по-малка. Подредете последователно чипс от миди и от карфиол, започвайки с чипс от Сен Жак, като ги избирате по големина. Отстрани сложете олиото от копър. Поръсете с прах от нори и гарнирайте с микролиста."
    - микролеста ... колко? , да не угелпа нещо):

    .... дори и да сгреша нещо в съществената час, все ще има нещо за близане в чинията! :)

  51. 51 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1767 Неутрално

    До коментар [#48] от "lil_alex":

    Това определено не е "книга с рецепти за дома". Вероятно не е и замислена като такава, тя е за професионални готвачи специализирани в ултра-, мега-, гига- модерна кулинария, създавана в лаборатории предназначена предимно за заснемаме от професионални фотографи специализирани в снимки на храна.

  52. 52 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 2135 Весело

    До коментар [#24] от "Халдип Исйолов":

    Ферментирал чесън викат на готвача...

    Генерал Сандокан с двата МИГ-а
  53. 53 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1113 Неутрално

    До коментар [#51] от "areta":

    Всъщност най-вероятно е книга тип "на масичката за кафе" за жълтопаветни хипстъри с претенции.

    Готвачите тия неща ги учат на обучения и при чиракуване в някой ресторант. И то само ако се въртят пари и са на мода тия похвати.

  54. 54 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2637 Весело

    Виждам, че булгар простолюдието хич хабер си няма от морски и други изискани специалитети. Нищо, не пречи те на никого в Европа с жалкото си съществуване.
    —цитат от коментар 30 на LiberalToTheBones


    Спокойно Ибряме - и ти не пречиш никому га дебнеш до кофите край кварталния Макдоналдс да изхвърлят торбите с огризките, че и ти да се наядеш. Само като се биеш с бездомните кучета за някоя нахапана пилешка хапка сте малко шумни и дразните, но ние ви разбираме.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  55. 55 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3145 Неутрално

    Миди Сен Жак ще намериш, ама сланината се пита в задачата от къде ще намериш в днешно време. С това здравословно хранене в магазините ги е страх да пуснат сланина. :)

  56. 56 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1124 Неутрално

    Най-интересното е, че олио от копър се прави от олио от гроздови семки.

  57. 57 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1124 Неутрално

    В тази в която по принцип няма национална кухня !!!
    —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    А по какво се разбира, че в една държава има национална кухня, а в друга няма, а пък в трета има интернационална?

  58. 58 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 51 Весело

    "Поръсете се със сол и покрийте с хартия за печене."

    леле, към канибализъм ли избиват рецептите? Да очакваме ли следващото блюдо да е от готварската книга на д-р Ханибал Лектър?

  59. 59 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2318 Весело

    До коментар [#53] от "lil_alex":

    "Всъщност най-вероятно е книга тип "на масичката за кафе" за жълтопаветни хипстъри с претенции."

    Това е готино...
    Дали обаче ще ти разберат много хора...

    Модератора е неадекватен!
  60. 60 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2323 Весело

    Сен Жак са много вкусни. Дали със сланинка ще стане добре не знам, но това бих си поръчал - за разлика от другите буламачи в секцията.

    Естествено, само ако нори-то е био :)

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  61. 61 Профил на ivanpopov
    ivanpopov
    Рейтинг: 1264 Неутрално

    Миди + сланина + сметана... сами си го яжте това!!!

  62. 62 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1113 Неутрално

    До коментар [#59] от "Ivan_":

    Ма как, това са си стандартни разбираеми ключови думи за една специфична култура, възникнала в последното десетилетие (лапсус, бях написала десертилетие). На всички във форума им светва лампа. Тая книга е писана с цел густото на умнокрасивите.

    Въпросът е, че това си спада към жанра "food pr0n", тоест - фейк висока култура. Ако готвенето изобщо спада към култура и личностна еволюция, а не към по-скоро де-еволюиране и занимавки с глупости, но пък сложни глупости.

  63. 63 Профил на Marfieta
    Marfieta
    Рейтинг: 529 Любопитно

    А бе, разбрахте ли как се добива олио от копър? Тая част с рецептата май ми се губи. Пише да съм варяла продуктите в термомиксера на 76 градуса, за да го добия. Дали ще се получи, или по-хубаво да я карам по-традиционно и направо да туря 2-3 лъжици топена свинска мас?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK