Риба тон с авокадо

Риба тон с авокадо

© Илиан Илиев



"Риба тон с авокадо, ориз, пилешка кожа, праз лук, пъдпъдъчи яйца" е пълното име на тази авторска рецепта на Петър Николов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Петър Николов - тук, а за проекта - в края на текста.


Рибата тон нарежете на кубчета по 1,5 см и овкусете с останалите продукти. Запечете праза на тиган на средна температура, докато омекне и добие златист цвят. Смесете останалите продукти и пасирайте. Мариновайте праз лука в получения винегрет за минимум 8 часа.


От жълтъците, гроздовото олио и лимона направете майонеза.




Прибавете аншоата с пипера и разбъркайте добре. За оризовия крем сложете в касерол оцета, захарта и солта и загрявайте, докато захарта и солта се разтопят.


Измийте и отцедете ориза. Сварете в 1 л вода за около 45 минути, прецедете и пюрирайте в термомикс, като добавите и 30 мл от оцета за суши. Ако кремът е много гъст, добавете и 60 мл от водата от варенето на ориза. Прецедете и сложете в "биберон".


Кожата на пилето изчистете много добре от мазнината, докато стане почти прозрачна. Печете върху хартия за печене 160 минути на 100°C или докато изсъхне напълно. Натрошете на парчета около 6-7 см и пържете на 180°C. Като извадите, овкусете със солта.


Измийте хубаво ориза за пуканки и варете в 250 мл подсолена вода. След като се свари добре, измийте и отцедете. Дехидратирайте на силиконово килимче за 12 часа на 57°C, като зрънцата не трябва да са слепени. Пържете на 180°C за няколко секунди, докато се надуе, но без да потъмнява. Сложете на кухненска хартия, за да попие мазнината.


Изчистете авокадото и направете на крем с пасатор, като овкусите с лимона и солта. Минете през фина цедка, ако е необходимо.


Яйцето от пъдпъдък измийте и гответе 40 минути във водна баня на 63,5°C. След това отделете жълтък и белтък. В чиния сложете 20 г от оризовия крем. Върху него рибата тон така, че да го покрие. Праза нарежете на три равни части. Махнете най-горната кафява част, както и сърцевината, и напълнете получената дупка с майонезата от аншоа. Изстискайте 10 г от авокадо крема на няколко места с пош. Поръсете с щипка от оризовите пуканки и сложете три парчета чипс от пилешка кожа, а най-отгоре – жълтъка. Декорирайте с кълнове от грах и кресон.


Необходими продукти за 1 порция


За риба тон
100 г пресен тон
2 мл лимонов фреш
2 мл сусамово олио
2 мл соев сос лайт


За праз лук
40 г праз
30 г оризов оцет
90 г гроздово олио
8 г захар
4 г соев сос
1 г дижонска горчица
сол и пипер


За чипс от пилешка кожа
кожата от 1 пиле
олио за пържене
малдонска сол


За аншоа майонеза
20 г жълтък
100 г гроздово олио
30 г филе от аншоа наситнено
фреш от лимон на вкус
пипер на вкус


За пуканки от ориз
50 г японски ориз за суши
сол


За оризов крем
60 г японски ориз за суши
100 мл оризов оцет
70 г захар
20 г сол


За авокадо крем
1 авокадо
15 мл лимонов фреш
сол
1 яйце от пъдпъдък


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5167 Весело

    "Яйцето от пъдпъдък измийте и гответе 40 минути във водна баня на 63,5°C"?!


    Някой майтап ли си прави?! Една-две минути му са предостатъчни...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  2. 2 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 858 Любопитно

    Добре, че мяма пуйки в менюто...
    Ще си мешаме капите, ей...🎩🦃

  3. 3 Профил на Митко Палаузофф
    Митко Палаузофф
    Рейтинг: 544 Неутрално

    Ще ям (бройлерска) пилешка кожа на 32-ри!

  4. 4 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2993 Неутрално

    Общо 78 г захар за една порция, айде де!?
    Над 20г сол
    И контейнер за токсини под формата на пилешка кожа.

  5. 5 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1323 Неутрално

    Дехидратирайте на силиконово килимче за 12 часа на 57°C...

    Ей ся почвам. :)

  6. 6 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 1418 Неутрално

    Туна фиша е малко, и е сурова. Предпочитам деееебееееллл рибешки котлет да го грилна на жар, от колкото да се издразня със 100 грама порция.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  7. 7 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2025 Неутрално

    "Печете върху хартия за печене 160 минути на 100°C или докато изсъхне напълно. Натрошете на парчета около 6-7 см и пържете на 180°C. Като извадите, овкусете със солта."
    Почти 3 часа да се занимаваш с едни кожички, които повечето хора изхвърлят.
    Аз бих променил името на тази рубрика - "изгъзена кухня, която едвали някой ще си губи времето да прави".

  8. 8 Профил на Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
    Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
    Рейтинг: 1636 Неутрално

    Купих си риба тон, прясна .... е не ми хареса....

    Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
  9. 9 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 1854 Весело

    Забавно е упорството, с което дневник пробутва тази рубрика

  10. 10 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2025 Неутрално

    Забавно е упорството, с което дневник пробутва тази рубрика
    —цитат от коментар 9 на karatista


    Що да не упорстват? Рубриката е платена ....

  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11426 Весело

    Не е рецепта, която да се сготви преди самото ядене :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на z_axis
    z_axis
    Рейтинг: 1417 Неутрално

    Рубриката на празните чинии определено е забавна. От всички съставки вкъщи имаме само захарта и солта. Освен това и тая.... пилешка кожа много компроментира рецептата.

  13. 13 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2405 Весело

    Абе за да се отделят тия грамажи ще взема да викна кварталния дилър на хероин - там работят с такива количества, предполагам ще се справи по-бързо и без да разсипе още толкова...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    Отново 23 часа готвене за празна чиния...
    И тоя праз опростачва рецептата и обижда изтънчения ми вкус. 😂😂 Твърдо не!😂

  15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    Някой по-ентусиазиран от мен готвач, ако реши да готви по тая рецепта, нека сподели как се дехидратира ориз на 57 градуса и откъде се е сдобил с въпросното силиконово килимче? Мистерия!
    Не че изобщо се сещам защо някой би сушил сварен ориз, за да му хрупа между зъбите, но кой съм аз, че да оспорвам тия изтънчени шедьоври... 😂

  16. 16 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 679 Неутрално

    ...и се сервира в пепелник.

  17. 17 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1183 Неутрално

    "Яйцето от пъдпъдък измийте и гответе 40 минути във водна баня на 63,5°C"?!Някой майтап ли си прави?! Една-две минути му са предостатъчни...
    —цитат от коментар 1 на hamiltonf


    Значи ако се готви яйцето на 65-66 или на 60-61 °C гозбата няма да е така вкусна?!?

    Я някой разбирач да ми пошушне как се вари нещо на ТОЧНО 63,5°C, моля? Щото съм явно прост и не се сещам.

    Иначе: Кажи баба тенкю че онези хиперактивни отбора тролове още не са нагазили и тези теми. ЯВно им плащат да размиват само определени теми.
    До коментар [#1] от "hamiltonf":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  18. 18 Профил на kashpirovska
    kashpirovska
    Рейтинг: 1008 Неутрално

    "...Дехидратирайте на силиконово килимче за 12 часа на 57°C..."
    ИзвьиньетьИ!
    12 часа?!...Сериозно ли бе?

    Джордж Оруел-1984
  19. 19 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 830 Неутрално

    Рубриката забавлява всеки ден, с опитите за от кутюр на псевдо и уонъби “шефове”. В следващата рецепта очакваме коричка от кучешко ла*но, гарнирана с водораслите, живеещи в ан*са на глист, специално гледан в червата на черно прасе, хранено с козина на плужек. Коричката се приготвя точно 4 часа от момента на първия напън на кучето. Гарнира се с пудра захар, праз и подправки, които виреят само на Марс.

  20. 20 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 489 Неутрално

    Това със сигурност не става за ядене, но за сметка на това трябва да се приготвя около ден и половина.
    Но пък щом се намират "ценители", които са готови да платят по 166 лева за порция, значи е нещо суперско.

  21. 21 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 387 Весело

    Имам проблем, за който разбрах едва сега, след след "105" -та безумна готварска рецепта от тази "великолепна" рубрика. Та, проблемът са ми чинийчетата, в които се сервират показаните досега "105" странни залци /демек хапки/. Обръщам се с огромна молба към Дневник, под всяка от готварските рецепти на тази рубрика от тук нататък, да ни информира, откъде можем да си закупим и въпросните за сервиране чинийчета /пак ли от "Метро" или от друга верига магазини/? Че то тези "залци", поне според моето скормно мнение, не можем да ги поднасяме в някакъв си прост порцелан дето си го имаме в къщи.

  22. 22 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1207 Неутрално

    Ще пробвам майноеза с гроздово олио .С екстра върджин зехтин става с тежък вкус , не ми харесва .
    Рибата тон очевидно е сурова , иначе не става за ядене .......

  23. 23 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2457 Весело

    Аз бих променил името на тази рубрика - "изгъзена кухня, която едвали някой ще си губи времето да прави".
    —цитат от коментар 7 на dma12587967


    А, пълно е с културтрегерчета - гъзета, които получават оргазъм само като влезат в ресторант, където предлагат такива ястия. Така си лекуват селяндурските комплекси и смятат, че се изкачват по социалната стулбица.

    Е, после редовно си дояждат с макдоналдс или дюнер, но те са БИЛИ в този ресторант, копеле!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  24. 24 Профил на georgi_ww
    georgi_ww
    Рейтинг: 648 Неутрално
  25. 25 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 1418 Неутрално

    До коментар [#23] от "dgd":

    Единствения читав дюнер - Парадайз турската кухня, с телешко, не жалят месо.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  26. 26 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 263 Неутрално

    Компилации и вариации на оригинални рецепти. Изискано е, но не е нещо ново под слънцето. А е и излишно трудоемко.

  27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    Трябва да призная, че все пак открих няколко ползи от тази рецепта, макар резултата да не става много за ядене, камо ли за наяждане:

    - 23 часовото готвене на тази хапка, определено би калило волята ми
    - с такова количество ядене за всеки 24 часа бих свалил доста излишни килограми,
    да не кажа измършавял
    - със сигурност ще си спестя една чиния за миене, щото като гледам снимката и пепелника върши работа
    - сушения 12 часа варен ориз на 57 градуса, ще е страхотен безплатен стрес тест за зъбните ми пломби

    Засега ме спира само това пусто силиконово килимче за ориза. Опасявам се, че това от банята няма да ми свърши работа, а и после нямам идея как да го изстържа от стените на фурната, за да не ме бие жената. :)

  28. 28 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 757 Неутрално

    Аз праз готвя със свинско или телешко на тиган, с масло и заквасена сметана, разтворена в червено вино. Туй тъй щото едно от децата не иска гъби. Праз, месо и чушки или сушени домати е много добра комбинация. А рибата тон иска само тиган, малко мазнина, сол, пипер и лимон. Всичко друго е за гарнитура, салата или от лукаваго.

  29. 29 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 2535 Весело

    "Яйцето от пъдпъдък измийте и гответе 40 минути във водна баня на 63,5°C"?!Някой майтап ли си прави?! Една-две минути му са предостатъчни...
    —цитат от коментар 1 на hamiltonf


    И аз се усмихнах- това яйце ще го готвим ли, или ще го мътим? 😂😂😂😂😂

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  30. 30 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 2535 Весело

    Трябва да призная, че все пак открих няколко ползи от тази рецепта, макар резултата да не става много за ядене, камо ли за наяждане:- 23 часовото готвене на тази хапка, определено би калило волята ми- с такова количество ядене за всеки 24 часа бих свалил доста излишни килограми,да не кажа измършавял- със сигурност ще си спестя една чиния за миене, щото като гледам снимката и пепелника върши работа- сушения 12 часа варен ориз на 57 градуса, ще е страхотен безплатен стрес тест за зъбните ми пломбиЗасега ме спира само това пусто силиконово килимче за ориза. Опасявам се, че това от банята няма да ми свърши работа, а и после нямам идея как да го изстържа от стените на фурната, за да не ме бие жената. :)
    —цитат от коментар 27 на Котаракът на Шрьодингер


    Ми еваларка за чувството за хумор! 😂😂😂😂😂

    А иначе- ако не ви се готви почти цяло денонощие- смесете шопска салата с малиби- ще получите същия вкус.

    Забележка: за още по- добри вкусови качества- пасирайте! Може и на обикновен килим- ако нямате силиконов...

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  31. 31 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 915 Любопитно

    Аз обаче сериозно обмислям да си взема силиконово килимче. Мисля, че може да се използва за около 10 хил. предназначения.


  32. 32 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1859 Весело

    И пилешка кожа! И то пасирана, така че никой да не я познае. Отврат.
    Не, благодаря. За да няма недоразумения, рибата тон се поръсва обилно с лимон и се пече на цял резен. После целият резен се слага върху салатата. Без съмнителни сосове и други добавки. Така че, да виждаме ясно какво има в чинията, дали е прясно и т. н.

  33. 33 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1183 Весело

    И пилешка кожа! И то пасирана, така че никой да не я познае. Отврат. Не, благодаря. За да няма недоразумения, рибата тон се поръсва обилно с лимон и се пече на цял резен. После целият резен се слага върху салатата. Без съмнителни сосове и други добавки. Така че, да виждаме ясно какво има в чинията, дали е прясно и т. н.
    —цитат от коментар 32 на half truth


    Лека корекция, ако позволиш: Първо се пече (намазана с разни неща за овкусяване, според личен избор) а после се полива обилно с лимон!

    И се запива със сухо бяло вино, или качествена водка. Казват че и с добро розе ставало, не знам, розе не пия (освен розови шампански, ама ако ме черпят, не си купувам такива).

    За протокола!
    До коментар [#32] от "half truth":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK