Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна

Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна

© Илиан Илиев



"Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна" е пълното име на тази авторска рецепта на Милен Панев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Милен Панев - тук, а за проекта - в края на текста.


Измийте лука, почистете го внимателно и добавете боров мед, хвойна и сос терияки. Сложете всички съставки в малък тиган и полейте с разтопено масло. Загрейте фурната до 160°C и гответе лука 50 минути. За пълнежа разбъркайте биволското сирене с пчелен прашец и сол и напълнете сготвения лук със сместа.


Разтопете патешката мас в тиган на 70°C и сгответе в нея репичките, граха и гъбите за 8-10 минути. Прехвърлете зеленчуците в чиния, отцедете мазнината и овкусете със сол и черен пипер. Отделете част от граха в друга чиния, за да го използвате по-късно за сферификация.




За декорация използвайте 1/2 от киселеца, с който да направите прах.


От тесто за прясна паста направете пръстени и ги печете в предварително загрята на 80 ̊C фурна в продължение на 2 часа. Охладете пръстените и ги запържете в маслена баня. При сервиране поръсете чинията с пудра от киселец.


Необходими продукти за 1 порция


300 г воден лук
200 г киселец
180 г грах
100 г патешка мас
70 г прясно биволско сирене
60 г репички
50 г гъби
50 мл сос терияки
30 г масло
30 г боров мед
3 г калциев хлорид
2 г алгинат на прах
1 г пчелен прашец
1 г семена от хвойна
черен пипер
сол
прясна паста за декорация
микро листа за декорация


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1386 Неутрално

    Истинско удоволствие за сетивата! Произведение на изкуството! Заслужава си човек да плати за това!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  2. 2 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1825 Неутрално
  3. 3 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 687 Весело

    Резултатът от един килограм продукти е потресаващ ... или готвачът си пада малко клептоман ?!

  4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1146 Неутрално

    От снимката повече личи на рецепта за дизайнерска декорация, на ястие не прилича много.

  5. 5 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1979 Неутрално

    -Уважаеми клиенти, на вашето специално внимание предлагаме филитирани парченца месо, поставени върху ефирно желирано плато от естествен бульон, всичко това овкусено с...
    -Чакай, бе дъще, в наше село на туй му викаме пача.
    -Дядо, на са село може да е пача, но в нашия специален проект е кулинарен шедьовър!

  6. 6 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1184 Неутрално

    Това е егати малоумието.😁

  7. 7 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1374 Неутрално

    "Шефе, това някакво изкуство ли е или да го изхвърлям?"

  8. 8 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1892 Любопитно

    Истинско удоволствие за сетивата! Произведение на изкуството! Заслужава си човек да плати за това!
    —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


    Ибрямчо, защо лъжеш!?
    Ти плашаш само за ишкембе чорбасъ,тва ястие е за естетичното небце на елита от ДеБъ!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  9. 9 Профил на ju.li
    ju.li
    Рейтинг: 1653 Весело

    Без папая и Passion Fruit, няма да го лизна това!

  10. 10 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2748 Неутрално

    Тъкмо се чудех защо няма рецепта с патешка мас и ето....
    В повечето публикувани рецепти се използва комбинация от различни мазнини.
    До този момент отсъства комбиниране на шарлан с краве масло и зехтин.

  11. 11 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1233 Весело

    До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

    Е, така е, ще си плати, как да не - за глупостта се плаща, уви.

  12. 12 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1601 Неутрално

    Мерси! Да се го яде!
    Аз предпочитам шкембе-чорба с много чесън!

  13. 13 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3426 Неутрално

    До коментар [#8] от "Платон Фъшкиев":

    Елита на ГЕРБ, филии с мас ли ръфате...? :)))

    Бивш tww09306483.
  14. 14 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1601 Весело

    До коментар [#4] от "Котаракът на Шрьодингер":

    ++
    Долу-горе, като случката с мой познат в Дакар - Сенегал!
    Донесоха му джина в голяма чаша; той измърмори, че това е вода от изплакването на чашата, и го изля във вазата, а това си беше джина!

  15. 15 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3426 Неутрално

    Баси... Цели седемдесет грама биволско сирене!
    Някой знае ли, какво означава сферификация...?

    Бивш tww09306483.
  16. 16 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1601 Весело

    До коментар [#15] от "Petleshev":

    Не знаеш какво е сферификация? Ама бабите ни нали така правеха боба!

    Spherification
    Description Spherification is a culinary process that employs sodium alginate and either calcium chloride or calcium glucate lactate to shape a liquid into squishy spheres, which visually and texturally resemble roe.

  17. 17 Профил на iliandroid
    iliandroid
    Рейтинг: 11 Неутрално

    Това как се яде?

    И също така, ще простите невежеството ми, ама трите грама калциев хлорид и двата грама алгинат на прах кога точно трябва да ги добавя?

  18. 18 Профил на anton83
    anton83
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Може да се каже, че е креативно..., но насилено и самоцелно. Самата рецепта да предизвика УАУ ефект, но не и храната като качества и вкус. Туй е формализъм
    И съм дълбоко убеден, че инженер химикът конструирал всичко това малко произволно си е измислял какви да са продуктите. Не, че нещо би се променило, ако медът не е боров или липсва пчелния прашец. Ама така е някак по-куул. Каква рецепта ще е ако е просто с мед и няма съставки, които изискват специално издирване.
    Ще повярвам в тези рецепти, които готвачите наистина предлагат в ресторантите си.

  19. 19 Профил на picko
    picko
    Рейтинг: 492 Любопитно

    От толкова коментари само един е положителен и по темата, но той пък е най-наплют. Дневник, защо въобще публикувате тези кулинарни произведения?

  20. 20 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1825 Неутрално

    От толкова коментари само един е положителен и по темата, но той пък е най-наплют. Дневник, защо въобще публикувате тези кулинарни произведения?
    —цитат от коментар 19 на picko


    Платени публикации.

  21. 21 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 681 Весело

    Ще дам алтернативна рецепта.
    Намирате прясно биволско сирене. Нарязвате го на желаните от вас парчета в подходяща чиния. Поливате със студено-пресован зехтин и ако желаете добавяте подправка по ваш избор - червен пипер, мащерка, прах от манатарки и т.н.
    В друга чиния нарязвате хубав домат, посолявате го и пак поливате със зехтин. Сипвате си нещо удачно по ваш вкус и редувате сирене с домат до пълно блаженство или до желаното от вас душевно състояние.
    Вече ако сте истински естети, може да се опитате да направите салата Капрезе било класическия вид с песто, било да я побългарите с песто от орехи, чесън и магданоз.

  22. 22 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 823 Весело

    Това прилича малко на нещо, което биха яли дървесните от геймафтронс.

  23. 23 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 692 Неутрално

    Може и с пудра от праз, ако нямате пудра от киселец под ръка.

  24. 24 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3380 Неутрално

    Сферификация звучи гордо. А репи с пача мас е като лъв с праз.

    Мърфи е оптимист!
  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    Красива картина. За ядене - не знам. Не съм пробвал част от продуктите в рецептата.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1435 Любопитно

    Лукът, който издържа 50 минути във фурната, без да стане на г*з, само в "Метро" ли го има, или мога да си го купя и от кварталната зарзаватчийница?

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  27. 27 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Пълен шарлатанин - некомпетентен при това, подбира съставките единствено на принципа "да звучат по-екзотично" и да са по-трудни за намиране за да изглеждат префърцунени и уж изискани. Ама кой да му каже, че т.нар. боров мед не е никакъв мед, а сладко от шишарки? Що за готвач си ако вместо да мислиш за вкусовите рецептори, гониш само визия и колко изтънчено звучи? Тотален некадърник и нефелник, разкрит си!

  28. 28 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    Уважаеми , Г-н Милен Панев !
    Поздравления за познанията Ви по химия и прекрасните Ви умения на дизайнер на храна !
    Ако някога реша да си сложа картина на префърцунено ястие в кабинета по химия ( какъвто не притежавам) , със сигурност ще се обърнна към Вас !
    Самото ястие не мисля че заслужава коментар .....

  29. 29 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 187 Весело

    Е тва ше обЕдвам.
    Само някой да услужи с пудра от киселец, че снощи ми свърши, изядоха я кривогледите. И пача лой немам, ама и със свинска ше стане /той Вождо нали така обича.../ Воден лук също немам, една скилидка чесън се търкаля в хладилника, и едно тебеширено овчо сиренье, тамън щех да го фърлям. Калиев перманганат само една лъжица имам, не знам дали е ядлив...
    Абе ше стане чуден обед, много благодаримЕ за рецептата, Дневникъ..

  30. 30 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Весело

    Ще дам алтернативна рецепта. Намирате прясно биволско сирене. Нарязвате го на желаните от вас парчета в подходяща чиния. Поливате със студено-пресован зехтин и ако желаете добавяте подправка по ваш избор - червен пипер, мащерка, прах от манатарки и т.н. В друга чиния нарязвате хубав домат, посолявате го и пак поливате със зехтин. Сипвате си нещо удачно по ваш вкус и редувате сирене с домат до пълно блаженство или до желаното от вас душевно състояние. Вече ако сте истински естети, може да се опитате да направите салата Капрезе било класическия вид с песто, било да я побългарите с песто от орехи, чесън и магданоз.
    —цитат от коментар 21 на victortrt


    Много хубаво , но няма ли амалгама , алгинат , калциев хлорид , хинин и течен азот няма да го ям !!!!

  31. 31 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 681 Неутрално

    До коментар [#30] от "stenlyaka":

    То в сиреното сигурно има калциев хлорид поначало.

  32. 32 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1438 Любопитно

    Пълни глупости.
    Редакцията да си иска парите обратно.
    Каква е тая манджа една шепичка??
    Аз разбирам манджа със сос, гарнитура, ама това е...
    Има хиляди начини за печене на пиле, свинско, телешко, агнешко, за баници, хляб, правене на смляко, сирене, кашкавал. Баш с тея глупости ли трябва да се занимаваме??

    В Русия съм! В Русия съм!
  33. 33 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1438 Весело

    От толкова коментари само един е положителен и по темата, но той пък е най-наплют. Дневник, защо въобще публикувате тези кулинарни произведения?
    —цитат от коментар 19 на picko


    Вече са сключили договора и са платили за целия период 😬

    В Русия съм! В Русия съм!
  34. 34 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1945 Неутрално

    Сметнах, че продуктите, необходими за 1 порция са около 1170 грама. Но като гледам порцията на снимката, не вярвам да има повече от 30 грама. Нещо (или някой) дава много фира

  35. 35 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1945 Неутрално

    Сметнах, че продуктите, необходими за 1 порция са около 1170 грама. Но като гледам порцията на снимката, не вярвам да има повече от 30 грама. Нещо (или някой) дава много фира

  36. 36 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#30] от "stenlyaka":То в сиреното сигурно има калциев хлорид поначало.
    —цитат от коментар 31 на victortrt


    Мисля, че а задължени да добавят !

  37. 37 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#30] от "stenlyaka":То в сиреното сигурно има калциев хлорид поначало.
    —цитат от коментар 31 на victortrt


    Мисля, че а задължени да добавят !

  38. 38 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 742 Весело

    Снимката е сгрешена!
    Това е прегоряла скумрия от миналата седмица!

  39. 39 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 735 Весело

    Снимката е сгрешена!Това е прегоряла скумрия от миналата седмица!
    —цитат от коментар 38 на nonsens2


    На мен ми заприлича на препечена богомолка.....

  40. 40 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1838 Неутрално

    Гледам, че никой не е забелязал, че пръстените от прясна паста трябва да се пекат 2 (ДВА) часа при 80градуса, а после и да се запържат. ДВА ЧАСА печене за нещо, което няма да става за ядене след това!
    За останалото няма какво да добавя, освен че ми е любопитно дали някой някога изобщо е опитвал от тази (и другите) рецепта; дали самите готвачи са ги пробвали. Аз се съмнявам.

  41. 41 Профил на cew08382781
    cew08382781
    Рейтинг: 8 Весело

    Няма боров мед, поне не от пчелите!

  42. 42 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 651 Весело

    Няма боров мед, поне не от пчелите!
    —цитат от коментар 41 на cew08382781


    Да ве няма! Щот не си ходил до Ягодинската пещера или Дяволското Гърло.
    Там продават пчелен мед от каквото си помислиш.

  43. 43 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 1248 Весело

    Мноо е красиво. Направо се разтапям. Тази вечер ще ям мусака.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  44. 44 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 239 Неутрално

    Най-после нещо добро. Изключително добро. Французите ряпа да ядат.

  45. 45 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1945 Неутрално

    До коментар [#40] от "princess_x":

    Ясно е, че се гаврят с читателите! Аз не виждам нито някакъв смисъл от това, нито някаква логика издателите да продължават да го правят. То верно, че това е от т.нар. либерални издания, но вече определено се вижда, че сред читателите преобладават здравите хора, а верните фенове се броят на пръсти.

  46. 46 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 527 Весело

    Моля дамите да не четат...
    ......
    .......
    Бахххх ма'му!

  47. 47 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1832 Неутрално

    За пък ще от почна една капама, пък да видим кое е повече кеф. Отварям фурната...

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  48. 48 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 443 Неутрално

    И все пак 88 лева за порция си е една съвсем разумна цена.

  49. 49 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    И все пак 88 лева за порция си е една съвсем разумна цена.
    —цитат от коментар 48 на jmf29537805


    А за картина от бъдещ класик направо без пари !

  50. 50 Профил на val1320
    val1320
    Рейтинг: 428 Весело

    Да бе, баба ми готвеше тази рецепта два пъти седмично!Ай,сиктир,"шефове",по-рано им викахме "майсторе",когато искахме кебапчета с бира!

  51. 51 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Тази рецепта ще се получи наистина прекрасно ако се добави към нея и един черпак фекалии...

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK