Заек с естрагон и коприва

Заек с естрагон и коприва

© Илиан Илиев



"Заек с естрагон и коприва (fruit of meat style)" е пълното име на тази авторска рецепта на Милен Панев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Милен Панев - тук, а за проекта - в края на текста.


Смесете заешкия фарс с естрагон, сметана за готвене и задушените манатарки. Обвийте в стреч фолио и оставете за 1 час в хладилник.


За да направите зеления филм, кипнете говеждия бульон с копривата за 3 – 4 минути, пасирайте го, прецедете и добавете желиращия агент.




Охладения заешки фарс оформете с помощта на фолиото и гответе в конвектомат, докато вътрешната температура достигне 68 ̊C.


За да завършите ястието, потопете сготвеното и оформено месо в бульона от коприва с желиращо вещество. Гарнирайте с пюре от моркови и микро растения.


Необходими продукти за 1 порция


150 г заешки фарс
300 г коприва
300 мл говежди бульон
70 г манатарки (задушени в масло и подправени със сол и черен пипер)
50 г масло
50 г пюре от моркови
25-50 г/л желиращ агент (ELASTIC)
15 мл сметана за готвене
1 г естрагон
1 г черен пипер
3 г сол
микро листа за декорация


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 819 Неутрално

    Я обяснете първо какво е заешки фарс?! Аз съм българин, както и моите родители. Хал хабер си имаме туй какво е... Пък нали уж българска кухня...

  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10682 Весело

    А заекът понеже е див, преди да го сложат в чинията е избягал :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10682 Весело

    Все повече се убеждавам, че има ястия за ядене, ястия за снимане и всичко останало е между тях

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4786 Весело

    Сача е хубав...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  5. 5 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2057 Неутрално

    Много ми идва делнично това ядене. През уикенда на нас аристократите ни отива нещо по-така засукано. А копривата със заека евентуално набързо ще забъркам на децата в сряда или четвъртък за следобедна закуска

  6. 6 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3726 Неутрално

    До коментар [#1] от "Ивайло Вълчев":

    Фарс е да наричаш това съвременна българска кухня

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  7. 7 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1380 Неутрално

    Чини ми се, че тия готвачи са представили свои предложения за ястия, които са екстравагантни само дето нямат нищо общо с българската кухня. Проектът на Дневник им е придал някакъв роден характер, с което не правят добра реклама на готвачите, а и на собствения си проект...
    Абе май българското в проекта е "бъгарската" работа.

  8. 8 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Любопитно

    Рецептата е страхотна!
    Но аз вместо коприва използвам люцерна,и мажа заека обилно с рациново масло!Рациново а не рициново(с него отровиха комуниста Георги Марков)!Когато немам пари за заек,фащам някоя улична котка.

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  9. 9 Профил на sylt
    sylt
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Фарс е тая статия.
    Иначе, в готвенето фарс е плънка, която може да се сервира и без да е натъпкана в нещо. От латински facire - пълня, натъпквам. Фарширован - напълнен, натъпкан също идва оттам.

  10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1128 Весело

    А заекът понеже е див, преди да го сложат в чинията е избягал :)
    —цитат от коментар 2 на penetrating


    Според мен, след като е разбрал, че post mortem ще го правят на фарс е възкръснал и си е плюл на петите...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  11. 11 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 562 Весело

    Свикнал съм да работя със снимки от комай 30 години.
    Заек не видях.
    Вчера го..... , че нищо, ама нищо не разбира от риба.
    Днес - от дивеч.
    Абе,момче, като написах че сте олигофрени, модераторът срамежливо прикри поста.
    Сега, ако не можеш за обясниш какво е 'зеленият филм', да знаеш,че го потвърждаваш. Да не е ' The Green Mile' само..
    Абе, вие така ли сте се родили, или е придобито...

  12. 12 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3519 Неутрално

    Къде е заека?

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  13. 13 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Любопитно

    Свикнал съм да работя със снимки от комай 30 години.Заек не видях.Вчера го..... , че нищо, ама нищо не разбира от риба.Днес - от дивеч.Абе,момче, като написах че сте олигофрени, модераторът срамежливо прикри поста.Сега, ако не можеш за обясниш какво е 'зеленият филм', да знаеш,че го потвърждаваш. Да не е ' The Green Mile' само..Абе, вие така ли сте се родили, или е придобито...
    —цитат от коментар 11 на Head of Medusa


    Не мое видиш заека!?
    Той е вътре в зелената тиква,ве!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  14. 14 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3519 Неутрално

    Ако “зеленият филм” се сложи в някаква форма на домат и вътре се сложи заекът?? Това е лудост!

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  15. 15 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1943 Неутрално

    Давайте да почваме с вицове за заека.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  16. 16 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1930 Неутрално

    Като гледам Зайо от зор се е напикал.

  17. 17 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4427 Неутрално

    Това горе ли е заека с естрагон....?
    Верно е фарс!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  18. 18 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4427 Неутрално

    Абе хора!
    Яденето се прави преди всичко за да се наяде човек от него.
    Това горе е подигравка с гладния човек!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4833 Весело

    Плейбой-зайче, с естроген и коприна, звучи по-приятно...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  20. 20 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1795 Неутрално

    Най-накрая да видя, че "готвачът" е използвал думите на място!
    Това си е заешки фарс отвсякъде, както и готварски фарс.

  21. 21 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3474 Неутрално

    До коментар [#8] от "Платон Фъшкиев":

    Пък като не можеш да хванеш котка, ще ръфаш филии с мас... Като вожда си. :)))

    Бивш tww09306483.
  22. 22 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#5] от "Митев":

    Що за аристократи сте бре Митев, персонал нямате ли, че лично ще бъркате копривата. Аз този заек, обаче със заек, ще го поръчам във вторник, ловеца ще го отстреля в сряда, ще го подготвят за готвене и ще разпоредя в четвъртък да ми го сервират в 18.30ч. Така се прави!

  23. 23 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2151 Неутрално

    Като отидох младо зетче на село, на жена ми баба и ме гости със заек, домашен, задушен със зеленчуци, после леко препечен, поднесен със содена питка и червено вино. Не бях ял такова вкусно нещо и похвалих баба, а тя разказа как за първи път готвила тая манджа. Първия път бил провал, а мърморковците на масата безмилостно кръстили ястието "къпан заек", т.е., с много сос от месото и зеленчука. Тя си извадила поука, а жена ми тъй и досега, почти 40 г. семеен живот такова чудо не е правила. Научи рецептата и макар рядко да купуваме заек, го прави "царско ядене".

  24. 24 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 1418 Неутрално

    Набрах кошница манатарки, студени и твърди. Взех охладен заек. Въртях го, гледах, никакъв фарс не намерих. Децата отказаха да ядат коприва, та сега съвсем като долни прости селени ще ядем пълнен с ориз, лук и масло заек и отделно сос с манатарки и сметана за заливка.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  25. 25 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 998 Весело

    А заекът понеже е див, преди да го сложат в чинията е избягал :)
    —цитат от коментар 2 на penetrating


    Гледайки снимката се питах-А дЕка е заекОТ?!? Сега разбрах-избЕгал е!

    П.С. Благодарско на Дневник че продължават с тзи рубрика И С МЕТРО! Да има на какво да се посмея, като чета коментарите. А смехът е здраве, дерзайте Дневник!
    До коментар [#2] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  26. 26 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3621 Неутрално

    И на моя орел с ориз ще му дойде реда

    Мърфи е оптимист!
  27. 27 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 763 Неутрално

    Четейки всяка рецепта тук, все се сещам за квинтилиановата сентенция:
    Non ut edam vivo, sed ut vivam edo

    С поздрав към готвачите....;)

  28. 28 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2351 Неутрално

    Печатна грешка. Не е фарс а е фрас заек. Фраснат заек. щото иначе скача. Е, на вегетарианците може да кажете, че се самоубил заекът.

  29. 29 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 800 Неутрално

    ЕСТРАГОН: Ще чакаме.
    ВЛАДИМИР: Да, но докато чакаме?
    ЕСТРАГОН: Ами ако се обесим?

    Winora forever
  30. 30 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2057 Неутрално

    До коментар [#22] от "zlo38528262":

    Ние сме само духовни аристократи, природно изтънчени хора, които все пак предпочитат да са повече хора, отколкото аристократи като вас, синьокръвните.

  31. 31 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2057 Неутрално

    До коментар [#29] от "_plamen_":

    Готвачите се напъват в абсурдни рецепти, но ги надценяваш, ако ги пращаш на театър на абсурда

  32. 32 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    Притеснена съм - на LiberalToTheBones, здрав фен на рубриката, май не се е харесало предложението, не е драснал ни ред. Какво става?! 🤔
    А Петлешев, за пореден път упорито се е фиксирал върху политическата страна на филията с мас и ръси сарказъм неясно с какъв мотив. Понеже все това му е в главата да питам - абе, Петлешев, ти всъщност ял ли си препечена филийка с мас (още по-добре е ако е гъша), сол и червен пипер в зимен ден? За сведение, Петлешев, в хубавите ресторанти в Швейцария и Германия в този сезон не е рядкост да ти сервират паничка с мас и топъл хляб, докато си чакаш поръчката.
    А Зайо - най-добре на яхнийка. В "Пражкото гробище" Умберто Еко е споделил чудни рецепти за древни яхнии, почти става и за кулинарен наръчник. Водещите рубриката не е зле да попрочетат нещо различно от специализираните интернет сайтове. Големият проблем на предложенията им дори не е, че са сложни, комични и самоцелни, а това, че да лишени от душа.

  33. 33 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 562 Весело

    ЕСТРАГОН: Ще чакаме.ВЛАДИМИР: Да, но докато чакаме?ЕСТРАГОН: Ами ако се обесим?
    —цитат от коментар 29 на _plamen_


    Много Бекет има в тая рецепта

  34. 34 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1795 Неутрално

    До коментар [#32] от "voodoo_child":"Големият проблем на предложенията им дори не е, че са сложни, комични и самоцелни, а това, че да лишени от душа."

    Браво, казал си го с една дума - липсва им душа! А това е основното изискване, за да бъде едно ястие не само вкусно, но и на високо ниво.
    Но диша не може да се вдъхне на нещо, което е резултат на механично копиране на чужд опит и самоцелно използване на причудливи химически субстанции и технологии-последрн вик на готварската мода.

  35. 35 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10682 Весело

    До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    И на мен ми харесва много, въпреки че е на гърба на хора, които опреедлено са професионалисти и се стараят. Прости ние не сме тяхната аудитория :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  36. 36 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 998 Неутрално

    До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":И на мен ми харесва много, въпреки че е на гърба на хора, които опреедлено са професионалисти и се стараят. Прости ние не сме тяхната аудитория :)
    —цитат от коментар 35 на penetrating


    Не си много прав. Ще перефразирам твоя коментар:
    Все повече се убеждавам, че има ястия за ядене, ястия за снимане и всичко останало е между тях
    —цитат от коментар 3 на penetrating


    Има готвачи които хранят свойте клиенти, и има такива които хранят собственото си его.

    Дълги години бях "много навътре" в ресторантския бизнес в Израел, включая безброй изгреви и залези на иначе свестни готвачи които за едно его пропиляха куп свои (и на "инвеститори") пари в опит да...БЛЯСНАТ! И да уточня-израелците бяха в чужбина и са работили с/в известни готвачи/ресторанти бая години преди "прехода", когато и българските готвачи/шефове плъзнаха в чужбина и се запознаха със "западняшките" . ресторанти. Та...историята ми е позната отдавна.

    ВСЕКИ шеф има мерак да направи нещо....свое, уникално, впечатляващо. По разумните (по нашенско) правеха "бутикови сбирки" за лично поканени броени гости (до десетина) където правеха...."изгъзици"-рразни тяхни фантазии. Не беше еФтино-"куверта" (без алкохол/вино) беше около $100-150 (разкошно кльопане в тяхните РАБОТЕЩИ ресторанти струваха 1/3 от това). Но се опитваха да представят нови блюда. Ама такива които могат да се поднасят и в работещ ресторант. И които не изискват 4-5 часа работа за приготвяне за 4-5 порции.

    По памет-2-3 от тях успяха да вкарат по едно ново блюдо в менюто на работещите си ресторанти (това от общо 2-30 такива фунциониращи произволна година). Останалите затваряха ресторанта след година и кусур, но получаваха по статия две в местната преса. ГОЛЯМ ПРАЗ! Начесали са си егото, ама останали неразбрани, и загробили $50-100К (свои или чужди пари).

    Тук в Дневник май става същото: Има статия за блюдо. Има ли го това блюдо в менюто на ресторанта в който работи готвача...Иди знай, не съм в София да проверя това лично, но се съмнявам в това. Който е в София и има времето (и парите) да провери това-да сподели впечатленията си, моля.

    Дали "ние" (читателите в този форум) сме подходяща аудитория? Считам че да! Не всички тук са мизерстващи пенЦионери заработващи жълти ст'инки за коментар от Позасрано (АКА позитано), има и по паралии. Проблемът май е че паралиите са заети хора и нямат време да експериментират в "модни" ресторанти, предпочитат нормални блюда в познати им ресторанти. Просто липсва една....средна класа хайлази с малко повече пари които експериментират в разни ресторанти.

    Едно от нещата което ме впечатли в Лондон през 70те беше трендът да се посещават нови ресторанти (дори без лайсенз, БОБ'принцип) от чисто любопитсво....любознателност(?). Е, беше по скъпо от фиш§чипс/Уендис/Макс, но пък по интересно. Това за лондончаните (и аз покрай тях).

    Лично аз там се запознах с кухните от почти цял свят, без да излизам от Лондон и да пътувам до разни екзотични места. Та там разбрах че не обичам индийска кухня с къри, и намерих любимата си 'талянска кухня. Разните турски, гръцки, сръбски, румънски и арабски кухни си ги знаех от преди, та там ме нЕмаше като посетител.


    Лично мнение!


    До коментар [#35] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  37. 37 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 998 Неутрално

    До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":И на мен ми харесва много, въпреки че е на гърба на хора, които опреедлено са професионалисти и се стараят. Прости ние не сме тяхната аудитория :)
    —цитат от коментар 35 на penetrating


    Не си много прав. Ще перефразирам твоя коментар:
    Все повече се убеждавам, че има ястия за ядене, ястия за снимане и всичко останало е между тях
    —цитат от коментар 3 на penetrating


    Има готвачи които хранят свойте клиенти, и има такива които хранят собственото си его.

    Дълги години бях "много навътре" в ресторантския бизнес в Израел, включая безброй изгреви и залези на иначе свестни готвачи които за едно его пропиляха куп свои (и на "инвеститори") пари в опит да...БЛЯСНАТ! И да уточня-израелците бяха в чужбина и са работили с/в известни готвачи/ресторанти бая години преди "прехода", когато и българските готвачи/шефове плъзнаха в чужбина и се запознаха със "западняшките" . ресторанти. Та...историята ми е позната отдавна.

    ВСЕКИ шеф има мерак да направи нещо....свое, уникално, впечатляващо. По разумните (по нашенско) правеха "бутикови сбирки" за лично поканени броени гости (до десетина) където правеха...."изгъзици"-рразни тяхни фантазии. Не беше еФтино-"куверта" (без алкохол/вино) беше около $100-150 (разкошно кльопане в тяхните РАБОТЕЩИ ресторанти струваха 1/3 от това). Но се опитваха да представят нови блюда. Ама такива които могат да се поднасят и в работещ ресторант. И които не изискват 4-5 часа работа за приготвяне за 4-5 порции.

    По памет-2-3 от тях успяха да вкарат по едно ново блюдо в менюто на работещите си ресторанти (това от общо 2-30 такива фунциониращи произволна година). Останалите затваряха ресторанта след година и кусур, но получаваха по статия две в местната преса. ГОЛЯМ ПРАЗ! Начесали са си егото, ама останали неразбрани, и загробили $50-100К (свои или чужди пари).

    Тук в Дневник май става същото: Има статия за блюдо. Има ли го това блюдо в менюто на ресторанта в който работи готвача...Иди знай, не съм в София да проверя това лично, но се съмнявам в това. Който е в София и има времето (и парите) да провери това-да сподели впечатленията си, моля.

    Дали "ние" (читателите в този форум) сме подходяща аудитория? Считам че да! Не всички тук са мизерстващи пенЦионери заработващи жълти ст'инки за коментар от Позасрано (АКА позитано), има и по паралии. Проблемът май е че паралиите са заети хора и нямат време да експериментират в "модни" ресторанти, предпочитат нормални блюда в познати им ресторанти. Просто липсва една....средна класа хайлази с малко повече пари които експериментират в разни ресторанти.

    Едно от нещата което ме впечатли в Лондон през 70те беше трендът да се посещават нови ресторанти (дори без лайсенз, БОБ'принцип) от чисто любопитсво....любознателност(?). Е, беше по скъпо от фиш§чипс/Уендис/Макс, но пък по интересно. Това за лондончаните (и аз покрай тях).

    Лично аз там се запознах с кухните от почти цял свят, без да излизам от Лондон и да пътувам до разни екзотични места. Та там разбрах че не обичам индийска кухня с къри, и намерих любимата си 'талянска кухня. Разните турски, гръцки, сръбски, румънски и арабски кухни си ги знаех от преди, та там ме нЕмаше като посетител.


    Лично мнение!


    До коментар [#35] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  38. 38 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 998 Весело

    ДНЕВНИК!!! Не ми дублирайте коментарите, молИм!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  39. 39 Профил на patilanskomeze
    patilanskomeze
    Рейтинг: 1475 Неутрално

    Зуек с естроген и канабис

  40. 40 Профил на satanail13
    satanail13
    Рейтинг: 984 Неутрално

    Я обяснете първо какво е заешки фарс?! Аз съм българин, както и моите родители. Хал хабер си имаме туй какво е... Пък нали уж българска кухня...
    —цитат от коментар 1 на Ивайло Вълчев


    заешки фарс ще рече заешка подигравка.. всъщност нямало никакъв заек а е било кокошка..

    Марс е изконна Американска територия!
  41. 41 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    До коментар [#9] от "sylt":

    Основното значение е това, което си дал. Но може и да е месо накълцано на ситно, т.е. кайма.

    В случая може да е заешка кайма, но думата "кайма" е прозвучала на готвача много просташки, та я е заменил. Не знам де, така ми се струва.

  42. 42 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    "Дали "ние" (читателите в този форум) сме подходяща аудитория? Считам че да!"

    Мисля че ти придаваш несъществуващ смисъл на рубриката, защото си мислиш, че нейна цел са читателите. Ами не е. Целта е да им се набие в главата рекламата на Метро, та да отидат да си пазаруват оттам.

    Мисля, че редакцията не я вълнува особено какво харесват или биха предпочели читателите. Вълнуват я рекламодателите и парите които плащат, за да се появи тяхната реклама. Затова тази рубрика се е появила тук. Не защото Дневник много са се загрижили за читателската си аудитория, а защото Метро са си платили да я публикува.

  43. 43 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 998 Неутрално

    До коментар [#9] от "sylt":Основното значение е това, което си дал. Но може и да е месо накълцано на ситно, т.е. кайма. В случая може да е заешка кайма, но думата "кайма" е прозвучала на готвача много просташки, та я е заменил. Не знам де, така ми се струва.
    —цитат от коментар 41 на areta



    Точно така е. Фарс е булгариран израз на френска дума която означава мляно/кълцано месо. Русифицираният израз е "фарш". Каато на снимката в линка

    https://ibb.co/6tmTqsQ
    -----------------------


    До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"Дали "ние" (читателите в този форум) сме подходяща аудитория? Считам че да!"

    ---
    Мисля че ти придаваш несъществуващ смисъл на рубриката, защото си мислиш, че нейна цел са читателите. Ами не е. ...
    —цитат от коментар 42 на areta


    ЯВно не съм се изразил правилно. РАЗБИРА СЕ че тази рубрика е платена реклама на Метро. А ние с бъзиците в коментарите допринасяме за трафика в Дневник. Което в случая не е зле-рядко съм се смял толкоз често на коментари, както на коментарите в тази тема.

    Това за разлика от тролене на спонсорирани, или поне толерирани от Дневник фъшкии и др. хиперактивни тролове, които генерират трафик чрез безмислен спам на който често реагират и нормални потребители.

    В случая имах нещо друго изнадподвпредвид, като написах "..."Дали "ние" (читателите в този форум) сме подходяща аудитория? Считам че да!"...".

    Освен бъзиците в коментарите в статиите се споменават и имена на шефове. За съжаление не се споменават имената на ресторантите в които те работят, та някой любопитен да посети такъв реаторант и да види какво предлага там авторът на шашавите идеи тук, и на какви цени. Нещо подобно написах и в предишния си коментар.

    Като аутсайдер (такъв с 42 г' отсъствие от София, 1968-2010) в началото ми беше трудно трудно да "си намеря" подходящите ресторанти. Не върви да кликнеш "месни/рибни ресторанти в София" и да гадаеш къде си струва да отидеш и къде не, кой ресторант едва крета и продуктите му са....кхм...кхм...А и повечето ми приятели/набори не можеха да си позволят редовни посещения в ресторанти та да ме информират за нещата.

    Което ми помогна НЕИМОВЕРНО беше запитването ми в 1-2 български форума къде си струва да се прекара вечер в добра компания и добра кухня. Получих не малко препоръки, които филтрирах по мои параметри (не ходя от завчера по ресторанти), а и "познавах виртуално" препоръчителите.

    Та успях да се изкефя на не малко приятни прекарвания в (според мен) добри ресторанти (по параметъра валю фор мъни). Повечето от които за мое съжаление ги закриха след някоя и друга година. Като Асадо (бившата "Пчела/Пчеличка" в Горни Лозенец), "7 морета" (пак там), Палазанов...нещо такова, на бул. Черни Връх до Хотел Плиска (май така му е името), "Двете халби" на Витошка на 100 м' от Голден Неро, и "Лимончето" (ама не туй в Драгалевци а на ул. Солун в..."Белите брези" май). И разбира се култовия "Часовник'Ъ". Е, някои смениха собственици (Лимончето и ДветеХалби) и съответно нивото им падна.

    Та форуми като този са подходящи за обмяна на инфо относно ресторанти, па било то в коментарите под статии като тази.


    До коментар [#42] от "areta":

    ----------------------

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  44. 44 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    В този смисъл, да, прав си, ама тук май не се получава размяна на инфо за ресторанти. Нещо рецептите на тези шефове май са ... само за снимки, не за сервиране в ресторант.

    Иначе, наистина съм се хилила с глас на някои коментари - точни и супер смешни.

  45. 45 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 998 Неутрално

    До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":В този смисъл, да, прав си, ама тук май не се получава размяна на инфо за ресторанти. Нещо рецептите на тези шефове май са ... само за снимки, не за сервиране в ресторант.Иначе, наистина съм се хилила с глас на някои коментари - точни и супер смешни.
    —цитат от коментар 44 на areta


    Е, за сега още няма размяна на инфо за ресторанти, но това не означава че в бъдеще няма да има. То и Рим не са построили за един ден, нали-нещата взимат време.

    Надявам се само разните зевзеци (и въшкари като онзи в другата тема дето чул за Тетингер и се изпляка че запивал гъшия дроб с Тетингер, на не със Сотерн както някой "по в нещата" му написа) да не налазят подобни теми с фалшива информация. Не че ми е трудно да различа подобни показунчики....уфф...на български май е хвалипръцковци, ама все пак.

    Та който открие къде някой от рекламираните тук шефове бачка, и посещава ресторанта му-да приложи автентична снимка снимана от него я от интериора, я на менюто. Не като онази откачената пишман адвокаткаТИНКА с мед'образование и факирка в кютекчарските спортове дето се изфука преди време че току що била в няк'ва пош'кръчма на Черноморието (Вила...нещо) и като доказателство пусна снимка-ОТ САЙТА на кръчмата, не такава която тя е снимала. Е, ВСИЧКИ и повЕрваха че е била там и и се присмяха, тя отново заплаши да съди всички и...туй то.
    До коментар [#44] от "areta":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK