Гъши дроб с малини и кайсиев ликьор

Гъши дроб с малини и кайсиев ликьор

© Илиан Илиев



"Гъши дроб с малини и кайсиев ликьор" е пълното име на тази авторска рецепта на Милен Панев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Милен Панев - тук, а за проекта - в края на текста.


Направете пастет от гъшия дроб и овкусете с кайсиев ликьор, сол, черен пипер и канела. Претрийте през фино сито. Поставете в силиконова форма, охладете в хладилник за 30-40 минути. Сервирайте с малинов кулис, препечен хляб и декорирайте с листа от дива ягода и микрорастения.


Необходими продукти за 1 порция




200 г гъши дроб
50 мл малинов кулис
10 мл кайсиев ликьор
2 г диви ягоди (листа)
1 г сол
1 г черен пипер
1 г канела
микро растения за декорация
препечен домашен хляб за декорация


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2171 Неутрално

    Това от снимката, между другото, може да се спретне и с няколко евтини продукта, които човек може да си купи за около 2-3 лв. дори от лидъл - сусамка, крем за мазане от Гърция, подобен на каша от сирене, а онова продълговатото с кафеникав цвят го има на щанда за дъвчащи бонбони. Остават 2-3 тревички и 2-3 плодчета от черешов или вишнев компот... И воала!

  2. 2 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 1835 Любопитно

    Това е първото нормално гурме, чиято рецепта дневник показват на читателите си. Не бих се заела да го приготвя, но с удоволствие бих го опитала, защото мисля, че вкусовете на продуктите си схождат и от тяхното смесване в определена доза може да се извлече един нов, нюансиран вкус. Този вид кухня май наподобява с нещо химическите опити в училище- важна е точната дозировка, иначе ще има "Бум" и пушеци:)

  3. 3 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1520 Любопитно

    Ооооооо благодат..... Това поне веднъж в седмицата, задължително го хапвам, с една бутилка Taittinger! Прекрасно!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  4. 4 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 150 Неутрално

    Реших да го приготвя. Стигнах да солта, черния пипер и канелата. От там нататък запрях. Гъши дроб няма никъде, на ягодите им мина сезона, намерих кайсиева ракия, но не и ликьор. В магазините ме гледат опулено като ги питам за малинов кулис. Накрая пецнах едни пилешки дробчета без канелата.

  5. 5 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1183 Весело

    Реших да го приготвя. Стигнах да солта, черния пипер и канелата. От там нататък запрях. Гъши дроб няма никъде, на ягодите им мина сезона, намерих кайсиева ракия, но не и ликьор. В магазините ме гледат опулено като ги питам за малинов кулис. Накрая пецнах едни пилешки дробчета без канелата.
    —цитат от коментар 4 на rpd32585105


    Ако продавачите в магазина не са професионални готвачи или грамотни кулинари-с право са се пулили. И аз не знаех що е то "кулис" докато не попитах чичко Гугъл. Оказва се че това е сгъстен и прецеден сос от разни неща: Парчета риба, разни меса/карантии и т.п. Та "малинов кулис" трябва да е прецеден сос от раздробени варени малини. И май не се продава в обикновенни магазини, а се приготвя на място.

    П.С. СиВито на автора на тази рецепта изглежда нормално. Но не намерих в кой ресторант той работи, та да ндникна в менюто на този ресторант и да видя що за блюда се предлагат на "случайни" клиенти. Демек не такива които предварително обсъждат с готвача менюто на някое мероприятие в ресторанта, а такива които си правят (или не) резервация или просто влизат, и си поръчват от менюто.
    До коментар [#4] от "rpd32585105":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    До коментар [#3] от "LiberalToTheBones":

    Ооооооо благодат..... Това поне веднъж в седмицата, задължително го хапвам, с една бутилка Taittinger! Прекрасно!
    —цитат от коментар 3 на LiberalToTheBones


    Искаш да кажеш, че Милен Панев плагиатства и пробутва известни рецепто като авторски? Сериозно обвинение...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  7. 7 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2025 Весело

    Реших да го приготвя. Стигнах да солта, черния пипер и канелата. От там нататък запрях. Гъши дроб няма никъде, на ягодите им мина сезона, намерих кайсиева ракия, но не и ликьор. В магазините ме гледат опулено като ги питам за малинов кулис. Накрая пецнах едни пилешки дробчета без канелата.
    —цитат от коментар 4 на rpd32585105


    Ти кога прочете рецептата, кога обиколи всички магазини? Спиди Гонзалес е бавен в сравнение с теб:))

  8. 8 Профил на Майндърбайндър
    Майндърбайндър
    Рейтинг: 1518 Неутрално

    Нека някой каскадьор го пробва.

    ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
  9. 9 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 915 Весело

    Начи таман си мислех при последните три рецепти как с тия черни чинии никой не смее да сложи нищо червеничко. Щото нали, да не стане блекфейс цветова схема. И сега се изложиха като Джъстин Трюдо на Хелоуийн. И като модните марки, дето вече не смеят да комбинират червено и черно.

    Тая чиния малко напомня за човечето на Минута е Много. Което впрочем също беше блекфейс.

  10. 10 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 150 Неутрално

    До коментар [#7] от "dma12587967":

    Това беше закачка. Гурме рецептата не трябва да е задължително с трудно произносими и трудно откриваеми съставки. Много готвачи подхождат по точно тоя начин. Като лечителите дето рецептата им съдържа мъх от северния полюс и снежна билка от южния. Свалям шапка на готвач, дето ще създаде вкусово съчетание от висок клас с достъпни продукти.

  11. 11 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1339 Весело

    До коментар [#3] от "LiberalToTheBones":

    Твърде първосигнална комбинация. Питието на гурманите в случая е Сотерн.
    Още има да учиш. Трябва шефовете с рецептата задължително да те ограмотяват и с последните авангардни тенденции при вината, защото се излагаш. Наздраве! :)

  12. 12 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1339 Неутрално

    Днес предложението е ок като някаква базова идея, въпреки че аз не съм любител на смлените на пастет храни и не разбирам смисъла дробът да се стрива. Обаче имам забележка към вида - дробът в чинията прилича на онези пилешки хапки в сусам, които обикновено се поръчват на деца и които не харесвам нито на вкус нито на изглед.


  13. 13 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1976 Неутрално

    Изключително невежо съчетание на вкусовете: гъши дроб, малини, кайсии и за капак - канела!!
    Отделен проблем е, че гъшият дроб ненужно е превърнат в пастет.

  14. 14 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 2762 Неутрално

    Оооо, това дори не е веган!
    КАСАПИ !!!

  15. 15 Профил на clarkv622
    clarkv622
    Рейтинг: 837 Неутрално

    диви ягоди... Ял съм ги на ракия. Не може да се сравни с нищо! Човек може да си махне главата, без въобще да разбере какво му се случва. Аромат, вкус... божествени.

    България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
  16. 16 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 1418 Весело

    Това парче от червено уплътнение, дето е за украса от къде се купува?

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  17. 17 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 183 Неутрално

    Това парче от червено уплътнение, дето е за украса от къде се купува?
    —цитат от коментар 16 на Халдип Исйолов


    Е това е от тия декоративните рингове, дето се слагат на джантите, то е силикон някакъв, може зелено, синьо, червено, жълти има... Купуваш си четири ринга, знайш за колко такива рецепти ще ти стигне :)

  18. 18 Профил на Dankol
    Dankol
    Рейтинг: 850 Неутрално

    Подкрепям протестите на природозащитниците срещу Георгиус и подобните му , ама не разбирам как Икономедиа , която също ги подкрепя , може да публикува рецепти с гъши дроб !? То тричането на кучета е по-хуманно от производството на този "деликатес" !!!

  19. 19 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2405 Весело

    Ооооооо благодат..... Това поне веднъж в седмицата, задължително го хапвам, с една бутилка Taittinger! Прекрасно!
    —цитат от коментар 3 на LiberalToTheBones


    Ибряме, пак ли не си се хранил с дни? Стига си дава всичките пари за евтино кафЕво...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  20. 20 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 183 Неутрално

    Представям ви моята авторска рецепта за днес:

    Бонфиле от новозеландска туатара с прясно камилско мляко и пакистански трюфел

    Бонфилето с изчиства добре. Нарязва се на слайс. Фрайва се дабъл сайд в къпинов зехтин за 5 минути, като се маже с конфитюриран екстракт от полски минзухар и еделвайс. Мийнуайл се дои камилата и докато милкът е още с боди темпречър, се заливат слайсовете с него. Пресният пакистански трюфел се настъргва на ситно ренде и се добавя, като се разбърква енергично. Добавя се и разбит жълтък от яйце от горски бекас и лъжица брашно от трипсакум за хомогенизиране, натриев хлорид и тибетски пипер. Снемате от плочата след постигане на крийм консистенция. Сервира се в плейт, гарниран с хербаризирани японски водорасли и плонжон от норвежки боровинки.

  21. 21 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 1418 Неутрално

    До коментар [#20] от "Bob":

    Всичко е точно, ама трюфели у Пакистан малко трудно...

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  22. 22 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1520 Неутрално

    До коментар [#11] от "voodoo_child":

    Със Сотерн го пиех преди. Сега наблягам повече на Шампан. Хем е по-голяма бутилката, хем е ледено студено.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  23. 23 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11426 Неутрално

    Аз си хапвам гъши дроб на дебели 2 см филийки просто "показан" на тигана и после с боровинково или малиново сладко и малко бяло грозде.
    Много е вкусен пък и изглежда отлично за снимка

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  24. 24 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1339 Любопитно

    До коментар [#22] от "LiberalToTheBones":

    "Със Сотерн го пиех преди".
    Кое си пил?!?

  25. 25 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 1037 Неутрално

    Това ядене ли е или мезе със пиене ???

  26. 26 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 1153 Неутрално

    Представям ви моята авторска рецепта за днес:Бонфиле от новозеландска туатара с прясно камилско мляко и пакистански трюфелБонфилето с изчиства добре. Нарязва се на слайс. Фрайва се дабъл сайд в къпинов зехтин за 5 минути, като се маже с конфитюриран екстракт от полски минзухар и еделвайс. Мийнуайл се дои камилата и докато милкът е още с боди темпречър, се заливат слайсовете с него. Пресният пакистански трюфел се настъргва на ситно ренде и се добавя, като се разбърква енергично. Добавя се и разбит жълтък от яйце от горски бекас и лъжица брашно от трипсакум за хомогенизиране, натриев хлорид и тибетски пипер. Снемате от плочата след постигане на крийм консистенция. Сервира се в плейт, гарниран с хербаризирани японски водорасли и плонжон от норвежки боровинки.
    —цитат от коментар 20 на Bob


    Разбитият жълтък от яйце от горски бекас директно ли го добавям, или да го стиймна на сос виде на 62.5С? И също така вместо на 62.5С може ли всъщност на 63.5С, тъй като четох, че се пакиджва аромата по-добре?

    След като снема от плочата, трябва ли да шокирам сместа във инстант-фризера, или може да използвам и снимка на тъщата за случая?

    И последно - за планжона - трябва ли да варя на килим 12 часа, или може да си спестя варенето и вместо това да го ползвам оксижен и ъглошлайв за оформянето на теракот?

    Мерси предварително.

    Върнете дъгата на децата, педераси!
  27. 27 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 1153 Неутрално

    До коментар [#11] от "voodoo_child":Със Сотерн го пиех преди. Сега наблягам повече на Шампан. Хем е по-голяма бутилката, хем е ледено студено.
    —цитат от коментар 22 на LiberalToTheBones


    Абсолютен селянин. Така го пият Ганьовците от севернородопския край.

    Върнете дъгата на децата, педераси!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK