Реване от жълто цвекло с гарнитура от зеленчуци

Реване от жълто цвекло с гарнитура от зеленчуци

© Илиан Илиев



"Реване от жълто цвекло с гарнитура от зеленчуци" е пълното име на тази авторска рецепта на Христо Фильов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Христо Фильов - тук, а за проекта - в края на текста.


Пасирайте в купа свареното жълто цвекло заедно с малко вода. В друг съд разбийте жълтъците, докато станат пухкави. Полученото пюре от цвекло, разтопеното масло и брашното добавете към жълтъците и разбъркайте внимателно. Разбийте в друга купа белтъците със захарта на сняг. Добавете към сместа от жълтъците и разбъркайте със силиконова шпатула. Овкусете със сол. Сместа печете в тава, покрита с хартия за печене, за около 12-14 минути на 180˚C. След като реването се охлади, изрежете с ринг и оформете до дебелина около 1 см.


Суровото цвекло нарежете на много тънки лентички и направете кръгчета от тях с малък ринг. Готовите кръгчета
мариновайте в зехтина и лимоновия сок. От тях оформете розички, които подредете върху реването.




За гарнитура почистете, нарежете и овкусете червения лук, алабаша и пресния грах. Лука и алабаша вакуумирайте и гответе sous-vide на 85˚C за 15 минути. Пресния грах бланширайте във вряща вода за около 45 секунди и шокирайте в ледена вода. Всички зеленчуци сотирайте в тиган с маслото и оставете върху кухненска
хартия, преди да бъдат подредени в чинията.


За пюрето от червено цвекло всички продукти обработете в блендер и минете през фина цедка. Разпределете с помощта на пош. Лилавия картоф с водата пасирайте до получаване на хомогенна смес, след което добавете лецитина и пасирайте до получаване на пяна. Използвайте за аранжиране на чинията.


Необходими продукти за 1 порция


За реване от жълто цвекло
1 глава сурово жълто цвекло
80 г варено жълто цвекло
3 яйца
10 г захар
80 г брашно
40 г разтопено масло
20 г олио
20 г лимонов сок
сол и пипер


За пръст от кимчи и тогараши
20 г масло
10 г кимчи
4 г тогараши
30 г трохи от пълнозърнест хляб


За гарнитура от зеленчуци
1 глава червен лук
½ глава бейби алабаш
30 г пресен грах
50 г масло


За пюре от червено цвекло
80 г варено червено цвекло
15 мл кондензирано мляко
10 мл балсамико
5 мл лимонов сок
сол и бял пипер


За пяна от лилав картоф
30 г сварен лилав картоф
50 мл вода
2 г соев лецитин


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
    Jalis Ironhammer
    Рейтинг: 1888 Неутрално

    Хмм , части от рецептата са относително лесни за приготвяне и звучат любопитно. Имам предвид реването и пюрето от цвекло.Не знам дали евкусно , но най сетне една рецепта от тази рубрика , която бих пробвал.

    Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
  2. 2 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1945 Неутрално

    От друга страна бейби алабаша е хубаво мезе за сутрешната ракийка, не виждам причина да си хабя запасите за гарнитура към реването от цвекло. Аз реването от цвекло го ям без гарнитура открай време. Но това явно е осъвременяването на тази иначе древна българска рецепта

  3. 3 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1825 Неутрално

    Това реванЕ най-много да ми предизвика ревАне.

  4. 4 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1964 Неутрално

    За пръв път чувам за жълто цвекло.

    The best way to predict the future is to invent it.
  5. 5 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1892 Любопитно

    За пръв път чувам за жълто цвекло.
    —цитат от коментар 4 на EU defender


    А за Брекзит,чувал ли си?

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  6. 6 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 483 Неутрално

    Като чуя " реване", се сещам, как го наричахме едно време, като хавели:
    Диванé:-)

  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  8. 8 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1892 Любопитно

    Аз редовно си го приготвям в къщи, но добавям и тученица когато каня приятели вегани,за да обсъдим новите затоплисти идеи на малката Тунбергерица.

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  9. 9 Профил на Binko Georgiev Binev
    Binko Georgiev Binev
    Рейтинг: 841 Неутрално

    Аз редовно си го приготвям в къщи, но добавям и тученица когато каня приятели вегани,за да обсъдим новите затоплисти идеи на малката Тунбергерица.
    —цитат от коментар 8 на Платон Фъшкиев


    гърците слагат тученица в салатата

  10. 10 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1387 Неутрално

    "Бейби алабаш"?
    На възрастния алабаш бебенцето?
    Стига бе.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    Реване от цвекло?
    Не обичам нито реване, нито цвекло.
    Аз бих опитал обувката на Чаплин в Треска за злато. За нея знам поне, че е от шоколад :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    До коментар [#10] от "pag":

    😁😂
    ++!

  13. 13 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1386 Неутрално

    Интересно и красиво!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  14. 14 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3452 Неутрално

    За пръв път чувам за жълто цвекло.
    —цитат от коментар 4 на EU defender


    Технологиите в полза на човека и обществото.....
    Има черни домати, бели картофи...

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  15. 15 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3452 Неутрално

    Някой да не е изплюл върху него?

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  16. 16 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    Това е красиво като сватбен букет ( предполагам и за това може да се използва )
    Цвекло не искам да ям , мерси !

  17. 17 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8560 Весело

    Аман от из...ъзици ! :)

    karabastun1@abv.bg
  18. 18 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1131 Неутрално

    За пръв път чувам за жълто цвекло.
    —цитат от коментар 4 на EU defender


    Технологиите в полза на човека и обществото.....
    Има черни домати, бели картофи...
    —цитат от коментар 14 на hope


    Най-обикновено захарно цвекло.

  19. 19 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1131 Весело

    Тук голямата загадка е пръстта от кимчи и тогараши, посочена в продуктите, но невлизаща в рецептата. Все пак, става ясно, че за нея са необходими 10 г кимчи и 4 г тогараши. За по-евтино, предполагам, че може да се използва и по-обикновена пръст.

  20. 20 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    Тук голямата загадка е пръстта от кимчи и тогараши, посочена в продуктите, но невлизаща в рецептата. Все пак, става ясно, че за нея са необходими 10 г кимчи и 4 г тогараши. За по-евтино, предполагам, че може да се използва и по-обикновена пръст.
    —цитат от коментар 19 на razor


    Еееее , как обикновена !
    Трябва да е диатомейна пръст от Хирошима !

  21. 21 Профил на satanail13
    satanail13
    Рейтинг: 953 Любопитно

    Пише се Плач а не Реване ! Дневник, ползувайте приличен Български.

    Марс е изконна Американска територия!
  22. 22 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1532 Неутрално

    До коментар [#16] от "stenlyaka":

    На сватбените букети има ли пяна от повръщно? Впрочем може и да има като се понапият сватбарите :)

    А за цвеклото не си прав, вкусно е, макар че аз не съм яла жълто/бяло/захарно, а само червено.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK