Кой е Павел Павлов

Кой е Павел Павлов

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Павел е роден в град София през 1987 г., израства в Банкя и завършва местната гимназия по туризъм "Алеко Константинов", специалност готвач. Продължава образованието си, като се записва да учи в HRC Кулинарна академия и по време на обучението си работи в изискани ресторанти като Pirandello в Холандия и SolBar (1 звезда "Мишлен") в Калифорния, САЩ.


От 2010 г. живее в Ставангер, Норвегия. Професионалното му развитие там продължава в ресторант Renaa (1 звезда "Мишлен") и ресторант BØLGEN OG MOI. Страстта си към сладкарството открива по време на работата си за друг реномиран ресторант – "Танго". След три години и половина в "Танго", той решава да премине на следващото ниво, като започва работа в Норвежкия гастрономически институт. Там доразвива сладкарските си умения и получава покана да се присъедини към националния кулинарен отбор на Норвегия.




Той е единственият чужденец, допуснат да участва в отбора. През 2016 г. те участват на Кулинарната олимпиада в Ерфурт, където печелят два златни медала и се класират на почетното четвърто място в света. В момента Павел работи за осъществяването на мечтата си за pastry shop в Норвегия.


Вдъхновението си в кухнята черпи от новите тенденции в кулинарията и предизвикателствата от посещение на различни кулинарни обучения. Няма любимо ястие, но за него няма по-вкусна от родната кухня.


Експериментирал e с много и различни продукти в САЩ и продължава в Скандинавия, като се стреми да се придържа към принципите на здравословното хранене.


Мечтае да отиде на екзотичен остров и да приготвя ястия с напълно непознати продукти. Сред известните личности, за които е готвил, са кралят на Норвегия – Харалд V, групата Kiss, Джъстин Бийбър и редица холивудски звезди. И все пак според шеф Павлов няма значение за коя знаменитост си готвил, защото трябва да си на ниво за всеки свой гост.


Според Павел успехът на едно ястие често е съпътстван от проби и грешки, докато се намери перфектната комбинация. Обикновено търси баланса, следвайки личния си усет и много рядко се ръководи от рецепти: "Да, написано е половин лимон, но големината на лимоните варира, комбинацията лимон и захар например е една от трудните за балансиране. Само вашето небце може да каже кое е правилно."


Първата рецепта от Павел Павлов за "Норвежка дива сьомга" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 890 Неутрално

    Вчера гледах интересно интервю, което предлага да се финансират хипстърите, за да се местят в загиващи градове, което ще ги джентрифицира. Например даваме субсидия за откриването на 4 веган пекарни в крайни квартали на Ямбол и Търговище, както и безплатно медийн отразяване. Смятам, че трябва сериозно да се обмисли.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    Браво на младежа.! Чудесна реализация.
    Няколко неща не ми харесаха в Норвегия от храната, но сьомгата не е от тях. Карамелизираното сирене беше чудесно. Донякъде приех пастърмата от овча глава, но имаше едни големи топки тип кнедли пълни с мас, които не можах да преглътна :)
    Е, не ми харесваше и цената. Да дадеш 900 евро за трима в нормален ресторант без екзотични поръчки и без пиене си е множко.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2429 Неутрално

    Е как тъй от Банки, пък се запилял по чужбина. Ми обади се на чичо Бойко ще те уреди с някоя службица, зер селски сте, най-вероятно и роднини. То все от Банки няма да са ни царете

  4. 4 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
    Кой се страхува от Иван Гешев
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    Ебаси заглавието.

    Свободен архитект, урбанист и еколог!
  5. 5 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3095 Весело

    До коментар [#2] от "penetrating":

    Всичко намазано с мас е вкусно. Питай Борисов.

    Четох за Монголия. Там в дълбоката провинция живеят в юрти. Отглеждат коне и се хранят почти само с конски продукти - месо,мляко,мазнина която прилича на мас и с нея готвят.

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    До коментар [#5] от "deaf":

    Въпрос на вкус :)
    Борисов обаче не е готов за Норвегия. За Монголия, може би :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 890 Неутрално

    До коментар [#6] от "penetrating":

    :):) В Норвегия ще го гледат като риби - с отворена уста.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#7] от "motochristo":

    Напълно вярно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK