Норвежка дива сьомга

Норвежка дива сьомга

© Илиан Илиев



"Норвежка дива сьомга" е пълното име на тази авторска рецепта на Павел Павлов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Павел Павлов - тук, а за проекта - в края на текста.


Измийте праза и го сгответе във фурната на 220˚C, докато се карамелизира и потъмнее леко. След като се изпече до степен да е хрупкав, го охладете и блендирайте с листата от нори, докато стане на прах. Филето от сьомга нарежете на тънки ивици и поръсете със сместа от захар и сол. Нека престои около 15 минути, след което измийте със студена вода и подсушете с хартия. Съхранявайте в хладилник и опушете за около 10 минути, без да загрявяте. След опушването поръсете сьомгата с праха от нори и праз, навийте на руло с кухненско фолио и замразете.


Смесете яйцата, дижонската горчица и оцета за майонезата в купа, разбърквайте с пасатор, като прибавяте на тънка струя олиото до получаване на емулсия. След около 15 секунди прибавете солта, черния пипер и лимоновия сок.




Зърната от тапиока пуснете във вряща вода и варете 8-9 минути, след което отцедете и минете под студена вода, за да се спре готвенето. След като се охладят, ги залейте със соевия сос и съхранявайте в контейнер за 3-4 часа, докато поемат аромата на соята.


Разчупете хляба на малки парчета и го накиснете в бирата за 16 часа. Сложете го в термомикс машина и го миксирайте на средна скорост на температура 70˚C, до получаването на хомогенна смес, което ще отнеме около 15 минути. След това подправете със сол и черен пипер и разстелете сместа върху тави със силиконови подложки. Печете във фурната на 70˚C цяла нощ.


Обелете ябълката и направете малки топки с най-малкия размер паризиен лъжица. През това време сложете останалите продукти да заврат, след което ги охладете. Вакуумирайте ябълковите топчета със сместа и ги сгответе на пара във фурната на 65˚C за около 5-6 минути.


Извадете рулото от фризера и го оставете на стайна температура за 5 минути. Нарежете на машина на филии с дебелина 1.5 см. Поставете в средата на чинията, след което аранжирайте със салатата, чипса от хляб и всички останали зеленчуци около сьомгата. Завършете с точки от майонезата и маринованата ябълка. Преди сервиране овкусете с малко сол, черен пипер и зехтин.


Необходими продукти за 10 - 13 порции


За руло от сьомга
400 г сьомга
100 г захар
100 г сол


За пудра от праз и нори
200 г праз
5 листа от нори


За майонеза с билки
2 яйца
200 мл олио с билки
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. ябълков оцет
лимонов сок на вкус
сол и пипер


За тапиока в соев сос
50 г зърна от тапиока (малки)
150 мл соев сос
За чипс от черен хляб
300 г черен хляб
200 мл тъмна бира


За мариновани ябълкови
топчета
1 ябълка
10 мл ябълков оцет
30 мл вода
20 г захар


За декорация
тънко нарязан фенел
тънко нарязана зелена целина
зелена салата
микро листа


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2025 Неутрално

    В Норвегия не остана дива сьомга. Всичко се отглежда във ферми. Можеби в Б-я се намира по-лесно.

  2. 2 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 582 Весело

    Значи, това си е олигофрения...
    Пише ' Норвежка сьомга'
    Въвеждащото изречение е :' Измийте праза...'!

  3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    До коментар [#1] от "dma12587967":

    В Норвегия се счита за срамно да си купиш риба от магазина. Трябва да си я наловиш сам...

  4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    120 грама сол и 120 грама захар?! 3😂😂
    Има баланс, но се опасявам, че ще ми трябва и Бърза помощ за тая рецепта. 😂

  5. 5 Профил на kondio_savov
    kondio_savov
    Рейтинг: 266 Неутрално

    И аз търся норвежка дива сьомга в магазините, но има само от "аквакултури", но такива изкуствено угоени екземпляри аз не бих консумирал. Дива съм виждал единствено замразена от района на Охотско море, коеото пък е прекалено близо до една японска аец

  6. 6 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    400 грама сьомга за 13 порции прави по 31 грама на порция, щедро допълнени с 9 грама сол и 9 грама захар.
    Баси угощението.........

    Знанието е сила, информацията - власт
  7. 7 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1510 Неутрално

    .... Печете във фурната на 70 • Цяла нощ😵 ... за такава рецепта отдавна мечтая. Остава само да уточня колко часа е ноща😜

  8. 8 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1528 Неутрално

    Норвежка дивя сьомга като част от съвременната българска кухня? България на пет морета!

  9. 9 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2636 Неутрално

    Ако е от ферма направо лекува рак. толкова химикали и антибиотици има в нея.

  10. 10 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2025 Весело

    До коментар [#1] от "dma12587967":В Норвегия се счита за срамно да си купиш риба от магазина. Трябва да си я наловиш сам...
    —цитат от коментар 3 на Котаракът на Шрьодингер


    Приятелю, живял съм 15 год в Норвегия. За пръв път го чувам това:))

  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11426 Неутрално

    Най-сетне чудесна рецепта за неспециалисти.
    И изглежда чудесно.
    Гениално и просто :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2636 Неутрално

    До коментар [#11] от "penetrating":

    Що бе другите да не би да са изгъзици.

  13. 13 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1520 Неутрално

    Как сме, простолюдие? Простееме ли? Булгар булгааааааааррррр...

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  14. 14 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 757 Неутрално

    До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

    Късно нещо се включваш. Разкажи ти как само дива норвежка сьомга ядеш, сподели рецепти, препоръки за вино ....

  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11426 Весело

    До коментар [#12] от "blondofil":

    Вие можете ли да ги повторите?

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 183 Неутрално

    Дневник, рекох, че сте се отказали от шашавите рецепти, ама май ви е приятно да ви иронизират :)

  17. 17 Профил на Недев
    Недев
    Рейтинг: 244 Неутрално

    Тази е от по нормалните, другите какви щуротии бяха. Е, разбира се, майонезата ще е купешка плюс добавки, а щуротията топчета от тапиока е напълно ненужна.

  18. 18 Профил на bnc59488372
    bnc59488372
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#9] от "blondofil":

    само веднъж се осмелих да опитам тази риба(естествено от развъдник) ,после два дни имах усещането че съм глътнал химкомбинат, много цитруси и салати ми трябваха за да се оправя.

  19. 19 Профил на bnc59488372
    bnc59488372
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

    компютре ,как си днес ,ще има ли AC/DC?

  20. 20 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1207 Неутрално

    Идейна , добра рецепта според мен !
    Бих използвал олио от гроздови семки ( взаимствана пак от тази поредица , но друг готвач) и ще пропусна тапиоката .
    Черен хляб , целина , зеления и сьомга е класическа комбинация , няма как да е зле !

  21. 21 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5167 Неутрално

    Това е издевателство над дива сьомга.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  22. 22 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2165 Весело

    Как сме, простолюдие? Простееме ли? Булгар булгааааааааррррр...
    —цитат от коментар 13 на LiberalToTheBones


    Ибрямчо,пак ли си преял с тапиока!?

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  23. 23 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 489 Неутрално

    А дали може с щука?
    Щото сега само щуки мога да хвана.

  24. 24 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 989 Неутрално

    По принцип съм доволен, щото без фенел и селъри не седам.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  25. 25 Профил на peaspiring
    peaspiring
    Рейтинг: 622 Неутрално

    До коментар [#18] от "bnc59488372":

    Така, друго си е да мааш пъстърви от развъдници, които миришат на тиня още като ги разопаковаш.

  26. 26 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1698 Неутрално

    До коментар [#4] от "Котаракът на Шрьодингер":

    Рибата само преседява определено време в тази смес, не я ядеш :)

  27. 27 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1698 Неутрално

    Не пипайте дивата норвежка сьомга! Да замразиш дива сьомга е направо престъпление! Този готвач трябва да го обесят с главата надолу!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK