Норвежка дива сьомга

Норвежка дива сьомга

© Илиан Илиев



"Норвежка дива сьомга" е пълното име на тази авторска рецепта на Павел Павлов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Павел Павлов - тук, а за проекта - в края на текста.


Измийте праза и го сгответе във фурната на 220˚C, докато се карамелизира и потъмнее леко. След като се изпече до степен да е хрупкав, го охладете и блендирайте с листата от нори, докато стане на прах. Филето от сьомга нарежете на тънки ивици и поръсете със сместа от захар и сол. Нека престои около 15 минути, след което измийте със студена вода и подсушете с хартия. Съхранявайте в хладилник и опушете за около 10 минути, без да загрявяте. След опушването поръсете сьомгата с праха от нори и праз, навийте на руло с кухненско фолио и замразете.


Смесете яйцата, дижонската горчица и оцета за майонезата в купа, разбърквайте с пасатор, като прибавяте на тънка струя олиото до получаване на емулсия. След около 15 секунди прибавете солта, черния пипер и лимоновия сок.




Зърната от тапиока пуснете във вряща вода и варете 8-9 минути, след което отцедете и минете под студена вода, за да се спре готвенето. След като се охладят, ги залейте със соевия сос и съхранявайте в контейнер за 3-4 часа, докато поемат аромата на соята.


Разчупете хляба на малки парчета и го накиснете в бирата за 16 часа. Сложете го в термомикс машина и го миксирайте на средна скорост на температура 70˚C, до получаването на хомогенна смес, което ще отнеме около 15 минути. След това подправете със сол и черен пипер и разстелете сместа върху тави със силиконови подложки. Печете във фурната на 70˚C цяла нощ.


Обелете ябълката и направете малки топки с най-малкия размер паризиен лъжица. През това време сложете останалите продукти да заврат, след което ги охладете. Вакуумирайте ябълковите топчета със сместа и ги сгответе на пара във фурната на 65˚C за около 5-6 минути.


Извадете рулото от фризера и го оставете на стайна температура за 5 минути. Нарежете на машина на филии с дебелина 1.5 см. Поставете в средата на чинията, след което аранжирайте със салатата, чипса от хляб и всички останали зеленчуци около сьомгата. Завършете с точки от майонезата и маринованата ябълка. Преди сервиране овкусете с малко сол, черен пипер и зехтин.


Необходими продукти за 10 - 13 порции


За руло от сьомга
400 г сьомга
100 г захар
100 г сол


За пудра от праз и нори
200 г праз
5 листа от нори


За майонеза с билки
2 яйца
200 мл олио с билки
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. ябълков оцет
лимонов сок на вкус
сол и пипер


За тапиока в соев сос
50 г зърна от тапиока (малки)
150 мл соев сос
За чипс от черен хляб
300 г черен хляб
200 мл тъмна бира


За мариновани ябълкови
топчета
1 ябълка
10 мл ябълков оцет
30 мл вода
20 г захар


За декорация
тънко нарязан фенел
тънко нарязана зелена целина
зелена салата
микро листа


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 676 Неутрално

    В Норвегия не остана дива сьомга. Всичко се отглежда във ферми. Можеби в Б-я се намира по-лесно.

  2. 2 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 438 Весело

    Значи, това си е олигофрения...
    Пише ' Норвежка сьомга'
    Въвеждащото изречение е :' Измийте праза...'!

  3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1593 Неутрално

    До коментар [#1] от "dma12587967":

    В Норвегия се счита за срамно да си купиш риба от магазина. Трябва да си я наловиш сам...

  4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1593 Неутрално

    120 грама сол и 120 грама захар?! 3😂😂
    Има баланс, но се опасявам, че ще ми трябва и Бърза помощ за тая рецепта. 😂

  5. 5 Профил на kondio_savov
    kondio_savov
    Рейтинг: 229 Неутрално

    И аз търся норвежка дива сьомга в магазините, но има само от "аквакултури", но такива изкуствено угоени екземпляри аз не бих консумирал. Дива съм виждал единствено замразена от района на Охотско море, коеото пък е прекалено близо до една японска аец

  6. 6 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    400 грама сьомга за 13 порции прави по 31 грама на порция, щедро допълнени с 9 грама сол и 9 грама захар.
    Баси угощението.........

    Знанието е сила, информацията - власт
  7. 7 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1108 Неутрално

    .... Печете във фурната на 70 • Цяла нощ😵 ... за такава рецепта отдавна мечтая. Остава само да уточня колко часа е ноща😜

  8. 8 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1287 Неутрално

    Норвежка дивя сьомга като част от съвременната българска кухня? България на пет морета!

  9. 9 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3129 Неутрално

    Ако е от ферма направо лекува рак. толкова химикали и антибиотици има в нея.

  10. 10 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 676 Весело

    До коментар [#1] от "dma12587967":В Норвегия се счита за срамно да си купиш риба от магазина. Трябва да си я наловиш сам...
    —цитат от коментар 3 на Котаракът на Шрьодингер


    Приятелю, живял съм 15 год в Норвегия. За пръв път го чувам това:))

  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5150 Неутрално

    Най-сетне чудесна рецепта за неспециалисти.
    И изглежда чудесно.
    Гениално и просто :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3129 Неутрално

    До коментар [#11] от "penetrating":

    Що бе другите да не би да са изгъзици.

  13. 13 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 478 Неутрално

    Как сме, простолюдие? Простееме ли? Булгар булгааааааааррррр...

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  14. 14 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 415 Неутрално

    До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

    Късно нещо се включваш. Разкажи ти как само дива норвежка сьомга ядеш, сподели рецепти, препоръки за вино ....

  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5150 Весело

    До коментар [#12] от "blondofil":

    Вие можете ли да ги повторите?

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 219 Неутрално

    Дневник, рекох, че сте се отказали от шашавите рецепти, ама май ви е приятно да ви иронизират :)

    ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
  17. 17 Профил на Недев
    Недев
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Тази е от по нормалните, другите какви щуротии бяха. Е, разбира се, майонезата ще е купешка плюс добавки, а щуротията топчета от тапиока е напълно ненужна.

  18. 18 Профил на bnc59488372
    bnc59488372
    Рейтинг: 600 Неутрално

    До коментар [#9] от "blondofil":

    само веднъж се осмелих да опитам тази риба(естествено от развъдник) ,после два дни имах усещането че съм глътнал химкомбинат, много цитруси и салати ми трябваха за да се оправя.

  19. 19 Профил на bnc59488372
    bnc59488372
    Рейтинг: 600 Неутрално

    До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

    компютре ,как си днес ,ще има ли AC/DC?

  20. 20 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 786 Неутрално

    Идейна , добра рецепта според мен !
    Бих използвал олио от гроздови семки ( взаимствана пак от тази поредица , но друг готвач) и ще пропусна тапиоката .
    Черен хляб , целина , зеления и сьомга е класическа комбинация , няма как да е зле !

  21. 21 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4274 Неутрално

    Това е издевателство над дива сьомга.

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  22. 22 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 24 Весело

    Как сме, простолюдие? Простееме ли? Булгар булгааааааааррррр...
    —цитат от коментар 13 на LiberalToTheBones


    Ибрямчо,пак ли си преял с тапиока!?

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  23. 23 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 677 Неутрално

    А дали може с щука?
    Щото сега само щуки мога да хвана.

  24. 24 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 808 Неутрално

    По принцип съм доволен, щото без фенел и селъри не седам.

    Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
  25. 25 Профил на peaspiring
    peaspiring
    Рейтинг: 600 Неутрално

    До коментар [#18] от "bnc59488372":

    Така, друго си е да мааш пъстърви от развъдници, които миришат на тиня още като ги разопаковаш.

  26. 26 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1525 Неутрално

    До коментар [#4] от "Котаракът на Шрьодингер":

    Рибата само преседява определено време в тази смес, не я ядеш :)

  27. 27 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1525 Неутрално

    Не пипайте дивата норвежка сьомга! Да замразиш дива сьомга е направо престъпление! Този готвач трябва да го обесят с главата надолу!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK