Гълъб с гъби

Гълъб с гъби

© Илиан Илиев



"Гълъб с гъби" е пълното име на тази авторска рецепта на Павел Павлов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Павел Павлов - тук, а за проекта - в края на текста.


Нарежете всички зеленчуци и гъбите за крема на малки кубчета и ги сотирайте в маслото, като разбърквате постоянно. След като се карамелизират, добавете пилешкия бульон и мащерката. Редуцирайте бульона почти напълно, след което прибавете сметаната и отново редуцирайте наполовина. Поставете готовата смес в термомикс и блендирайте, докато стане хомогенна. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.


Загрейте тиган с малко олио и сложете гърдите от гълъб с кожата към тигана. Намалете температурата и гответе, докато кожата стане хрупкава. След това добавете сол, черен пипер и маслото. Махнете от тигана и оставете на кухненска хартия.




За да приготвите демиглас, карамелизирайте зеленчуците на слаб огън с меда и малко олио. Прибавете портото и подправките, и редуцирайте бавно. След като виното е почти напълно редуцирано, добавете бульона и продължете, докато получите гъст сос. Завършете с маслото и овкусете със сол и черен пипер.


Необходими продукти за 10 - 12 порции


1 бр. гърди от гълъб на порция
олио
масло
сол и пипер


За крем от гъби
200 г печурки
150 мл пилешки бульон
150 г сметана
50 г шалот
50 г масло
10 г чесън
3 г свежа мащерка
лимонов сок
сол и черен пипер


За демиглас сос с порто
1 л птичи бульон
2 глави лук
скилидка чесън
300 мл порто
масло
олио
мащерка
сол и черен пипер


За декорация
листа от зелен грах
див лук


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Любопитно

    Тая рецепта става и за вегани,само се заменя гълъба с люцерна!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  2. 2 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2096 Неутрално

    Гърди от гълъб? Това има ли 30 грама?

    The best way to predict the future is to invent it.
  3. 3 Профил на atmanpg
    atmanpg
    Рейтинг: 2617 Неутрално

    Голямата чиния, компенсира малката порция.

  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2872 Неутрално

    Горките гълъбчета.....иначе какво "умиление" предизвиква храненето им в парка.....
    Да живее лицемерието!!!!!

  5. 5 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2399 Весело

    *листи в "доматен" сос кога?

  6. 6 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1356 Неутрално

    Тва само за дегустация ли ???
    Не става ясно и, какъв е гълъба, градски ли, или кърски ???

  7. 7 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Любопитно

    Гърди от гълъб? Това има ли 30 грама?
    —цитат от коментар 2 на EU defender


    Ползвай гърди от американски орел.

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  8. 8 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 1878 Весело

    Тая рецепта става и за вегани,само се заменя гълъба с люцерна!
    —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


    Цъкам плюс!

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  9. 9 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1166 Неутрално

    И тази рецепта е добра според мен !
    Но не на всеки ще се хареса това месо , има леко гранясал вкус .......

    Чакаме ''Орел с ориз '' , както се надяваше един колега от форума !

  10. 10 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1965 Неутрално

    Отскочих до кварталната бакалия да питам за гърди от гълъб.
    "Ей ся свършиха" - вика Марчето - продавачката - "но мога да ви предложа пиклешки, замразени, няма да усетиш разлика":))

  11. 11 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Разстроено

    Горките гълъбчета.....иначе какво "умиление" предизвиква храненето им в парка.....Да живее лицемерието!!!!!
    —цитат от коментар 4 на selqnin


    Един другар в Париж беше хранил гълъбите няколко десетилетия,и всички се възхищавали от него.После се оказало, че в храната слагал и отрова за мишки.

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  12. 12 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 2022 Любопитно

    На мен врабче ми се беше дояло, ама ...

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  13. 13 Профил на Сд
    Сд
    Рейтинг: 930 Неутрално

    Преди 2 дни карах колело по селски пътища и на пътя седеше жива яребица.Може кола да я е закачила.Хванах я ,майка по телефона вика да я сготвя в къщи,но аз си я пуснах обратно.

  14. 14 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1166 Неутрално

    На мен врабче ми се беше дояло, ама ...
    —цитат от коментар 12 на venci4


    Трябва да побързате , с навлизането на 5Джи съвсем ще изчезнат !

  15. 15 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2399 Весело

    До коментар [#6] от "442":

    "Ма той умрял, ма!"

  16. 16 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 163 Неутрално

    Имам едно сакато гълъбче на балкона, гледам си го, дано оздравее, ама ако толкоз ви се е прияло, да ви го дам, да се наплюскате. Всеки ден присмех към тия рецепти, вие упорито продължавате, ква е тая тъпота, не знам.

  17. 17 Профил на bobisf
    bobisf
    Рейтинг: 264 Неутрално

    абе тоя нормален ли е? Как ще готви гълъб? Да ходи да се прегледа..

  18. 18 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2399 Весело

    До коментар [#12] от "venci4":

    Един отишъл в ресторант, но нямало нищо и питал:
    - Канарчето сгответе!
    - То струва триста лева.
    - Сгответе го.
    Сготвили го и клиента казал:
    - Сега ми отрежете за пет лева.

  19. 19 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Разстроено

    [quote#14:"stenlyaka"][/quote]

    Доста пчели ше одат кат зашеметени от 5G, та е редно да се пуснат и рецепти за пчели с ориз,пържени и т.н.

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  20. 20 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 909 Неутрално

    Честно казано, този път рецептата не е толкова зле като минали пъти.

  21. 21 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1166 Неутрално

    Имам едно сакато гълъбче на балкона, гледам си го, дано оздравее, ама ако толкоз ви се е прияло, да ви го дам, да се наплюскате. Всеки ден присмех към тия рецепти, вие упорито продължавате, ква е тая тъпота, не знам.
    —цитат от коментар 16 на Bob


    Рубриката е хубава !
    Можем да взаимстваме идеи , пък и да се посмеем от времем на време .
    Какво Ви пречи ???
    Не е като някаква тесногръда и злобна кака да нашляпа половин роман за вредната носталгия по малотрайните колбаси от Живково време ......

  22. 22 Профил на metalogy
    metalogy
    Рейтинг: 634 Неутрално

    Ако не е колибри, не може да бъде гурме.

    колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
  23. 23 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Аз да питам по-запознатите кулинари.
    Искам да си сготвя тази рецепта с малки женскопазарски вариации, но може ли да заменя гълъба с пилешки или патешки гърди и проблем ли ще е вместо порто да ползвам марсала, че я намирам лесно по 18 лева шишето, а порто трудно се намира - или е скъпо, или е ниско качество.
    Освен това не пише какво точно порто се ползва - бяло, червено, умерено сладко или как, та марсалата като силна и не много сладка ще стане, нали. Остатък ще се пие докато готвя, то е ясно.

  24. 24 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1288 Весело

    До коментар [#12] от "venci4":

    ++

    Рубриката е връх! Само тук могат да се четат такива свежарски коментари....

    Без майтап обаче, на мен стари софиянци са ми казвали, че са си ловяли гълъби и са ги приготвяли за храна. Отделно, в детството ми момчетата ги печаха на шиш, плюс разни други птици от Борисовата градина.

  25. 25 Профил на Sir Humphrey
    Sir Humphrey
    Рейтинг: 653 Неутрално

    Евала на готвача, че е дал просто и ясно име на яденето си, а не някакво изчанчено като предишните рецепти в рубриката.

  26. 26
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  27. 27 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 362 Гневно

    Ще кажа нещо гневно - изключително неприятно ми да чета такива "рецепти". Не обичам гълъбите, защото те замърсяват изключително много нашите населени места. Но, когато, например са пред моята кола, аз ги изчаквам да излетят, а не ги "газя". Доколкото разбирам, има хора, които обичат да ги ядат - това е тяхно право. Но, моля, "Дневник" да не ни "навира" такива рецепти в очите. И, изобщо тази рубрика /в която не виждам нищо българско/ взе да ме отвращава.

  28. 28 Профил на миро родозов
    миро родозов
    Рейтинг: 393 Неутрално

    яж гълъб, разболей се от неизвестни за медицината мизерии

  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  30. 30 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11054 Весело

    Може да се започне с "отстреляйте един гривяк" :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  31. 31
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  32. 32
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  33. 33 Профил на bruno__dante
    bruno__dante
    Рейтинг: 1130 Весело

    До коментар [#12] от "venci4":++ Рубриката е връх! Само тук могат да се четат такива свежарски коментари....Без майтап обаче, на мен стари софиянци са ми казвали, че са си ловяли гълъби и са ги приготвяли за храна. Отделно, в детството ми момчетата ги печаха на шиш, плюс разни други птици от Борисовата градина.
    —цитат от коментар 24 на voodoo_child


    вуду
    ела ми на гости сал
    ко искаш гълаб ко искаш гургулица
    ке ти печем на шиш
    ке ти варим пражим
    ке ти точим вино
    на раце ша та носим море!

  34. 34
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  35. 35 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 362 Неутрално

    "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

    Да си призная, за пръв път обръщам внимание на това "съобщение" и ми се стори много странно, че е приложено към коментар за кулинарна рубрика. Не зная, а пък и няма как да разберем, след като нещо е заличено, какво е написал за гълъба коментаторът. Едва ли е било обида на "расова, сексуална, етническа или верска основа" спрямо въпросния гълъб. Ако трябва да се заличава нещо, по мое скромно мнение, трябва да се заличават подобни "готварски" рецепти на подобни "готвачи".

  36. 36 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2399 Неутрално

    До коментар [#35] от "mbt34598035":

    Коментарите не бяха по темата и засягаха участник у форума. Затова са трити, моите също. А сега пак не по темата:
    Два гълъба си чукнали среща и единия закъснял два часа.
    - Защо закъсня?
    - Времето беше хубаво и реших да се поразходя пеша.

  37. 37 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1166 Неутрално

    До коментар [#12] от "venci4":++ Рубриката е връх! Само тук могат да се четат такива свежарски коментари....Без майтап обаче, на мен стари софиянци са ми казвали, че са си ловяли гълъби и са ги приготвяли за храна. Отделно, в детството ми момчетата ги печаха на шиш, плюс разни други птици от Борисовата градина.
    —цитат от коментар 24 на voodoo_child


    Навремето едни нашенци изловиха лебедите в Сейнт Джеймсис парк !
    И това е без майтап !

  38. 38 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9180 Неутрално

    А гълъбът може ли да се замени с фазан например.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK