Кой е Станислав Котев

Кой е Станислав Котев

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


"Кухнята има нужда от здрав разум..."


Понастоящем Станислав Котев е главен готвач и технолог на ресторанти "Виктория" – една от най- големите ресторантски вериги в България. След като през 1997 завършва Техникум по обществено хранене в София, животът му неразривно се свързва с кулинарията. Майка му Иванка Котева и брат му Георги Котев и преди това са го стимулирали да се развива в професията – и двамата с дълги години опит в кухните на елитни хотели и ресторанти в България.




Баба му казвала: "Шума, вълна, торба да е пълна", което според него дълги години важи за храненето на българите, но Станиславе убеден, че мисията му е да помага храната тук да става все по-добре приготвена и от все по-качествени продукти.


В кариерата си е имал няколко важни ментори, които са му помогнали да стигне там, където е в момента. Стажовете в различни ресторанти и хотели в Европа и по света са му помогнали да изгради здрава основа като професионалист – да се научи да разпознава и да оценява отличната храна и да ръководи хора.


Като млад готвач се е стремял да използва възможно най-много и най-сложни техники и да влага възможно най-много съставки в рецептите си. Днес фокусът в храната му са малкото, но качествени продукти и вярва, че вълшебството в кухнята се постига, когато дадеш възможност на продуктите сами да въздействат на възприятията.


Успешният готвач според Станислав е преди всичко вдъхновяващ лидер – емоционален в похвалите и трезв в критиката. Професионалните кухни са пълни със стрес и имат нужда от здрав разум и интелигентни решения. Самият той поддържа мотивацията си с мисълта, че ,,всеки ден е нов ден‘‘ и ако нещата не са се получили добре, утре можем да започнем отначало.


Движеща за него е синергията междухората в екипа – креативни, мислещи, подкрепящи се, настроени да решават проблемите в крачка и най- вече обичащи това, което правят.


Първата рецепта от Станислав Котев за "Маринован пъпеш с пистачо сладолед и прах от горски ягоди" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5167 Неутрално

    Изпълнени сме с надежди!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  2. 2 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3639 Неутрално

    Всеки труд е достоен за уважение, но напоследък голяма готвачомания се е развихрила.

    Еретик
  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11426 Неутрално

    Здрав разум е необходим навсякъде, не само в кухнята :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK