Маринован пъпеш с пистачо сладолед

Маринован пъпеш с пистачо сладолед

© Илиан Илиев



"Маринован пъпеш с пистачо сладолед и прах от горски ягоди" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Котев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Котев - тук, а за проекта - в края на текста.


Във вряща вода сложете меда и джинджифила и след като охладите сместа, мариновайте пъпеша за 4-6 часа.


Измийте и подсушете горските ягоди, и ги оставете в дехидрататор (или фурна с вентилатор) на 40˚C за 36 часа. Изсушените ягоди блендирайте, докато станат на прах.




За да приготвите сладоледа, загрейте мляко, без да кипва. Разбийте яйце с пудра захар в отделен съд и постепенно добавете млякото при непрекъснато разбъркване. Излейте обратно в тенджерата от млякото и загрейте на слаб огън до сгъстяване, при непрекъснато бъркане. Сместа не бива да кипва. Разбийте сметана и я добавете към охладената смес с яйцата, заедно с пастата от пистачо. Разбъркайте всичко добре и поставете във фризера за 6-8 часа.


Декорирайте десерта със зрънца нар и цвят от виолетки.


Необходими продукти за 4 порции


480 г пъпеш
160 г сладолед от пистачо
(шамфъстък)
40 г акациев мед
40 г джинджифил


За пистачо сладолед
100 мл мляко
1 яйце
12 г пудра захар
50 мл сметана
30 г пистачо паста


За прах от горски ягоди
280 г горски ягоди


За декорация
60 г нар
15 г цвят от виолетки


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3982 Неутрално

    Браво!

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  2. 2 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    Пистачото си е чист шам фъстък. Е, сега не звучи толкова елитарно.

    The best way to predict the future is to invent it.
  3. 3 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 8 Разстроено

    Хлеба е малко,хлеба не стига,и нема копейки за сладолед!
    Не бойте се,деца!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  4. 4 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Пистачото си е чист шам фъстък. Е, сега не звучи толкова елитарно.
    —цитат от коментар 2 на EU defender


    Пистачо си звучи баш елитарно за българианците,Дефи!
    Между другото най-качественото пистачо е иранското,но не го яж заради ембаргото!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  5. 5 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    До коментар [#4] от "Платон Фъшкиев":

    Аз наблягам на турското - от кървавия диктатор Ердоган.

    The best way to predict the future is to invent it.
  6. 6 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1574 Неутрално

    На това и подобията му старите българи му викаха "ИЗГЪЗИЦИ"!!!!

  7. 7 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 1631 Весело

    Какво значи пистачо
    Настроението ми се върти от тъжно до гневно. Не можеш да очакваш един готвач да знае български език, но нали си ти затова писател бе !!! Настроение - шти откъсна главата

  8. 8 Профил на Сд
    Сд
    Рейтинг: 629 Неутрално

    Просто казано-Каун със сладолед.

  9. 9 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 1631 Весело

    До коментар [#4] от "Платон Фъшкиев":

    На персийски се казва песте.
    Бе фарси песте гофте мише.

  10. 10 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    До коментар [#4] от "Платон Фъшкиев":

    Русначе, ми те пиндосите били най-големите производители на пистачо, бре.

    Pistachio is produced in many countries including Iran, US, Turkey, Syria, China, Greece, Italy, and Afghanistan. However, the top global producers are US and Iran which accounted for 47% and 38% of the global production respectively in 2017/2018
    https://www.worldatlas.com › articles › top-pistachio-consuming-countries

    The best way to predict the future is to invent it.
  11. 11 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 557 Неутрално

    Ебаси, пресуших ягодките. За малко се заплеснах и останаха 36 часа и пет минути във фурната. Сега пак наново, а моичкият ще чака още два дена за мусака.

  12. 12 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 530 Неутрално
  13. 13 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    ''Забранено влизането в едната посока ''
    Добра рецепта според мен , браво !

  14. 14 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 791 Неутрално

    Pistachio е по известно по света. А чамфастък или както там му казвате си е за Азия..

  15. 15 Профил на unp44546507
    unp44546507
    Рейтинг: 266 Неутрално

    Много яка рубрика, Направо си е за прай тайма на вестника.

  16. 16 Профил на Milva
    Milva
    Рейтинг: 598 Неутрално

    На мен оформлението ми харесва. Даде ми идея за десерт за гости. Хубава чиния, топка сладолед в средата, оградена с друг сладолед или бисквитки. Малко филирани бадеми или семки от нар за гъзария.

    Колко са ми слаби ангелите и колко ми е трудно да откажа хубав сладолед с шамфастък в горещ летен ден!

    I don't want to believe. I want to know.
  17. 17 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 302 Гневно

    Всеки, който сложи мед във ВРЯЩА вода не разбира АБСОЛЮТНО НИЩО !!!

  18. 18 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1728 Неутрално

    36 ч. на 40 градуса фурна .. тва колко ток е?

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5327 Неутрално

    Не обичам сладолед с шамфъстък

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на Фуджисава
    Фуджисава
    Рейтинг: 282 Неутрално

    А така приготвен сладоледът, може ли да предотврати евентуална салмонела от яйцата?

  21. 21 Профил на nigel
    nigel
    Рейтинг: 791 Весело

    Pistachio е по известно по света. А чамфастък или както там му казвате си е за Азия..
    —цитат от коментар 14 на LiberalToTheBones


    Пази Боже сляпо да прогледа !

  22. 22 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 924 Неутрално

    "Във вряща вода сложете меда и......"
    Аз бях до тук.
    Да вариш мед е все едно да го унищожиш поне това знам/без да съм мастър/
    Това поставя под съмнение целесъобразността на всичко останало.

    Аз ще си направя тиква с мляко, поръсена с мед и орехи.

  23. 23 Профил на Котаран Котков Котаков
    Котаран Котков Котаков
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Много добра рецепа! Баба ми все такъв десерт правеше.

    Тролингер 42-ра категория
  24. 24 Профил на xxl17532244
    xxl17532244
    Рейтинг: 243 Неутрално

    На италиански е пистакио. Пистачо идва сигурно от трънски диалект.

    пример>

    Нане: "Заклах прасето и го намешах с ракия и пистачо"

    Няма лошо да правиш трънска фюжън кухня. А, дано има повече такива!

  25. 25 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 257 Весело

    Скъпи "Съфорумци" /както би могло да се каже ::))/, би ли могъл някой да пресметне и да каже, кога ще се сложи край на тази наша читателска мъка, наречена "Съвременна българска кухня"?! Или по принцип сме обречени да я четем години наред?! Пък и да си тренираме чувството за хумор::))?!

  26. 26 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 281 Неутрално

    До коментар [#25] от "mbt34598035":

    А някой кара ли те да влизаш точно в този сайт, да четеш точно тази рубрика и дори да пишеш коментари под нея?

  27. 27 Профил на nevermindme
    nevermindme
    Рейтинг: 264 Неутрално
  28. 28 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 257 Неутрално

    До коментар [#25] от "mbt34598035":А някой кара ли те да влизаш точно в този сайт, да четеш точно тази рубрика и дори да пишеш коментари под нея?
    —цитат от коментар 26 на Stan Todorov


    Да, Вие имате право! Благодаря Ви за забележката! Пожелавам Ви приятен ден!

  29. 29 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 467 Неутрално

    Измийте и подсушете горските ягоди, и ги оставете в дехидрататор (или фурна с вентилатор) на 40˚C за 36 ча
    —цитат от коментар 0 на Дневник


    КО?!?!??

    36 часа
    —цитат от коментар 0 на Дневник


    Отивам да правя гълъба. Тая рецепта с Пистакчшиото ще е за някой друг път.

    Върнете дъгата на децата, педераси!
  30. 30 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 467 Неутрално

    Скъпи "Съфорумци" /quote]

    Мараба, аркадаш.

    [quote#25:"mbt34598035"] би ли могъл някой да пресметне и да каже, кога ще се сложи край на тази наша читателска мъка, наречена "Съвременна българска кухня"?!
    —цитат от коментар 25 на mbt34598035


    Докато от Метро плащат кинти за рубриката.

    Върнете дъгата на децата, педераси!
  31. 31 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3418 Неутрално

    Като ме ядоше жената идвам във форума на "Дневник" под некоя статия от темата Съвременна българска кухня.
    Тука мога да се навикам, и наругая колкото си ща.....
    А и на никой не прави впечатление, щото туканка де що се е появил некой все е недоволен и плюе на поразия.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  32. 32 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 281 Неутрално

    До коментар [#25] от "mbt34598035":

    Иначе по конкретно да ви отговоря - рубриката представя книга с 20 български готвачи. Всяка седмица излизат по 4 рецепти от четвъртък до неделя на един готвач. Така че рубриката би трябвало да продължи общо 20 седмици, по една седмица на готвач.

  33. 33 Профил на bvc13488311
    bvc13488311
    Рейтинг: 8 Неутрално

    нещо не ми прилича това на българска кухня, ама може да не съм в крак с времето. Продължавам като някакъв идиот да ям тюрлю-гювеч с патладжани и бамя вместо капоната с меланцани и пиньоли.

  34. 34 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 1021 Весело

    Не обичам сладолед с шамфъстък
    —цитат от коментар 19 на penetrating


    Рецептата не вменява някакви задължения... 😂😂😂😂😂

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  35. 35 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 1021 Весело

    Много добра рецепа! Баба ми все такъв десерт правеше.
    —цитат от коментар 23 на rhsquared


    Те всички баби я правеха. Коя баба нямаше "пистачо" в одаята- така- за всекидневна употреба...

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  36. 36 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 1021 Весело

    ...оставете в дехидрататор (или фурна с вентилатор) на 40˚C за 36 часа
    —цитат от коментар 0 на Рецептата


    Ей- кандърдисахте ме, бе!

    Тъкмо щях да почвам, и реших да жулна една вряла шкембе- чорба. Ма ще е модерна- с много Allium sativum.

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  37. 37 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1174 Неутрално

    До коментар [#22] от "bora bora":

    А аз да добавя - ужасът с горските ягодки! Как ще изсушаваш и смилаш на прах ГОРСКИ ягодки?! Отврат!

  38. 38 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 322 Неутрално

    Г-н Котев е сътворил нещо като котешко око в чинията. Такава кичозна "конструкция" на ястие отдавна не бях виждала. Подозирам същото и за вкусовия резултат.

  39. 39 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1640 Неутрално

    На италиански е пистакио. Пистачо идва сигурно от трънски диалект.
    —цитат от коментар 24 на xxl17532244

    Стой си на трънския диалект, щото италиански очевидно не знаеш. Pistaccio се чете "пистачо".

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  40. 40 Профил на xxl17532244
    xxl17532244
    Рейтинг: 243 Неутрално

    До коментар [#39] от "Хриси":

    Нямам проблем с трънския и нямам проблем да не знам. Думата обаче е pistacchio

  41. 41 Профил на nigel
    nigel
    Рейтинг: 791 Весело

    нещо не ми прилича това на българска кухня, ама може да не съм в крак с времето. Продължавам като някакъв идиот да ям тюрлю-гювеч с патладжани и бамя вместо капоната с меланцани и пиньоли.
    —цитат от коментар 33 на bvc13488311


    Ганьовец някакъв ! :-)
    (Не се връзвай, само ти завиждам !)

  42. 42 Профил на banditite
    banditite
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#25] от "mbt34598035":

    До преди Нова година. Споко! След това си оставят тривиалните новини!!!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK