Блек Ангъс телешки тартар с хайвер от белуга

Блек Ангъс телешки тартар с хайвер от белуга

© Илиан Илиев



"Блек Ангъс телешки тартар с хайвер от белуга" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Котев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Котев - тук, а за проекта - в края на текста.


Отстранете жилите от месото и внимателно го накълцайте на с остър нож. Прибавете ситно нарязаните червен лук, каперси и филенца от аншоа. Овкусете с табаско и прясно смлян пипер.


Пригответе конфитирани жълтъци с есенни трюфели. За тази цел сложете жълтъците в подходящи съдчета и ги залейте със зехтина така, че да ги покрие целите. Добавете прясно настърган есенен трюфел и поставете съдчетата в sous-vide уред за 60 минути на 65˚C.




Поставете готовия тартар в чиния за сервиране, покрийте го внимателно с хайвера от белуга и най-отгоре поставете конфитирания жълтък с трюфел. Гарнирайте тартара със синапени кълнове и мус от заквасена сметана и майонеза с лимон.


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1928 Неутрално

    Кой ги яде тези помии ?

  2. 2 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3301 Неутрално

    Едно време белугата беше китообразно. Кога започна да хвърля хайвер?

    Еретик
  3. 3 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1765 Весело

    Браво, втора статия в която няма списък с необходимите продукти!
    Не, че някой се е забързал да готви тия джендърски "ястия".

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  4. 4 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1892 Любопитно

    Кой ги яде тези помии ?
    —цитат от коментар 1 на zxp53317185


    Тва не е ястие за обикновени електорални единици!
    То е само за ценители и за демократичният елит на България!За матряла зрелища и кренвирши на стадиона!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  5. 5 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1979 Неутрално

    Тоя Ангъс ми прилича на един кулинарен ...с

  6. 6 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1931 Неутрално

    Тая разядка излиза 100 кинта порцията. Лошо няма

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  7. 7 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1387 Любопитно

    Понеже съм много прост, когато ям телешко искам то да има вкус на телешко, когато ям риба, искам да има вкус на риба, а когато си мажа хайвер на филийката - да има вкус на хайвер с черен хляб.
    Опитвал съм подобни "гурме" произведения (беше някаква смесица от различни видове тивеч - фазан, диво прасе и не нам още какво) - много скъпо и с някакъв неопределен вкус.
    Кому е нужно такова нещо?

    Знанието е сила, информацията - власт
  8. 8 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

    И на един вид есетра й казват така.

    До коментар [#7] от "pag": Кому е нужно такова нещо?

    Ами, като се замисля - всички тези уклони, монтирани и маскирани като "гурме", са следствие от шестващите идеологии на "модерността". И чудно се вписват в линията да се затрие и забрави всичко традиционно, местно, в случая - носещо чистата енергия на храната, готвена по естесвен начин от хилядолетия.
    И всички тези клети "шефове" се явяват неволни проводници на една "уж" култура.
    Няма да крия, че преди години и мен ме поподведоха...


  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    Ето това ми хареса :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1367 Неутрално

    До коментар [#9] от "penetrating":
    "Ето това ми хареса :)"
    Очаквано..........като нямаш вкус!

    До коментар [#8] от "voodoo_child":

    +++++++++++
    "И всички тези клети "шефове" се явяват неволни проводници на една "уж" култура. "
    Наистина и щеше да е смешно, ако не е толкоз тъжно.):

  11. 11 Профил на dr.web
    dr.web
    Рейтинг: 529 Неутрално

    ...На белугата ...телешкиЮ хайвер ... А "защо българските производители на храни слагат заместители, или т.нар. "ментета" в тях, вместо съответните истински хранителни продукти" - за това никой даже и не пита (или "не се сеща", или пък "не иска да попита" защото знае предварително какъв отговор ще получи) и ... затова си нагъва белуга с телешки хавер та "чак ушите му плющат". (Забележка под линия: ментетата когато са в хранителните стоки, обикновено са за сметка на човешкото здраве; а иначе "ментета" дал Господ- колкоти си искаш; друг може и да каже - "защото сме станали твърде много, затова - от два милиарда, та гоним чак 10 милиарда население на планетата" - затова "идват на помощ и ... ментетата", политика баджанак... и т.н.)

  12. 12 Профил на gorodetski
    gorodetski
    Рейтинг: 555 Неутрално

    Хайвер от белуга?! Вие нормални ли сте?

  13. 13 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#10] от "bora bora":

    Нямам Вашия вкус, но "на вкус и цвят приятели няма" :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  14. 14 Профил на blue_apollo
    blue_apollo
    Рейтинг: 386 Неутрално

    До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

    Да, така е. Белугата е бозайник. Така поне е на българския език: https://bg.wikipedia.org/wiki/Белуга
    В случая явно се има предвид употребата на руската дума за рибата белуга, която на български се нарича моруна. Вид есетрова риба, която едно време можеше да се улови в река Дунав.
    За съжаление в езика ни ненужно се използват чужди думи, дори когато имаме собствени такива за същото понятие.

  15. 15 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 807 Неутрално

    На руски, белуга е както кит, така и едър вид есетра. Има хайвер - много скъп. Говеждият тартар е достъпна вкуснотия, лесна за приготвяне, ако знаеш как. Да се нафарфори с черен хайвер и конфитиран жълтък с трюфел, е бугарска представа за лукс и префърцуненост. За тартар - Парижките бистра са отличен избор, иначе натурален френски шеф - Chef Eric Arrouzé. Силно го препоръчвам в тубата, за любители готвачи!

    roo
  16. 16 Профил на Чинчила
    Чинчила
    Рейтинг: 227 Неутрално

    Това е стара българска рецепта от северозападния край....ама за по-българско ястие от това не мога да се сетя

  17. 17 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 58 Весело

    хайвер от белуга, яйца от крава, пуешко мляко и филе от домати

    с тези продукти нека е следващата авторска рецепта

  18. 18 Профил на nibelungs
    nibelungs
    Рейтинг: 307 Неутрално

    Ох, на баба, Бог да я прости, любимото ядене

  19. 19 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 663 Неутрално

    С нетърпение чакам рецептите за кебапчета от чучулига и паниран език от колибри

    BohrMottelson
  20. 20 Профил на hup58605929
    hup58605929
    Рейтинг: 35 Неутрално

    Жалко, че на снимката хайверът далеч не е от белуга (едра моруна), а е или пъструга, или чига. Иначе количеството хайвер в чинията би струвало колкото малко говедо Блек Ангъс...
    Сърф енд търф, по модерно му...сиреч море и суша.. Смел избор на смесица от два изключително силни вкуса...особено с табаското в тартара. Инак зная, че добрият тартар се приготвя с лук шалот, не с кромид или червен

  21. 21 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3095 Весело

    Виц.

    - Докторе боли ме стомаха!
    - Какво ядохте?
    - Ципура на скара и бяло френско вино.
    - Тук не сме във Фейсбук,казвай какво яде?!
    - Юфка.

  22. 22 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3301 Весело

    Благодаря за разясненията, но това е български сайт и е нормално да е на български език. Знам, че на руски живот е корем, но не бих си поръчал живот чорба.

    До коментар [#8] от "voodoo_child":
    До коментар [#14] от "blue_apollo":

    Еретик
  23. 23 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1201 Неутрално

    Доста налудничава ми се струва комбинацията на говеждо с черен хайвер.

  24. 24 Профил на bvc13488311
    bvc13488311
    Рейтинг: 24 Неутрално

    черен хайвер имам бол в хладилнка, ама черна чиния нямам в долапа. Какво да правя, може ли в бяла порцеланена, за троянска керемика не питам.

  25. 25 Профил на bvc13488311
    bvc13488311
    Рейтинг: 24 Неутрално

    До коментар [#7] от "pag":

    а не сте прав - руснаците казват "хлябът може и да е бял, но хайверът трябва да е черен"

  26. 26 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2945 Неутрално

    До коментар [#8] от "voodoo_child":

    "чистата енергия " :) хахаха
    какво са готвели толкова преди "хиляди години"

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  27. 27 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3095 Весело

    - Как яденето от зеленчуци може стане по-вкусно и ароматно?
    - Като прибавиш месо!

  28. 28 Профил на Дразнител
    Дразнител
    Рейтинг: 750 Неутрално

    Абе тоя шеф наясно ли е какво приготвя и как го приготвя или просто е хванал да преведе нечия измислица? Не ми е ясно защо трябва да пише "sous-vide уред" вместо вакуумен уред за готвене, или по-популярното напоследък "нискотемпературна фурна". Да не говорим, че за подобно "нискотемпературно" готвене на яйце има и по-хитри начини. И изобщо подобна рецепта изисква далеч повече разяснения, за да може да бъде повторена от "простосмъртен". Не че изгарям от желание да разваля добрия вкус на говежди тартар като добавя аншоа в него, но яйце с трюфели или с манатарки на ниска температура е не лошо предястие. Яйцето добре си пасва с накълцан див лук.

    Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
  29. 29 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 1873 Неутрално

    Приятели, тук грешите. Доста от рецептите в тази рубрика са малко снобски и почти неприложими в домашна кухня, но този тартар е направен доста класически. В класическия тартар има малко аншоа за вкус, както и Табаско. Аншоа по принцип се използва главно като подправка. Използва се също в класическата Сизър салата.
    Яйцето върху тартара е задължително. Тук в тази рецепта е малко подсилено с аромат на трюфели и е стабилизирано су вид ... не виждам нищо лошо и в това.
    Хайвера никак не е много и мисля че точно със суровото телешко ще си върви, въпреки че не съм опитвал тази комбинация.
    Подозирам че ще бъде доста вкусно.
    Има и друга вариация на тази рецепта - заменете телешкото с сьомга. Тогава хайвера може би още повече ще допълва вкуса. Разбира се ако използвате сьомга не ви е необходимо да слагате аншоа.

    Шит! Прияде ми се тартар сега. Аз го обичам и с няколко капки соев сос.

    California Über Alles
  30. 30 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#2] от "Костадин Иванов":
    До коментар [#8] от "voodoo_child":

    На български е моруна. Оттам е хайверът :)
    Иначе на български белуга е вид кит.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  31. 31 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4705 Неутрално

    Чинията, както в повечето случаи, е страхотна. Стилна презентация.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  32. 32 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 681 Неутрално

    Като оставим настрана неяснотата на продуктите, мисля, че малко се прекалява с луксозните съставки и в частност че едновременно хайвер, аншоа и трюфел към телешко е е удачно защото вкусовете ще се смесят.

  33. 33 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1093 Весело

    Като оставим настрана неяснотата на продуктите, мисля, че малко се прекалява с луксозните съставки и в частност че едновременно хайвер, аншоа и трюфел към телешко е е удачно защото вкусовете ще се смесят.
    —цитат от коментар 32 на victortrt


    Прекалява се защото рецептата е Хеви Метъл !
    Кръстена е на Ангъс Янг от Ей Си Ди СИ !!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK