Крем супа от млечен грах с кокосово мляко

Крем супа от млечен грах с кокосово мляко

© Илиан Илиев



"Крем супа от млечен грах с кокосово мляко и сьомга с цитруси и фенел" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Котев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Станислав Котев - тук, а за проекта - в края на текста.


Във фурната запечете лука и чесъна заедно с обвивката за 120 минути на 140˚C, след което отстранете люспите.
Сложете в тенджера кокосовото мляко, зеленчуковия бульон, лимоновата трева и изпечените лук и чесън, подправете със сол и бял пипер. Оставете сместа да ври около 10 минути, след това добавете граха и кипнете за 3-5 минути. Пасирайте супата и минете през фина цедка.


Мариновайте сьомгата в оризовия оцет, захарта, корите и сока от лимона, фенел и слайсове от зелена ябълка. След като се уверите, че сьомгата е добре овкусена, я оставете в хладилника, в добре затворен плик, за минимум 8 часа.




Разрежете всяка мида на две равни части и ги запечете на силно загрят тиган до златисто. Вкусът на прясна мида Сен Жак е неповторим и не е необходимо да овкусявате допълнително. Сервирайте супата в дълбока чиния с жълтък от пъдпъдъче яйце и гарнирайте с маринованата сьомга и мидите. Може да се сервира и студена, но жълтъкът в този случай не трябва да бъде суров.


Необходими продукти за 4 порции


400 г млечен грах
15 г чесън
30 г шалот
400 мл кокосово мляко
150 мл зеленчуков бульон
30 г лимонова трева
10 г сол
3 г бял пипер
150 г филе от сьомга
50 мл оризов оцет
30 г фенел
½ лимон
15 г кафява захар
30 г зелена ябълка
2 миди Сен Жак
4 жълтъци от пъдпъдък


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 1952 Неутрално

    Абе кокосово, нищо не правите вие. На нас всеки ден ни сервират по магазините продукти с палмово масло и то не само имитиращите млечни, ами и всякакви други. Сервират ни вегански колбаси от соя, сервират ни пълна палитра от Е-та. Сигурно има и такива, които ги няма отще прибавени в списъка. Не можете на малкия пръст да им стъпите госпожо готвач Станислав.

    мурзилка
  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  3. 3 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 483 Весело
  4. 4 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2878 Весело

    До коментар [#2] от "Враг Номер Едно":

    Айде още един пореден трол, чието IQ е под нулата, абсолютната.

    Стандартната крем супа е за предпочитане, това изглежда като паста.

  5. 5 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 483 Весело

    Мочето твърди, че жътъкът на снимката е от пъдпъдък😅😅😅😅

  6. 6 Профил на Враг Номер Едно
    Враг Номер Едно
    Рейтинг: 162 Неутрално

    До коментар [#2] от "Враг Номер Едно":Айде още един пореден трол, чието IQ е под нулата, абсолютната.Стандартната крем супа е за предпочитане, това изглежда като паста.
    —цитат от коментар 4 на Deaddark


    И баба ти не знай да го готви, нъл тъй?

  7. 7 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2878 Весело

    До коментар [#5] от "Head of Medusa":

    Да, от пъдпъдък е - просто снимката е увеличена на 400%. Всеки знае че изисканите порции са с размер на една хапка, която се реже на две и половината се изяжда, другото се оставя.

  8. 8 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3820 Весело

    Мариновайте сьомгата в оризовия оцет, захарта, корите и сока от лимона, фенел и слайсове от зелена ябълка. След като се уверите, че сьомгата е добре овкусена, я оставете в хладилника, в добре затворен плик, за минимум 8 часа."

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1785 Неутрално

    Съвреенна българска кухня с кокосово мляко, лимонова трева и сьомга? България на 5 океана!

  10. 10 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1601 Любопитно

    Страхотна супа!
    Горещо препоръчвам да се раздава на протестъри пред парламента,в студените зимни дни!

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  11. 11 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1540 Весело

    Мочето твърди, че жътъкът на снимката е от пъдпъдък😅😅😅😅
    —цитат от коментар 5 на Head of Medusa


    Рецептата е умишлено опростена, ето и пълните изисквания към пъдпъдъчите жълтъци:
    Яйцата са от почти изчезнал торбест пъдпъдък от североизточния край на остров Тасмания. Снася яйцата малки като обикновените пъдпъдъци, после ги туря в торбата и ги носи докато пораснат клкото кокошите. Яйцата се събират по новолуние, когато Венера е в склонение с Юпитер и се вижда Халеевата комета от двама души - събирач и пъдпъдъчи психолог, който се грижи да не се депресира пъдпъдъкът от бъркането в торбата му. За фон - задължителн предкласика, да кажем Бокерини или нещо друго леко, игриво и отимистично. Пренасят се в кошнички с индивидуални гнезда, тапицирани с пух от подмишница на бяла мечка и задължително в осемместен реактивен "Гълфстрийм", защото в него вибрациите в скута на стюардесата доказано не увреждат фината им консистенция. Предават се лично на Шеф Котев, и нататък той си знае работата.

    останалите продукти също не се добиват просто ей така, но за тях - друг път.....

    Знанието е сила, информацията - власт
  12. 12 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1540 Весело

    Страхотна супа!Горещо препоръчвам да се раздава на протестъри пред парламента,в студените зимни дни!
    —цитат от коментар 10 на Платон Фъшкиев


    Стига бе, ще разориш спонсора.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  13. 13 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    Мисля тия дни да си взема отпуск, ще пазарувам продуктите и ще готвя супата, тартара и пъпеша на академик Котев.
    🐱🐒

  14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3658 Неутрално

    Неповторима и автентично българска -- кокосовото мляко е от палмите на Ветко.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  15. 15 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 151 Неутрално

    Моля някой да ми поясни каква е разликата между слайсове и резени ябълка.

  16. 16 Профил на Враг Номер Едно
    Враг Номер Едно
    Рейтинг: 162 Неутрално

    Страхотна супа!Горещо препоръчвам да се раздава на протестъри пред парламента,в студените зимни дни!
    —цитат от коментар 10 на Платон Фъшкиев


    Стига бе, ще разориш спонсора.......
    —цитат от коментар 12 на pag


    Едно време, на протестите срещу Жан Виденов също раздаваха чай и сандвичи в Софийския университет. Е, след обилната и дългогодишна промивка на мозъците, вероятно вече смятате, че тез протести са били нещо лошо.

  17. 17 Профил на САЩ се управлява от Риад
    САЩ се управлява от Риад
    Рейтинг: 1405 Весело

    отивам за леп,от тая манджа ми потекоха лигите:))

  18. 18 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    До коментар [#11] от "pag":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    :)))))))))))))))))))))

  19. 19 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    До коментар [#4] от "Deaddark":

    Просто игнорирай троловете. Те от това се хранят - някой да им обръща внимание. С това доникъде няма да стигнеш, само ще се окаляш в техните локви.

  20. 20 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1540 Весело

    [quote#16:"Враг Номер Едно"][/quote]

    "Едно време, на протестите срещу Жан Виденов", драги ми СтюпидАмерикан/КретенКилър и прочие, ти лично си получавал чай и сандвич от майка си преди да те заведе на детска градина.

    Знанието е сила, информацията - власт
  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Неутрално

    Не мога да свикна с аромата на кокосовото мляко. Само в тайванската и виетнамската кухня го приемам.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 760 Весело

    До коментар [#7] от "Deaddark":

    Това се отнася за неомъжена госпожица в ресторант с кавалер. А порцията се състои от едно зрънце ориз. Накрая се казва 'Благодаря, преядох!"

  23. 23 Профил на z_axis
    z_axis
    Рейтинг: 1432 Неутрално

    Изключително отвратително изглежда на снимката, все едно е отровна супа за тъщата. А набавянето на продуктите и сложността на тези "съвременни български рецепти" ги обезсмислят тотално.
    Моля, някой от форума, ако е направил ПОНЕ веднъж нещо от тази рубрика да напише отзивите и ще му дадем заслужената титла "Съвременен български балък".

  24. 24 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2085 Весело

    Два часа печене на лук, осем часа чакане за сьомгата и три минути консумация. Докато приготвяте това бижу, запалете скарата , да не умрете от глад, междувременно..

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  25. 25 Профил на Враг Номер Едно
    Враг Номер Едно
    Рейтинг: 162 Неутрално

    [quote#16:"Враг Номер Едно"]
    —цитат от коментар 20 на pag
    "Едно време, на протестите срещу Жан Виденов", драги ми СтюпидАмерикан/КретенКилър и прочие, ти лично си получавал чай и сандвич от майка си преди да те заведе на детска градина.[/quote]

    Както винаги, "умниците" тъдява знаете за мен много повече, отколкото аз самия. Ма то кво да кажеш - или трябва да отчетеш, че в това да се дава храна на протестиращи няма нищо лошо, или пък да обявиш протестиращите срещу Жан за "соросоиди". Като втория вариант със сигурност е това, което ти е на сърчице, ма нали уж се поддържа някакво мнимо амплоа на анти-комунисти...

  26. 26 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1173 Неутрално

    Още една хубава рецепта , според мен ! Браво !
    Само не знам защо автора не лърнне малко Бългериън , та да го ферщеем и ние по-неуките !
    Слайсовете на нашенски ги наричаме резенчета !

  27. 27 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1173 Неутрално

    Изключително отвратително изглежда на снимката, все едно е отровна супа за тъщата. А набавянето на продуктите и сложността на тези "съвременни български рецепти" ги обезсмислят тотално.Моля, някой от форума, ако е направил ПОНЕ веднъж нещо от тази рубрика да напише отзивите и ще му дадем заслужената титла "Съвременен български балък".
    —цитат от коментар 23 на z_axis


    Аз съм един от балъците !
    По-скоро полубалък , защото направих само част от една рецепта .
    А именно ''майонеза с гроздово олио'' .





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK