Кой е Алекс Иванчев

Кой е Алекс Иванчев

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Роден на 17 август 1990 г. в Русе – Алекс още от малък започва да работи по ресторанти. Дали е, защото така изкарва прехраната си, или е ценител и обича храната, е спорно. Но факт е, че с каквото и друго да се е захващал, това е нещото, което е успяло да отключи всичките му сетива и да го задържи.


След като завършва Професионалната гимназия по туризъм в Русе, за кратко работи като готвач на кораб. Връщайки се у дома, се записва да учи в HRC Academy. Всяка година академията изпраща двама от най-силните си курсисти за една година в Катар - в ресторанта на Жан Жорж. Единият от тях се оказва Алекс Иванчев, който печели сребърен медал за първата си фигура, изваяна от шоколад. Много бързо става "дясна ръка" на сладкаря в Катар и така започва всичко.




На 21 години печели титлата "Сладкар на България". Следва година в ресторант с три звезди "Мишлен" в Америка – The restaurant at Мeadowood в Калифорния, после – Wynn Towers, Лас Вегас, и Grand Hotel Marriott, Алабама. В Алабама се учи как да работи с огромни количества, но да не се пренебрегват качеството и добрата организация. Трудът му не остава незабелязан и печели награда за "Десерт на годината", както и "Служител на годината" в Grand Hotel Marriott.


След тези успехи, освен с таланта си, се връща с огромна мотивация и на 23 години става главен сладкар на бутиков хотел в България. Защитава титлата си и отново печели "Сладкар на България", а с отбора завоюват бронзов медал. Следва отваряне на ресторант "Магус", главен сладкар в ресторант "Космос" и консултант на голяма верига заведения. Посланик е на "Isi България", както и на шоколадите VALRHONA. От 2013 година насам е жури във всички кулинарни състезания, провеждащи се в България, а през ноември 2016 година печели бронзов медал от Кулинарната олимпиада в Ерфурт, Германия.


Вдъхновение черпи от всичко, което обостря сетивата му. Често от нещо видяно и запечатало се в съзнанието му се раждат гениални идеи. Обича да работи с цветове, да създава различни форми и текстури, които след това рисува в чинията. За себе си казва: "Ако не бях станал сладкар, сигурно щях да съм интериорен дизайнер", затова и десерите му наподобяват красиви мебели, които обаче ухаят и се ядат.


Трудно е да се каже коя е любимата му съставка, защото постоянно открива нещо ново, с което да експериментира. Неотдавна това е била лавандулата, а в момента са листата от лайм, бъз, роза. Харесва флорални аромати и вкусове.


Първата рецепта от Алекс Иванчев за "Пържен крем от козе сирене" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1601 Любопитно

    Не го знам кой е, ама щом за него пише "Дневникъ" значи е велик българин!

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  2. 2 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1323 Неутрално

    Поредна статия величаеща култа към тъпкане. Професията сладкар пък трябва да я забранят официално, подобно на професията наркодилър. Има вече тонове литература по въпроса колко е вредна бялата отрова, наречена захар.

  3. 3 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1794 Весело

    На 21 години печели титлата "Сладкар на България".
    Кой е Алекс Иванчев?
    Не знаем кой е, но от представянето разбираме, че ще четем рецепти за
    СЛАДКИ курешки и други странно изглеждащи неща

  4. 4 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1794 Весело

    "В Алабама се учи как да работи с огромни количества, но да не се пренебрегват качеството и добрата организация."

    Алекс Я по-добре давай рецептите от Алабама.

  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    Браво - намерил е себе си, сладкар и интериорен дизайнер едновременно

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на Radosveta Koleva
    Radosveta Koleva
    Рейтинг: 2151 Неутрално

    За миг се почувствах човек - само от излъчването от снимката с поднесената рецепта. Финес и деликатно внимание, усещането …. Все пак и консумирането си струва. :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK