Пържен крем от козе сирене

Пържен крем от козе сирене

© Илиан Илиев



"Пържен крем от козе сирене" е пълното име на тази авторска рецепта на Алекс Иванчев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Алекс Иванчев - тук, а за проекта - в края на текста.


Млякото, половината от захарта и сиренето гответе до пълното му разтваряне. Втората половина от захарта смесете с жълтъците и нишестето. Темперирайте жълтъците с топлата млечна смес и гответе до получаването на гъст крем с консистеция на вряща лава. Замразете крема. След това овалвайте в брашно, последвано от яйце и панко, и пържете в слънчогледово олио и свинска мас (1:1) на 165°C до хрупкава и златиста консистенция.


Динята нарежете на полумесеци с дебелина около 1.5 см и почистете от кората, като оставите тънък слой от бялата част. От останалите съставки пригответе сироп и охладете. Вакуумирайте динята със сиропа на 64% и оставете да отпочива в хладилник за 2 часа. Прецедете от сиропа и подсушете с кърпа. Сушете на 65°C за 8-12 часа. Опушете динята с чипс от дъб с помощта на машина за опушване.




Необходими продукти за 24 порции


272 г прясно мляко
100 г козе сирене
80 г кристална бяла захар
130 г жълтък
30 г царевично нишесте
брашно
разбито яйце
панко галета
1:1 олио и мас за пържене


За пастърма от диня
2.5 кг диня без семки
300 г захар
1 кг фреш от диня
3 листа от кефир лайм
15 г маточина
15 г екстракт от ванилия
лимонова кора


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1469 Любопитно

    Прекрасна рецепта, но тя не може да бъде оценена по достойнство от примитиви като мен.Аз си я приготвям с куче сирене, внос от Виетнам.

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  2. 2 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1664 Любопитно

    Един влиза в ресторанта и пита защо няма таратор в менюто, а келнерът му отговаря- Има, но вече се казва "Свеж детокс коктейл с хидратираща краставица и натурален йогурт"!

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  3. 3 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1600 Неутрално

    Имам нЕкои въпроси - колко гъста е консистенцията на вряща лава?
    Какво означава да вакуумираме на 64%?
    Може ли да използваме нещо друго, вместо машина за опушване?

  4. 4 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1492 Неутрално

    Ох, успокоих се. Бях решил, че рубриката "Съвременна българска кухня" е спряна.

  5. 5 Профил на ramzes
    ramzes
    Рейтинг: 437 Весело

    Давам 5 лева на готвача ,за да дойде у дома ,да ми покаже как да си го приготвя в къщни условия

  6. 6 Профил на el cucuy
    el cucuy
    Рейтинг: 30 Неутрално

    272 грама прясно мляко?

  7. 7 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1455 Неутрално

    Пастърма от диня ...

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  8. 8 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 440 Весело

    Smoke and mirrors, Бате, е работата!
    Още един майстор на спорта☺!

  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10410 Неутрално

    Явно имат еднакви техники всички :)
    Това мисля, че ще ми хареса и за ядене,не само за гледане.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1656 Весело

    272 г прясно мляко
    100 г козе сирене
    80 г кристална бяла захар
    130 г жълтък
    30 г царевично нишесте брашно
    -------------------
    612 г. : 24 = 25,5 грама едната порция.
    Предположението е вярно, колкото курешка.
    ***
    А иначе всички статиите започват много интересно
    "Пържен крем от козе сирене"/или друга рецепта / Е ПЪЛНОТО ИМЕ НА ТАЗИ АВТОРСКА РЕЦЕПТА на Алекс Иванчев/или друг готвач/

  11. 11 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2208 Неутрално

    И най-важното -никакво ядене, само ахкане охкане и селфита. И да оставите пари на готвача да си купи хляб и кренвирши за вечеря.

  12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3393 Неутрално

    272 грама прясно мляко?
    —цитат от коментар 6 на iliandroid


    Може и 272000 милиграма... приблизително.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  13. 13 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    "2.5 кг диня без семки"
    и от цялото количество - пастърма? Запаси за зимата ли правим?

    Обаче, добре е че рубриката е тук, притесних се да не са я прекратили. Иначе остава да пренесем готините майтапи единствено във Фотогалерията, май.


  14. 14 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    Имам нЕкои въпроси - колко гъста е консистенцията на вряща лава? Какво означава да вакуумираме на 64%?Може ли да използваме нещо друго, вместо машина за опушване?
    —цитат от коментар 3 на Лео


    Може !
    Ауспух примерно !
    Опушете , но точно 55 минути след регенерация на ДПФ филтъра на колата !
    А, и колата трябва да е от Ловеч , все пак гворим за съвременна Българска кухня !





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK