Семифредо от биволско мляко и маточина

Семифредо от биволско мляко и маточина

© Илиан Илиев



"Семифредо от биволско мляко и маточина" е пълното име на тази авторска рецепта на Алекс Иванчев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Алекс Иванчев - тук, а за проекта - в края на текста.


Всички съставки за семифредо смесете по реда на списъка с продукти, напълнете в желаната форма и замразете. Сервирайте на -10°C. Смесете всички съставки за гела в ½ GN съд и печете на 155°С, докато кайсиите започнат леко да се запичат.


Направете пюре от кайсиите и сиропа от печенето, към което прибавете по 1 г агар-агар на всеки 100 г пюре. Докарайте сместа до завиране и гответе за 15 секунди, след което охладете. Блендирайте в термомикс машина на висока скорост за 4 минути.




За да приготвите крема, накиснете желатина в ледено студена вода. Загрейте пюрето и излейте върху неразтопения бял шоколад. Прибавете желатина и охладете до 35°C. Прибавете сметаната към шоколадовата смес и замразете крема в малки сферични форми. Разтопете белия шоколад, какаовото масло и плодовете на прах за декорация до 55°С, прецедете и използвайте за изпръскване на крема от кайсии и шоколад.


Необходими продукти за 24 порции


За семифредо
125 г разбита сметана
130 г лек швейцарски меренг
180 г биволско мляко
1 шушулка ванилия
5 г розова вода
15 г прясна маточина
10 г кисело мляко на прах


За гел от печени кайсии
600 г кайсии
45 г сироп от цвят на бъз
60 г мед
20 г сок от лайм
10 г лимонова трева
агар-агар


За крем от бял шоколад и кайсии
8 г желатин на листа
400 г пюре от кайсии
410 г бял шоколад
225 г полуразбита сметана


За декорация на крема
120 г бял шоколад
120 г какаово масло
10 г лиофилизирани малини на прах
10 г лиофилизирани кайсии на прах


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 429 Весело

    Да! Отново на ниво! Нямам търпение да опитам семифредото! Тъкмо се чудех къде да го слагам тоя агар-агар, дето държа в килера.

  2. 2 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 40 Любопитно

    Докат слагаш агар-агар, слушай Дюран -Дюран!
    Иначе рецептата е добра, а освен биволско млеко, мое се ползва и млеко от бик.Винаги требе да има алтернатива!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  3. 3 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2390 Любопитно

    Моля вещите съфорумци да разтълкуват произхода и значението на думата ”семифредо”
    Ако не се лъжа, ”семи” означава ”полу”, за ”фредо” (да не се бърка с ”феродо”) нямам идея.

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  4. 4 Профил на nehaen
    nehaen
    Рейтинг: 380 Весело

    До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":

    За тези които използват алтернативата "мляко от бик", трябва да знаят

    Бик се дои с уста!!!!!!

  5. 5 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 429 Неутрално

    До коментар [#3] от "DDR":

    "Freddo" от италиански "студ" като същ. или "студен" като прил., а то то латински "frigeo" - ставам студен и "frigus" - студ. Оттам и английското refrigerator.

  6. 6 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2390 Неутрално

    До коментар [#5] от "Ивайло Вълчев":

    Демек ”полустудено” ... ами така да си го напишат или да го кръстят нещо разбираемо.
    Това ме подсети за "Свеж детокс коктейл с хидратираща краставица и натурален йогурт"

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  7. 7 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3592 Весело

    До коментар [#6] от "DDR":натурален йогурт

    е заменен с "10 г кисело мляко на прах"

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  8. 8 Профил на unp44546507
    unp44546507
    Рейтинг: 222 Неутрално

    24 порции. Цяла сватба мога да вдигна с тази рецепта.

  9. 9 Профил на Turk
    Turk
    Рейтинг: 326 Весело

    До коментар [#8] от "unp44546507":

    Никаква сватба !
    Ям по 8 порции на ден и за три дена свършва...

    Turk
  10. 10 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 195 Неутрално

    Това, че в съвременната българска кухня е налично ястие семифредо, ще преглътнем. Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? Да я декомпримирам ли или да я деструктурирам, или пък да я сдъвча и плюна в сместа, за да ми се получи така снежно бяло семифредото? Моля за съвети.

  11. 11 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1059 Весело

    Тази рецепта ми идва прекалено хетеронормативна, фалоцентрична и изобщо ми навява греховни помисли с презентацията си.

  12. 12 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3088 Неутрално

    Напимни ми, че шеф Черпакът в казармата правеше едно ястие известно като "Слонска чекия". Мисля, че беше десерт. Някой набор сеща ли се за рецептата?

  13. 13 Профил на Мерудия
    Мерудия
    Рейтинг: 231 Неутрално

    Моля ви,Дневник, продължавайте! Това е най-забавната рубрика в медията ... по-хубаво от виц.

  14. 14 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 429 Весело
  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5272 Неутрално

    Гелосан десет :)
    Но изглежда добре и не се съмнявам, че и вкусът му ще е отличен

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 587 Неутрално

    На мен пък днешната нещо ми простее... Мляко, сметана, бъзе, маточина и кайсии... Селска история! Добре, че са лиофилизираните плодове да отсрамят семифредото. Какво означава лиофилизиран между впрочем - има ли нещо общо с филиз? :)

  17. 17 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 953 Весело

    До коментар [#10] от "voodoo_child":
    " Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? "
    Наистина, кЪде?
    Тайна майна, както казват в пловдивско.
    Според мен, този естествен продукт, трябва да бъде далеч от киселото мляко на прах, щ"от иначе дисонанса от вкусовете на тези съставки, няма да се усети и ще е.... такова де цялостния вид и вкус на тази изгъзица.

  18. 18 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1612 Весело

    Не може ли ''въображаемо кисело мляко'' , вместо такова на прах ????

  19. 19 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 535 Неутрално

    Не се прави така. Листенцата маточина се покриват индивидуално с пара от розова вода, оставят се да попият 18 минути, след това на 36 градуса 48 часа под ютия без пара. Резултатът се преработва на пудра и оставя навън през зимата, но на слънце, седмица-две, зависи от ретроградния Меркурий. Иска им се на някои семифредо на бърза ръка, но, дет се вика - срам за майстора.

  20. 20 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 323 Неутрално

    тва на снимката било за ядене... *баси колко съм прост...

  21. 21 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3444 Неутрално

    До коментар [#16] от "idianata":

    "Какво означава лиофилизиран между впрочем"

    В статията достъпно е обяснен процесът на лиофилизация:
    http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/zdrave/liofilizaciiata-unikalen-metod-za-syhranenie-na-hranite
    Кисело мляко на прах, лиофилизирани плодове, агар-агар... често използвани продукти в българската кухня, без съмнение! :)

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  22. 22 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    До коментар [#12] от "blondofil":


    Напимни ми, че шеф Черпакът в казармата правеше едно ястие известно като "Слонска чекия". Мисля, че беше десерт. Някой набор сеща ли се за рецептата?
    —цитат от коментар 12 на blondofil


    МАЛЕБИ - ама без мляко , а само с вода и много малко захар , за да не става нощем зорлем я казармата . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  23. 23 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1612 Весело

    Семифредо всъщност е средния брат на Ферди Мравката и Фреди Меркюри !

  24. 24 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1045 Весело

    24 порции са малко.
    Моля следващата рецепта да е предвидена поне за 48 порции или, още по-добре, за 96. Така ще мога да поканя и някои от съседите, те много си падат по съвременната българска кухня.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  25. 25 Профил на mrtoyaga
    mrtoyaga
    Рейтинг: 425 Неутрално

    Е, поне съм доволен, че навсякъде в статията пише "кайсии", а не "кайсий".

    Иначе, къде ще опитам аз от таквази ми ти българска кухня!?

  26. 26 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1235 Любопитно

    180г биволско мляко за 24 порции, това прави по 7.5г на порция...
    Множко ми се вижда, ще преядат гостите, няма да им остане място за друго.

    Впрочем това с какъв инструмент се яде? Пинсети дали ще станат?

  27. 27 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1235 Неутрално

    Дневник, обърнете внимание - в коментарите дотук има само 2 минуса! Всичко друго е плюс! (Предполагам минусите са, защото някой не харесва по принцип колегата Фъшкиев)

    Само така! Давайте! Такова единомислие никога не съм виждала. Продължавайте в този дух и ще се прославите като обединители на нацията!

  28. 28 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1255 Неутрално

    До коментар [#26] от "areta":"Впрочем това с какъв инструмент се яде?"

    С микроскоп.

  29. 29 Профил на Котаран Котков Котаков
    Котаран Котков Котаков
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Каква е разликата между гел и желе?

    Тролингер 42-ра категория
  30. 30 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 587 Неутрално

    До коментар [#21] от "Bramasole":

    Да, мерси. Аз прочетох в уики-то. Стана ми интересно що за животно е това. Оказа се обезводняване чрез замразяване. Добър начин за консервиране, но неоправдано скъп, ако Андите не са ти под ръка и не готвиш за космонавтите :) А докато не съм в околоземна орбита предпочитам да хапвам кайсиите и малините сурови - направо от дървото или драките. Много е вкусно. Може и сок да му потече на човек по брадата :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK