Семифредо от биволско мляко и маточина

Семифредо от биволско мляко и маточина

© Илиан Илиев



"Семифредо от биволско мляко и маточина" е пълното име на тази авторска рецепта на Алекс Иванчев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Алекс Иванчев - тук, а за проекта - в края на текста.


Всички съставки за семифредо смесете по реда на списъка с продукти, напълнете в желаната форма и замразете. Сервирайте на -10°C. Смесете всички съставки за гела в ½ GN съд и печете на 155°С, докато кайсиите започнат леко да се запичат.


Направете пюре от кайсиите и сиропа от печенето, към което прибавете по 1 г агар-агар на всеки 100 г пюре. Докарайте сместа до завиране и гответе за 15 секунди, след което охладете. Блендирайте в термомикс машина на висока скорост за 4 минути.




За да приготвите крема, накиснете желатина в ледено студена вода. Загрейте пюрето и излейте върху неразтопения бял шоколад. Прибавете желатина и охладете до 35°C. Прибавете сметаната към шоколадовата смес и замразете крема в малки сферични форми. Разтопете белия шоколад, какаовото масло и плодовете на прах за декорация до 55°С, прецедете и използвайте за изпръскване на крема от кайсии и шоколад.


Необходими продукти за 24 порции


За семифредо
125 г разбита сметана
130 г лек швейцарски меренг
180 г биволско мляко
1 шушулка ванилия
5 г розова вода
15 г прясна маточина
10 г кисело мляко на прах


За гел от печени кайсии
600 г кайсии
45 г сироп от цвят на бъз
60 г мед
20 г сок от лайм
10 г лимонова трева
агар-агар


За крем от бял шоколад и кайсии
8 г желатин на листа
400 г пюре от кайсии
410 г бял шоколад
225 г полуразбита сметана


За декорация на крема
120 г бял шоколад
120 г какаово масло
10 г лиофилизирани малини на прах
10 г лиофилизирани кайсии на прах


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 995 Весело

    Да! Отново на ниво! Нямам търпение да опитам семифредото! Тъкмо се чудех къде да го слагам тоя агар-агар, дето държа в килера.

  2. 2 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1469 Любопитно

    Докат слагаш агар-агар, слушай Дюран -Дюран!
    Иначе рецептата е добра, а освен биволско млеко, мое се ползва и млеко от бик.Винаги требе да има алтернатива!

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  3. 3 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3424 Любопитно

    Моля вещите съфорумци да разтълкуват произхода и значението на думата ”семифредо”
    Ако не се лъжа, ”семи” означава ”полу”, за ”фредо” (да не се бърка с ”феродо”) нямам идея.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  4. 4 Профил на nehaen
    nehaen
    Рейтинг: 413 Весело

    До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":

    За тези които използват алтернативата "мляко от бик", трябва да знаят

    Бик се дои с уста!!!!!!

  5. 5 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 995 Неутрално

    До коментар [#3] от "DDR":

    "Freddo" от италиански "студ" като същ. или "студен" като прил., а то то латински "frigeo" - ставам студен и "frigus" - студ. Оттам и английското refrigerator.

  6. 6 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3424 Неутрално

    До коментар [#5] от "Ивайло Вълчев":

    Демек ”полустудено” ... ами така да си го напишат или да го кръстят нещо разбираемо.
    Това ме подсети за "Свеж детокс коктейл с хидратираща краставица и натурален йогурт"

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  7. 7 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3542 Весело

    До коментар [#6] от "DDR":натурален йогурт

    е заменен с "10 г кисело мляко на прах"

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  8. 8 Профил на unp44546507
    unp44546507
    Рейтинг: 316 Неутрално

    24 порции. Цяла сватба мога да вдигна с тази рецепта.

  9. 9 Профил на Turk
    Turk
    Рейтинг: 605 Весело

    До коментар [#8] от "unp44546507":

    Никаква сватба !
    Ям по 8 порции на ден и за три дена свършва...

    Turk
  10. 10 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    Това, че в съвременната българска кухня е налично ястие семифредо, ще преглътнем. Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? Да я декомпримирам ли или да я деструктурирам, или пък да я сдъвча и плюна в сместа, за да ми се получи така снежно бяло семифредото? Моля за съвети.

  11. 11 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 705 Весело

    Тази рецепта ми идва прекалено хетеронормативна, фалоцентрична и изобщо ми навява греховни помисли с презентацията си.

  12. 12 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2208 Неутрално

    Напимни ми, че шеф Черпакът в казармата правеше едно ястие известно като "Слонска чекия". Мисля, че беше десерт. Някой набор сеща ли се за рецептата?

  13. 13 Профил на Мерудия
    Мерудия
    Рейтинг: 295 Неутрално

    Моля ви,Дневник, продължавайте! Това е най-забавната рубрика в медията ... по-хубаво от виц.

  14. 14 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 995 Весело
  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10410 Неутрално

    Гелосан десет :)
    Но изглежда добре и не се съмнявам, че и вкусът му ще е отличен

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 520 Неутрално

    На мен пък днешната нещо ми простее... Мляко, сметана, бъзе, маточина и кайсии... Селска история! Добре, че са лиофилизираните плодове да отсрамят семифредото. Какво означава лиофилизиран между впрочем - има ли нещо общо с филиз? :)

  17. 17 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1656 Весело

    До коментар [#10] от "voodoo_child":
    " Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? "
    Наистина, кЪде?
    Тайна майна, както казват в пловдивско.
    Според мен, този естествен продукт, трябва да бъде далеч от киселото мляко на прах, щ"от иначе дисонанса от вкусовете на тези съставки, няма да се усети и ще е.... такова де цялостния вид и вкус на тази изгъзица.

  18. 18 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1116 Весело

    Не може ли ''въображаемо кисело мляко'' , вместо такова на прах ????

  19. 19 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 724 Неутрално

    Не се прави така. Листенцата маточина се покриват индивидуално с пара от розова вода, оставят се да попият 18 минути, след това на 36 градуса 48 часа под ютия без пара. Резултатът се преработва на пудра и оставя навън през зимата, но на слънце, седмица-две, зависи от ретроградния Меркурий. Иска им се на някои семифредо на бърза ръка, но, дет се вика - срам за майстора.

  20. 20 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 322 Неутрално

    тва на снимката било за ядене... *баси колко съм прост...

  21. 21 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3792 Неутрално

    До коментар [#16] от "idianata":

    "Какво означава лиофилизиран между впрочем"

    В статията достъпно е обяснен процесът на лиофилизация:
    http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/zdrave/liofilizaciiata-unikalen-metod-za-syhranenie-na-hranite
    Кисело мляко на прах, лиофилизирани плодове, агар-агар... често използвани продукти в българската кухня, без съмнение! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  22. 22 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2682 Неутрално

    До коментар [#12] от "blondofil":


    Напимни ми, че шеф Черпакът в казармата правеше едно ястие известно като "Слонска чекия". Мисля, че беше десерт. Някой набор сеща ли се за рецептата?
    —цитат от коментар 12 на blondofil


    МАЛЕБИ - ама без мляко , а само с вода и много малко захар , за да не става нощем зорлем я казармата . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  23. 23 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1116 Весело

    Семифредо всъщност е средния брат на Ферди Мравката и Фреди Меркюри !

  24. 24 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1469 Весело

    24 порции са малко.
    Моля следващата рецепта да е предвидена поне за 48 порции или, още по-добре, за 96. Така ще мога да поканя и някои от съседите, те много си падат по съвременната българска кухня.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  25. 25 Профил на mrtoyaga
    mrtoyaga
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Е, поне съм доволен, че навсякъде в статията пише "кайсии", а не "кайсий".

    Иначе, къде ще опитам аз от таквази ми ти българска кухня!?

  26. 26 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1521 Любопитно

    180г биволско мляко за 24 порции, това прави по 7.5г на порция...
    Множко ми се вижда, ще преядат гостите, няма да им остане място за друго.

    Впрочем това с какъв инструмент се яде? Пинсети дали ще станат?

  27. 27 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1521 Неутрално

    Дневник, обърнете внимание - в коментарите дотук има само 2 минуса! Всичко друго е плюс! (Предполагам минусите са, защото някой не харесва по принцип колегата Фъшкиев)

    Само така! Давайте! Такова единомислие никога не съм виждала. Продължавайте в този дух и ще се прославите като обединители на нацията!

  28. 28 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    До коментар [#26] от "areta":"Впрочем това с какъв инструмент се яде?"

    С микроскоп.

  29. 29 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 143 Неутрално

    Каква е разликата между гел и желе?

  30. 30 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#21] от "Bramasole":

    Да, мерси. Аз прочетох в уики-то. Стана ми интересно що за животно е това. Оказа се обезводняване чрез замразяване. Добър начин за консервиране, но неоправдано скъп, ако Андите не са ти под ръка и не готвиш за космонавтите :) А докато не съм в околоземна орбита предпочитам да хапвам кайсиите и малините сурови - направо от дървото или драките. Много е вкусно. Може и сок да му потече на човек по брадата :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK