Докат слагаш агар-агар, слушай Дюран -Дюран! Иначе рецептата е добра, а освен биволско млеко, мое се ползва и млеко от бик.Винаги требе да има алтернатива!
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
Моля вещите съфорумци да разтълкуват произхода и значението на думата ”семифредо” Ако не се лъжа, ”семи” означава ”полу”, за ”фредо” (да не се бърка с ”феродо”) нямам идея.
Frieren für die Freiheit.
Tempolimit für die Freiheit.
Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
"Freddo" от италиански "студ" като същ. или "студен" като прил., а то то латински "frigeo" - ставам студен и "frigus" - студ. Оттам и английското refrigerator.
Демек ”полустудено” ... ами така да си го напишат или да го кръстят нещо разбираемо. Това ме подсети за "Свеж детокс коктейл с хидратираща краставица и натурален йогурт"
Frieren für die Freiheit.
Tempolimit für die Freiheit.
Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
Това, че в съвременната българска кухня е налично ястие семифредо, ще преглътнем. Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? Да я декомпримирам ли или да я деструктурирам, или пък да я сдъвча и плюна в сместа, за да ми се получи така снежно бяло семифредото? Моля за съвети.
На мен пък днешната нещо ми простее... Мляко, сметана, бъзе, маточина и кайсии... Селска история! Добре, че са лиофилизираните плодове да отсрамят семифредото. Какво означава лиофилизиран между впрочем - има ли нещо общо с филиз? :)
До коментар [#10] от "voodoo_child": " Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? " Наистина, кЪде? Тайна майна, както казват в пловдивско. Според мен, този естествен продукт, трябва да бъде далеч от киселото мляко на прах, щ"от иначе дисонанса от вкусовете на тези съставки, няма да се усети и ще е.... такова де цялостния вид и вкус на тази изгъзица.
Не се прави така. Листенцата маточина се покриват индивидуално с пара от розова вода, оставят се да попият 18 минути, след това на 36 градуса 48 часа под ютия без пара. Резултатът се преработва на пудра и оставя навън през зимата, но на слънце, седмица-две, зависи от ретроградния Меркурий. Иска им се на някои семифредо на бърза ръка, но, дет се вика - срам за майстора.
МАЛЕБИ - ама без мляко , а само с вода и много малко захар , за да не става нощем зорлем я казармата . . . .
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
24 порции са малко. Моля следващата рецепта да е предвидена поне за 48 порции или, още по-добре, за 96. Така ще мога да поканя и някои от съседите, те много си падат по съвременната българска кухня.......
Дневник, обърнете внимание - в коментарите дотук има само 2 минуса! Всичко друго е плюс! (Предполагам минусите са, защото някой не харесва по принцип колегата Фъшкиев)
Само така! Давайте! Такова единомислие никога не съм виждала. Продължавайте в този дух и ще се прославите като обединители на нацията!
Да, мерси. Аз прочетох в уики-то. Стана ми интересно що за животно е това. Оказа се обезводняване чрез замразяване. Добър начин за консервиране, но неоправдано скъп, ако Андите не са ти под ръка и не готвиш за космонавтите :) А докато не съм в околоземна орбита предпочитам да хапвам кайсиите и малините сурови - направо от дървото или драките. Много е вкусно. Може и сок да му потече на човек по брадата :)
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Ивайло Вълчев
Рейтинг: 286 ВеселоДа! Отново на ниво! Нямам търпение да опитам семифредото! Тъкмо се чудех къде да го слагам тоя агар-агар, дето държа в килера.
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 52 ЛюбопитноДокат слагаш агар-агар, слушай Дюран -Дюран!
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.Иначе рецептата е добра, а освен биволско млеко, мое се ползва и млеко от бик.Винаги требе да има алтернатива!
DDR
Рейтинг: 2353 ЛюбопитноМоля вещите съфорумци да разтълкуват произхода и значението на думата ”семифредо”
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?Ако не се лъжа, ”семи” означава ”полу”, за ”фредо” (да не се бърка с ”феродо”) нямам идея.
nehaen
Рейтинг: 308 ВеселоДо коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":
За тези които използват алтернативата "мляко от бик", трябва да знаят
Бик се дои с уста!!!!!!
Ивайло Вълчев
Рейтинг: 286 НеутралноДо коментар [#3] от "DDR":
"Freddo" от италиански "студ" като същ. или "студен" като прил., а то то латински "frigeo" - ставам студен и "frigus" - студ. Оттам и английското refrigerator.
DDR
Рейтинг: 2353 НеутралноДо коментар [#5] от "Ивайло Вълчев":
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?Демек ”полустудено” ... ами така да си го напишат или да го кръстят нещо разбираемо.
Това ме подсети за "Свеж детокс коктейл с хидратираща краставица и натурален йогурт"
дерибеев
Рейтинг: 2671 ВеселоДо коментар [#6] от "DDR":натурален йогурт
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васе заменен с "10 г кисело мляко на прах"
unp44546507
Рейтинг: 213 Неутрално24 порции. Цяла сватба мога да вдигна с тази рецепта.
Turk
Рейтинг: 286 ВеселоДо коментар [#8] от "unp44546507":
TurkНикаква сватба !
Ям по 8 порции на ден и за три дена свършва...
voodoo_child
Рейтинг: 961 НеутралноТова, че в съвременната българска кухня е налично ястие семифредо, ще преглътнем. Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? Да я декомпримирам ли или да я деструктурирам, или пък да я сдъвча и плюна в сместа, за да ми се получи така снежно бяло семифредото? Моля за съвети.
lil_alex
Рейтинг: 3020 ВеселоТази рецепта ми идва прекалено хетеронормативна, фалоцентрична и изобщо ми навява греховни помисли с презентацията си.
blondofil
Рейтинг: 2129 НеутралноНапимни ми, че шеф Черпакът в казармата правеше едно ястие известно като "Слонска чекия". Мисля, че беше десерт. Някой набор сеща ли се за рецептата?
Мерудия
Рейтинг: 213 НеутралноМоля ви,Дневник, продължавайте! Това е най-забавната рубрика в медията ... по-хубаво от виц.
Ивайло Вълчев
Рейтинг: 286 ВеселоДо коментар [#12] от "blondofil":
https://www.bgjargon.com/word/meaning/слонска чикия
Ха.
penetrating
Рейтинг: 7502 НеутралноГелосан десет :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНо изглежда добре и не се съмнявам, че и вкусът му ще е отличен
idianata
Рейтинг: 743 НеутралноНа мен пък днешната нещо ми простее... Мляко, сметана, бъзе, маточина и кайсии... Селска история! Добре, че са лиофилизираните плодове да отсрамят семифредото. Какво означава лиофилизиран между впрочем - има ли нещо общо с филиз? :)
bora bora
Рейтинг: 982 ВеселоДо коментар [#10] от "voodoo_child":
" Въпросът е, след като в семифредото е налична прясна маточина 15 гр, а според рецептата продуктите само се смесват, къде на фотоса личи зелената маточина? "
Наистина, кЪде?
Тайна майна, както казват в пловдивско.
Според мен, този естествен продукт, трябва да бъде далеч от киселото мляко на прах, щ"от иначе дисонанса от вкусовете на тези съставки, няма да се усети и ще е.... такова де цялостния вид и вкус на тази изгъзица.
stenlyaka
Рейтинг: 3036 ВеселоНе може ли ''въображаемо кисело мляко'' , вместо такова на прах ????
Assumption is the mother of all failures .dasho
Рейтинг: 470 НеутралноНе се прави така. Листенцата маточина се покриват индивидуално с пара от розова вода, оставят се да попият 18 минути, след това на 36 градуса 48 часа под ютия без пара. Резултатът се преработва на пудра и оставя навън през зимата, но на слънце, седмица-две, зависи от ретроградния Меркурий. Иска им се на някои семифредо на бърза ръка, но, дет се вика - срам за майстора.
koliok5
Рейтинг: 323 Неутралнотва на снимката било за ядене... *баси колко съм прост...
bramasole
Рейтинг: 3166 НеутралноДо коментар [#16] от "idianata":
"Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци." Стивън Хокинг"Какво означава лиофилизиран между впрочем"
В статията достъпно е обяснен процесът на лиофилизация:
http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/zdrave/liofilizaciiata-unikalen-metod-za-syhranenie-na-hranite
Кисело мляко на прах, лиофилизирани плодове, агар-агар... често използвани продукти в българската кухня, без съмнение! :)
Чардо
Рейтинг: 1291 НеутралноДо коментар [#12] от "blondofil":
МАЛЕБИ - ама без мляко , а само с вода и много малко захар , за да не става нощем зорлем я казармата . . . . Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
stenlyaka
Рейтинг: 3036 ВеселоСемифредо всъщност е средния брат на Ферди Мравката и Фреди Меркюри !
Assumption is the mother of all failures .pag
Рейтинг: 1154 Весело24 порции са малко.
Culus capitem delitМоля следващата рецепта да е предвидена поне за 48 порции или, още по-добре, за 96. Така ще мога да поканя и някои от съседите, те много си падат по съвременната българска кухня.......
mrtoyaga
Рейтинг: 389 НеутралноЕ, поне съм доволен, че навсякъде в статията пише "кайсии", а не "кайсий".
Иначе, къде ще опитам аз от таквази ми ти българска кухня!?
areta
Рейтинг: 1196 Любопитно180г биволско мляко за 24 порции, това прави по 7.5г на порция...
Множко ми се вижда, ще преядат гостите, няма да им остане място за друго.
Впрочем това с какъв инструмент се яде? Пинсети дали ще станат?
areta
Рейтинг: 1196 НеутралноДневник, обърнете внимание - в коментарите дотук има само 2 минуса! Всичко друго е плюс! (Предполагам минусите са, защото някой не харесва по принцип колегата Фъшкиев)
Само така! Давайте! Такова единомислие никога не съм виждала. Продължавайте в този дух и ще се прославите като обединители на нацията!
princess_x
Рейтинг: 1188 НеутралноДо коментар [#26] от "areta":"Впрочем това с какъв инструмент се яде?"
С микроскоп.
Котаран Котков Котаков
Рейтинг: 8 НеутралноКаква е разликата между гел и желе?
Тролингер 42-ра категорияidianata
Рейтинг: 743 НеутралноДо коментар [#21] от "Bramasole":
Да, мерси. Аз прочетох в уики-то. Стана ми интересно що за животно е това. Оказа се обезводняване чрез замразяване. Добър начин за консервиране, но неоправдано скъп, ако Андите не са ти под ръка и не готвиш за космонавтите :) А докато не съм в околоземна орбита предпочитам да хапвам кайсиите и малините сурови - направо от дървото или драките. Много е вкусно. Може и сок да му потече на човек по брадата :)