Патешко магре с гъши дроб и смокиня

Патешко магре с гъши дроб и смокиня

© Илиан Илиев



"Патешко магре с гъши дроб и смокиня" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Ерменков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Георги Ерменков - тук, а за проекта - в края на текста.


Запечете патешкото на плоча от страната на кожата и после от противоположната страна. Оставете настрана да си почине, завито в кухненска хартия. Запържете смокинята с джинджифила, чесъна, соевия сос и меда.


Ябълката задушете с коантрото и минете през сито. Сотирайте гъбите с масло и зехтин. Преди сервиране смесете пържения лук и чипса от бекон. Печете гъшия дроб на плоча за около 2 минути.




Посипете кафявата захар върху кожата на магрето и карамелизирайте с горелка. Поръсете смокинята и гъшия дроб с шрирача.


След като подредите в подходяща чиния, поръсете с малдонска сол. Декорирайте чинията с малко айоли, трюфел и свеж цвят.


Необходими продукти за 1 порция


100 г патешко магре
80 г гъши дроб
40 г масло
30 мл прясно мляко
30 г пудра захар
30 г пресни гъби пачи крак
15 мл животинска сметана
1/6 прясна смокиня
15 г яйце
1 филия селски хляб
1 зелена ябълка сорт "Грени Смит"
60 мл зехтин
5 г пържен червен лук
30 мл коантро
трюфел за декориране
5 г кафява захар
3 г чипс от бекон
сос "Айоли" за сервиране
3 г захар
3 г розмарин
3 г мед
2 мл соев сос
1 г шрирача чили
1 г чесън
1 г джинджифил
цвете за декорация
5 г малдонска сол


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на juk35625824
    juk35625824
    Рейтинг: 495 Неутрално

    27 съставки.....отказах се

  2. 2 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1327 Неутрално

    Това може и да се пробва (като се премахнат някои странни подправки). Без измислени машини и пр.

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  3. 3 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2878 Весело

    Прочетох: "Патешко магАре с гъши дроб"

  4. 4 Профил на Пакоджет
    Пакоджет
    Рейтинг: 353 Любопитно

    Малдонската сол да не е мЕлдонска всъщност? Иначе смятам, че му липсва чубрица!

    Пакистанец кара джет ;)
  5. 5 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1601 Любопитно

    Рецептата е добра, но аз си приготвям Патешкото магре с дроб от магаре,защото ми излиза по-евтино.

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  6. 6 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Това е за хора без работа

  7. 7 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 689 Неутрално

    Sorry,обаче, като купя угоен гъши дроб( от този, които е светло бежав на цвят), не ми дава сърце да го хабя за магре:-)
    Има си стара, изпитана рецепта: 500-600 г гъши дроб, около 1 кг гъша мас( със кожа, и малко месце), във фурната , и готово.
    И получаваш гъша мас( за припечени филии), пръжки, и гъши дроб.
    Много поздрави на холестерола!
    :-)

  8. 8 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1785 Неутрално

    Е*ал съм ти и "българската" рецепта на патешко с английска сол, френски алкохол и тайландски сос. Храната трябва да се приготвя бързо, лесно и с по-малко подправки, за да се усеща вкусът ѝ.

  9. 9 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1314 Неутрално

    всъщност изглежда супер вкусно.

  10. 10 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9179 Неутрално

    Това със сигурност е българска кухня.

  11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    Супер. Мисля да сменя солта с поморийска и ще е моята авторска рецепта :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  12. 12 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 689 Неутрално

    До коментар [#11] от "penetrating":

    Солта от Атанасовското езеро е по-солена от поморийската:-)

  13. 13 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2878 Весело

    До коментар [#8] от "Лео":

    Английската сол е средство за разхлабване, не за готвене.

  14. 14 Профил на scrat_squirrel
    scrat_squirrel
    Рейтинг: 38 Неутрално

    До коментар [#7] от "ohg30520577":

    Откъде купувате гушия дроб

  15. 15 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 689 Неутрално

    До коментар [#14] от "scrat_squirrel":

    На пазара:-)

  16. 16 Профил на vanko79
    vanko79
    Рейтинг: 281 Неутрално

    Баба ти само патешко магре с гъши дроб е яла....

  17. 17 Профил на simko4
    simko4
    Рейтинг: 930 Неутрално

    Прочетох: "Патешко магАре с гъши дроб"
    —цитат от коментар 3 на Deaddark


    И аз!

  18. 18 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 274 Неутрално

    Мойята баба правеше патешко мегре на дядо за закуска, преди да иде на нивата. А за обяд сьомга в палмово листо.

  19. 19 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1143 Неутрално

    Магре и Фоа град са ми любимите.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  20. 20 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално

    До коментар [#19] от "LiberalToTheBones":

    Ами тогава им научи имената. И не се оправдавай с телефона, че между "ще те изчакам долу" и ще те из...кам има известна разлика, тоест трябва да се чете какво се пише.

  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    До коментар [#12] от "ohg30520577":

    Значи ще я кръстя "поморийска Еко" рецепта :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4075 Неутрално

    За сега няма нито една статия, какво се случва в Чили!?!

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  23. 23 Профил на it4
    it4
    Рейтинг: 304 Неутрално

    До коментар [#22] от "hope":

    не смеят да пишат, а по телевизиите дават съвсем кратки новини - да не би и тук да се събуди народа...

  24. 24 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4029 Весело

    Една порция да съдържа 60 г масло и 40 мл зехтин, май е много.
    Освен това не бих използвала Коантро за нищо друго, освен за директна консумация, изстуден, с еспресо и вода. :)
    За готвене с напитка с портокалов аромат прежалвам Аперол, напр.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  25. 25 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2422 Неутрално

    Тоя е на път да го изпишем от лудницата, отделение "майстор готвачи".

  26. 26 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 689 Неутрално

    До коментар [#21] от "penetrating":

    Добреееееееееее:-)

  27. 27 Профил на anonim440
    anonim440
    Рейтинг: 2028 Неутрално

    Общо взето не знам кой готви тукашните рецепти... Разбирам, че на готвачите им е професионална деформация, но... Някак си не знам. Може би им харесва да се вкарват в някакви филми... Селски хляб, зелена ябълка сорт "Грени Смит" ... Ако не е сорт "Грени Смит" не става ли?

  28. 28 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1484 Любопитно

    До коментар [#19] от "LiberalToTheBones":

    Фоа град?
    Ама, колега, в другата статия днес (за забраната на гъшия дроб в Ню Йорк) сте написал Фоа грас. Бихте ли ни светнал кое точно харесвате?

  29. 29 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 1245 Неутрално

    Единственото, което нямам у нас е зелена ябълка Баба Смит.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  30. 30 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Неутрално

    До коментар [#26] от "ohg30520577":

    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  31. 31 Профил на el cucuy
    el cucuy
    Рейтинг: 33 Неутрално

    Да му се невиди, не можах да премеря точно 1/6 от смокинята и всичките 16 останали съставки отидоха на вятъра. Съсипах хубавата рецепта.

  32. 32 Профил на canuck99
    canuck99
    Рейтинг: 710 Неутрално

    Прочетох: "Патешко магАре с гъши дроб"
    —цитат от коментар 3 на Deaddark


    И аз. Не знам за кого са тези странни рецепти.
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  33. 33 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    До коментар [#1] от "juk35625824":

    27 съставки и повечето несъвместими

  34. 34 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    До коментар [#1] от "juk35625824":

    27 съставки и повечето несъвместими

  35. 35 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    До коментар [#1] от "juk35625824":

    27 съставки и повечето несъвместими

  36. 36 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    До коментар [#1] от "juk35625824":

    27 съставки и повечето несъвместими

  37. 37 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    До коментар [#1] от "juk35625824":

    27 съставки и повечето несъвместими





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK