
© Илиан Илиев
"Телешки мозък с домашно айоли и трюфел" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Ерменков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Георги Ерменков - тук, а за проекта - в края на текста.
Сварете батата, минете го през преса за пюре и смесете с козето сирене. Разбийте майонезата с чесъна и я сипете в пош. Сварете мозъка в подсолена вода и го охладете. В подходящ съд смесете панкото и пармезана, оваляйте парчетата мозък и запечете на плоча от двете страни.
Червеният лук, нарязан на жулиени объркайте със захарта. Добре е да се приготви 12 часа предварително.
Сотирйте пресния спанак с малко масло и зехтин за 1-2 минути. В подходяща чиния подредете батата с козето сирене, спанака и мозъка. Декорирайте с майонезата, кълнове, малдонска сол, трюфел и по желание – със селски препечен хляб с масло и сол.
Необходими продукти за 1 порция
120 г телешки мозък
60 г пресен спанак
60 г батат
30 г козе сирене с плесен
2 г стар чесън
30 г майонеза с яйца DL
10 г панко галета
10 г пармезан
20 г червен лук
30 г захар
10 г масло
зехтин
10 г трюфел
5 г кълнове от ряпа
стрък валериана за декорация
1 г бял пипер
1 г малдонска сол
селски хляб, по желание
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).
chepokalipsis
Рейтинг: 1304 НеутралноМного бил искал да питам тия готвачи, пускащи тия инфантилни рецепти, някой мъж, или по-ящна жена, някога наяждал/а ли се е във вашия ресторант, без да остави 100лв?
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 31 ЛюбопитноТва е любимата рецепта на всички демократични българе,само че те си я приготвят с овчи мозък!
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.hamiltonf
Рейтинг: 4595 НеутралноТова изглежда брутално нелепо...
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Kamenarski
Рейтинг: 346 ВеселоФъши, слагам ти плюс за остроумие.
НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!bora bora
Рейтинг: 1026 НеутралноДо коментар [#3] от "hamiltonf":..и асоцира с "Мълчанието на агнетата"
Булаир
Рейтинг: 635 Неутрално"Червеният лук, нарязан на жулиени объркайте със захарта ..."
... Не знам как лук на жулиени може да се обърка със захарта, но ако пишман-готвачите от тази рубрика направят комедийно предаване и просто прочетат своите рецепти, Любо Нейков и компания ще останат без работа.
penetrating
Рейтинг: 5999 ВеселоТая сол не ми харесва. И вчера беше такава...
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertMolossian
Рейтинг: 1669 НеутралноДо коментар [#5] от "bora bora":
Panta rhei....По скоро с "Ханибал" :)
И великолепния Сър Антъни Хопкинс!
Deaddark
Рейтинг: 2984 ВеселоАко нямам телешки мозък, може ли с друг - примерно свински, овчи, пилешки?
redguy
Рейтинг: 998 НеутралноНали?
Също така и един алкохолик ще предпочете 1 литър самоделна ракия от кварталния гараж, вместо чашка 25-годишен коняк, защото от последното няма да се напие.
Но за мен тези рецепти също са глупост. Правят се единствено с цел някои богати хора да поканят други богати хора, за да ги впечатлят с ужким изтънчения си вкус и дебел портфейл.
chepokalipsis
Рейтинг: 1304 НеутралноДо коментар [#10] от "redguy":
Аз нямам нищо против вкусната храна, но искам и да се наям, ако няма да се наям, ще се прибера в нас, ще си сипя една мусака и ще убия всяко усещане от вкуса (да приемем, че е вкусно) на тая измислица.
bora bora
Рейтинг: 1026 НеутралноДа прав си - подведе ме участието на великолепния Сър Антъни Хопкинс и в двете продукции.
Stefan Dimitrov
Рейтинг: 524 Весело"Декорирайте с майонезата, кълнове, малдонска сол, трюфел и по желание – със селски препечен хляб с масло и сол" – а не може ли трюфела по желание?
EU Fighter
Рейтинг: 1023 НеутралноРецепти, НЕпредназначени за работническо-селската тълпа, която плюска само евтини кренвирши и джънк фууд.
juk
Рейтинг: 294 НеутралноТелешкият мозък не спада ли към субпродуктите?
bora bora
Рейтинг: 1026 НеутралноДо коментар [#15] от "juk35625824":
+"Телешкият мозък не спада ли към субпродуктите? "
Определено -ДА.
Преди години го ядяха само бедните, ама сега-а-а-а-а-а -а......авторска рецепта,не на знам кой си мастър с прибавени
60 г батат
30 г козе сирене с плесен
2 г стар чесън
30 г майонеза с яйца DL
10 г панко галета
10 г пармезан
20 г червен лук
30 г захар
10 г масло
зехтин
10 г ГРЮФЕЛИ
5 г кълнове от ряпа -/мамамия.....
стрък валериана за декораци
става гурме за изтънчени чревоугодници.
miho45
Рейтинг: 813 НеутралноОт така приготвеното ястие до подаграта има само една крачка......
Чардо
Рейтинг: 1441 ВеселоДо коментар [#3] от "hamiltonf":
И моята закуска тази заран изглеждаше нелепо на пръв поглед,
но след като я вкусих ми бе вкусно.
Припомних си една "рецепта" на един спътник в купето на влака София - Варна, когато на Дъбниците си купи един пъпеш от производителите на дини и пъпеши.
Случката е от преди 1964-та ! Тогава , в онези години на Горни и Долни Дъбник, на гарите им бе масов обичай да се продават дини, и пъпеши, и това бе известно, и се купувах от прозорците на купетата и после се хапваха в движение , а корите и семките се изхвърлях през прозореца без никакво угризение . . . .😎
Та един спътник си купи пъпеш и като си приготви резена с парчетата пъпеш, взе та леко ги посоли! ?
Бях хлапак тогава (хавел по бургаски) и го запитах защо го прави , нали пъпеша е сладък ? !
Той бодна едно парче с ножката си и ми го подаде с думата :
- Опитай !
Оказа се, че е подсилен вкуса на пъпеша и не напразно в старите готварски книги в рецептите пише:
- Сол на вкус!
Та тази утрин си почистих 4 ябълки и резенчетата ги поръсих с малко настъргано твърдо краве сирене обработено по моя си рецепта и обогатено с "благородна" плесен . . . .
Оказа се вкусно и си ги хапнах с настроение 🧒🤣 Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
Mark
Рейтинг: 557 ВеселоВ това ястие с телешки мозък има повече невронни влакна и самото ястие е с по-висок коефициент на интелигентност от масата простолюдие, което обитава тези земи.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 2510 НеутралноТова като вица за онзи дето си поръчал:
Libertarianism is just anarchy for rich peopleТелешки мозък с домашно айоли и трюфел,
5 г кълнове от ряпа, стрък валериана за декорация и т.н.
...отгоре запечен а от вътре алангле!
И сервитьорката казала в кухнята:
- и един мозък за онзи бастун на 5-та маса!
Dankol
Рейтинг: 653 НеутралноТази рецепта ме разтревожи истински за бъдещето на България :
Телешки мозък - Луда Крава - умния и красив "Елит" на страната !
2.5
Рейтинг: 1626 Неутрално"селски хляб, по желание"
I Want To BelieveЕдинственият 100% БГ национален продукт в рецептата е "по желание" ?!
princess_x
Рейтинг: 1410 НеутралноДо коментар [#15] от "juk35625824":"Телешкият мозък не спада ли към субпродуктите?"
Да и е предназначен за субчовеци, защото никой нормален човек би ял мозък от какъвто и да е добитък, особено в днешно време.
princess_x
Рейтинг: 1410 Неутралноникой нормален човек НЕ би ял