Телешки мозък с домашно айоли и трюфел

Телешки мозък с домашно айоли и трюфел

© Илиан Илиев



"Телешки мозък с домашно айоли и трюфел" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Ерменков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Георги Ерменков - тук, а за проекта - в края на текста.


Сварете батата, минете го през преса за пюре и смесете с козето сирене. Разбийте майонезата с чесъна и я сипете в пош. Сварете мозъка в подсолена вода и го охладете. В подходящ съд смесете панкото и пармезана, оваляйте парчетата мозък и запечете на плоча от двете страни.


Червеният лук, нарязан на жулиени объркайте със захарта. Добре е да се приготви 12 часа предварително.




Сотирйте пресния спанак с малко масло и зехтин за 1-2 минути. В подходяща чиния подредете батата с козето сирене, спанака и мозъка. Декорирайте с майонезата, кълнове, малдонска сол, трюфел и по желание – със селски препечен хляб с масло и сол.


Необходими продукти за 1 порция


120 г телешки мозък
60 г пресен спанак
60 г батат
30 г козе сирене с плесен
2 г стар чесън
30 г майонеза с яйца DL
10 г панко галета
10 г пармезан
20 г червен лук
30 г захар
10 г масло
зехтин
10 г трюфел
5 г кълнове от ряпа
стрък валериана за декорация
1 г бял пипер
1 г малдонска сол
селски хляб, по желание


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 802 Неутрално

    Много бил искал да питам тия готвачи, пускащи тия инфантилни рецепти, някой мъж, или по-ящна жена, някога наяждал/а ли се е във вашия ресторант, без да остави 100лв?

  2. 2 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1601 Любопитно

    Тва е любимата рецепта на всички демократични българе,само че те си я приготвят с овчи мозък!

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  3. 3 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5072 Неутрално

    Това изглежда брутално нелепо...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  4. 4 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 1888 Весело

    Фъши, слагам ти плюс за остроумие.

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  5. 5 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1794 Неутрално

    До коментар [#3] от "hamiltonf":..и асоцира с "Мълчанието на агнетата"

  6. 6 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 775 Неутрално

    "Червеният лук, нарязан на жулиени объркайте със захарта ..."
    ... Не знам как лук на жулиени може да се обърка със захарта, но ако пишман-готвачите от тази рубрика направят комедийно предаване и просто прочетат своите рецепти, Любо Нейков и компания ще останат без работа.

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    Тая сол не ми харесва. И вчера беше такава...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2178 Неутрално

    До коментар [#5] от "bora bora":

    По скоро с "Ханибал" :)
    И великолепния Сър Антъни Хопкинс!

    Panta rhei....
  9. 9 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2878 Весело

    Ако нямам телешки мозък, може ли с друг - примерно свински, овчи, пилешки?

  10. 10 Профил на redguy
    redguy
    Рейтинг: 1101 Неутрално

    Много бил искал да питам тия готвачи, пускащи тия инфантилни рецепти, някой мъж, или по-ящна жена, някога наяждал/а ли се е във вашия ресторант, без да остави 100лв?
    —цитат от коментар 1 на chepokalipsis


    Нали?
    Също така и един алкохолик ще предпочете 1 литър самоделна ракия от кварталния гараж, вместо чашка 25-годишен коняк, защото от последното няма да се напие.

    Но за мен тези рецепти също са глупост. Правят се единствено с цел някои богати хора да поканят други богати хора, за да ги впечатлят с ужким изтънчения си вкус и дебел портфейл.

  11. 11 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 802 Неутрално

    До коментар [#10] от "redguy":

    Аз нямам нищо против вкусната храна, но искам и да се наям, ако няма да се наям, ще се прибера в нас, ще си сипя една мусака и ще убия всяко усещане от вкуса (да приемем, че е вкусно) на тая измислица.

  12. 12 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1794 Неутрално

    До коментар [#5] от "bora bora":По скоро с "Ханибал" :)И великолепния Сър Антъни Хопкинс!
    —цитат от коментар 8 на Molossian


    Да прав си - подведе ме участието на великолепния Сър Антъни Хопкинс и в двете продукции.

  13. 13 Профил на Stefan Dimitrov
    Stefan Dimitrov
    Рейтинг: 548 Весело

    "Декорирайте с майонезата, кълнове, малдонска сол, трюфел и по желание – със селски препечен хляб с масло и сол" – а не може ли трюфела по желание?

  14. 14 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1143 Неутрално

    Рецепти, НЕпредназначени за работническо-селската тълпа, която плюска само евтини кренвирши и джънк фууд.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  15. 15 Профил на juk35625824
    juk35625824
    Рейтинг: 495 Неутрално

    Телешкият мозък не спада ли към субпродуктите?

  16. 16 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1794 Неутрално

    До коментар [#15] от "juk35625824":
    +"Телешкият мозък не спада ли към субпродуктите? "
    Определено -ДА.
    Преди години го ядяха само бедните, ама сега-а-а-а-а-а -а......авторска рецепта,не на знам кой си мастър с прибавени
    60 г батат
    30 г козе сирене с плесен
    2 г стар чесън
    30 г майонеза с яйца DL
    10 г панко галета
    10 г пармезан
    20 г червен лук
    30 г захар
    10 г масло
    зехтин
    10 г ГРЮФЕЛИ
    5 г кълнове от ряпа -/мамамия.....
    стрък валериана за декораци

    става гурме за изтънчени чревоугодници.


  17. 17 Профил на miho45
    miho45
    Рейтинг: 757 Неутрално

    От така приготвеното ястие до подаграта има само една крачка......

  18. 18 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2922 Весело

    До коментар [#3] от "hamiltonf":


    Това изглежда брутално нелепо...
    —цитат от коментар 3 на hamiltonf


    И моята закуска тази заран изглеждаше нелепо на пръв поглед,
    но след като я вкусих ми бе вкусно.
    Припомних си една "рецепта" на един спътник в купето на влака София - Варна, когато на Дъбниците си купи един пъпеш от производителите на дини и пъпеши.
    Случката е от преди 1964-та ! Тогава , в онези години на Горни и Долни Дъбник, на гарите им бе масов обичай да се продават дини, и пъпеши, и това бе известно, и се купувах от прозорците на купетата и после се хапваха в движение , а корите и семките се изхвърлях през прозореца без никакво угризение . . . .😎
    Та един спътник си купи пъпеш и като си приготви резена с парчетата пъпеш, взе та леко ги посоли! ?
    Бях хлапак тогава (хавел по бургаски) и го запитах защо го прави , нали пъпеша е сладък ? !
    Той бодна едно парче с ножката си и ми го подаде с думата :
    - Опитай !
    Оказа се, че е подсилен вкуса на пъпеша и не напразно в старите готварски книги в рецептите пише:
    - Сол на вкус!
    Та тази утрин си почистих 4 ябълки и резенчетата ги поръсих с малко настъргано твърдо краве сирене обработено по моя си рецепта и обогатено с "благородна" плесен . . . .
    Оказа се вкусно и си ги хапнах с настроение 🧒🤣

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  19. 19 Профил на Mark
    Mark
    Рейтинг: 565 Весело

    В това ястие с телешки мозък има повече невронни влакна и самото ястие е с по-висок коефициент на интелигентност от масата простолюдие, което обитава тези земи.

  20. 20 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3721 Неутрално

    Това като вица за онзи дето си поръчал:
    Телешки мозък с домашно айоли и трюфел,
    5 г кълнове от ряпа, стрък валериана за декорация и т.н.
    ...отгоре запечен а от вътре алангле!

    И сервитьорката казала в кухнята:
    - и един мозък за онзи бастун на 5-та маса!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  21. 21 Профил на Dankol
    Dankol
    Рейтинг: 862 Неутрално

    Тази рецепта ме разтревожи истински за бъдещето на България :
    Телешки мозък - Луда Крава - умния и красив "Елит" на страната !

  22. 22 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2618 Неутрално

    "селски хляб, по желание"

    Единственият 100% БГ национален продукт в рецептата е "по желание" ?!

    I Want To Believe
  23. 23 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    До коментар [#15] от "juk35625824":"Телешкият мозък не спада ли към субпродуктите?"

    Да и е предназначен за субчовеци, защото никой нормален човек би ял мозък от какъвто и да е добитък, особено в днешно време.

  24. 24 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1881 Неутрално

    никой нормален човек НЕ би ял





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK