Спанак, смръчкула и трюфел

Спанак, смръчкула и трюфел


"Спанак, смръчкула и трюфел" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Ерменков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Георги Ерменков - тук, а за проекта - в края на текста.


Поширайте яйцето в касерол, като се стремите да запазите жълтъка течен (в зависимост от големината на яйцето, продължителността е различна).


Нарежете смръчкулата на няколко парчета и я сотирайте в зехтин заедно със спанака, чесъна и солта.




На дъното на чинията сложете спанака със смръчкулата, по средата буратата и най-отгоре – яйцето. Завършете с малдонска сол, зехтин, бял пипер и трюфел. По желание може да гарнирате с препечен селски хляб.


Необходими продукти за 1 порция


12 г гъба смръчкула
70 г пресен спанак
20 мл зехтин
2 г чесън
1 г сол
65 г бурата
10 г масло
1 яйце
10 г трюфел
1 г бял пипер
малдонска сол
1 филия селски хляб с кората


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1601 Любопитно

    Прекрасна рецепта!
    Аз съм сноб естет,и редовно си приготвям това блюдо за изтънчени ценители.

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  2. 2 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    Рейтинг: 1048 Весело

    Хе,хе... хем се мръщи,хем се труфи, а на български как е?

    mihala
  3. 3 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    Рейтинг: 1048 Весело

    Хе,хе... хем се мръщи,хем се труфи, а на български как е?

    mihala
  4. 4 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално

    Понеже явно е сезонът на спанака, ще дам алтернативна рецепта.
    Купувате от пазара спанак на листа, викат му бейби, но защото е без корена.
    Задушавате го в масло до готовност. Прибавяте на око овче сирене и бъркате.
    След няколко минути добавяте разбити яйца, бъркате до готовност и сервирате с лют пипер по желание.
    Отива си с бяло, розе или леко червено вино.
    Важно е сиренето да е овче, защото само то се топи добре при този вид обработка.
    Който има трюфел или олио/ паста може да добави.
    Който има желание да кулинарства може да добави и нарязана на ситно червена чушка или праз.

  5. 5 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално

    Понеже явно е сезонът на спанака, ще дам алтернативна рецепта.
    Купувате от пазара спанак на листа, викат му бейби, но защото е без корена.
    Задушавате го в масло до готовност. Прибавяте на око овче сирене и бъркате.
    След няколко минути добавяте разбити яйца, бъркате до готовност и сервирате с лют пипер по желание.
    Отива си с бяло, розе или леко червено вино.
    Важно е сиренето да е овче, защото само то се топи добре при този вид обработка.
    Който има трюфел или олио/ паста може да добави.
    Който има желание да кулинарства може да добави и нарязана на ситно червена чушка или праз.

  6. 6 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално
  7. 7 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    До коментар [#2] от "Antoaneta PETROVA Ardashes":

    Шерденче й казват в някои краища. :) Ама не звучи коректно за съвременна българска кухня.
    В този сезон няма прясна, така че рецептата не е баш уместна.


  8. 8 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    До коментар [#6] от "victortrt":

    Не е телефонът, от "домакините" е.

  9. 9 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално

    До коментар [#8] от "voodoo_child":

    Уж съм свикнал, но да, зацикли пращането.
    А иначе искам да попитам в този си вид и грамаж това ястие как се води - предястие или основно. Според мен най му отива да е гарнитура към някакво засукано месо, да речем еленско.

  10. 10 Профил на jeq19606355
    jeq19606355
    Рейтинг: 782 Неутрално
  11. 11 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 274 Неутрално

    Винаги научавам нови думички тук. Във всяка от рецептите има нещо, за което не знам нищо. Чета, обогатявам се и после си правя яйца на очи или филийка с масло и щарена сол. Баба ми викаше - една манджа има ли повече от пет неща и требе ли да ги търсиш по пазарята - бегай. Оти нема време за таквиз щуротии.

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    Чудесна е :)
    Понеже не закусвам, умножавам всичко по три и си го правя за обяд :)
    Ще разкарам буратата, понеже не обичам мас и ще заменя неговата авторска сол с моята - поморийска :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 788 Неутрално
  14. 14 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 1784 Неутрално

    Може би най-глупаво похарчените пари за реклама на Метро.

  15. 15 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2422 Неутрално

    И задължително свинска мас за орепечената филия. За наяждане. Другото се хвърля след селфито.

  16. 16 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2422 Неутрално

    И задължително свинска мас за препечената филия. За наяждане. Другото се хвърля след селфито.

  17. 17 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1173 Неутрално

    Идеална рецепта , но с позволение на автора мисля да я опростя !

  18. 18 Профил на ReminD
    ReminD
    Рейтинг: 161 Неутрално

    Не спирайте тази комедийна рубрика моля!

  19. 19 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Докат' ни смръчкулите с трюфели, да 'земете да си оправите форума, че един пост по три пъти се публикува, опс ън ерър окюрд постоянно... и тва не е от вчера.

    Юрданка е радос, ама Гешаф е мега радос !
  20. 20 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    Брех, ти да видиш - спанак с гъби, сирене и отгоре яйце. Отгоре на всичко и не трябва да го готви човек 30 часа...

    Не знам... Съмнявам се... Нещо ми се струва твърде елементарно за префърцунените хора като мен... Пък и не прилича по външен вид на картина от Пикасо.

    Не става. Най-добре да изчакам следващата кулинарна изгъ... пардон, откровение.

  21. 21 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално

    До коментар [#20] от "areta":

    Не просто сирене, а бирата все пак. Но налучкват светата троица - спанак, яйце, сирене

  22. 22 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Весело

    До коментар [#21] от "victortrt":
    Бурата имах предвид, телефонът пак ме е поправил, явно му се е пиело бира





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK