Средиземноморски лаврак

Средиземноморски лаврак

© Илиан Илиев



"Средиземноморски лаврак" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Ерменков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Георги Ерменков - тук, а за проекта - в края на текста.


Флажолето сварете на бавен огън и шокирайте с лед и вода. Повторете същото и с граха. Измийте картофите и сварете на бавен огън, след което нарежете на няколко парчета. Изпечете филето лаврак и мидата на плоча, овкусени с бял пипер.


В подходящ басан смесете микросалатките и всички останали продукти и ги овкусете. В подходяща чиния сипете салата и отгоре сложете филето лаврак и мидата. Поръсете с малдонска сол.




Необходими продукти за 1 порция


180 г филе от лаврак
1 мида Сен Жак
50 г фасул "Флажоле"
50 г микс микролиста
50 мл зехтин
40 г пресни картофи
35 г сос "Айоли"
10 г резене (фенел)
10 г грах
10 мл сок от лайм
10 г пържен лук
10 г салата "Валериана"
5 г пюре от малини
5 г трюфел
5 г кълнове от ряпа и броколи
цвете за декорация
5 г малдонска сол
1 г бял пипер


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1601 Любопитно

    Тоз Герги Ерменков, требе да е велик българин!Мноо рецепти е измислил.Мое да вземем да го пратим да ни излобира и некой завод за автомобиле!?

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  2. 2 Профил на Мукарчо
    Мукарчо
    Рейтинг: 243 Неутрално

    До коментар [#1] от "Платон Дермоедов":
    Батев, ти ли си уа? Топспорт? Мараба от Маскуш и бате ти Емо Бабалюгата.

  3. 3 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 274 Неутрално

    От това всичкото виждам печен лаврак. И аз ще си пецна - с малко солчица, чер пипер и лимонче. После ше го хапна с припечена филийка и чашка бяло винце. Имам цвете за декорация в ъгъла. Филадендрон.

  4. 4 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1173 Неутрално

    Бълария на 3 морета , Ерменков ??
    Патриотично !
    Националистично !
    Браво !
    Бих помолил да опишете как се забърква соса Айоли !

  5. 5 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2878 Любопитно

    Ако нямям средиземноморски лаврак, може ли да използвам някакъв друг лаврак?

    Модератора е неадекватен!
  6. 6 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1622 Неутрално

    Ако нямям средиземноморски лаврак, може ли да използвам някакъв друг лаврак?
    —цитат от коментар 5 на Ivan_


    Може и речен.

  7. 7 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3654 Неутрално

    Флажолето било зелен фасул. Да му се не види...!
    Само не разбирам, какво пречи да си опечеш целия лаврак на плочата, да го залееш със зехтин и лимонов сок, че да му седнеш... ;)

    Бивш tww09306483.
  8. 8 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2878 Весело

    До коментар [#7] от "Petleshev":

    Пречи, че когато си купил в ресторанта 10 лаврака, и са ти останали 2 "непродадени" ти е по лесно да ги продадеш като вкараш лаврак в три четири рецепти отколкото да чакаш двамата клиента, които да си поръчат лаврак точно днес... пък и ти купуваш още за да имаш пресни...

    Модератора е неадекватен!
  9. 9 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3654 Неутрално

    До коментар [#8] от "Ivan_":

    Абе не знам... Някои рецепти като ги чета, клиента трябва да мине от предния ден, че да си поръча. ;)

    Бивш tww09306483.
  10. 10 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2878 Весело

    До коментар [#9] от "Petleshev":

    То това не е проблем, в доста ресторанти си има към менюто и посочено колко време е необхимо за приготвянето на някой ястие.

    Сега с тези нови машини, с които се съкращава времето за определени приготовления тези ястия намаляват но все пак си има такива.

    За мен проблема е когато ти дават за дома рецепти за които ти е необходима специализирана професионална готврска техника или още по-лошо имаше една в което ти трябваше течен азот например...

    Модератора е неадекватен!
  11. 11 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2422 Неутрално

    Новиговорът овкусявам винаги ми звучи като смесица между овонявам и сговнявам. Казва се: подправям по вкус.

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    ОК, отказвам се от поморойската сол, но с пушена малдонска сол ще е по-добре.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2422 Неутрално
  14. 14 Профил на evtimvz
    evtimvz
    Рейтинг: 1017 Неутрално

    От всичките подправки не можах да намеря само сол.

    Ето ви една рецепта. Поръсвате посоления лаврака от вътре и от вън с магданоз. Слагате в тавата малко зехтин. Печет във фурна 20 минути, като 10 са загряване на лаврака и 10 за печене. Много хубава рецепта.

    А тази в статият я хвърлете в кошчето. И не се минавайте да я поръчвате в ресторант. Ще ви съдерат.

  15. 15 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 1784 Весело

    "Средиземноморски лаврак е пълното име на тази авторска рецепта..." Верно ли е пълното име на рецептата? Уонаби хипстърите вече не могат и имена да измислят.

  16. 16 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3654 Неутрално

    До коментар [#14] от "evtimvz":

    Аз и не знам, кой ще е тоя, дето ще си поръча 100 грама лаврак с една мида. Ще го мирише ли, ще го гледа ли...? Как да се нахраниш с това? Или е предястие...? ;)

    Бивш tww09306483.
  17. 17 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5072 Весело

    Само няколко часа останаха до гръмовната победа!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  18. 18 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5072 Весело

    Опс, объркахме статията. Иначе, като става дума за лаврак, вчера, в един рибен магазин имаше уникален екземпляр - див лаврак с тегло 4,5 кг. За съжаление, преди това бях купил един голям калкан, и нямаше как да го върна. Много рядко се появяват на пазара, на месец-два по една подобна риба.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  19. 19 Профил на the only easy day was yesterday
    the only easy day was yesterday
    Рейтинг: 573 Неутрално

    Пържена риба пълна с кости - какво толкова ?! поне това се вижда на снимката

  20. 20 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 826 Неутрално

    До коментар [#16] от "Petleshev":

    Този който ще си го поръча преди това ще се е намаал с пръжки с лук у дома и това ще му е за десерт.
    😜🤪😜🤪😜

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  21. 21 Профил на the only easy day was yesterday
    the only easy day was yesterday
    Рейтинг: 573 Неутрално

    До коментар [#18] от "hamiltonf":

    Виж това 4.5 кг е добър размер и тегло за да бъде без кости а и калкана и неговите разновидности са добри печени цели на грил (дървен грил)
    В Америка лаврак има в гръцките ресторанти и е деликатес на ресторанта внася се от Гърция и излиза скъп но е едър а не като този който веднъж си поръчах във рес. Виктория пълен с кости пък и скъп за България и качество.
    Въобще в България избягвайте риба и морски продукти в ресторантите защото не се знае как са зъхранявани и колко дълго са престояли. Отравяния на черния дроб се получават.

  22. 22 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5072 Неутрално

    До коментар [#21] от "the only easy day was yesterday":

    Не говоря за ресторанти, купувам само от сигурни източници. И гръцкия лаврак, няма нищо общо с черноморския такъв, разликата във вкусовите качества е огромна.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  23. 23 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#18] от "hamiltonf":

    хамилтъне, а зашто требва да е толкоз голем? не е ли твърде мноо? и как като купувам да исбера, приличът си сички? и не само тоя вид ами изобшто...

  24. 24 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    и зашто карабастуна не е кументирал ??

  25. 25 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#21] от "the only easy day was yesterday":

    е то по тая логгика не требва ли и от мъгъзините за не купувами??

  26. 26 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5072 Весело

    До коментар [#23] от "betona":

    Мнооо е, бетоне, мнооое, все пак дивак, не моем да ги контрулираме...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  27. 27 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3654 Неутрално

    До коментар [#24] от "betona":

    Бастуня е спец по попчета и цаца! Лаврак откъде да види? Още по-малко да си купи. Плюс това, вече е късна есен и затиска зелето...

    П.С. Бастуне, не се сърди. Весело да става...!
    Някоя нова галерия румъняска, няма ли? Давай, че скука...! :)

    Бивш tww09306483.
  28. 28 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 962 Неутрално

    Само да питам черноморският лаврак някакъв местен вид ли е? Или май се е разходил през Босфора откъм кое море? И колко е уловът на лаврак по Черноморието??? Смех...

    roo
  29. 29 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3654 Неутрално

    До коментар [#28] от "babyroo":

    Черноморски лаврак? Има, но рядко. Същият като другият, но щом е хванат в Черно море, значи е черноморски. :)
    В Черно море рибата, от година на година е кът. Или с някаква цикличност за нашето крайбрежие, която поне аз не разбирам. Една година има, друга няма. То и с повечето риби е така. Миналата година например, на юг в Ахтопол се убиха да вадят паламуд. По три лева беше станал есента. Тая година, йок... :)

    Бивш tww09306483.
  30. 30 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9253 Неутрално

    Както пост 7 написа пека целият във фурна със зехтин и лимонче и сядам с чаша винце.

  31. 31 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 962 Неутрално

    До коментар [#21] от "the only easy day was yesterday":Не говоря за ресторанти, купувам само от сигурни източници. И гръцкия лаврак, няма нищо общо с черноморския такъв, разликата във вкусовите качества е огромна.
    —цитат от коментар 22 на hamiltonf


    Това бе поводът да попитам и намирам този автор за досадно некомпетентен... Дрън, дрън... Кажи отде го купуваш " черноморския такъв"??? И колко е по, по, най?

    roo
  32. 32 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#26] от "hamiltonf":

    хамилтоне, питъх те колтурно не що стаа толкоз голем - нешто на което не би могъл да ми отгувориш та не са и упитвай, ами що ти тарсиж да си купиж толкоз голем... също и некав савет да дадеж за рибата... сам вишзoш че те питаме за нешта от които расбираш, ...примерно не те питаме за тенис или футбол :)))))

  33. 33 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#27] от "Petleshev":

    а бе от секви рибоци отмира той ама са е пукрил нешто...
    а за хека кво ти е мненийето?

  34. 34 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#30] от "Peni Nikol":

    а що касват че не требвалу да са готви с зехтин???

  35. 35 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9253 Неутрално

    До коментар [#34] от "betona":

    :))), щото е по скъпо, но аз си готвя предимно със слънчогледово олио. В определени случаи ползвам зехтин.

  36. 36 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1861 Неутрално

    До коментар [#35] от "Peni Nikol":

    е тва е ясно, ма касват че не било убаво да са готви с него... макър че то напуследак секи почна да расбира сичко как се праи... :)

  37. 37 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално

    До коментар [#29] от "Petleshev":

    Черноморският лаврак е по-вкусен, по-рядко се среща и доколкото съм чувал се лови главно с харпун.
    Като цяло според мен като живеещ в София и бургаски зет, черноморската риба е доста вкусна - това за сафрида, заргана, барбуна, чернокопа, паламуда и лефера. Калкана веднъж съм ял и не ми допадна предвид цената си.
    Гръцките риби са по-безвкусни за мен, а дивите вече са доста скъпи.
    Предполагам всички знаете, че дребните масови ципури и лавраци са от развъдници и се хранят с храна за риби, дават им се антибиотици и т. н. То не че нашата пъстърва не е подобна, но поне живее в бистра вода.
    При филетата на тиган, според мен филето от пъстърва е по-добро от ципурата и лаврака. Разбира се, при две условия - незалепващ тиган но без мазнина, че пръска и първо се слага страната с кожата отдолу. Ако при посоляването се капне и лимон, костите при пърженето въобще изчезват.

  38. 38 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4029 Неутрално

    До коментар [#35] от "Peni Nikol":

    Теорията, че екстра върджин зехтинът не е подходящ за печене/пържене, има много последователи. Тъй като е студенопресован, той не е подлаган на хим. обработка. Затова има ниска температура на прегаряне - около 160 - 170 градуса. Променя се неговият хим. състав, разгражда се до съединения, някои от които, като алдехидите, могат да бъдат канцерогенни. Затова го използвам основно за салати, да полея пица, преди да сервирам. Когато готвя нещо постно, добавям зехтин накрая.
    Има, разбира се, и хора, твърдящи, че споменатото от мене са глупости.
    А рибата я изпичам с парче масло и подправки. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  39. 39 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2922 Любопитно

    До коментар [#38] от "Bramasole":

    Намери си някое и друго парче дървени въглища
    и като загрееш съдината суха ,
    натъркваш по дъното на съдината с
    парчето дървени въглища за аромат.
    Само да не е тефал .. . . че ойде коньо у ряката 🤣😎🥰😄👍
    Това може да го правиш и на ел.скара
    след като си я загряла. . . .

    В Е С Е Л О ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  40. 40 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9253 Неутрално

    До коментар [#38] от "Bramasole":

    Да, и аз го ползвам за салати с пресни зеленчуци, картофена, бобена и други без да са на огън. Хубава вечер :-).

  41. 41 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4029 Весело

    До коментар [#39] от "Чардо":
    До коментар [#40] от "Peni Nikol":

    Приятна вечер и на двама ви! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK