Кой е Андрей Стоилов

Кой е Андрей Стоилов

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Понастоящем Андрей Стоилов е главен готвач в хотел "Маринела", София – един от най-големите бизнес хотели в България, и директор на отдел "Храни и напитки" във "Виктория Груп" – компанията, собственик на хотел "Маринела" и още 11 хотела и 500 ваканционни вили. Преди да стане част от мениджърския екип на хотел "Маринела", в периода 2007 – 2013 година Андрей е главен готвач на хотел "Метрополитън", а началото на кариерата си той поставя в хотел-ресторант "Баварска къща" – един от първите частни хотели на чуждестранен инвеститор в България. Следват 6 години в хотел "Амбасадор", където Андрей развива своя талант, за да продължи развитието си в 5-звездния "Хилтън". Там Андрей работи 7 години – 4,5 от които е заместник главен готвач в една от най-натоварените кухни в София.


Любовта към професията не се изчерпва с работното място – Андрей е съучредител на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и като член на управителния й съвет той винаги е в помощ на националния кулинарен отбор и има съществен принос за множеството спечелени отличия от международни състезания в последните години. От 2016 г. Андрей заема поста председател на БАПГ.




Той е капитан на българския национален отбор по време на Кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия през 2008 и 2012 година. Носител е на множество титли за България от международни състезания, сред които златен и сребърен медал от кулинарния фестивал в Ниш, Сърбия; сребро от фестивала Евро-Азия в Екатерининбург, Русия; две бронзови отличия от кулинарната олимпиада в Ерфурт през 2008; малка купа и златен медал от "Лесковачка Скариада 2009" за представяне на българска скара, салати и предястия.


Координатор е и на националния отбор по време на Световна кулинарна купа "Villeroy & Boch" в Люксембург през 2010, където са завоювани бронзови отличия. Треньор е на първия отбор на България, спечелил квота за участие на полуфинали за Bocuse’ d’Or в Брюксел през зимата на 2012 година. Носител е на престижната награда на списание "Бакхус" като главен готвач на "Най-добър хотелски ресторант" за 2012 година.


Организатор, член и председател на журито в най-голямото и най-представителното състезание в страната - Национална кулинарна купа на България, както и в организираните кръгове на Bocuse d’Or в България.


Първата рецепта от Андрей Стоилов за "Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1156 Любопитно

    Не го знам кой,ама щом пишете за него и той требе да е некой велик българин, като Георги Ерменков и Росен Плевнелиев!?

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 874 Неутрално

    "Кулинарните олимпийски игри"

    На 100 метра бягане с тиган, на кое място свърши? Според мен на корема...

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10900 Неутрално

    Интересно развитие за да стигне до Маринела...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на 1984
    1984
    Рейтинг: 668 Неутрално

    колко насериозно се вземат някой хора

    BG e мини империя на злото.
  5. 5 Профил на aramissss
    aramissss
    Рейтинг: 1211 Неутрално

    СЕРИОЗНОТО ГОТВЕНЕ Е СЕРИОЗНА РАБОТА....
    СЪС ЗНАНИЕ В РАЗНИ СЛОЖНИ ДИСЦИПЛИНИ...
    А ДА РЪКОВОДЕШ ГОТВЕНЕТО В ГОЛЯМА КУХНЯ Е ПОЧТИ КАТО ДА ВОДИШ СРАЖЕНИЕ...
    ОТ СТОТИЦИТЕ ЯСТИЯ САМО ЕДИН ПРОВАЛ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА СКАНДАЛА...

  6. 6 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2348 Неутрално

    Може да е добър човек

  7. 7 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1705 Весело

    Кой е Андрей Стоилов? Някой, който не различава ориз от ризото.

  8. 8 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1705 Весело

    Описание на готвач, а се споменават основно състезания и отбори.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK