Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички

Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички

© Илиан Илиев



"Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички" е пълното име на тази авторска рецепта на Андрей Стоилов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андрей Стоилов - тук, а за проекта - в края на текста.


Сложете водата и всички продукти за бульона да заврат на умерен огън за около 20 – 30 минути. Във врящия бульон потопете омара с щипките надолу, като го държите за опашката. Твърдата черупка трябва да е насочена към вас, за да не ви опръска горещ бульон при евентуално свиване на опашката. Варете за около 6 – 7 минути.
След като омарът е готов, го извадете и отделете месото от черупката и щипките. Нарежете едри парчета от него и ги нанижете на шиш от лимонена трева.


Прецедете бульона и използвайте част от него за приготвяне на ризотото, както следва. Бланширайте бейби спанака и левурдата, охладете ги веднага след това в ледена вода. Пасирайте ги фино в блендер или термокутер, като използвате малко сметана и бульон, за да се получи гъста течна маса. След това претрийте през фина цедка.




Загрейте в касерола слънчогледово олио и зехтин и задушете ситно нарязания шалот. Сложете и ризотото, за да го глазирате, като постепенно наливате от зеленчуковия бульон. Бъркайте постоянно на умерен огън за около 12 – 15 минути. Към края на готвенето добавете крем пастата със спанак и фино нарязаните тиквички. Овкусете със сол и пипер.


Когато се изпари течността и ризотото е сварено ал денте, финиширайте със сметана, студено масло и овкусете с пармезан. Осолете шишчето от омар и го запържете в загрят тиган със слънчогледово олио и завършете с масло. Гарнирайте ризотото с лимоновото шишче с омар.


Необходими продукти за 1 порция


30 бр. левурда
10 г лук шалот
2 малки тиквички
1 бр. лимонена трева
10 г масло
2 мл слънчогедово олио
3 мл зехтин
30 мл пълномаслена животинска сметана
15 г пармезан
сол на вкус
бял пипер на вкус


За зеленчуков бульон и попарване на омара
4 л вода
100 г резене (финокио)
120 г праз лук
20 г чесън
50 г лайм
60 г зелена целина
70 г морков
40 г лук шалот
30 г магданоз
3 бр. лимонена трева
сол на вкус
бял пипер на вкус


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1469 Любопитно

    Омар е мюсюлманско име!
    По-добре да се казва Омир!

    Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
  2. 2 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 1768 Весело

    Омар е мюсюлманско име!По-добре да се казва Омир!
    —цитат от коментар 1 на Платон Дермоедов


    ... и Омир не става, най- добре Орфей...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10410 Весело

    Снимката е по-добра и май е от друго ядене :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 1768 Неутрално

    Свърши ми левурдата, но имам малко евреиски кожички от детски пениси, мога ли да я заменя с тях?
    —цитат от коментар 3 на chepokalipsis


    Левурдата, известна още като див чесън или мечи лук се среща и в нашите планини. Берат се листата рано напролет. Имат приятен и ненатрапчив аромат на чесън...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  6. 6 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2613 Весело

    До коментар [#3] от "chepokalipsis":

    Те са за калмар, не за омар.

  7. 7 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3542 Неутрално

    Клетия омар безславно нареден до тиквичка промушен от чесън

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  8. 8 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1455 Весело

    Само да фнимавате да не объркате лимонената трева (Lemongrass) с германския Диджей Lemongrass.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Lemongrass_ (music)

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 767 Неутрално

    Готвача дали е опитвал да свариш жив омар държейки го за опашката..... Най вероятно не ! Ако беше опитал щеше да има качествени изгаряния по ръцете а може и по лицето .
    Знам че звучи жестоко но такава е истината- ако е жив се завързва опашката и щипките и се пуска във врящата вода , хубаво е бързичко да хлопнете капака ( най обикновена предпазна мярка 😉).
    Харесва ми има нежно месо а от бульона и част от месото стават страхотни спагети.
    За левурда и други извращения не съм се сещал.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  10. 10 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1552 Весело

    До коментар [#2] от "Kamenarski":

    Орфей е афромириканец. Най-добре Морфей 😁

  11. 11 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 143 Неутрално

    Напрау ми са риве.... бейби спанак... кутер.... и още какво ли не.
    На какъв език са тези рецепти? Защо просто не публикуват оригиналната (открадната) рецепта, вместо да се мъчат с многобройните чуждици и нескопосно преведени термини?

  12. 12 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3395 Весело

    Омарът е българско производство от долното течение на Камчия.

    Еретик
  13. 13 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 707 Весело

    До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

    Бъркаш го с правия рак! Омарът си е автохтонен вид за Черно море и от векове от него рибарите си правят чироз! Аргонавтите тайно го изнасят към Егея и оттам населва Световния океан.

  14. 14 Профил на unp44546507
    unp44546507
    Рейтинг: 316 Неутрално

    По-скоро щипка от омар

  15. 15 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    "Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички" е пълното име на тази авторска рецепта на Андрей Стоилов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андрей Стоилов - тук, а за проекта - в края на текста.

    До този момент не се бях замислял , но как са определени тези най-добри готвачи на България и по специално каймака , тези 20 ????

  16. 16 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    "Сложете и ризотото, за да го глазирате..."

    Андрейчо, какъв шеф си, щом не правиш разлика между "ориз" и "ризото"!? А дума "финиширате" няма на никакъв език; на български има "довършете", а на английски - "finish".
    Освен това здължителна съставка за всяко ризото, особено за "довършването" му е кравето масло, иначе няма да стане вкусно и кремообразни. Слънчогледовото олио си го запази за други "съвременни български" манджи.

  17. 17 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 910 Неутрално

    По дефиниция РИЗОТО е манджа с ОРИЗ! Има много варианти, но не и БЕЗ ориз...

    roo
  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK