Терин от патешки дроб със сладко от зелени смокини

Терин от патешки дроб със сладко от зелени смокини

© Илиан Илиев



"Терин от патешки дроб със сладко от зелени смокини и крем от цвекло с медено балсамико" е пълното име на тази авторска рецепта на Андрей Стоилов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андрей Стоилов - тук, а за проекта - в края на текста.


Почистете от ципите патешкия дроб и го мариновайте с български отлежал коняк. Осолете и оставете в хладилник за 24 часа, за да се овкуси. На следващия ден оформете с помощта на кухненско стреч фолио три различни по диаметър фитила от маринования патешки дроб. Обвийте ги добре във фолиото и ги охладете, докато стегнат. След това ги поставете в пликове за бавно готвене (sous-vide технология) и ги вакуумирайте.


Гответе в sous-vide машина на 58˚C за 60 минути, след това отново охладете и са готови за сервиране. За крема от цвекло първо сварете цвеклото и след това да го пасирайте с помощта на кутер машина, добавете останалите продукти и продължете пасирането до идеална гладкост. Ако е нужно, загрейте допълнително, за да се изпари излишната течност от крема.




Необходими продукти за 1 порция


280 г патешки дроб
20 мл български коняк
1 г индийско орехче
20 г сладко от зелени смокини в сироп
сол на вкус
За крем от цвекло
30 г червено цвекло
2 г печен чесън
3 мл сок от лайм
2 г кафява захар
4 мл медено балсамико


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Doge
    Doge
    Рейтинг: 1230 Весело

    Само изгъзици тука. Един път няма ли да сложите боб с наденица?

  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    "..български отлежал коняк..." Няма такова нещо в което и трите думи да са верни :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1794 Неутрално

    Скука брат😜 около 200 грама субпродукт се въртиш като гламав 2 дни-мариновай, стегни, в 😵, печи пак в хадилника. Скука

  4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1329 Любопитно

    "Български коняк"!? Аз това го употребявам само с френска карловска луканка...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  5. 5 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Неутрално

    До коментар [#2] от "penetrating":


    До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

    Легио І на Свищов, Преслав, Велики Преслав и т.н. на Преслав, Поморие, Черномоско злато на едноименния винпром и Евксиняк на избата в Евксиновград са български отлежали винени брендита, тоест за целите на кулинарията са коняци.
    Вярно, че технически нямат право да се наричат така, но ...
    Качеството им е на ниво, но и цената е подобаваща.
    Легио І е по-добър и доста по-евтин от Реми Мартен.
    Но истината е в Арманяка - по-силен, по - евтин и по-малко известен извън Франция. Тамошните пияндета казвали - Коняка го изнасяме за чужденците, Арманяка си го пием ние. Точно той се ползва в рецептите с дроб и терини.

  6. 6 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4218 Неутрално

    "..български отлежал коняк..." Няма такова нещо в което и трите думи да са верни :)
    —цитат от коментар 2 на penetrating


    Ами няма- имам 60 годишен коняк на Велики Преслав !

    Еликсир!

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    До коментар [#5] от "victortrt":

    Съгласен :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Весело

    До коментар [#6] от "faeton.":

    Какво точно пише? коняк? За останалото Ви вярвам, елексир е :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на zidar
    zidar
    Рейтинг: 667 Неутрално

    "Български коняк"!? Аз това го употребявам само с френска карловска луканка...
    —цитат от коментар 4 на Nil satis nisi optimum


    Евксиняк?

  10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1329 Неутрално

    До коментар [#5] от "victortrt":

    До коментар [#2] от "penetrating":До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":Легио І на Свищов, Преслав, Велики Преслав и т.н. на Преслав, Поморие, Черномоско злато на едноименния винпром и Евксиняк на избата в Евксиновград са български отлежали винени брендита, тоест за целите на кулинарията са коняци. Вярно, че технически нямат право да се наричат така, но ...
    —цитат от коментар 5 на victortrt

    Изабщо не отричам качеството на българските винени брендита -напротив, прдпочитем ги пред някои коняци. Но, наречи ме педант ако искаш, смятам че думите трбва да се използват по предназначение.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  11. 11 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 799 Весело

    Уи, се са. Но тук в тези рецепти това им е най-малкия проблем. Дано Макрон не чете рубриката, че пак ще ни обвини в кражба на георгафски наименования.

  12. 12 Профил на Binko Georgiev Binev
    Binko Georgiev Binev
    Рейтинг: 837 Неутрално

    До коментар [#6] от "faeton.":

    Коняк може да се проивежда само в региона около град Коняк
    както и шампанско само в Шампан

    това са защитени географски наименования

    иначе е винено бренди и искрящо вино

  13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1329 Неутрално

    До коментар [#9] от "zidar":

    [quote#9:"zidar"][/quote]

    Евксиняка, поне според моето скромно мнение е уникален сред винените брендита с характерния си по-мек вкус и специфичен аромат.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  14. 14 Профил на Binko Georgiev Binev
    Binko Georgiev Binev
    Рейтинг: 837 Неутрално

    никой не спомена българската класика в коняка -Слънчев бряг
    в далечните 90те години си спомням 8 декемвр само с него, нямаше друго

  15. 15 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1622 Неутрално

    Отлежелият коняк отлежавал в стъкло, отлежал ли е?

  16. 16 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 4218 Весело

    До коментар [#6] от "faeton.":Какво точно пише? коняк? За останалото Ви вярвам, елексир е :)
    —цитат от коментар 8 на penetrating


    Бренди е, да, но не го давам за никакви коняци.

  17. 17 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1173 Неутрално

    Кутер машина = сигурно чопър
    Български коняк .......няма такова нещо .Има бренди .
    Конякът идва САМО от съответаната област във Франция .

    Иначе рецептата изглежда стилно и вкусно !

  18. 18 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2422 Неутрално

    Терпентин с патки и зелен хайвер.

  19. 19 Профил на roosty
    roosty
    Рейтинг: 1106 Весело
  20. 20 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    До коментар [#6] от "faeton.":

    "Коняк" е вид бренди от областта с това име във Франция.

    И да, според мен българското бренди Преслав е далеч по-хубаво!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK