Кой е Стоян Кирин

Кой е Стоян Кирин

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Да работиш упорито и с желание...


Стоян е носител на редица награди от многобройните си участия в международни кулинарни състезания. В периода 2008 – 2012 г. е част от националния кулинарен отбор на България. Журирал е на национални и международни кулинарни форуми и фестивали. Участвал е и в телевизионни състезания. Стоян е бил и главен готвач на "Гранд хотел Варна", където е ръководил екип от 260 души. Споделя, че е щастлив от възможността да създава авторска кухня, като се съобразява, разбира се, с изискванията на клиентите.




Любовта му към кухнята пламва още когато е малко момче и наблюдава майка си и баба си да готвят. Като тийнейджър той вече е решил с какво иска да се занимава. Завършва с отличие кулинарен профил на гимназията в родния си град Брезово и от петнадесетгодишен започва да работи в кухните на различни ресторанти, включително в Германия, Италия и други европейски държави. Споделя, че никой не го е притискал да избере тази професия, а сам е направил избора си и е щастлив от това.


Все още неустоимо го привлича магията на кулинарията – възможността да избереш продуктите, да ги подготвиш и превърнеш в нещо, което впечатлява не само с вкус, но и с визия. Стоян е от хората, които не се оплакват от липсата на перспектива за развитие в родината. Той е твърдо убеден, че с упорит труд и малко късмет можеш да постигнеш всичко, което искаш. Ключът за успеха според него се крие в това да обичаш професията си, да работиш с желание и да се трудиш упорито, "защото нищо не се дава даром".


За Стоян Кирин вдъхновението е навсякъде. "Вдъхновявам се от сезоните" – споделя той и допълва, че обича разнообразието на продуктите през различните периоди на годината. Ухание, аромат, форма, цвят – всичко може да погъделичка желанието му да сътвори нещо ново. Той е от готвачите, които нямат любима кухня или рецепта, а обичат да експериментират. Споделя, че не е консервативен и винаги се старае да опита нещо ново. Случва се в началото на подготовката на едно блюдо да си представя едно, а когато го завърши да се е получило нещо друго. Това той приписва на магията на кулинарията.


Случва му се да скицира на хартия това, което иска да сготви, за да го визуализира по-добре. За него външният вид на храната има точно толкова значение, колкото и вкусовите ѝ качества. Що се отнася до придирчивите посетители, Стоян споделя: "Капризният клиент е човек, който знае какво иска", и допълва, че това поставя предизвикателство пред готвача да осъществи гастрономическите му желания. За Стоян храната е нещо много по-важно от просто средство за утоляване на глада, а здравословното хранене трябва да следва нуждите и желанията на човека умерено. Затова вече 5 години е последовател на кампанията "Love food, hate waste" срещу масовото разхищение на храна в големи количества.


Първата рецепта от Стоян Кирин за "Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса" - вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    Не го знам кой е,ама щом пишете за него требе да е велик българин като Росен Плевнелиев.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Браво на момчето, намерило е себе си!

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK