Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса

Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса

© Илиан Илиев



"Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Стоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.


Изцедете биволското мляко в тензух за 24 часа. Овкусете го със сол, бял пипер, канелен босилек и мащерка. Оформете на малки топчета. Панирайте с яйце, брашно и хлебни трохи и пържете в масло и олио допреди да се разпука.


За соса изпечете добре чушките и след 10 минути задушаване в стреч фолио почистете от люспите и семките. Запържете лука и чесъна. Прибавете чушките, доматеното пюре и бялото вино. Пасирайте всичко и добавете жълтъка на едно рохко яйце. Овкусете със зехтин.




За да приготвите йогурт соса, овкусете киселото мляко и готварската сметана със сол, бял пипер и самардала. Разбъркайте до температура 60˚C, добавете дивия лук.


Аранжирайте с микрорастения.


Необходими продукти за 2 порции


За цедено мляко пане
150 г биволско кисело мляко
50 г хлебни трохи
40 мл олио
20 г брашно
1 яйце
1 г канелен босилек
1 г мащерка
1 г бял пипер
1 г сол


За сос от печени чушки
200 г пресни месести чушки
30 г доматено пюре
20 мл бяло вино
10 мл зехтин екстра върджин
1 жълтък от рохко яйце
10 г лук
5 г чесън
1 г бял пипер
1 г сол


За йогурт сос
50 г краве кисело мляко
30 мл готварска сметана
1 г див лук
1 г самардала
1 г бял пипер
1 г сол
микро листа за декорация


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1298 Неутрално

    Аз ще си сложа малко сладко от боровинки в цеденото биволско мляко, пък вие си пържете и пасирайте колкото искате.

  2. 2 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2657 Весело

    Таината евав белиа соз.

  3. 3 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2657 Весело

    Таината евав белиа соз.

  4. 4 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1018 Любопитно

    Прекрасна рецепта, но тя е само за естети и ценители!
    Днес шеф Стоян е редно да раздава безплатно своето произведение на изкуството на "Орльов мост".Тва като идея.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  5. 5 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3538 Весело

    Кисело мляко със сос, е това е следващо агрегатно състояние

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  6. 6 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1211 Весело

    "50 г хлебни трохи"

    Трохите от какъв хляб да са? Моля за уточнение бързо, че започвам да правя "яденето".

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  7. 7 Профил на NIKE
    NIKE
    Рейтинг: 181 Любопитно

    "пържете в масло и олио допреди да се разпука"


    !??!??!?!!??

  8. 8 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1464 Неутрално

    Дневник, много аматьорски подредена статия. Май пишещият освен копи/пейст друго не знае:
    https://i.postimg.cc/BbNtTMfM/image.jpg

  9. 9 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 725 Любопитно

    Тази работа с билките не я разбирам много. Едно време билки се казваше на лечебните треви. Днес билки са вече и копър и магданоз...

  10. 10 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 167 Неутрално

    "пържете в масло и олио допреди да се разпука"!??!??!?!!??
    —цитат от коментар 7 на NIKE


    Пържим пробно, докато се пукне, но по часовник. Следващият път вадим топчето, малко преди измереното време.
    Примерно казано.

  11. 11 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 2978 Неутрално

    Има напредък. :)

    Всичките или повечето продукти растат в България и могат да се намерят лесно. Предните рецепти 2/3 от продуктите не бяха български. :)

    Само тея двете не ги знам какво са, но криво ляво мога да предположа или да се заменят с нещо друго под ръка. :)
    1 г канелен босилек
    1 г бял пипер

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10286 Весело

    Не е лошо, за мъже става. Жените няма да ядат пържено :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    До коментар [#5] от "дерибеев":

    Биволското кисело мляко няма аналог. Не е в категорията "кисело мляко" просто.

    А, когато е и цедено е по-гъсто от пастет примерно. Не се шегувам.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  14. 14 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Весело

    До коментар [#12] от "penetrating":


    Не е лошо, за мъже става. Жените няма да ядат пържено :)
    —цитат от коментар 12 на penetrating


    Трябва да уточниш, че не е лошо за СЛАБИЧКИ мъже.
    От това кисело мляко надебелях само за две седмици. Много кисело мляко ям открай време. Аз си го правя. Набарах биволско мляко. Правих филм за биволофъдството и покрай това се оправих да купувам от фермата мляко.
    Спрях след втората седмица или май третата. Дънките не ми ставаха. Може би ядях по килограм биволско мляко на ден.

    Впрочем покрай правенето на филма ходих и на техни семинари ли какво беше там. Изследвания в западна България покрай бомбардировките на САЩ в Югославия са установили повишена радиоактивност в кравето, овчето и козето мляко, но не и в биволското. По някаква причина бивола и радиация не пуска :).

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  15. 15 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Весело

    До коментар [#12] от "penetrating":

    А, биволското кисело мляко се яде с вилица. С лъжица не може. Остава по лъжицата.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  16. 16 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    До коментар [#11] от "realguru":

    Бял пипер има навсякъде. Същото като черен пипер, ама е бял.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Весело

    До коментар [#9] от "ilinko":


    Тази работа с билките не я разбирам много. Едно време билки се казваше на лечебните треви. Днес билки са вече и копър и магданоз...
    —цитат от коментар 9 на ilinko


    А какво са всъщност? Не са подправки.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  18. 18 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    До коментар [#6] от "Taiga":

    Правен в къщи хляб. На тия, дето го произвеждат промишлено трябва да им се забрани да пишат "хляб" на това, което продават. Трябва да пише имитиращ продукт, както на лайната, които продаваха като сирене.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    До коментар [#2] от "Deaddark":

    Тайната е в БИВОЛИЦАТА.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  20. 20 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2172 Весело

    До коментар [#1] от "Лео":


    Аз ще си сложа малко сладко от боровинки в цеденото биволско мляко, пък вие си пържете и пасирайте колкото искате.
    —цитат от коментар 1 на Лео


    Не го прави. Все едно да сложиш хубав ябълков оцет на крем карамела.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  21. 21 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2244 Гневно

    На какъв език е това йогурт сос. Не стига, че нарекоха млякото йогурт, но и опитват да променят граматиката ни. Хай...

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  22. 22 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10286 Весело

    До коментар [#14] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
    До коментар [#15] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

    Обожавам биволско мляко с малиново сладко или мед :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  23. 23 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3538 Неутрално

    До коментар [#13] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

    Роска, колкото и да не ти се вярва има и по див селянин от теб. Дори и бивол на живо съм виждал , и говеда съм хранил .. Селско момче съм си . И за агрегатно политически състояния съм чувал/виждал. Поздрави

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  24. 24 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3782 Неутрално

    До коментар [#11] от "realguru":

    Съществуват няколко вида пипер - черен, бял, зелен и розов. Плодове са от едно и също растение, но се берат на различни етапи не тяхното узряване. Има ги в магазините.
    За канеления босилек нямам мнение.
    И на мене тази рецепта ми се струва най-нормална и от нашата кухня. Без коментирания вече босилек, той е от Мексико, но ще го побългарим. :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  25. 25 Профил на Georgi
    Georgi
    Рейтинг: 396 Неутрално

    [quote#10:"rhsquared"][/quote]

    Както казваха навремето механиците - "Затягате болта до скъсване и връщате четвърт оборот назад".

  26. 26 Профил на Паро
    Паро
    Рейтинг: 422 Неутрално

    "50 г хлебни трохи"Трохите от какъв хляб да са? Моля за уточнение бързо, че започвам да правя "яденето".
    —цитат от коментар 6 на Taiga


    Буханка, блин!

  27. 27 Профил на Паро
    Паро
    Рейтинг: 422 Весело

    До коментар [#11] от "realguru":Съществуват няколко вида пипер - черен, бял, зелен и розов. Плодове са от едно и също растение, но се берат на различни етапи не тяхното узряване. Има ги в магазините.За канеления босилек нямам мнение.И на мене тази рецепта ми се струва най-нормална и от нашата кухня. Без коментирания вече босилек, той е от Мексико, но ще го побългарим. :)
    —цитат от коментар 24 на Bramasole


    Направи си справка за розовия пипер. ;)
    Канеленият босилек е с вторичен (допълнителен) канелен аромат. Има различни видове. Същото е и с ментата - лимонова, шоколадова и пр.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK