
© Илиан Илиев
"Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Стоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.
Изцедете биволското мляко в тензух за 24 часа. Овкусете го със сол, бял пипер, канелен босилек и мащерка. Оформете на малки топчета. Панирайте с яйце, брашно и хлебни трохи и пържете в масло и олио допреди да се разпука.
За соса изпечете добре чушките и след 10 минути задушаване в стреч фолио почистете от люспите и семките. Запържете лука и чесъна. Прибавете чушките, доматеното пюре и бялото вино. Пасирайте всичко и добавете жълтъка на едно рохко яйце. Овкусете със зехтин.
За да приготвите йогурт соса, овкусете киселото мляко и готварската сметана със сол, бял пипер и самардала. Разбъркайте до температура 60˚C, добавете дивия лук.
Аранжирайте с микрорастения.
Необходими продукти за 2 порции
За цедено мляко пане
150 г биволско кисело мляко
50 г хлебни трохи
40 мл олио
20 г брашно
1 яйце
1 г канелен босилек
1 г мащерка
1 г бял пипер
1 г сол
За сос от печени чушки
200 г пресни месести чушки
30 г доматено пюре
20 мл бяло вино
10 мл зехтин екстра върджин
1 жълтък от рохко яйце
10 г лук
5 г чесън
1 г бял пипер
1 г сол
За йогурт сос
50 г краве кисело мляко
30 мл готварска сметана
1 г див лук
1 г самардала
1 г бял пипер
1 г сол
микро листа за декорация
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).
Лео
Рейтинг: 1318 НеутралноАз ще си сложа малко сладко от боровинки в цеденото биволско мляко, пък вие си пържете и пасирайте колкото искате.
Deaddark
Рейтинг: 2766 ВеселоТаината евав белиа соз.
Deaddark
Рейтинг: 2766 ВеселоТаината евав белиа соз.
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 1003 ЛюбопитноПрекрасна рецепта, но тя е само за естети и ценители!
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.Днес шеф Стоян е редно да раздава безплатно своето произведение на изкуството на "Орльов мост".Тва като идея.
дерибеев
Рейтинг: 3663 ВеселоКисело мляко със сос, е това е следващо агрегатно състояние
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васTaiga
Рейтинг: 1235 Весело"50 г хлебни трохи"
"АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"Трохите от какъв хляб да са? Моля за уточнение бързо, че започвам да правя "яденето".
NIKE
Рейтинг: 211 Любопитно"пържете в масло и олио допреди да се разпука"
!??!??!?!!??
dma12587967
Рейтинг: 1544 НеутралноДневник, много аматьорски подредена статия. Май пишещият освен копи/пейст друго не знае:
https://i.postimg.cc/BbNtTMfM/image.jpg
ilinko
Рейтинг: 750 ЛюбопитноТази работа с билките не я разбирам много. Едно време билки се казваше на лечебните треви. Днес билки са вече и копър и магданоз...
rhsquared
Рейтинг: 172 НеутралноПържим пробно, докато се пукне, но по часовник. Следващият път вадим топчето, малко преди измереното време.
Примерно казано.
realguru
Рейтинг: 3079 НеутралноИма напредък. :)
Всичките или повечето продукти растат в България и могат да се намерят лесно. Предните рецепти 2/3 от продуктите не бяха български. :)
Само тея двете не ги знам какво са, но криво ляво мога да предположа или да се заменят с нещо друго под ръка. :)
1 г канелен босилек
1 г бял пипер
penetrating
Рейтинг: 10640 ВеселоНе е лошо, за мъже става. Жените няма да ядат пържено :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertРосен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 НеутралноДо коментар [#5] от "дерибеев":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoБиволското кисело мляко няма аналог. Не е в категорията "кисело мляко" просто.
А, когато е и цедено е по-гъсто от пастет примерно. Не се шегувам.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 ВеселоДо коментар [#12] от "penetrating":
Трябва да уточниш, че не е лошо за СЛАБИЧКИ мъже.
От това кисело мляко надебелях само за две седмици. Много кисело мляко ям открай време. Аз си го правя. Набарах биволско мляко. Правих филм за биволофъдството и покрай това се оправих да купувам от фермата мляко.
Спрях след втората седмица или май третата. Дънките не ми ставаха. Може би ядях по килограм биволско мляко на ден.
Впрочем покрай правенето на филма ходих и на техни семинари ли какво беше там. Изследвания в западна България покрай бомбардировките на САЩ в Югославия са установили повишена радиоактивност в кравето, овчето и козето мляко, но не и в биволското. По някаква причина бивола и радиация не пуска :). в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 ВеселоДо коментар [#12] от "penetrating":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoА, биволското кисело мляко се яде с вилица. С лъжица не може. Остава по лъжицата.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 НеутралноДо коментар [#11] от "realguru":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoБял пипер има навсякъде. Същото като черен пипер, ама е бял.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 ВеселоДо коментар [#9] от "ilinko":
А какво са всъщност? Не са подправки. в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 НеутралноДо коментар [#6] от "Taiga":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoПравен в къщи хляб. На тия, дето го произвеждат промишлено трябва да им се забрани да пишат "хляб" на това, което продават. Трябва да пише имитиращ продукт, както на лайната, които продаваха като сирене.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 НеутралноДо коментар [#2] от "Deaddark":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoТайната е в БИВОЛИЦАТА.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 2367 ВеселоДо коментар [#1] от "Лео":
Не го прави. Все едно да сложиш хубав ябълков оцет на крем карамела. в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Алф
Рейтинг: 2300 ГневноНа какъв език е това йогурт сос. Не стига, че нарекоха млякото йогурт, но и опитват да променят граматиката ни. Хай...
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.penetrating
Рейтинг: 10640 ВеселоДо коментар [#14] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertДо коментар [#15] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
Обожавам биволско мляко с малиново сладко или мед :)
дерибеев
Рейтинг: 3663 НеутралноДо коментар [#13] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васРоска, колкото и да не ти се вярва има и по див селянин от теб. Дори и бивол на живо съм виждал , и говеда съм хранил .. Селско момче съм си . И за агрегатно политически състояния съм чувал/виждал. Поздрави
Bramasole
Рейтинг: 3952 НеутралноДо коментар [#11] от "realguru":
"Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис КоулСъществуват няколко вида пипер - черен, бял, зелен и розов. Плодове са от едно и също растение, но се берат на различни етапи не тяхното узряване. Има ги в магазините.
За канеления босилек нямам мнение.
И на мене тази рецепта ми се струва най-нормална и от нашата кухня. Без коментирания вече босилек, той е от Мексико, но ще го побългарим. :)
Georgi
Рейтинг: 410 Неутрално[quote#10:"rhsquared"][/quote]
Както казваха навремето механиците - "Затягате болта до скъсване и връщате четвърт оборот назад".
Паро
Рейтинг: 432 НеутралноБуханка, блин!
Паро
Рейтинг: 432 ВеселоНаправи си справка за розовия пипер. ;)
Канеленият босилек е с вторичен (допълнителен) канелен аромат. Има различни видове. Същото е и с ментата - лимонова, шоколадова и пр.