
© Илиан Илиев
"Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец, черен ориз с лайм и рагу от речни раци" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Стоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.
Предварително почистен и филетиран, овкусете калкана със сол и пипер и поставете върху канапе от пресни билки (лимонен босилек, мащерка, чесън, девесил, копър и скилидка намачкан чесън). Поширайте за 5 минути на 80˚C пара.
Запържете лук и чесън и добавете ориза. Овкусете със сол, пипер и масло. След сваряването добавете филетата от лайм заедно с настърганата кора.
Рагуто от раци пригответе, като запържите с лук и чесън сварените и почистени опашки и щипки от раци. Загасете с бяло вино и монтирайте със сметана. Гарнирайте всичко с пресни подправки и завършете с пчелен прашец.
Необходими продукти за 2 порции
130 г калкан
50 г императорски ориз
50 г речни раци
30 г домат конкасе
30 мл бяло вино
20 г масло
15 мл готварска сметана
10 мл зехтин
10 г лайм филета
настъргана кора от лайм
10 г лук
5 г чесън
3 г пчелен прашец
1 г бял пипер
1 г девесил (лющян)
1 г лимонов босилек
1 г копър
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).
Taiga
Рейтинг: 1211 ВеселоПоширането е любимата ми готварска техника!
"АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"Платон Фъшкиев
Рейтинг: 1018 НеутралноАз приготвям калкана без да го поширам.Сега обаче поширането е неизбежно,защото България е налазена от пошлост и либерализъм.
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.cavenn
Рейтинг: 520 НеутралноДневник, с тия рецепти направо ма убиватИ.
Нема ли некоя рецепта за по-фръцпръцтръц сарми примерно, или някоя по-фенси проста манджа с картофи, зеленчуци . Един прост ориз с индийски люти подправки по-бива.
Не се сърдете, сигурно се опитвате да възпитавате некъв гурме вкус...но една редукция от боб чорба, покрай него един деконструиран пататник и някоя друга глазирана катма+сладко от горски ягоди за десерт))) Съчетани със свеж родопски въздух и борови иглички...е моята поръчка.
penetrating
Рейтинг: 10095 ВеселоИнтересен хеликоптер :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertpag
Рейтинг: 1380 ВеселоЕдин съвет: Много е важно щастливият дегустатор да внимава да не преяде, че 65 грама риба и 25 грама раци на порция не е шега работа.
Знанието е сила, информацията - властДа не забравяме и 1.5 грама пчелен прашец, той е много хранителен и тежък за стомаха.
Имам и един въпрос: Гръбначният прешлен за почистване на зъбите след угощението ли е сервиран?
мики маус
Рейтинг: 1066 Неутрално“Загасете с бяло вино и монтирайте със сметана”
“...добавете филетата от лайм”
Ей, префърцунените готвачи, строшихте глупомера!
http://rechnik.info/филе
rhsquared
Рейтинг: 162 НеутралноАз съм потресен. Знаех, примерно, че се монтират разни механизми, ама раците как ги монтират със сметана? С гайки ли ги стягат или ги заваряват с електрожен?
usero
Рейтинг: 1935 НеутралноЕ, човекът е предложил сравнително проста рецепта сега, требва за нещо друго да се карате.
Суджук Герберите
Рейтинг: 1900 НеутралноБрех, 2ра поредна рецепта, която не звучи и не изглежда абсурдно. Харесва ми!
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!dgd
Рейтинг: 2197 ВеселоОризът може ли да не е императорски, а царски?
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"Съсипаха я тази държава!
Bob
Рейтинг: 372 Веселопоширане, поширам, пошрах се, бил съм се пошрал, пошерко
Юрданка е радос, ама Гешаф е мега радос !Go Go
Рейтинг: 333 ВеселоИмам въпрос под формата на питане: уловът на черноморски калкан не беше ли забранен?
73! Go Gopariah
Рейтинг: 1129 ВеселоА аз мога ли да ви поширам, вас, с тия изкилиферчени рецепти?
- A witty saying proves nothing. Voltairepariah
Рейтинг: 1129 ВеселоЛюбопитно мие, авторът как ще подходи към благоверната си довечера, в духа на високия стил, който налага в статията?
- A witty saying proves nothing. Voltaire"Шери, мога ли да те поширам с батона си, пар дериер?"
voodoo_child
Рейтинг: 1152 НеутралноПредставям си как пчелният прашец хрупа между зъбите (ако успеете изобщо да го сдъвчете) и полепва на каша по небцето. И как агресивният му вкус се "съчетава" с калкана...
Дали да не запишем вкупом шефовете в Don't waste, taste?
彼得。斯托亚诺夫
Рейтинг: 522 Неутралнотази рецепта счупи глупомера. смяхме с глас! това тр да е секцията хумор и забава.
-- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28айде сега афторът да се опита да преведе тази простотия на книжовен бг език.
citoyen
Рейтинг: 1166 НеутралноНямам думи. Пчелният прашец ме направи безмълвен.
Полковник Чепига
Рейтинг: 169 Неутрално19 см. живо месо с бял протеинов сос ,зреден с генна информация -любимата рецепта на жена ми,но не иска да споделя!
L'espoir fait la vieperro
Рейтинг: 1102 ВеселоАз само едно не разбирам от тази рубрика цялата и това е кое е българското в тази съвременна кухня? Може би това, че тези са храни тип гурме са провени от български гтовачи...
perro -si yankees - noP. S. Защо е кръстена съвременна дори и идея си нямам..